Analys
SEB – Råvarukommentarer, 14 april 2014

Rekommendationer
Kort sammanfattning
Ädelmetaller, och palladium främst bland dem, fortsätter att vara våra favoriter.
Priserna på spannmål och oljeväxter har generellt sett utvecklats positivt, drivna av torka i USA för vete, lägre areal än förväntat i USA för majs, oron för lägre odlad areal och sämre avkastning i Ukraina och av torkan i januari/februari i Brasilien. Nu har crop ratings kommit för USA:s vete och det är dåligt, men bara 1% sämre än förra årets första estimat. Brasiliens CONAB justerar upp produktionen för flera torkdrabbade jordbruksprodukter och aktiemarknaden har varit väldigt svag de senaste dagarna. En fallande aktiemarknad kan få konsumenterna att hålla igen. Det ser alltså återigen lite svagare ut på marknaderna för jordbruksprodukter.
Råolja – Brent
Oljepriset steg i veckan från 104 dollar till 107.33 i fredags. I veckan kom rebellerna och centralregeringen i Libyen överens om att återuppta produktion och export av olja och dela på intäkterna. Libyen exporterade då mindre än 200,000 fat om dagen. Den första oljehamnen av fyra har redan börjat öppnas. Ytterligare en ska snart öppna och de återstående två ska komma igång lite senare. Es Sider är en av de senare. Global produktion ökar då alltså från under 200,000 fat till 1.5 miljoner fat om dagen.
Samtidigt rapporteras att OPEC har dragit ner sin produktion. OPEC försöker alltså hålla priset uppe, vilket de uppenbarligen lyckats med, på kort sikt.
Många marknadskommentatorer har förutspått lägre oljepris under det andra kvartalet, med förväntningarna inställda på ett lågt pris i april. Vi har dock märkt av att det finns köpare som är redo att köpa när priset söker sig nedåt.
Tekniskt är priset uppe vid 108 dollar, som är ett motstånd. Marknaden orkade inte över den nivån, trots statistik i fredags om att konsumenterna i USA ser ljusare på framtiden än tidigare och marknadskommentatorer drog slutsatsen att detta skulle leda till större bensinefterfrågan, vilket vi inte riktigt tror på eftersom USA är ett rikt land där man kör bil oavsett konjunkturläge. Oljepriset vände ner i fredags och stängde alltså på 107.33 dollar. Vi tror att detta är ett säljtillfälle.
Råoljelagren steg med drygt 4 miljoner fat i DOE:s statistik i onsdags förra veckan. Marknaden hade väntat sig en ökning på under 1 miljon fat, så detta var en besvikelse för de är köpta oljepriset.
En av anledningarna till de högre lagren var en återhämtning i importen, som var en halv miljon fat högre än veckan innan, som vi ser i diagrammet nedan. Det som dock fyller på lagren är den ökande produktionen av råolja inom USA.
De senaste två åren har USA:s produktion av råolja ökat med 2.5 mbpd till nästan 8 mbpd. Antalet oljeriggar i USA fortsätter i den stigande trenden, som nu är tydlig och som startade för ett halvår sedan. Vi ser Baker Hughes Rig Count i diagrammet nedan, med fredagskvällens antal om 1831 riggar i drift som senaste uppdatering.
Vi rekommenderar en kort position i olja, t ex med MINIS OLJA B S eller MINIS OLJA A S.
Elektricitet
Elpriset fortsatte att falla i en tydlig negativ trend. Omsättningen i terminsmarknaden har sjunkit och vare sig producenter eller konsumenter är glada; konsumenter därför att de i många fall har prissäkrat på högre nivå. Vi ser dock inte något som skulle kunna vända trenden, men vet av erfarenhet om hur elmarknaden kan vända upp snabbt när fundamenta börjar peka uppåt, såsom vi såg ett exempel på förra månaden.
De längre terminskontrakten, dvs för kommande kalenderår, har inte hängt med i den allmänna prisnedgången den senaste veckan. Det finns köpintressen i dem. Det finns också tecken på att långsiktiga produktionsfaktorer, som terminspriset på kol för kalenderår 2015, inte faller i pris, utan istället visar styrka, som vi ska se nedan.
Phelix Baseload för det tredje kvartalet, Tysklands motsvarande kontrakt som tredje kvartalet på Nasdaq Commodities, ligger nu 40.5% över det nordiska. Förra veckan var skillnaden 34%. Den nordiska marknaden är alltså rekordbillig i jämförelse med den kontinentala.
Priset på utsläppsrätter har börjat stiga, efter att ha konsoliderat sig i början på månaden efter priskraschen i mars. De senaste dagarna har priset gått från under 5 euro per ton till 5.37 i fredags. Även priset på kol tycks ha konsoliderat sig.
På kort sikt ser elpriset ut att kunna gå ännu lägre. Marknaden söker en botten. Vi vill inte rekommendera en kort position, därför att priset är så lågt i ett historiskt perspektiv, utan behåller neutral.
Naturgas
Eftersom det är så kort tid kvar på maj-kontraktet går vi över till att titta på juli-kontraktet. När det väntade prisfallet uteblev, blev motrörelsen (uppåt) starkare. Terminspriset gick från under 4.40 som lägst i april till 4.67 i fredags. Vi fortsätter med säljrekommendation.
Koppar
Kopparpriset har inte hängt med de andra metallerna efter den massiva likvideringen förra månaden. De fundamentala faktorerna är fortfarande svårgreppbara för marknadsanalytikerna. En faktor som kan ha betydelse är att premien för fysisk metall i Kina har fallit stadigt från 160 dollar per ton i februari till 70 dollar (CIF Shanghai).
Metal Bulletin (MB) rapporterar att 800 kt nu hålls i låsta lager i Kina. Prismässigt är det inte gynnsamt att importera metall till Kina just nu. Den preliminära importstatistiken avseende obearbetad koppar visar en uppgång från februaris låga 380 kt till 420 kt. Februaris import var onormalt låg pga det kinesiska nyåret, då en hel arbetsvecka går bort. Mars månads import kom dock inte alls upp i januaris 540 kt. Det verkar som om koncentrat importeras, smälts till metall som sedan lagras i låsta lagerhus i Kina.
Det kom några intressanta kommentarer från Cescos årliga kopparkonferens i Chile. Codelco ifrågasatte prognosen om ett utbudsöverskott i år. De menade att många nya projekt läggs på is pga det låga priset just nu. Kabeltillverkaren Nexans, en av de största kopparkonsumenterna i världen, lyfte frågan om substitution och påminde om att Kina ännu inte har konverterat från koppar till aluminium i kabeltillverkningen för landet, såsom är fallet i resten av världen. Här har vi alltså två av de största aktörerna i polemik med varandra!
Tekniskt ser priset ut att ha stigit färdigt och kan vara redo för en ny nedgång.
Vi rekommenderar kortsiktigt sälj på koppar.
Aluminium
Alcoa presenterade sin framtidsvision i Q1-rapporten, med en ökning av efterfrågan på 7% och en prognos om ett utbudsunderskott under året – det första på 9 år. Detta satte tonen i marknaden. Detta borde ge marknaden gott stöd, men samtidigt är uppsidan i priset begränsad av de stora lagren.
Den senaste tidens uppgång i priset beror sannolikt främst på att de som väntat sig en förändring i LME-reglerna för lagerhusen och ett större utbud av metall, stängt positioner baserat på dessa förhoppningar. Men vi tror också att det är mer fundamentala faktorer i arbete. Konsumenter är mer oroliga nu för den långsiktiga prisutvecklingen och är mer intresserade av att prissäkra sig långt fram.
Tekniskt noterar vi först och främst friskheten i uppgången. Det första motståndet finns på 1900 dollar.
Vi fortsätter med neutral rekommendation på aluminium.
Zink
Zinkpriset följde de andra metallerna i veckan. Lagersituationen i aluminium följs av zinkaktörerna också. ILZSG-statistiken från förra veckan har förbättrat sentimentet och underlättar för marknaden att skaka av sig den negativa stämningen i kopparmarknaden. Trendmässigt är frånvaron av trend det mest uppenbara nu.
Vi rekommenderar köp av ZINK S eller BULL ZINK X4 S.
Nickel
Nickelpriset har gått upp 7% på en vecka. Vi har uppenbarligen underskattat styrkan i marknaden. Vi trodde processen skulle gå långsammare. Intressant är att LME-lagren har börjat falla! Om kineserna verkligen behöver metall, ser man det i LME-lagren och det gör vi nu. I veckan har det talats om att kinesiska verk baserade på NPI kommer att slå igen, eftersom det är svårt att få tag på råvaran. Priset på malm från Filippinerna är betydligt dyrare än den från Indonesien. Den senaste riskfaktorn, ett embargo mot Ryssland, har också bidragit till ett positivt sentiment.
Tekniskt har marknaden nått sin ”övre gräns” i den branta trendkanalen för uppgången. En rekyl nedåt har potential till 16750 dollar. Vi behåller vår rekommendation att utnyttja rekyler för köp. Om det inte blir något embargo mot Ryssland, vilket är mest troligt att det inte blir, och exportsäsongen från Norilsk kan komma igång som vanligt nu i vår, finns förutsättningar för en större rekyl nedåt.
Guld
Det var ingen överraskning när FOMC-protokollet publicerades i veckan, att se att det är en mer försiktig inställning till tapering, dvs nedtrappningen av QE3, som berättas om där. Som vi skrev förra veckan, tydde FED-chefen Janet Yellens blixtsnabba kommentar efter den återigen oväntat svaga arbetsmarknadsstatistiken på att penningpolitiken i USA kommer att vara mer expansiv än vad som ligger i förväntningarna.
Även i Sverige skjuts Riksbankens prognosticerade räntekurva (som indikerar högre räntor) hela tiden framåt. Räntehöjningarna som flaggas för, uteblir.
Kina, som haft de första betalningsinställningarna på företagsobligationer den senaste tiden, har enorma mängder av dåliga krediter. Vi skrev förra veckan om att Kina också lagt ett stimulanspaket. Vad som faktiskt sker, i motsats till vad centralbankschefer säger ska komma att ske, är att penningmängden faktiskt forsätter att öka, generellt, i världen. I diagrammet nedan ser vi guldpriset och penningmängden i USA, båda i dollar.
Guldet ser alltså ”billigt” ut i förhållande till utvecklingen i penningmängden på lång sikt.
ETF-investerare har sålt både guld och silver hittills i april, som vi ser av diagrammet nedan.
Vi rekommenderar köp av GULD S.
Silver
Silverpriset låg i veckan kvar inom konsolideringsnivån mellan 18.90 och 20 dollar per fin-uns. Vi tycker att silver ser mer köpvärt ut än guld, främst för att guld handlas på ett högt pris i silvertermer.
Nedan ser vi ett diagram över priset på guld uttryckt i silver. Det går alltså över 65 finuns silver på varje fin-uns av guld. Som vi ser är det en hög nivå, dvs silver är billigt i förhållande till guld.
Vi anser att silver är mer köpvärt än guld och skulle vilja köpa på de här nivåerna. Vi rekommenderar köp av SILVER S.
Platina & Palladium
Platina-priset noterar högre toppar och högre bottnar. Efter den lilla rekyl som var för en vecka sedan, har trenden fortsatt uppåt. Ett test av motståndsnivån vid 1481 dollar ser ut kunna bli av i veckan som kommer.
Priset på palladium, gick från 788 dollar till 806.80, när marknaden stängde i fredags. Fredagens handel var hausse-artad, efter att 800-dollar passerats. 800 dollar var en viktig motståndsnivå som nu är bruten. All-time-high är 861 dollar och den är inom räckhåll nu.
Vi rekommenderar köp av PLATINA S och PALLADIUM S, eller BULL PLATINA X4 S eller BULL PALLAD X4 S.
För den som vill ta ännu mer risk, finns nu även BULL PALLAD X5 S.
Kaffe
Kaffepriset steg upp till den gamla toppen. I diagrammet nedan ser vi prisutvecklingen för juli-kontraktet där priset vände vid den föregående toppen på 110.65 cent per pund. Vi väljer att kliva av KAFFE S och gå över till neutral. Skulle priset gå över 110.65 är motståndet brutet, men vi tror att det är mer troligt att priset faller tillbaka till 180 centsnivån.
Med den rapport om en befarad produktion i Brasilien på drygt 40 miljoner säckar, kan det bli ett underskott i år på ca 7 miljoner säckar under det kommande marknadsföringsåret. Det blir då det första året med underskott på fem år. Enligt mäklarfirman Marex Spectron är det ansamlade lagret från åren med överproduktion uppskattningsvis 9.65 miljoner säckar.
Kaffeexperten Judy Ganes-Chase, som driver konsultfirman J Ganes Consulting i Panama, skrev i en rapport att torkan i Brasilien kommer att påverka produktionen i upp till tre år. Kaffeträden har inte kunnat suga upp tillräckligt med näring och är känsliga för sjukdomar. Judy menar att detta kommer att visa sig så småningom. Ett El Niño nästa vinter kan öka nederbörden i Brasilien och öka risken för och angreppen av bladrost.
Vi går över till neutral rekommendation och säljer alltså KAFFE S, som köptes förra veckan. Skulle nivån på 110.65 cent brytas på uppsidan köper vi naturligtvis omedelbart KAFFE S igen.
Kakao
Priset på kakao i New York steg upp till 3000 dollar i veckan, men överlag har uppgången tappat mycket momentum. För att behålla den stigande trenden måste marknaden ta ett kliv uppåt nu. Gör den inte det, är det nog slut med haussen i kakao.
Förra veckan rapporterade vi om att leveranserna av bönor till hamnarna i Elfenbenskusten ökat med 8.7% från förra året. Det har nu även kommit information om att leveranserna av bönor till hamnen i Ghana, världens näst största producent, steg till 598 kt till 673 kt under säsongen till och med den 13 mars. Det är en ökning med 12.5%!
Vi rekommenderar en neutral position vid dagens situation.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Rebound to $65: trade tensions ease, comeback in fundamentals

After a sharp selloff in late April and early May, Brent crude prices bottomed out at USD 58.5 per barrel on Monday, May 5th – the lowest level since April 9th. This was a natural reaction to higher-than-expected OPEC+ supply for both May and June.

Over the past week, however, oil prices have rebounded strongly, climbing by USD 7.9 per barrel on a week-over-week basis. Brent peaked at USD 66.4 per barrel yesterday afternoon before sliding slightly to USD 65 per barrel this morning.
Markets across the board saw significant moves yesterday after the U.S. and China agreed to temporarily lower tariffs and ease export restrictions for 90 days. Scott Bessent announced, the U.S. will lower its tariffs on Chinese goods to 30%, while China will reduce its tariffs on U.S. goods to 10%. While this is a temporary measure, the intent to reach a longer-term agreement is clearly gaining momentum. That said, the U.S. administration has layered tariffs extensively, making the exact average rate hard to pin down – estimates suggest it now sits around 20%.
In short, the macroeconomic outlook improved swiftly: equities rallied, long-term interest rates climbed, gold prices declined, and the USD strengthened. By yesterday’s close, the S&P 500 rose 3.3% and the Nasdaq jumped 4.4%, essentially recovering the losses sustained since April 2nd.
That said, some form of positive news was expected from the weekend meeting, and now oil markets appear to be pausing after three days of strong gains. Attention is shifting from U.S.-China trade de-escalation back toward market fundamentals and geopolitical developments in the Middle East.
On the supply side, the market is pricing in relaxed restrictions on Iranian crude exports after President Trump signaled progress in nuclear negotiations over the weekend. Further talks are expected within the next week.
Meanwhile, President Trump is visiting Saudi Arabia today – the key OPEC+ player – which has ramped up production to discipline non-compliant members by pressuring oil prices. This aligns well with U.S. interests, especially with the administration pushing for lower crude and refined product prices for its US domestic voters.
With Brent hovering around USD 65, it’s unlikely that oil prices will dominate the agenda during the Saudi visit. Instead, discussions are expected to focus on broader geopolitical issues in the Middle East.
Looking ahead, OPEC+ is expected to continue with its monthly meetings and market assessments. The group appears focused on navigating internal disputes and responding to shifts in global demand. Importantly, the recent increase in output doesn’t suggest an oversupplied market here and now – seasonal demand in the region also rises during the summer months, absorbing some of the additional barrels.
Analys
Whipping quota cheaters into line is still the most likely explanation

Strong rebound yesterday with further gains today. Brent crude rallied 3.2% with a close of USD 62.15/b yesterday and a high of the day of USD 62.8/b. This morning it is gaining another 0.9% to USD 62.7/b with signs that US and China may move towards trade talks.

Brent went lower on 9 April than on Monday. Looking back at the latest trough on Monday it traded to an intraday low of USD 58.5/b. In comparison it traded to an intraday low of USD 58.4/b on 9 April. While markets were in shock following 2 April (’Liberation Day’) one should think that the announcement from OPEC+ this weekend of a production increase of some 400 kb/d also in June would have chilled the oil market even more. But no.
’ Technically overbought’ may be the explanation. ’Technically overbought’ has been the main explanation for the rebound since Monday. Maybe so. But the fact that it went lower on 9 April than on Monday this week must imply that markets aren’t totally clear over what OPEC+ is currently doing and is planning to do. Is it the start of a flood or a brief period where disorderly members need to be whipped into line?
The official message is that this is punishment versus quota cheaters Iraq, UAE and Kazakhstan. Makes a lot of sense since it is hard to play as a team if the team strategy is not followed by all players. If the May and June hikes is punishment to force the cheaters into line, then there is very real possibility that they actually will fall in line. And voila. The May and June 4x jumps is what we got and then we are back to increases of 137 kb/d per month. Or we could even see a period with no increase at all or even reversals and cuts.
OPEC+ has after all not officially abandoned cooperation. It has not abandoned quotas. It is still an overall orderly agenda and message to the market. This isn’t like 2014/15 with ’no quotas’. Or like full throttle in spring 2020. The latter was resolved very quickly along with producer pain from very low prices. It is quite clear that Saudi Arabia was very angry with the quota cheaters when the production for May was discussed at the end of March. And that led to the 4x hike in May. And the same again this weekend as quota offenders couldn’t prove good behavior in April. But if the offenders now prove good behavior in May, then the message for July production could prove a very different message than the 4x for May and June.
Trade talk hopes, declining US crude stocks, backwardated Brent curve and shale oil pain lifts price. If so, then we are left with the risk for a US tariff war induced global recession. And with some glimmers of hope now that US and China will start to talk trade, we see Brent crude lifting higher today. Add in that US crude stocks indicatively fell 4.5 mb last week (actual data later today), that the Brent crude forward curve is still in front-end backwardation (no surplus quite yet) and that US shale oil production is starting to show signs of pain with cuts to capex spending and lowering of production estimates.
Analys
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?

Rebounding from the sub-60-line for a second time. Following a low of USD 59.3/b, the Brent July contract rebounded and closed up 1.8% at USD 62.13/b. This was the second test of the 60-line with the previous on 9 April when it traded to a low of USD 58.4/b. But yet again it defied a close below the 60-line. US ISM Manufacturing fell to 48.7 in April from 49 in March. It was still better than the feared 47.9 consensus. Other oil supportive elements for oil yesterday were signs that there are movements towards tariff negotiations between the US and China, US crude oil production in February was down 279 kb/d versus December and that production by OPEC+ was down 200 kb/d in April rather than up as expected by the market and planned by the group.

All eyes on OPEC+ when they meet on Monday 5 May. What will they decide to do in June? Production declined by 200 kb/d in April (to 27.24 mb/d) rather than rising as the group had signaled and the market had expected. Half of it was Venezuela where Chevron reduced activity due to US sanctions. Report by Bloomberg here. Saudi Arabia added only 20 kb/d in April. The plan is for the group to lift production by 411 kb/d in May which is close to 3 times the monthly planned increases. But the actual increase will be much smaller if the previous quota offenders, Kazakhstan, Iraq and UAE restrain their production to compensate for previous offences.
The limited production increase from Saudi Arabia is confusing as it gives a flavor that the country deliberately aimed to support the price rather than to revive the planned supply. Recent statements from Saudi officials that the country is ready and able to sustain lower prices for an extended period instead is a message that reviving supply has priority versus the price.
OPEC+ will meet on Monday 5 May to decide what to do with production in June. The general expectation is that the group will lift quotas according to plans with 137 kb/d. But recent developments add a lot of uncertainty to what they will decide. Another triple quota increase as in May or none at all. Most likely they will stick to the original plan and decide lift by 137 kb/d in June.
US production surprised on the downside in February. Are prices starting to bite? US crude oil production fell sharply in January, but that is often quite normal due to winter hampering production. What was more surprising was that production only revived by 29 kb/d from January to February. Weekly data which are much more unreliable and approximate have indicated that production rebounded to 13.44 mb/d after the dip in January. The official February production of 13.159 mb/d is only 165 kb/d higher than the previous peak from November/December 2019. The US oil drilling rig count has however not change much since July last year and has been steady around 480 rigs in operation. Our bet is that the weaker than expected US production in February is mostly linked to weather and that it will converge to the weekly data in March and April.
Where is the new US shale oil price pain point? At USD 50/b or USD 65/b? The WTI price is now at USD 59.2/b and the average 13 to 24 mth forward WTI price has averaged USD 61.1/b over the past 30 days. The US oil industry has said that the average cost break even in US shale oil has increased from previous USD 50/b to now USD 65/b with that there is no free cashflow today for reinvestments if the WTI oil price is USD 50/b. Estimates from BNEF are however that the cost-break-even for US shale oil is from USD 40/b to US 60/b with a volume weighted average of around USD 50/b. The proof will be in the pudding. I.e. we will just have to wait and see where the new US shale oil ”price pain point” really is. At what price will we start to see US shale oil rig count starting to decline. We have not seen any decline yet. But if the WTI price stays sub-60, we should start to see a decline in the US rig count.
US crude oil production. Monthly and weekly production in kb/d.

-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt