Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 31 2012

Publicerat

den

SEB - Analysbrev om råvaror inklusive prognoser

Sammanfattning av rekommendationer

Råvara – Rekommendation

Råolja – Köp OLJA S
Guld – Köp BULL GULD X4 S (hög risk) eller GULD S (låg risk)
Silver – Ingen rekommendation
Koppar – Köp KOPPAR S
Zink – Ingen rekommendation
Kaffe – Köp KAFFE S
Socker – Köp SHORT SOCKE A S
Vete – Köp VETE S
Majs – Köp MAJS S
Sojabönor – Köp SOJABO S

Inledning

Efter den positiva avslutningen förra veckan, efter Drahgis ”löften” om ett kraftfullt penningpolitiskt agerande, började handeln avvaktande i måndags. Centralbanksmöten både i USA, England och ECB:s under veckan och det var upplagt för prisrörelser. Det var det vi fick se idag torsdag, men på nedsidan.

Drahgis uttalande diskonterade in alltför positiva utsikter. FED vilar på hanen ännu en månad och ECB redovisade inget nytt. Eurodollarn föll kraftigt och så gjorde metallerna. De större basmetallerna koppar, aluminium, zink och nickel är ned 2-3 %.

Marknaderna för jordbruksprodukter har varit avvaktande efter de stora prisuppgångarna. Kortsiktig brist måste ransoneras, men när är det dags för priset att vända ner igen?

Guld och socker har fått nya tekniska signaler. Köpsignal för guld och säljsignal för socker.

Brent tycker vi att man bör köpa på ”dippar” under 100 dollar. Iran försöker peddla sin olja till dem som vågar trotsa EU.s och USA:s köpförbud. OPEC producerar på sin lägsta nivå sedan 2008 pga detta. Kina bromsar in, men försöker stimulera ekonomin på olika sätt. Frågar än när dessa stimulanser biter. Kinesiskt PMI (inköpschefsindex) kom in på 50.1. Det är lite lägre än förra månadens 50.2. Ett värde över 50 indikerar att ekonomin växer och ett värde under 50 indikerar att ekonomin krymper.

China Manufacturing PMI

Eurokrisen

Vad som sker i EU är att det finns en social acceptans att banker tas över av staten därför att man inte vill uppleva obehaget av att bankerna går under var och en för sig, Detta gör att det är rimligt att anta att staternas i fråga egentliga skulder är deras egen statsskuld + bankernas skulder. När man studerar den typen av skuldberg i förhållande till de här ländernas skatteintäkter, får man en skrämmande bild. Än så länge försöker man skjuta upp det oundvikliga. ECB:s satsning på att få ner räntorna i Spanien är det senaste och främsta exemplet på detta. Vi ser nedan hur räntorna har på deras tioårs statsobligation föll från 7.75 till 6.68. Efter Draghis tal igår steg räntorna återigen upp till 7.34% i skrivande stund.

De spanska räntorna

Inköpschefsindex, PMI, för de stora ekonomierna har sjunkit stadigt det senaste året. Tysklands PMI för tillverkningsindustrin ligger nu under Frankrikes, på 43 mot 43.4. Eurozonen ligger på 44. Storbritannien har bromsat in fort de senaste tre månaderna och har sjunkit från 50.2 i april till 45.4 i juli. USA har halkat under 50. Endast Kina ligger över 50. Gårdagens kinesiska PMI kom in på 50.1, vilket är en tiondel lägre än i juni (50.2). PMI anses vara en ”ledande indikator” för ekonomins utveckling.

PMI - Ledande indikatorer

PMI, som är en ledande indikator, är för Eurozonen på samma nivå som månaden före Lehmankraschen 2008. Folk verkar inte göra någonting och det märks när t ex Dagens Industri varnar för ”döda aktier”, aktier med bristfällig likviditet. Vad gick bra under hösten 2008? Det var nästan guld och guldet steg ordentligt det året. Om det vill sig illa är råvaror och då främst guld den tillgång man vill ha i sin portfölj när det skakar på värde-pappers-marknaderna.

Råolja – Brent

Nedan ser vi kursdiagrammet på spotkontraktet på Brent. 90 – 100 dollar tycks Brent vara köpvärt. Samtidigt finns ett kortsiktigt tekniskt motstånd på ca 110 dollar. SEB:s prognos är 115 dollar per fat under det fjärde kvartalet i år.

Kursdiagram över prisutveckling på råolja (brent)

Råvarucertifikat får sin avkastning inte endast från stigande priser, utan också på att över tiden tillgodogöra sig rabatter på terminer i förhållande till spot. Vi ser i diagrammet nedan att terminer är billigare än spot på Brent. Genom att över tiden köpa billigt och sälja till spot (dyrt), samlar man på sig vinster. Råvarucertifikat gör just detta genom sin konstruktion. De hämtar sin avkastning från terminskontrakt, som ”rullas” in i längre kontrakt när tiden gjort att det gamla kontraktet är nära förfall.

Att köpa t ex OLJA S, och sitta på det, kan därför ge ganska hög avkastning, även om priset på råolja väntar med att stiga.

Nedan ser vi antalet borr-riggar i världen de senaste 30 åren enligt Baker Hughes Inc. Blå linje är priset på Brent.

Antal borr-riggar i världen - 30 år

Nedan ser vi hur antalet oljeriggar i USA har utvecklat sig. Sedan 2009 är det en ökning på 1200 riggar. Det betyder att en stor del av prospekteringen och produktionsökningen sker i det fria landet USA.

Antal oljeriggar i USA

För gasriggar ser det helt annorlunda ut. Från en toppnotering på 1600 borr-riggar i drift 2008 är det nu bara 505 riggar i drift. Frackingtekniken har ökat utbudet och pressat ner priset, så det är inte lönsamt att borra efter gas på samma sätt som förut. Omställningen till konsumtion av den billiga gasen har inte gått lika fort som teknikutvecklingen.

Antalet oljeriggar i alla OPEC-länder uppgår till relativt blygsamma 415 stycken. Men det är ändå en ökning på 100 riggar sedan början av året, som vi ser i diagrammet nedan.

Antalet oljeriggar i OPEC-länder

Guld

Guldpriset i dollar har brutit den kortsiktiga nedåtgående trendlinjen och rekylerat tillbaka till denna. Det brukar vara ett bra köptillfälle när detta sker.

Den fundamentala kraften som verkar positivt på guldpriset är naturligtvis finanskrisen i Europa och skuldbergen runtom i världens stater. Men som vi ser nedan under jordbruksprodukter är momsunen (nederbörden) i Indien 21% sämre den här säsongen och torka råder. Det gör att guldefterfrågan från Indien, det största enskilda konsumentlandet, sannolikt kommer att minska. GFMS släppte en rapport om detta den 16 juli. GFMS har också sänkt efterfrågeestimatet för Kina till 870 ton på helåret. Tidigare trodde man att efterfrågan skulle nå upp till 1000 ton. Samtidigt fortsätter såväl Kina som Indien att stimulera, liksom ECB som för en tid sedan sänkte korträntan till 0.75%. Räntesänkningar brukar innebära högre guldpris.

Guldpriset - Efterfrågan minskar i Indien pga matpriser

Den som är lite modig kan försöka sig på att köpa ett certifikat med hög hävstång och hög förlustrisk om priset vänder ner. Ett sådant är BULL GULD X4 S. Det ger 4 gångers utväxling på prisuppgångar (och till nackdel om priset istället faller). Den som är mindre modig och mer saktmodig kanske, kanske föredrar GULD S, vars värdeförändringar i kronor är desamma som värdeförändringen på en guldtacka i svenska kronor.

Silver

Silver har ännu inte brutit några tekniska köpsignaler. Med sjunkande industriproduktion i världen, sjunker efterfrågan på silver. Scenariot just nu med sjunkande PMI för tillverkningsindustrin innebär alltså att silver inte alls har en lika positiv uppbackning som guld.

Silverpriset i en sjunkande trend

Koppar

Den fundamentala situationen är stark. Utbudet har under flera år överraskat på nedsidan, och ser ut att göra så även i år. Kopparhalterna är så pass låga i Chile att de inte mäktar med att öka enligt tidigare prognoser. Det mesta tyder på en produktionsökning globalt på endast 2-3 % mot prognostiserat 6-7 %.

Lagren utanför Kina har kontinuerligt minskat det senaste året – till stor del med destination Kina, som står för 40 % av den globala konsumtionen. Enligt International Copper Study Group noterades ett underskott om 384 tton för årets fyra första månader (ca 5 % av årsproduktionen).

Svagare konsumtion i Europa och USA de senaste månaderna indikerar en marknad närmare balans på årsbasis. Allt hänger på Kina. Hu Jintao aviserade i veckan kommande finans- och penningpolitiska stimulanser under hösten. Det kinesiska analyshuset Antaike prognostiserar en konsumtionsökning med 5 % i Kina 2012, till stor del baserat på fortsatt utbyggnad av elnätet.

Som en anekdot producerade Kina 1,8 millioner mil kraftkabel första halvåret (430 varv runt jorden), innebärande en ökning med 13,7 % jämfört med samma period förra året. Kina kommer att konsumera mycket koppar även i framtiden, så mycket är klart, samtidigt som risken är stor att utbudet inte räcker till. Kina har utnyttjat varje större korrigering i marknaden till köp och ökad import. Mycket tyder på att det kommer att upprepas. Fråga är bara hur långt ner man ”släpper” marknaden. Den tekniska bilden kan ge oss viss vägledning. Den långsiktigt uppåtgående trenden kommer in ungefär vid $7000/ton (motsvaras av $3,18/lbs för Comex-kontraktet), ca 4,5 % under dagens nivå på $7330.

Diagram över utveckling av kopparpris - 2 augusti 2012

Bara att äga råvarucertifikat på koppar gör att man tjänar pengar, även om priset på koppar står still.

Anledningen till detta är att kopparmarknaden är i backwardation, som vi ser i nedanstående diagram. När det är backwardation köper man terminer billigare än spot. Den rabatten blir en vinst över tiden.

Koppar är en råvara som konsekvent över tiden ofta för att inte säga, nästan alltid, handlats med rabatt på terminerna. Trots att prisuppgången på t ex guld har varit så stor, har ändå en råvarucertifikatinvestering i koppar gett imponerande avkastning.

I nedanstående diagram ser vi kopparpriset och lagren i antal ton i LME:s lagerhus. Vi ser att lagernivåerna har fallit sedan mitten av 2011. Konsumtionen är alltså större än produktionen. Det är ingen mekanisk sanning, men allt annat lika ”borde” sjunkande lager i vart fall ge stöd åt priset.

Kopparpris och lager av koppar hos LME

Vi rekommenderar köp av koppar, via ett råvarucertifikat utan hävstång och då är KOPPAR S ett sådant som skulle kunna placeras i. Koppar har en hög korrelation med konjunkturen och kallas ibland för ”Dr Copper” för dess roll som ekonomiskt ledande indikator (inte bara elektriskt alltså). Nedan ser vi 3-månaders kopparterminspris och MSCI World aktieindex.

Kopparterminspris och MSCI World Index - Diagram

Vilket har varit den bästa placeringen för att spekulera i konjunkturcykeln under den här tiden? Ja, i diagrammet nedan ser vi hur 100 dollar investerat i koppar (blå linje) och 100 dollar investerat i MSCI World (inkl utdelningar, röd linje) har utvecklat sig.

En investering i koppar jämfört med MSCI

Den intelligente läsaren invänder kanske att koppar ser ut att ha högre risk. Det stämmer. Volatiliteten har legat på 30% i koppar och bara 16% i MSCI World. Så… med samma risknivå, hade 100 dollar i koppar bara blivit 450 dollar idag. Mot 170 dollar i MSCI World aktieindex. Så varför ska man spekulera i konjunkturcykler i aktier, när det finns ”Dr Koppar” som är mycket mer rätt på vad gäller konjunkturen och dessutom via ständig rabatt på terminerna erbjuder en förutsägbar riskpremie till investeraren?

Det säger inget om framtiden, men en placering på det här sättet, som man får via KOPPAR S, har under lång tid varit bättre än en placering i aktier.

Zink

Zinkpriset ligger på bottennivåer i det prisintervall som etablerats sedan 2009. Produktionskostnaden för zink ligger på dessa nivåer. I råvarumarknaden brukar man kalla detta för råvarans ”fundamentala golv”. Vi ser därför inte några stora kursfallsrisker i zink.

Zinkpriset ligger på bottennivåer

Vi är positiva till zink, men inte lika mycket så som för koppar.

Kaffe

Priset på Arabica, som handlas i New York, har brutit sin nedåtgående trend, efter att ha varit nere på 150 cent per pund. 150 cent var toppnoteringen från slutet av 2009 och var därför för många en naturlig nivå att lägga in köpordrar på.

Priset på Arabica-kaffe - Trendutveckling

Vi tycker att man kan börja köpa på sig certifikat på kaffe, på rekyler. Den rekyl vi har haft de senaste dagarna kan t ex vara ett sådant tillfälle. Om man inte önskar ta så hög risk kan råvarucertifikatet KAFFE S vara ett bra val.

Socker

Priset på socker har precis brutit den kortsiktiga stigande trenden och vi är därför negativa till kaffeprisutvecklingen såväl på lång som kort sikt.

Sockerpriset har brutit kortsiktig trend

Vi rekommenderar köp av certifikatet SHORT SOCKE A S med en hävstång på – 1.2 för den som vill ta position i enlighet med vår vy. Stöd finns på 20 cent och det finns alltså en vinstpotential på ca 12% för en placering i certifikatet. Vi antar att man kliver ur positionen vid ett sockerpris på 20 cent.

För att läsa mer om SEBs syn på spannmål så rekommenderar vi en genomläsning av gårdagens utskick, Jordbruksprodukter från SEB.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Populära