Följ oss

Nyheter

Silverpriset kan nå den högsta nivån på nio år 2023, större uppsida än guld

Publicerat

den

Silvertackor

Priset på silver kan nå den högsta nivån på nio år med 30 dollar per troy ounce i år. Otillräckliga tillgångar av silver samt dess tendens att prestera bättre än guld i perioder med hög inflation är nyckelfaktorer som stöder utsikterna, sa analytiker till CNBC. Senast spotpriset på silver nådde 30-dollars nivåer per troy ounce var i februari 2013, enligt slutkursdata från Refinitiv.

”Silver har historiskt sett gett uppgångar på nära 20 procent per år under de år som inflationen är hög. Med tanke på den meritlistan och hur billigt silver fortfarande är i förhållande till guld, skulle det dock inte förvåna att se silver gå mot 30 dollar per troy ounce i år, som dock sannolikt kommer att erbjuda betydande motstånd”, säger Janie Simpson, VD på ABC Bullion.

Spotpriset på silver noterade rekordhöga 49,45 USD 1980 mot bakgrund av en inflation på 13,5 procent, upp från cirka 4 USD 1976, då inflationstakten var svalare med 5,7 procent. Ädelmetallen handlades senast till 24,02 USD per uns, mot bakgrund av en inflationstakt på 6,5 procent.

Silverbrist

”Det är brist på silver… och det finns en anmärkningsvärd nedgång i de tillgängliga fysiska lager som finns i New York och London, mer än vad man kan se i guld”, säger Nicky Shiels, chef för metallstrategier på ädelmetallföretaget MKS PAMP.

Shiels tillade att silver förväntas uppvisa underskott på mer än 100 miljoner troy ounce under de kommande fem åren, med industriell efterfrågan som stimulerar det snäva utbudet.

”Det största segmentet av silverefterfrågan är industriell, [vilket motsvarar] nästan 50 procent av den totala efterfrågan” sa hon och angav ett basscenario i vilket silverpriserna skulle klättra till 28 dollar, med ett hausseartat scenario på 30 USD eller mer.

Den efterfrågan förväntas växa med mer än 15 procent under de kommande fem åren, sade han, beroende på accelererad industriell efterfrågan från fordons- och elektronikapplikationer. Silver är ett material som ofta används vid tillverkning av bilar, solpaneler, smycken och elektronik.

Jag är väldigt positivt inställd till guld men jag är ännu mer positiv till silver” sade Randy Smallwood, CEO för Wheaton Precious Metals. 

Ingen silverkant för silverlagren

”Vi nådde toppen av silvertillförseln för ungefär fem, sex år sedan. Silverproduktionen på världsomspännande basis har faktiskt sjunkit, och vi ser inte så mycket silver som produceras från gruvorna”, säger Randy Smallwood, VD för Wheaton Precious Metals.

Enligt handelsgruppen The Silver Institute var tillgången på silver från gruvproduktionen 2022 843,2 miljoner troy ounce, vilket var marginellt lägre än förra årtiondets topp på 900 miljoner troy ounce 2016. Utbudet av silver, som till stor del produceras som en biprodukt av bly-zink-, koppar- och guldgruvor, svarar i allmänhet inte lika snabbt på efterfrågan.

”När silverpriserna går upp är det inte så att silvergruvorna kan öka produktionen, eftersom silvergruvorna bara levererar cirka 25 procent av silvret” sa Smallwood och tillade att marknaden ofta förlitar sig på bly-zinkgruvorna för att tillfredsställa de högre efterfrågan.

Han hävdade dock att även om det inte skulle vara förvånande att se silver tangerade 30 USD per troy ounce, tror han inte att priset kommer att hålla. Han anser att priserna ”kommer att håller sig bekvämt över 20 dollar per troy ounce.”

Motvind för silver?

Emellertid kan rädsla för recession leda till en minskad industriell efterfrågan, vilket kan få silverpriserna att sjunka så lågt som till 18 dollar per troy ounce, enligt MKS PAMP.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den största risken för silverpriserna är om inflationen faller bort snabbare än väntat säger Pallions Simpson.

”Om Fed fortsätter att strama åt, och om inflationen faller bort snabbare än marknaden förväntar sig, kommer det att vara ett hinder för silver”, sa hon, ”särskilt om ekonomin går in i en lågkonjunktur, med tanke på den stora andelen av silverefterfrågan som är bunden till industriproduktionen”

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära