Följ oss

Nyheter

Silverpriset kan nå den högsta nivån på nio år 2023, större uppsida än guld

Publicerat

den

Silvertackor

Priset på silver kan nå den högsta nivån på nio år med 30 dollar per troy ounce i år. Otillräckliga tillgångar av silver samt dess tendens att prestera bättre än guld i perioder med hög inflation är nyckelfaktorer som stöder utsikterna, sa analytiker till CNBC. Senast spotpriset på silver nådde 30-dollars nivåer per troy ounce var i februari 2013, enligt slutkursdata från Refinitiv.

”Silver har historiskt sett gett uppgångar på nära 20 procent per år under de år som inflationen är hög. Med tanke på den meritlistan och hur billigt silver fortfarande är i förhållande till guld, skulle det dock inte förvåna att se silver gå mot 30 dollar per troy ounce i år, som dock sannolikt kommer att erbjuda betydande motstånd”, säger Janie Simpson, VD på ABC Bullion.

Spotpriset på silver noterade rekordhöga 49,45 USD 1980 mot bakgrund av en inflation på 13,5 procent, upp från cirka 4 USD 1976, då inflationstakten var svalare med 5,7 procent. Ädelmetallen handlades senast till 24,02 USD per uns, mot bakgrund av en inflationstakt på 6,5 procent.

Silverbrist

”Det är brist på silver… och det finns en anmärkningsvärd nedgång i de tillgängliga fysiska lager som finns i New York och London, mer än vad man kan se i guld”, säger Nicky Shiels, chef för metallstrategier på ädelmetallföretaget MKS PAMP.

Shiels tillade att silver förväntas uppvisa underskott på mer än 100 miljoner troy ounce under de kommande fem åren, med industriell efterfrågan som stimulerar det snäva utbudet.

”Det största segmentet av silverefterfrågan är industriell, [vilket motsvarar] nästan 50 procent av den totala efterfrågan” sa hon och angav ett basscenario i vilket silverpriserna skulle klättra till 28 dollar, med ett hausseartat scenario på 30 USD eller mer.

Den efterfrågan förväntas växa med mer än 15 procent under de kommande fem åren, sade han, beroende på accelererad industriell efterfrågan från fordons- och elektronikapplikationer. Silver är ett material som ofta används vid tillverkning av bilar, solpaneler, smycken och elektronik.

Jag är väldigt positivt inställd till guld men jag är ännu mer positiv till silver” sade Randy Smallwood, CEO för Wheaton Precious Metals. 

Ingen silverkant för silverlagren

”Vi nådde toppen av silvertillförseln för ungefär fem, sex år sedan. Silverproduktionen på världsomspännande basis har faktiskt sjunkit, och vi ser inte så mycket silver som produceras från gruvorna”, säger Randy Smallwood, VD för Wheaton Precious Metals.

Enligt handelsgruppen The Silver Institute var tillgången på silver från gruvproduktionen 2022 843,2 miljoner troy ounce, vilket var marginellt lägre än förra årtiondets topp på 900 miljoner troy ounce 2016. Utbudet av silver, som till stor del produceras som en biprodukt av bly-zink-, koppar- och guldgruvor, svarar i allmänhet inte lika snabbt på efterfrågan.

”När silverpriserna går upp är det inte så att silvergruvorna kan öka produktionen, eftersom silvergruvorna bara levererar cirka 25 procent av silvret” sa Smallwood och tillade att marknaden ofta förlitar sig på bly-zinkgruvorna för att tillfredsställa de högre efterfrågan.

Han hävdade dock att även om det inte skulle vara förvånande att se silver tangerade 30 USD per troy ounce, tror han inte att priset kommer att hålla. Han anser att priserna ”kommer att håller sig bekvämt över 20 dollar per troy ounce.”

Motvind för silver?

Emellertid kan rädsla för recession leda till en minskad industriell efterfrågan, vilket kan få silverpriserna att sjunka så lågt som till 18 dollar per troy ounce, enligt MKS PAMP.

Den största risken för silverpriserna är om inflationen faller bort snabbare än väntat säger Pallions Simpson.

”Om Fed fortsätter att strama åt, och om inflationen faller bort snabbare än marknaden förväntar sig, kommer det att vara ett hinder för silver”, sa hon, ”särskilt om ekonomin går in i en lågkonjunktur, med tanke på den stora andelen av silverefterfrågan som är bunden till industriproduktionen”

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära