Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 5 maj 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Rekommendationer

SEB rekommenderar commodities

Kort sammanfattning

Det är verkligen hög tid att köpa ädelmetaller, trots ”tapering” och bra arbetsmarknadsstatistik i USA. Ädelmetallerna har priser som är i nivå med den genomsnittliga produktionskostnaden och oron i Ukraina, dvs mellan Ryssland och Västvärlden är en faktor som kan driva priset uppåt. Vår rangordning av ädelmetallerna är platina, palladium, silver och guld. De två senare är de som normalt brukar efterfrågas vid geopolitisk oro.

Kopparmarknaden har en liknande situation, med ett pris som är i nivå med produktionskostnaden och dessutom sjunkande lager, som nu hunnit bli ganska låga i ett historiskt perspektiv.

Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna för alla veteodlande regioner utom Kansas och Texas bättre ut än på flera år. Egyptens GASC köpte också vete från Ukraina och Ryssland, där riskpremien för Ukraina var 1% på priset. Det visar att marknaden för vete fokuserar allt för mycket på Ukrainas problem (vädret och vetet är i perfekt skick) och för lite på vad som faktiskt påverkar marknadens utbud och efterfrågan – och därmed priset. Diskrepansen mellan det pris marknaden har bildat genom fel fokus å ena sidan och jordnära realiteter å den andra, gör att vi rekommenderar sälj på vete. Vädret är gynnsamt för majs också. Sådden i USA är inte sen och som utvecklingen i vädret ter sig nu, kan sådden t o m bli snabbare avklarad än normalt.

Råolja – Brent

Oljepriset föll tillbaka i veckan innan det repade sig till 108.59 vid stängning i fredags. Det är de växlande beskeden från Libyen som marknaden handlar på, bland annat.

Teknisk analys av oljepris

Råoljelagren i USA nådde rekordnivå. Lagren vid guldkusten är överfulla pga att produktionen ökat mycket mer än pipelinesystemen byggts ut och raffinaderikapaciteten likaså. Därför har det de senaste månaderna talats om att tillåta export av råolja från USA, men det är bättre ekonomi i att raffinera olja till produkter i USA än att exportera olja t ex till EU för att raffinera den här. I USA finns billig naturgas, som dels kan användas för att uppgradera oljan till lättare kolväten och dels användas som värmekälla i processen.

Lager av olja

Importen sjönk från förra veckan; högre import var alltså inte heller den här veckan den drivande faktorn bakom de rekordhöga lagren.

Import av olja

Krisen i Ukraina och Libyens problem innebär två saker. För det första skjuts prisfallet i olja lite på framtiden. För det andra stimuleras spridning av fracking ännu mer, vilket innebär att prisfallet blir ännu djupare när det kommer.

Vi rekommenderar en kort position i olja, t ex med MINIS OLJA B S eller MINIS OLJA A S.

Elektricitet

Elpriset gick i veckan över trendlinjen och vi har då enligt det förra veckobrevet en köprekommendation. Väderleksprognosen enligt GFS-modellen (se nedan under odlingsväder) för de norsk-svenska fjällen ser dock blötare ut än normalt. Om det blir en rekyl nedåt i elpriset kan det vara ett bra tillfälle att gå lång marknaden.

Den tekniska analys på elpriset

Spreaden mellan Phelix Baseload för det tredje kvartalet och Nasdaqs motsvarande har gått i hop 1% sedan förra veckan, från 28% skillnad till 27% skilllnad. Nordisk el är dock fortfarande ”billig” i förhållande till tysk el.

Priser

Priset på kol har rört sig uppåt, men utan större dynamik i rörelsen, varför man kan förvänta sig en rekyl nedåt.

Kolpriset har stigit

Vi har alltså gått över till köprekommendation, men tycker att man helst ska invänta en rekyl nedåt för att köpa till bättre nivå.

Naturgas

Priset på naturgas har hängt sig kvar vid 4.80 dollar per MMBtu. Att priset inte orkat gå högre än pristoppen i februari, trots ytterligare en veckas försök, får tolkas som ytterligare en negativ signal.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Från USA rapporteras att t ex Marcellusfältet producerar mer naturgas än det finns möjlighet att transportera därifrån via pipelines. Fracking har alltså varit mer framgångsrik än vad logistiken hunnit med att ta hand om. Det är en situation som känns igen från den första oljeruschen i Pennsylvania på 1860-talet och från oljeruschen i Iran, Irak i början av 1900-talet och Saudiarabien vid mitten av 1900-talet. Nyckeln till framgång och förmögenhetsbildning flyttas från den glamorösa oljerushen till den tråkiga pipeline-affären.

Naturgaspris

Koppar

Det börjar uppmärksammas att lagernivåerna fallit ett längre tag och att trenden håller i sig, trots de ganska låga nivåerna i ett historiskt perspektiv. Ett pris på 6500 dollar per ton är vad det kostar att producera koppar hos Codelco i Chile. Dagens priser är därför förmodligen nära botten.

Vi håller fast vid en köprekommendation på koppar.

Kopparpris

Aluminium

Förra veckan hade vi neutral på aluminium. Tekniskt har den fallande trenden brutits, men sedan kom veckans kraftiga rekyl. Lagernivåerna är fortfarande mycket höga och det kommer att ta tid, lång tid, att beta av lagren. Priset är nere på en stödnivå efter veckans ras och det är möjligt att det kan komma en rekyl uppåt från den här nivån. Vi gör därför över till kortsiktigt köp, som rekommendation.

Aluminium-pris-analys

Zink

Zinkpriset har sedan kursrusningen under slutet av förra året, etablerat sig i ett prisintervall med det gamla taket som golv. Golvet finns vid ca 1975 dollar och taket vid 2100 dollar. Den långsiktiga trenden är dock uppåtriktad. Man gör bäst i att försöka köpa certifikat på zink nära golvet på prisintervallet, men generellt sett har vi köprekommendation.

Zinkpriset

Nickel

Nickelpriset har rusat iväg på ett fenomenalt sätt och nådde för en vecka sedan upp till en gammal toppnivå vid 18500 dollar per ton, senast noterad för drygt ett år sedan. Vi kan inte hitta motiv till en så här stor och snabb prisuppgång, även med hänsyn till Indonesiens exportförbud av obearbetad malm och risken för exportproblem från Ryssland. Vi har haft neutral rekommendation under den senare delen av uppgången och går nu över till säljrekommendation.

Nickelpris

Guld

Guldpriset fick stöd av den förnyade oron i Ukraina. Vi kallar det som händer för ”oro”, men det handlar i själva verket om krig mellan Ukraina och Ryssland. Dels har gatudemonstranterna på den pro-ryska sidan toppmoderna versioner av AK-47 och dels har de inte bara knölpåkar utan även luftvärnsmissilsystem och kunskap att skjuta träffsäkert med dem. Årsdagen av Rysslands seger i det andra världskriget infaller i veckan som kommer, vilket kan öka entusiasmen från den sidan. Det kan och borde ge guldmarknaden en ökad lyster.

Guldpriset

Vi rekommenderar köp av GULD S.

Silver

Silverpriset fann som väntat stöd på 18.9 dollar per finuns. Eftersom silverpriset är lågt i en historisk jämförelse med guldpriset, föredrar vi silver framför guld.

Silverpris

Nedan ser vi ett diagram över priset på guld uttryckt i silver. Det går alltså över 66 finuns silver på varje fin-uns av guld. Som vi ser är det en hög nivå, dvs silver är billigt i förhållande till guld.

Guldpris uttryckt i silver

Vi anser att silver är mer köpvärt än guld och skulle vilja köpa på de här nivåerna. Vi rekommenderar köp av SILVER S.

Platina & Palladium

Platina påverkades också av ”oroligheterna” i Ukraina, liksom guld och silver. Till platinas fördel talar också den omöjliga situationen i Sydafrika. Gruvbolagen går inte runt och gruvarbetarna vill ha mer betalt. Det kan bara sluta med att det kommer att produceras mindre platina till ett högre pris. Någon annan utgång finns inte.

Den mycket inflytelserika analysfirman GFMS, som nuförtiden är en del av Reuters, publicerade sin årsvisa Platinum and Palladium Survey i fredags. Rapportens innehåll återspeglar samma sak jag sagt länge i det här veckobrevet – lite drygt hälften av gruvorna går med vinst. En stor del gör det inte. Det är inte en långsiktigt hållbar marknadsbalans. Produktionen måste ner. Därmed kommer priset att stiga.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Platinapris

Priset på palladium har också fortsatt att sega sig uppåt. Arbetsmarknadsstatistiken från USA i fredags var oväntat positiv. Fler personer i sysselsättning innebär sannolikt fler bilar och därmed mer palladium i katalysatorer, totalt sett.

Palladiumpris

Vi rekommenderar köp av PLATINA S och PALLADIUM S, eller BULL PLATINA X4 S eller BULL PALLAD X4 S.

För den som vill ta ännu mer risk, finns nu även BULL PALLAD X5 S.

Kaffe

Ur teknisk synvinkel ser kaffemarknaden ut att ha gått in i en konsolieeringsfas, eller en toppformation. För att behålla den stigande pristrenden måste marknaden ta ut toppen på 220 cent per pund. Det ser marknaden inte ut att vara i begrepp att göra.

Kaffepris

När allt fokus har varit på torkan i Brasilien har en ny fara för global kaffeproduktion dykt upp. El Niño väntas slå till i juli och enligt sex av sju klimatmodeller väntas den växa i styrka under hösten. På norra halvklotet börjar skörden av kaffe i september och oktober. El Niño skapar torka i länder som Australien, Indonesien och Vietnamn. De två senare är stora producenter av robusta-kaffe. Nedan ser vi hur Southern Oscillation Index har utvecklat sig sedan 1960. Ett SOI > 8.5 innebär La Niña och SOI < -8.5 innebär El Niño.

Southern Oscillation Index

Vi tar dessa noteringar och identifierar när det varit torka före skörd i Indonesien och testar statistiskt för effekten på Indonesiens kaffeproduktion dessa år. Jag väljer Indonesien istället för Vietnam, världens största producent, eftersom Vietnams kaffeproduktion blommade ut ganska sent, efter Vietnamnkrigets slut 1975. Indonesien har haft en ganska stabil produktion.

En statistiskt körning visar att Indonesiens produktion minskar med nästan 5% när det varit El Niño och det estimatet är nästan statistiskt signifikant på 5% nivån. I vart fall tillräckligt för att vi ska ta det som helt säkert att det kommer att bli en mindre produktion i år. Detta var alltså Indonesien, men det ser säkerligen likadant ut för Vietnam.

5% mindre produktion av robusta, utöver ett produktionsbortfall på ca 20% från Brasilien bör ha en ytterligare prisdrivande effekt på marknadspriset, även om det rent tekniskt inte ser så ut just nu.

Vi rekommenderar köp av KAFFE S, men man bör ta stoppen om kaffepriset går under 200 cent.

Kakao

Priset på kakao ligger i ett etablerat prisintervall med botten på 2895 och tak på 3047. Dynamiken verkar vara på nedsidan i prisrörelserna, men i fredags fick marknaden stöd när priset var nära botten på prisintervallet. Vi fortsätter med neutral vy till dess golvet vid 2895 inte bryts.

Kakaopris

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Crude oill comment: Caught between trade war fears and Iranian supply disruption risk

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent turned higher yesterday as Trump ramps up pressure on Iran. Slightly lower this morning. Brent traded as low as USD 74.15/b (-2.4%) yesterday but managed to close with a gain of 0.3% at USD 76.2/b Trump signed action for harder sanctions/pressure towards Iranian oil exports. This morning Brent is trading down 0.3% at USD 76/b. The almost linear downward trend since the recent peak in mid-January seems to have faded a bit with price action now a little more sideways it seems.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Crude oil caught between trade war fears and Iranian supply disruption risks. Trump tariff chaos and trade war is no good for global growth and oil demand growth. Business investments and consumer spending will likely fall in the face of these highly erratic and growth negative actions. The oil bears naturally crawl out in response. But supply disruptions as so often before can then rapidly and suddenly turn everything around. Yesterday Trump signed actions for harder pressure on Iran with the potential to drive its exports significantly lower. That Trump would try to drive Iranian oil exports lower has been our expectation all along. The oil market is now caught between increasing fears that an escalating trade war will damage global oil demand growth on the one hand and possible sudden disruption of Iranian oil exports.

Longer dated prices offer good buy-in value. At least in a three-year backward-looking perspective. Longer dated prices are pushed down towards the low points over the past three years and offer good buying opportunity for oil consumers in a backward-looking perspective. However, how it is all going to pan out in the end: Trump trade war damaging global growth driving the oil price lower or Trump disrupting Iranian oil exports driving the oil price higher. Or both but with the effect that oil price continues sideways.

Front-month Brent crude in a sharp downward trend since its recent peak in mid-January. Sideways price level in the autumn was around USD 72-73/b with lows down at USD 70/b.

Front-month Brent crude in a sharp downward trend since its recent peak in mid-January.
Source: Bloomberg

Front-month Brent crude is no longer in overbought territory. Challenging support of 50 and 100 dma

Front-month Brent crude is no longer in overbought territory. Challenging support of 50 and 100 dma
Source: Bloomberg

ICE Gasoil swaps. Deferred contracts offer good value for consumers. At least in a three-year backward-looking perspective.

ICE Gasoil swaps. Deferred contracts offer good value for consumers. At least in a three-year backward-looking perspective.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

The Damocles Sword of OPEC+ hanging over US shale oil producers

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Lower as OPEC+ sticks to plan of production hike while Trump-Tariff-Turmoil creates growth concerns. Brent crude traded up at the start of the day yesterday along with Trump-tariffs hitting Mexico and Canada. These were later called off and Brent ended down 1% at USD 75.96/b. OPEC+ standing firm on its planned 120 kb/d production hike in April also drove it lower. Brent is losing another 1% this morning down to USD 75.2/b. The Trump-Tariff-Turmoil is no good for economic growth. China now hitting back by restricting exports of critical metals. Fear for economic slowdown as a consequence of Trump-Tariffs is the biggest drag on oil today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The Damocles Sword of OPEC+. OPEC+ decided yesterday to stick with its plan: to lift production by 120 kb/d every month for 18 months starting April. Again and again, it has pushed the start of the production increase further into the future. It could do it yet again. That will depend on circumstances of 1) Global oil demand growth and 2) Non-OPEC+ supply growth. All oil producers in the world knows that OPEC+ has a 5-6 mb/d of reserve capacity at hand. It wants to return 2-3 mb/d of this reserve to the market to get back to a more normal reserve level. The now increasingly standing threat of OPEC+ to increase production in ”just a couple of months” is hanging over the world’s oil producers like a Damocles Sward. OPEC+ is essentially saying: ”Produce much more and we will do too, and you will get a much lower price”.  

If US shale oil producers embarked on a strong supply growth path heeding calls from Donald Trump for more production and a lower oil price, then OPEC+ would have no other choice than to lift production and let the oil price fall. Trump would get a lower oil price as he wishes for, but he would not get higher US oil production. US shale oil producers would get a lower oil price, lower income and no higher production. US oil production might even fall in the face of a lower oil price with lower price and volume hurting US trade balance as well as producers.

Lower taxes on US oil producers could lead to higher oil production. But no growth = lots of profits. Trump could reduce taxes on US oil production to lower their marginal cost by up to USD 10/b. It could be seen as a 4-year time-limited option to produce more oil at a lower cost as such tax-measures could be reversed by the next president in 4 years. It would be very tempting for them to produce more.

Trump’s energy ambition is boe/d and not b/d and will likely be focused on nat gas and LNG exports. Strong US energy production growth will likely instead be focused on increased natural gas production and a strong rise in US LNG exports. Donald Trump has actually said ”3 m boe/d” growth and not ”3 m b/d” (boe: barrels of oil equivalents). So, some growth in oil and a lot of growth in natural gas production and exports will easily fulfill his target.

Brent crude historical average prices for the 1mth contract and the 60mth contract (5yr) in USD/b and the spread between them. When the market is tight there is a spot premium (orange) on top of the longer dated price. When the market is in surplus there is a discount in the spot price versus the 5yr. We have now had 5 consecutive years with backwardation and spot premiums between USD 11/b and USD 28/b (2022). Now the spot premium to 5yr is at USD 8/b. If market turns to surplus in mid-2025 and inventories starts to rise, then this USD 7/b premium will fall to zero or maybe even turn negative if the surplus is significant. This will depend on global oil demand growth, US shale oil discipline and decisions by OPEC+ in response to that.

Brent crude historical average prices for the 1mth contract and the 60mth contract (5yr) in USD/b and the spread between them.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

US production in November averaged 13.3 mb/d and was only 0.33 mb/d above its pre-Covid high in December 2019. Growth over the past 12mths has definitely slowed down.

US production in November averaged 13.3 mb/d and was only 0.33 mb/d above its pre-Covid high in December 2019.
Source: SEB graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs is friction and higher costs at start. Then bearish on GDP, demand and prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Down 2.2% last week and unchanged this morning. Brent crude fell 2.2% last week with a close on Friday of USD 76.76/b. The March contract rolled off on Friday. The April contract is now the front-month contract. The April contract is up 1.3% versus Friday, but this is solely due to the backwardation effect and rolling of contracts. The April and thus the front-month contract is trading at USD 76.77/b at the moment and unchanged from Friday.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The new Trump-tariffs are driving equities sharply lower this morning and copper is down 1.2%. The new tariffs are negative for GDP growth and negative for commodity demand in general.

Trump tariffs equal friction in crude logistics and refining and thus higher costs. That Brent crude is unchanged this morning rather than a full 1% down like copper is due to the deep entanglement of crude and products in Mexico, US and Canada which are bound together with complex chemistry, processing equipment and logistics.

US refineries and consumers will likely experience increased costs. Higher crude costs for US refineries as they try to get medium to heavy sour crude from other places than Mexico and Canada. The alternative is from the Middle East where supply is already strained due to the recent Biden-sanctions. US refining will be less efficient so refining margins and thus product costs for consumers will likely go up as well. The ICE gas oil crack to Brent for April is up USD 0.24/b this morning is maybe a reflection of this strain.

First round effects probably bullish on the margin. The second-round effects are bearish. Increased frictions in logistics of crude transportation and refining of products often implies higher prices. The first-round effects on crude and products are thus bullish on the margin. The second-round effects over a bit of time are however negative as they are negative on GDP growth, on oil demand and finally on prices.

How long and how far reaching? If Trump-goals of change versus Mexico and Canada are achieved, then these tariffs could possibly be reversed sooner rather than later and suddenly the second-round effects are not so dire after all. Though Trump looks like he is out to take on the whole world and not just Mexico and Canada and China. So probably not much a quick solution to be expected on the wider scope.

Longer-dated Brent crude prices down below the USD 70/b line as the outlook turns darker. Everybody wants to buy sub-70. But when we finally get there, the buyers step back as they await even lower prices. Which may or may not come of course.

ICE gasoil swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 644/ton

ICE gasoil swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 644/ton
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data

Brent crude swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 68.5/b

Brent crude swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 68.5/b
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära