Följ oss

Nyheter

Silicon Valley sänker produktionskostnaden för olja

Publicerat

den

Borrar olja med ny teknologi

Borrar olja med ny teknologiUSA har länge legat i framkant med att ta fram ny teknologi inom olja- och gasproduktion. Den mest uppmärksammade utvecklingen är den inom skiffergas och skifferolja. De stora företagen missade nästan helt utvecklingen, det var i stället färgstarka entreprenörer inom oljeindustrin som tog koncepten bakom horisontell borrning och frackning och gjorde något helt nyskapande av det. Detta ledde till USAs comeback inom olja- och gasproduktion. Utvecklingen har sedan fortsatt i högt tempo där teknikerna har förfinats, vilket lett till att betydligt mer olja kan pumpas upp.

Nu revolutionerar Silicon Valley oljebranschen

Silicon Valley förknippas sällan med olja och gas, man skulle nästan kunna säga att de uppfattas som varandras motpoler. Men tiderna förändras och nu hjälper Silicon Valley oljebranschen att ta oljeproduktionen till nästa nivå.

Tachyus utvecklar en plattform för dataanalys, vilken redan används vid 6000 oljekällor i USA. Tachyus plattform optimerar ”cyclic steaming”, ”steamflooding”, ”CO2-flooding”, ”waterflooding”, ”pump optimization”, ”workover prioritization” och ”shale fracking”. Plattformens analys förutspår ”framtiden” via fysisk modellering, maskininlärning och finansiella parametrar. Dvs i stället för att bara borra med lite enkla data som grund och hoppas på det bästa så blir processen extremt datadriven. Fick nyligen 13 miljoner USD i ny finansiering, i en serie-A-runda som leddes av Founders Fund, en firma som bland annat investerat i Facebook, AirBnB och Palantir.

GroundMetrics sensorGroundMetrics undersöker oljefält med en egenutvecklade sensorer, vilken gör att oljebolag kan borra 10 % färre borrhål och ändå få upp lika mycket olja. I ett nytt projekt nyligen visade företaget även att de kan kartlägga flöden av frackningsvätska. Har sin kundbas bland de största börsnoterade oljebolagen.

Neos är aktivt inom geologiövervakning och datatolkning. Bolaget matar in data från flera olika källor och skapar detaljerade 3D-modeller av marken. Kan användas för olja, gas, grundvatten och mineraler. Tog in 150 miljoner dollar från Jonathan Faiman förra månaden. Tidigare investerare är bland annat Goldman Sachs och Bill Gates.

USA fortsätter producera trots lägre priser

Det senaste årets nedgång i oljepriset har satt stort fokus på produktionskostnaden, speciellt på produktionen i USA som har högre produktionskostnad jämfört med exempelvis Saudiarabien. Självklart drabbas USAs oljeproducenter hårt av nedgången i priset, men det många missar är att teknologiutvecklingen hela tiden sänker produktionskostnaden (för en given typ av förutsättningar).

Lundins framgångar

Vi avslutar med något som inte har med Silicon Valley att göra, men med ett exempel att teknologi har betydelse inom oljeindustrin. Lundin-sfären har varit mer framgångsrika än de flesta på att prospektera efter olja. En viktig faktor bakom framgången är att Lundin-sfären köpte avancerad teknologi för satellit-prospektering som utvecklats av uppfinnarna Karl och Hans Lidgren från Lund.

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära