Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 24 februari 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Rekommendationer

SEB rekommenderar råvaror

Råolja – Brent

Vi skrev förra veckan att priset kunde gå till 109 dollar, baserat på den tekniska analysen och det var vad som skedde. Den svagare makrostatistiken från USA och Kina ”borde” dock ha en påverkan på oljemarknaden motivera ett lägre pris.

Råolja, brent-pris

Iran förbereder sig för att höja oljeproduktionen när sanktionerna mot landet tas bort. Man erbjuder utländska oljebolag en större andel av oljan i utbyte mot investering i mer ”riskabla” projekt.

Flera oljebolag riktar kritik mot den norska regeringen. Dels för det bristfälliga försöket att parera grundproblemet och dels grundproblemet i sig som är den skattehöjning på oljeproduktionen som den förra socialdemokratiska regeringen införde. Oljeproduktion beskattas nu till 78%. Oljebolag säger att detta hindrar investeringar på 13 miljarder dollar av olja som man vet finns där.

Bland de mer ovanliga oljenyheterna, noterar vi att BP har deklarerat force majeure på export av råolja från Angolas Plutonio-fält, efter att en svärdfisk punkterat slangen som pumpar över olja till väntande VLCC:er. Plutonio-fältet kommer att vara avstängt för reparationer under hela mars månad. Kunder har klagat på att råoljan varit saltare än vanligt de senaste månaderna, vilket gjort den mindre attraktiv för raffinaderier.

Vi tror att priset har nått ungefär så långt upp som det kan efter rekylen från den huvudsakliga stödlinjen. Ökande produktion i USA och på andra håll, verkar obönhörligt negativt på priset, som förr eller senare får ge sig. Därför fortsätter vi att rekommendera sälj på olja.

Elektricitet

Elpriset fortsätter att handla svagt och vi fortsätter med neutral rekommendation. Vädret fortsätter att vara milt och nederbördsrikt och förväntas vara det minst de kommande två veckorna i börsområdet enligt GFS-modellen.

Teknisk analys  på elpriset

Hydrologisk balans ligger fortfarande kvar vid den normala nivån för året.

Hydrobalans

Till de positiva nyheterna hör att priset på utsläppsrätter har stigit kraftigt sedan EU i januari beslutade att minska antalet rätter som tillhandahålls via statliga auktioner med 900 miljoner ton under 2014, 15 och 16. Det är tydligt att man vill ha ett pris som betyder något. Vi tror att ett sådant pris de tänker på är 15 – 20 euro per ton CO2. Om priset på utsläppsrätter fördubblas, kommer det att ha en effekt på prisutvecklingen på el i Kontinentaleuropa och därmed även i Norden.

ECX-pris

Samtidigt som pristrenden är fortsatt negativ på kort sikt, tror vi att elmarknaden bottnar i år, pga att kolmarknaden bottnar. Vädret i Norden, som har spelat en avgörande roll för prisutvecklingen, har alltid sin största påverkan på vintern, då kallt eller varmt väder påverkar efterfrågan mycket. Framåt sommaren kommer prisutvecklingen på kontinenten, som drivs mer av förutsättningarna för kolkraft, att spela större roll.

Naturgas

Henry Hub-gasen i USA fortsatte upp i veckan, från 4.50 till 4.77 dollar per MMBtu. Snöstormarna och köldknäpparna har avlöst varandra och väderleksprognosen varnar för fler sådana. Generellt sett bör dock, naturligen, mildare väder börja dominera snart.

Naturgaspris

Basmetaller

Förra veckan var tämligen volatil för basmetallerna. Det började med uppgångar, med understöd av tecken på kreditexpansion i Kina. På tisdagen intervenerade dock den kinesiska centralbanken i penningmarknaden med lägre metallpriser som följd. Resten av veckan har präglats av en serie av oroande amerikansk statistik, särskilt ”Housing starts”, vilket ledde till en svagare dollar. Det senare hade faktiskt en positiv nettoeffekt på priserna på LME. Tisdagens och onsdagens prisuppgångar berodde huvudsakligen på en svagare dollar. Veckan avslutades med en runda av preliminära inköpschefsindex. Det kinesiska på 48.5 tyckte de flesta var förvånansvärt svagt. Vikande makroekonomiska data från både USA och Kina är illavarslande. Just nu lyckas man ganska bra att bortförklara detta med ”dåligt väder” i USA och nyårsledighet i Kina. Detta återspeglas också i priserna på bas (industri) metaller som rört sig ”sidledes” om man summerar veckan.

Ur ett tradingperspektiv favoriserar vi fortfarande synen att marknaderna rör sig ”sidledes” inom sina respektive ”trading ranges”. Skulle den oroande statistiken visa sig sann, vilket inte är helt osannolikt, är koppar förmodligen den svagaste med tanke på kinas dominans på efterfrågesidan.

Koppar

Förra veckan skrev vi ”Marknaden visar stark efterfrågan med backwardation i terminskurvan. Kinas import är extremt stark. Dessutom är vi just nu i de säsongsmässigt starka första och andra kvartalen. Vi skulle inte bli förvånade om kopparpriset testar de senaste toppnoteringarna någon gång de kommande månaderna. Vi skulle inte bli förvånade om kopparpriset testar de senaste toppnoteringarna någon gång de kommande månaderna.” Det är i grund och botten vad vi fortfarande tror, men liksom vi noterade förra veckan finns det oroande inslag i Kinas ekonomi. Den senaste veckan tillkom ytterligare ett, i form av PMI-rapporten. Metal Bulletin rapporterade även om lageruppbyggnad i Kinas lagerhus. Det kan handla om material som låsts in i finansieringsaffärer, vilket går hand-i-hand med lånestatistiken i Kina i januari. Så om inte importen går till konsumtion, kan detta vara potentiellt negativt för sentimentet framöver. Just nu återspeglas de kinesiska köpen i stadigt sjunkande LME-lager. I normala fall återspeglar fallande LME-lager en stark efterfrågan. Under rådande förhållanden, kanske det bara återspeglar en förflyttning från LME.s lagerhus till lokala lagerhus i Kina.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

TA på koppar

Vi rekommenderar neutral position i koppar.

Aluminium

Aluminium var förra veckans starkaste basmetall. Rusal sade i en kommentar i tisdags till Bloomberg att de kommer att stänga av 10% av produktionskapaciteten i år. Senare samma dag meddelade Alcoa att de stänger ett smältverk i Australien, vilket lägger 190 kt till neddragningarna hittills under 2014 (som ännu är ganska små). Med stöd av en svagare dollar, har aluminiumpriset ändå visat förvånande styrka mot slutet av veckan. Tekniskt är marknaden i fallande trend, men ett trendbrott kan vara på gång. Enligt flera källor har tekniskt baserade fonder varit förvånansvärt inaktiva i den här senaste prisuppgången. Priset måste antagligen över 1800 dollar för att de som avvaktar med köp, ska ge sig in och köpa.

Aluminiumpris den 22 februari  2014

På den fysiska sidan, är allt fokus på premium-marknaden, där vi såg den första rekylen sedan början av året (se nedanstående diagram). Den höga premien för fysisk metall i USA attraherar material från Asien och Mellanöstern. Man började se lägre premier i den amerikanska Mellanvästern.

Aluminium-premium

Vi fortsätter med neutral rekommendation på aluminium.

Zink

Efter en ganska volatil vecka, stängde zinkpriset i fredags på oförändrat pris. Statistik från ILZSG för helåret 2013 visade ett sammanlagt underskott på 60 kt. Jämfört med 2012 betyder detta en förändring på 290 kt, vilket mer eller mindre motsvaras av netto-uttagen från LME-lagret. Precis som är fallet för koppar, frågar sig marknaden om det här materialet går till konsumtion just nu eller om det bara flyttas till ett annat lager, som är billigare och underlättar lönsamheten i finansieringsaffärer. Som vi har noterat förut, finns risk att materialet har flyttats till lagerhus i Kina antingen som säkerhet/pant och/eller som del av en finansieringsaffär. Det ska bli intressant att se om materialet kommer ut igen på marknaden om terminskurvan blir mindre förmånlig för finansieringsaffärer. Vi tycker att kurvan ser ”billig”, vilket är attraktivt för investerare via terminsmarknaden.

Zinkpris-analys

Vi rekommenderar köp av ZINK S eller BULL ZINK X4 S.

Nickel

Nickel har handlats svagt högre i veckan, från ca 14,200 dollar till 14,365. De flesta (andras) marknadskommentarer återspeglar en tro att den indonesiska regeringen kommer att hålla fast vid sitt exportförbud för obearbetad malm åtminstone fram till de allmänna valen i sommar. En parameter att hålla koll på nu är utvecklingen på LME-lagren, som ska börja falla i linje med utbuds/efterfrågebalansen, som successivt förbättras, om den det vill säga. Lagerökningen har börjat avtaga, men måste börja trenda nedåt, för att bevisa för marknaden att utbudet verkligen minskar. Som vi har noterat förut, finns ett stort lager att beta av, både i form av primärmetall och i form av obearbetad malm som är lagrad bokstavligt talat på hög i Kina.

Teknisk analys på nickel

Guld

Det är nu tydligt att guld verkligen noterade en botten vid 1200 dollar per uns. Statistiken från USA och Kina som bortförklaras med dåligt väder respektive nyårsledighet, som är just bortförklaringar eftersom de inte passar in i den gängse bilden av ekonomisk återhämtning, kan förr eller senare vändas i mer monetär stimulans. Den chockerande låga takten i nyanställningarna i USA, återspeglad i januaris och februaris NFP-statistik har även USA:s centralbank förklarat bort med dåligt väder. Den nya centralbankschefen Yellen är en duva och det mest hökaktiga hon har sagt gjorde hon när hon svors in. Citibanks valutastrateg beskrev henne som en person som aldrig ändrar sig. Så det talar för en mindre takt i tapering och därmed att starten på räntehöjningarna ligger längre bort i tiden än ca 2015 – 2016, som man väntat sig.

Guldprisanalys

Som vi nämnt förut är efterfrågan på fysiskt investeringsguld stark, efter att ha varit borta förra året. Skrotningen av smycken har torkat upp helt. Inflödet i börshandlade fonder har ännu inte vänts, däremot har nettoutflödet hejdats (se nedan, antal andelar i depåbeviset GLD och guldpriset).

Utestående andelar av ETF-fonden GLD

Vi fortsätter tills vidare med neutral vy på guld. Vi skulle vilja köpa om det kommer en rekyl.

Silver

Silverpriset, som bröt motståndet vid 20.50, gick upp till 22 på nästan bara en dag. Förra veckan handlades metallen till ett pris strax under motståndet vid 22 dollar. Vi tror att det kommer att brytas och tror att priset kan gå upp mot 24 eller 25 dollar per uns i det korta perspektivet.

Silverpris-analys den 22 februari 2014

Vi går över till kortsiktigt köp av silver.

Platina & Palladium

Platina, ser ut att vara i början av en trendvändning uppåt. Strejkerna i Sydafrika har satt fokus på metallens ”fundamentala golv”. Lägg därtill positivt sentiment för ädelmetaller generellt när makroekonomisk statistik inte riktigt vill följa prognoserna om ekonomisk återhämtning, så har vi förutsättningar för mer ”monetär stimulans”, vilket är gynnsamt för alla ädelmetaller. Mest guld och silver, men även platina och palladium.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Platinapris-analys

Palladium, som stängde i fredags precis på det tekniska motståndsnivån 740 dollar, kan vara på väg att gå ännu högre, men med tanke på hur många gånger priset vänt ner från den här nivån, skulle vi hellre föredra att vara köpta platina än palladium. Det som gör att vi trots allt ändå håller kvar köprekommendationen är att priset förmodligen går upp raskt om orsaken till motståndet försvinner och motståndet bryts.

Palladiumanalys

Vi rekommenderar alltså köp av både platina och palladium.

Kaffe

Haussen i kaffepriset steg till nya höjder, men vi tror att den senaste uppgången från 140 cent till 170 cent var den sista haussen och vi rekommenderar att man lägger sig neutral.

Det har inte kommit ut några nya produktionsestimat och risken är att marknaden handlar upp priset för långt i ren rädsla. Det finns trots allt gott om kaffe lagrat på gårdarna efter fyra år av global produktion som överstigit efterfrågan. Det är ett utmärkt tillfälle för lantbrukare att sälja fysisk vara, men sådant tar lite längre tid att göra än att krycka på knappar på en dator. Jag tror vi kan vänta oss att producenter säljer av lager. Kaffe går att lagra i upp till fem år och somliga lagrar ännu längre. Kaffe är väsentligt mycket mer ”värdekompakt” än t ex vete och stora värden går att lagra på ganska liten yta.

Minas Gerais har fått spridda skurar och det förväntas vara fortsatt torrt i minst två veckor till. Regnväder rör sig norrut och nu kan det handla om mindre delar som inte kommer att få regn och därför drabbas hårt, men frågan är naturligtvis om detta motiverar ett pris på 170 cent per halvkilo med tanke på den överproduktion som redan finns sedan fyra år tillbaka och en produktion i Colombia och på andra ställen som drabbats av roya, där produktionen nu är på väg tillbaka. Det var inte länge sedan priset på kaffe pressades av att Colombia skulle öka sin produktion med ett par miljoner säckar mer än väntat.

På den positiva sidan finns en nyhet från Indonesien, som är den tredje största producenten av robusta i världen. Pga regn som varit 2 till 3 gånger rikligare än normalt, ser skörden av kaffe ut att bli 17% mindre än förra året och bli den lägsta sedan år 2011. Samtidigt är det både val i landet och Fotbolls-VM i juni. I Indonesien konsumeras vid dessa tilldragelser kaffe, inte något annat. Konsumtionen väntas därför också öka. Exporten kan därför minska med 75,000 ton enligt en analytikersammanställning av Bloomberg.

Analys på kaffepriset

Nedanför ser vi den senaste prisuppgången i perspektiv av de senaste 25 åren.

Utveckling för kaffepriset under 25 år

Spekulanterna i terminer (Non Commercials) har enligt CFTC vänt till köpare från att ha varit successivt mer sålda i takt med det fallande priset. Vi ska komma ihåg att alla studier som görs på hur Non-commercials position beter sig, visar att den är en följande variabel i förhållande till prisutvecklingen, aldrig tvärt om. Om Non-Commercials köper, innabär det att Commercials säljer, vilket stämmer överens med gissningen att detta är ett utmärkt tillfälle för lantbrukare att sälja sitt kaffe, en process som alltså tar längre tid och därmed längre tid innan den påverkar marknaden.

Kaffe, coffe non-commercial

Vi går nu över till neutral rekommendation på kaffe. Volatiliteten kommer naturligtvis att fortsätta att vara hög och när nya produktionsestimat för Brasilien publiceras, ska man vänta sig att det bli stora rörelser. Den som är med på rätt sida av rörelsen kan tjäna stora pengar fort – och vice versa åt andra hållet. Troligtvis går torkan till historien som en av katastroferna i Brasiliens kaffehistoria. Hur stor, återstår att se.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Yesterday’s US DOE report revealed an increase of 4.6 million barrels in US crude oil inventories for the week ending February 14. This build was slightly higher than the API’s forecast of +3.3 million barrels and compared with a consensus estimate of +3.5 million barrels. As of this week, total US crude inventories stand at 432.5 million barrels – ish 3% below the five-year average for this time of year.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

In addition, gasoline inventories saw a slight decrease of 0.2 million barrels, now about 1% below the five-year average. Diesel inventories decreased by 2.1 million barrels, marking a 12% drop from the five-year average for this period.

Refinery utilization averaged 84.9% of operable capacity, a slight decrease from the previous week. Refinery inputs averaged 15.4 million barrels per day, down by 15 thousand barrels per day from the prior week. Gasoline production decreased to an average of 9.2 million barrels per day, while diesel production increased to 4.7 million barrels per day.

Total products supplied (implied demand) over the last four-week period averaged 20.4 million barrels per day, reflecting a 3.7% increase compared to the same period in 2024. Specifically, motor gasoline demand averaged 8.4 million barrels per day, up by 0.4% year-on-year, and diesel demand averaged 4.3 million barrels per day, showing a strong 14.2% increase compared to last year. Jet fuel demand also rose by 4.3% compared to the same period in 2024.

Fortsätt läsa

Analys

Higher on confidence OPEC+ won’t lift production. Taking little notice of Trump sledgehammer to global free trade

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Ticking higher on confidence that OPEC+ won’t lift production in April. Brent crude gained 0.8% yesterday with a close of USD 75.84/b. This morning it is gaining another 0.7% to USD 76.3/b. Signals the latest days that OPEC+ is considering a delay to its planned production increase in April and the following months is probably the most important reason. But we would be surprised if that wasn’t fully anticipated and discounted in the oil price already. News this morning that there are ”green shots” to be seen in the Chinese property market is macro-positive, but industrial metals are not moving. It is naturally to be concerned about the global economic outlook as Donald Trump takes a sledgehammer smashing away at the existing global ”free-trade structure” with signals of 25% tariffs on car imports to the US. The oil price takes little notice of this today though.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan CPC crude flows possibly down 30% for months due to damaged CPC pumping station. The Brent price has been in steady decline since mid-January but seems to have found some support around the USD 74/b mark, the low point from Thursday last week. Technically it is inching above the 50dma today with 200dma above at USD 77.64/b. Oil flowing from Kazakhstan on the CPC line may be reduced by 30% until the Krapotkinskaya oil pumping station is repaired. That may take several months says Russia’s Novak. This probably helps to add support to Brent crude today.

The Brent crude 1mth contract with 50dma, 100dma, 200dma and RSI. Nothing on the horizon at the moment which makes us expect any imminent break above USD 80/b

The Brent crude 1mth contract with 50dma, 100dma, 200dma and RSI. Nothing on the horizon at the moment which makes us expect any imminent break above USD 80/b
Source: Bloomberg
Fortsätt läsa

Analys

Brent looks to US production costs. Taking little notice of Trump-tariffs and Ukraine peace-dealing

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude hardly moved last week taking little notice of neither tariffs nor Ukraine peace-dealing. Brent crude traded up 0.1% last week to USD 74.74/b trading in a range of USD 74.06 – 77.29/b. Fluctuations through the week may have been driven by varying signals from the Putin-Trump peace negotiations over Ukraine. This morning Brent is up 0.4% to USD 75/b. Gain is possibly due to news that a Caspian pipeline pumping station has been hit by a drone with reduced CPC (Kazaksthan) oil flows as a result.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent front-month contract rock solid around the USD 75/b mark. The Brent crude price level of around USD 75/b hardly moved an inch week on week. Fear that Trump-tariffs will hurt global economic growth and oil demand growth. No impact. Possibility that a peace deal over Ukraine will lead to increased exports of oil from Russia. No impact. On the latter. Russian oil production at 9 mb/band versus a more normal 10 mb/d and comparably lower exports is NOT due to sanctions by the EU and the US. Russia is part of OPEC+, and its production is aligned with Saudi Arabia at 9 mb/d and the agreement Russia has made with Saudi Arabia and OPEC+ under the Declaration of Cooperation (DoC). Though exports of Russian crude and products has been hampered a little by the new Biden-sanctions on 10 January, but that effect is probably fading by the day as oil flows have a tendency to seep through the sanction barriers over time. A sharp decline in time-spreads is probably a sign of that.

Longer-dated prices zoom in on US cost break-evens with 5yr WTI at USD 63/b and Brent at USD 68-b. Argus reported on Friday that a Kansas City Fed survey last month indicated an average of USD 62/b for average drilling and oil production in the US to be profitable. That is down from USD 64/b last year. In comparison the 5-year (60mth) WTI contract is trading at USD 62.8/b. Right at that level. The survey response also stated that an oil price of sub-USD 70/b won’t be enough over time for the US oil industry to make sufficient profits with decline capex over time with sub-USD 70/b prices. But for now, the WTI 5yr is trading at USD 62.8/b and the Brent crude 5-yr is trading at USD 67.7/b. 

Volatility comes in waves. Brent crude 30dma annualized volatility.

Volatility comes in waves. Brent crude 30dma annualized volatility.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

1 to 3 months’ time-spreads have fallen back sharply. Crude oil from Russia and Iran may be seeping through the 10 Jan Biden-sanctions.

1 to 3 months' time-spreads have fallen back sharply. Crude oil from Russia and Iran may be seeping through the 10 Jan Biden-sanctions.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Brent crude 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.

Brent crude 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

ARA Jet 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.

ARA Jet 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

ICE Gasoil 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.

ICE Gasoil 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Rotterdam Fuel oil 0.5% 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.

Rotterdam Fuel oil 0.5% 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Rotterdam Fuel oil 3.5% 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.

Rotterdam Fuel oil 3.5% 1M, 12M, 24M and Y2027 prices.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära