Följ oss

Nyheter

Silverpriset kan nå den högsta nivån på nio år 2023, större uppsida än guld

Publicerat

den

Silvertackor

Priset på silver kan nå den högsta nivån på nio år med 30 dollar per troy ounce i år. Otillräckliga tillgångar av silver samt dess tendens att prestera bättre än guld i perioder med hög inflation är nyckelfaktorer som stöder utsikterna, sa analytiker till CNBC. Senast spotpriset på silver nådde 30-dollars nivåer per troy ounce var i februari 2013, enligt slutkursdata från Refinitiv.

”Silver har historiskt sett gett uppgångar på nära 20 procent per år under de år som inflationen är hög. Med tanke på den meritlistan och hur billigt silver fortfarande är i förhållande till guld, skulle det dock inte förvåna att se silver gå mot 30 dollar per troy ounce i år, som dock sannolikt kommer att erbjuda betydande motstånd”, säger Janie Simpson, VD på ABC Bullion.

Spotpriset på silver noterade rekordhöga 49,45 USD 1980 mot bakgrund av en inflation på 13,5 procent, upp från cirka 4 USD 1976, då inflationstakten var svalare med 5,7 procent. Ädelmetallen handlades senast till 24,02 USD per uns, mot bakgrund av en inflationstakt på 6,5 procent.

Silverbrist

”Det är brist på silver… och det finns en anmärkningsvärd nedgång i de tillgängliga fysiska lager som finns i New York och London, mer än vad man kan se i guld”, säger Nicky Shiels, chef för metallstrategier på ädelmetallföretaget MKS PAMP.

Shiels tillade att silver förväntas uppvisa underskott på mer än 100 miljoner troy ounce under de kommande fem åren, med industriell efterfrågan som stimulerar det snäva utbudet.

”Det största segmentet av silverefterfrågan är industriell, [vilket motsvarar] nästan 50 procent av den totala efterfrågan” sa hon och angav ett basscenario i vilket silverpriserna skulle klättra till 28 dollar, med ett hausseartat scenario på 30 USD eller mer.

Den efterfrågan förväntas växa med mer än 15 procent under de kommande fem åren, sade han, beroende på accelererad industriell efterfrågan från fordons- och elektronikapplikationer. Silver är ett material som ofta används vid tillverkning av bilar, solpaneler, smycken och elektronik.

Jag är väldigt positivt inställd till guld men jag är ännu mer positiv till silver” sade Randy Smallwood, CEO för Wheaton Precious Metals. 

Ingen silverkant för silverlagren

”Vi nådde toppen av silvertillförseln för ungefär fem, sex år sedan. Silverproduktionen på världsomspännande basis har faktiskt sjunkit, och vi ser inte så mycket silver som produceras från gruvorna”, säger Randy Smallwood, VD för Wheaton Precious Metals.

Enligt handelsgruppen The Silver Institute var tillgången på silver från gruvproduktionen 2022 843,2 miljoner troy ounce, vilket var marginellt lägre än förra årtiondets topp på 900 miljoner troy ounce 2016. Utbudet av silver, som till stor del produceras som en biprodukt av bly-zink-, koppar- och guldgruvor, svarar i allmänhet inte lika snabbt på efterfrågan.

”När silverpriserna går upp är det inte så att silvergruvorna kan öka produktionen, eftersom silvergruvorna bara levererar cirka 25 procent av silvret” sa Smallwood och tillade att marknaden ofta förlitar sig på bly-zinkgruvorna för att tillfredsställa de högre efterfrågan.

Han hävdade dock att även om det inte skulle vara förvånande att se silver tangerade 30 USD per troy ounce, tror han inte att priset kommer att hålla. Han anser att priserna ”kommer att håller sig bekvämt över 20 dollar per troy ounce.”

Motvind för silver?

Emellertid kan rädsla för recession leda till en minskad industriell efterfrågan, vilket kan få silverpriserna att sjunka så lågt som till 18 dollar per troy ounce, enligt MKS PAMP.

Den största risken för silverpriserna är om inflationen faller bort snabbare än väntat säger Pallions Simpson.

”Om Fed fortsätter att strama åt, och om inflationen faller bort snabbare än marknaden förväntar sig, kommer det att vara ett hinder för silver”, sa hon, ”särskilt om ekonomin går in i en lågkonjunktur, med tanke på den stora andelen av silverefterfrågan som är bunden till industriproduktionen”

Nyheter

Kinas övergång från majs till vete kan hämma importen

Publicerat

den

Vete

Kina, världens näst största ekonomi, använder sitt veteöverskott. Kina går från att använda majs till att välja vete för sin djurfodermarknad, vilket kan hämma landets majsimport.

Sojamjöl kan också se minskad konsumtion i detta skifte. Följaktligen är det inte goda nyheter för nationer som Brasilien och USA – två av de största producenterna av majs och sojabönor.

Brasilien har producerat en rekordskörd sojabönor i år men leveranserna till Kina ligger för närvarande under fjolårets takt. Samtidigt har Kina avbrutit mer än 800 000 ton amerikanska majsbeställningar under de senaste veckorna eftersom köpare väntar på billigare alternativ senare under året.

Detta är inte välkomna nyheter för majs- och sojabönsproducenter, särskilt med förväntningen att Kinas återöppning skulle öppna upp för konsumtion av dessa jordbruksprodukter. Detta kan översättas till ökat utbud mitt i minskad efterfrågan, och därmed sänka priserna på majs och sojabönor – inte direkt positiva nyheter för hausseartade handlare.

Kina är världens främsta producent av vete, och det importerade också en rekordstor stor mängd vete från andra nationer, vilket ökade utbudet av råvaran. En övergång från majs och sojabönor till vete kommer att hjälpa till att lindra detta överutbud.

Förstsätt läsa

Nyheter

Vattenfall startar nytt projekt för fossilfri vätgasproduktion vid Ringhals

Publicerat

den

Vattenfall har beslutat att starta ett projekt för att producera fossilfri vätgas i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Det ökar flexibiliteten i hur elnät och elproduktionen kan utnyttjas när Vattenfall planerar för ny elproduktion både från kärnkraft och havsbaserad vindkraft i närområdet.

Vattenfall har tilldelats en anslutningspunkt för den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd och en preliminär bedömning, en så kallad indikation, om anslutningsmöjlighet för ny kärnkraftsproduktion på Väröhalvön. Vattenfall tar genom det nya projektet fram en helhetslösning för kärnkraft och vindkraft tillsammans.

Det nya beskedet från Svenska kraftnät ger förutsättningar för Vattenfall att maximera utvecklingen av både kärnkraft och vindkraft genom den flexibilitet som vätgasen kan erbjuda. Vätgas efterfrågas i stora volymer av kunder på västkusten, till exempel Preem och St1 som Vattenfall sedan tidigare samarbetar med för att undersöka möjligheten att starta produktion av fossilfria elektrobränslen för användning inom flyg- och vägtransporter.

– Detta är mycket positivt för Vattenfall och inte minst våra kunder och partners. Vi ser enorma möjligheter att minska utsläppen på svenska västkusten genom direkt och indirekt elektrifiering med fossilfri vätgas, särskilt för raffinaderi- och petrokemiindustrin. Det finns goda förutsättningar för att bygga elektrolysörer vid Ringhals och skapa en mycket flexibel produktionsanläggning för både fossilfri el och vätgas, säger Andreas Regnell, strategichef vid Vattenfall.

Andreas Regnell, Head of Strategy på Vattenfall

– Det är bra att Svenska kraftnät har gjort en samlad bedömning av Vattenfalls ansökningar om kapacitet för anslutning av både ny kärnkraft och vindkraft. Vi kan nu fortsätta förstudien om små modulära reaktorer vid Ringhals som både skulle kunna producera fossilfri el och vätgas, säger Desirée Comstedt, ansvarig för affärsutveckling för kärnkraft inom Vattenfall.

– Svenska kraftnäts besked är mycket välkommet. Nu tar vi nästa steg i planeringen av den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd och hur vi på bästa sätt använder det stora tillskott av fossilfri elproduktion som både ny vindkraft och kärnkraft kan ge, säger Johan Weimenhög, projektchef för den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd.

Projektet om nya elektrolysörer för produktion av fossilfri vätgas är ett samarbete mellan affärsområdena Generation och Wind inom Vattenfall.

Förstsätt läsa

Nyheter

Thailand spås få den lägsta sockerrörsskörden på 14 år

Publicerat

den

Sockerrör

Trots rekordhöga sockerrörspriser för thailändska bönder under säsongen 2022/2023 och högre priser för 2023/2024, spås utbudet av sockerrör för nästa säsong att sjunka till 74 miljoner ton.

Minskningen av sockerrörsvolymer beror både på en minskning av planterad yta, på grund av att konkurrerande grödor betalar bönderna mer, och även på en hög risk kring en lägre jordbruksavkastning på grund av det prognostiserade torra vädret till följd av El Niños vädermönster.

I år har priserna på kassavarot i Thailand stigit med nio procent, vilket har drivits av en starkare efterfrågan och starkare priser på kassavachips och stärkelse. Efterfrågan kommer främst från Kina, där kassavarot används till etanol och djurfoder.

Det förväntas att kassavapriserna kommer att förbli starka under hela 2023, så med ett nuvarande rotpris på 3 360 THB/kubikmeter ger kassava en bättre avkastning än sockerrör. Detta leder till att mindre sockerrör planterades under det fjärde kvartalet 2022 för skörd under säsongen 2023/2024.

Den potentiella övergången till kassavaodling kommer att resultera i minst fem procent minskning av området för sockerrörsskörd. Den andra nyckelfrågan som den kommande krossningen står inför är jordbruksavkastningen.

Lägre nederbörd än normalt att förvänta

I år är ett El Niño-år, vilket för Thailand historiskt sett kommer att innebära en lägre nederbörd än normalt. Mindre än 20 procent av Thailands sockerrörsareal har tillgång till ordentlig bevattning, detta betyder att under år då det är lägre nederbörd har sockerrörsskördarna lidit hårt.

När det gäller sockerexport, baserat på en skörd på 74 miljoner ton, förväntas Thailand att exportera åtta miljoner ton socker. Med premien för vitsocker på nuvarande nivåer finns det ett bra incitament för bruken att producera vitt socker, till förmån för råvaror, men tillgången på vatten kan vara en begränsande faktor.

Förstsätt läsa

Populära