Silicon Valley sänker produktionskostnaden för olja

Borrar olja med ny teknologiUSA har länge legat i framkant med att ta fram ny teknologi inom olja- och gasproduktion. Den mest uppmärksammade utvecklingen är den inom skiffergas och skifferolja. De stora företagen missade nästan helt utvecklingen, det var i stället färgstarka entreprenörer inom oljeindustrin som tog koncepten bakom horisontell borrning och frackning och gjorde något helt nyskapande av det. Detta ledde till USAs comeback inom olja- och gasproduktion. Utvecklingen har sedan fortsatt i högt tempo där teknikerna har förfinats, vilket lett till att betydligt mer olja kan pumpas upp.

Nu revolutionerar Silicon Valley oljebranschen

Silicon Valley förknippas sällan med olja och gas, man skulle nästan kunna säga att de uppfattas som varandras motpoler. Men tiderna förändras och nu hjälper Silicon Valley oljebranschen att ta oljeproduktionen till nästa nivå.

Tachyus utvecklar en plattform för dataanalys, vilken redan används vid 6000 oljekällor i USA. Tachyus plattform optimerar ”cyclic steaming”, ”steamflooding”, ”CO2-flooding”, ”waterflooding”, ”pump optimization”, ”workover prioritization” och ”shale fracking”. Plattformens analys förutspår ”framtiden” via fysisk modellering, maskininlärning och finansiella parametrar. Dvs i stället för att bara borra med lite enkla data som grund och hoppas på det bästa så blir processen extremt datadriven. Fick nyligen 13 miljoner USD i ny finansiering, i en serie-A-runda som leddes av Founders Fund, en firma som bland annat investerat i Facebook, AirBnB och Palantir.

GroundMetrics sensorGroundMetrics undersöker oljefält med en egenutvecklade sensorer, vilken gör att oljebolag kan borra 10 % färre borrhål och ändå få upp lika mycket olja. I ett nytt projekt nyligen visade företaget även att de kan kartlägga flöden av frackningsvätska. Har sin kundbas bland de största börsnoterade oljebolagen.

Neos är aktivt inom geologiövervakning och datatolkning. Bolaget matar in data från flera olika källor och skapar detaljerade 3D-modeller av marken. Kan användas för olja, gas, grundvatten och mineraler. Tog in 150 miljoner dollar från Jonathan Faiman förra månaden. Tidigare investerare är bland annat Goldman Sachs och Bill Gates.

USA fortsätter producera trots lägre priser

Det senaste årets nedgång i oljepriset har satt stort fokus på produktionskostnaden, speciellt på produktionen i USA som har högre produktionskostnad jämfört med exempelvis Saudiarabien. Självklart drabbas USAs oljeproducenter hårt av nedgången i priset, men det många missar är att teknologiutvecklingen hela tiden sänker produktionskostnaden (för en given typ av förutsättningar).

Lundins framgångar

Vi avslutar med något som inte har med Silicon Valley att göra, men med ett exempel att teknologi har betydelse inom oljeindustrin. Lundin-sfären har varit mer framgångsrika än de flesta på att prospektera efter olja. En viktig faktor bakom framgången är att Lundin-sfären köpte avancerad teknologi för satellit-prospektering som utvecklats av uppfinnarna Karl och Hans Lidgren från Lund.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top