Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 13 oktober 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Rekommendationer

SEB rekommenderar råvaror

FED-protokollet i veckan tolkades som mindre hökaktigt, vilket fick dollarn att utvecklas lite svagare och det stärkte priser på framförallt metaller (i dollar). Veckan slutade dock i lite svagare ton, efter att marknaden vänt blicken mot global tillväxt, som inte ser så ljus ut.

Tysk ekonomisk statistik fortsätter att utvecklas svagt. Förra veckan var det IFO:s affärsklimatindex och den här veckan svag export. IMF sänkte utsikterna för global tillväxt i veckan. Eurozonen går mot recession.

Råolja – Brent

Oljepriset har fallit ganska kraftigt sedan förra veckan och den BEAR OLJA X2 S vi rekommenderade har stigit med 6%. Som vi ser av kursdiagrammet nedan har oljepriset kommit ner till den tekniska stödnivå vi nämnde förra veckan. Det är också optionslösen på måndag och 90 dollar, alltså ungefär där priset befinner sig, har mycket optioner som förfaller. Det talas om att Mexiko nyligen har gjort sin årliga stora prissäkring, som de gör genom att köpa säljoptioner. Man kan därför tänka sig att tradingdeskar är sålda optioner. Det betyder att de kommer att vara korta om priset är högre än 90 och behöva köpa och långa om priset är under 90 dollar, och behöva sälja. Det kan alltså bli volatilit, om det är så marknaden är positionerad.

Vi tror att mycket av prisfallet beror på skifferrevolutionen. Hade fallande tillväxt i den globala ekonomin varit orsaken till prisfallet på olja, hade vi även sett prisfall på industrimetaller, men det gör vi inte. De är i princip oförändrade sedan förra veckan.

Bloomberg rapporterade i torsdags att Iran sänkt sitt Official Selling Price (OSP) för november. Det är en respons på Saudiarabiens sänkning, som vi rapporterade om förra veckan. Irans oljeminister Bijan Zanganeh, sade i onsdags att det inte finns något behov för ett akut sammanträde inom OPEC före den 27 november (nästa OPEC-möte i Wien). Detta är anmärkningsvärt, eftersom Iran vanligtvis är en av ”hökarna” inom OPEC, som ofta kräver disciplin och produktionsbegränsningar i kartellen, med syfte att hålla priset högt.

Den perfekta lösningen på OPEC:s dilemma vore en starkare dollar, ett lägre nominellt pris på olja i dollar och därmed en dämpning i det växande utbudet av skifferolja. På detta sätt kan OPEC behålla sin produktion, få lite mindre dollar, men ändå ha kvar köpkraften. Den stora frågan är naturligtvis: Vid vilket pris på olja får vi se lägre takt i produktionsökningen i USA? Det finns åtskilliga estimat ute såsom ”Average US shale oil break-even at $75/b”. Ett annat estimat säger att vid 80 dollar är runt 40% av amerikansk skifferolja olönsam. Som vi nämnde förra veckan är produktivitetstillväxten hög, runt 30% per år för närvarande. Det är därför rätt svårt att säga vad produktionskostnaden är. Ett år gamla estimat kan vara mycket lägre i år. OPEC kommer säkert att lägga en hel del tid på att försöka lista ut vad den är, fram till mötet den 27 november.

OPEC publicerade sin månadsrapport i fredags. Det verkar inte som om de gjort några förändringar sedan förra månaden. De sade att prisfallet i oljan beror på svag efterfrågan och stort utbud och att vintermånaderna kommer att bota detta. De förändrar inte sitt estimat för efterfrågetillväxten för 2014 och 2015. De förändrar inte heller prognosen för hur mycket av OPEC:s olja som kommer att efterfrågas. OPEC sade också att OPEC:s produktion av råolja steg till 30.47 mbpd i september, upp med 400,000 bpd från augusti.

På tisdag, den 14 oktober, publicerar IEA sin månadsrapport. De brukar ta IMF:s estimat för global BNP-tillväxt som input och eftersom IMF just justerat ner tillväxten för både 2014 och 2015 lär detta slå igenom i lägre estimat för oljeefterfrågan och därmed en lägre «call on OPEC». Non-OPEC supply har överraskat på uppsidan med +2 mbpd med en global konsumtionstillväxt på bara +0.9 mbpd.

Oljepris

Nedan ser vi ett månadschart för de senaste tio åren. Vi ser att priset har brutit en triangelformation för tre månader sedan. Det är enligt handboken i tekniska analys, en negativ signal. Vi ser också att priset är nere vid det tekniska stödet på 89.58 dollar och det är möjligt att det blir en rekyl uppåt från den här nivån. En sådan rekyl är i så fall ett nytt säljtillfälle.

Månadschart oljepris

Råoljelagren i USA ökade och följer det säsongsmässiga mönstret med lageruppbyggnad fram till slutet på november. Lageruppbyggnaden hjälpte s av lite högre import förra veckan.

Råoljelagren i USA

Nedan ser vi ett diagram på antalet oljeriggar i USA, enligt Baker Hughes statistik (svart) och USA:s oljeproduktion enligt US DOE på 8.873 mbpd. Antalet borr-riggar ökade i veckan från 1922 till 1930. Än så länge syns alltså ingen effekt av det lägre oljepriset.

Antal oljeriggar i USA

Om det är någon som funderar på varför bensinpriset i Sverige inte gått ner så mycket, kan följande uppgifter vara bra att känna till. De senaste tre månaderna har råoljepriset fallit med 17%. Terminskontraktet på RBOB (bensin) har fallit med 24%. Samtidigt har kronan försvagats med 6% mot dollarn. Kanske är det så att prissänkningen ännu inte slagit igenom än.

Vi rekommenderar alltså på kort sikt en försiktig kortposition t ex med BEAR OLJA X2 S, men varnar för att en kortsiktig rekyl uppåt kan komma eftersom priset ligger så nära det tekniska stödet på 89.58 dollar per fat.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Elektricitet

Priset på el som för en vecka sedan bröt den stigande pristrenden från april, har rekylerat något, under stöd av ökande hydrologiskt underskott. På kontinenten faller dock kolpriset och även om priset på utsläppsrätter har ökat från 5.50 euro till 6 euro, tror vi att det finns nedsida i elpriset för första kvartalet. Tekniskt ser den senaste veckans rekyl ut som en ”flagga”, som alltså skulle signalera en förestående nedgång till 34 euro.

Elpris-analys

Hydrologisk balans har enligt 2-veckors prognosen fallit ytterligare till -11.3 TWh enligt Markedskraft. Point Carbon estimerar innevarande veckas underskott till -19 TWh. Med inneliggande prognoser går det till -11 TWh om några veckor. Fallet i hydrologisk balans har varit snabb från i onsdags.

Hydrologisk balans

Nedan ser vi terminspriset för kalenderåret 2015 avseende energikol. Sedan förra veckan har priset sjunkit ytterligare från 73.65 till 72.45 dollar per ton.

Prisutveckling på energikol

Vi rekommenderar kort position i el.

Naturgas

Naturgaspriset (decemberkontraktet) fortsatte att pendla inom det intervall vi noterat tidigare, som har ett golv vid ca 3.90 och ett tak vid 4.25. Just nu ligger priset nära botten på intervallet och det kan vara en god idé att ta hem eventuella vinster på BEAR NATGAS X4 S. Vi rekommenderar att man gör det och håller sig utanför marknaden i väntan p ett eventuellt brott av 3.90 (3.88 dollar).

Naturgaspris

Koppar

Kopparpriset rör sig ovanligt kraftigt nu, vilket troligen beror på bristen på spotmarknaden. Priset har åkt jo-jo mellan 6600 och 6700 dollar per ton de senaste dagarna. Ett par gånger har metallen handlats upp till 6700 och ett par gånger ner till 6600. När veckan tog slut stängde marknaden ungefär mitt emellan på 6645 dollar. Cash till tremånaders termin skiljer 60 dollar, vilket är en ökning av backwardation från 40 dollar förra veckan.

Materialet som väntades läcka ut från lagerhusen i Kina (efter Qingdao-skandalen) verkar inte hamna hos LME och det gör att marknaden är fortsatt i bristläge. Under veckan spikades premien för fysisk metall för Europas största smältverk Aurubis, på 110 dollar per ton, upp från 105 dollar förra året. Codelcos premium väntas annonseras strax, inför LME-veckan som börjar den 20 oktober.

Kopparpriset är nere på en nivå med tekniskt stöd och marknadsaktörer kämpar från köp- och säljsidan om huruvida 6600 dollar ska bli en botten efter den nedgång från 7200 dollar som vi sett. Vi tror att det kan vara en botten och rekommenderar köp av KOPPAR S.

Kopparpris

Aluminium

Återhämtningen i början av veckan som gick tog upp 3-månaders terminen till 1950-dollarsnivån. Där noterades veckans högsta pris på 1970 dollar. Domstolsprövningen av LME:s nya lagerhusregler avslutades i veckan. Det fick inte någon omedelbar effekt på priset på marknaden. Det verkar som om marknaden successivt har anpassat sig till de nya reglerna och domen blev som väntad.

De flesta marknadsobservatörer verkar vara eniga om att marknaden kommer att fortsätta att ha brist på metall och att det lager som lämnar LME till viss del bara flyttas till billigare lagerlokaler. Det kan hålla den fysiska premien hög ett tag till. När kön för att få ut metall från LME blir kortare i framtiden (vilket blir en effekt av de nya LME-reglerna), borde premien sjunka. Givet att den fysiska marknaden utanför LME inte förändras, kan detta innebära att LME-priset stiger, därför att det fysiska priset är LME + premie. Det kan dröja till nästa år för kön att bli så kort att premien börjar sjunka på allvar.

Tekniskt är aluminiumpriset nere på en teknisk stödnivå. Med en vecka hit eller dit, rekommenderar vi köp av ALUMINIUM S.

Aluminiumpris

Zink

Zink var den starkaste metallen av de fyra stora i veckan som gick. CTAs fortsatte att vara de huvudsakliga köparna i marknaden. Det är intressant att notera förändringen i lagerutvecklingen på LME. De senaste månadernas ökning verkar ebba ut och det var till och med varit en liten minskning den senaste tiden. Utsikterna för förbättrade balanser framöver i takt med att gamla gruvor stängs, gör att det är svårt att inte vara optimistisk, men just nu används kinesisk smältverkskapacitet och efterfrågan, särskilt i EU ser svagare ut, givet att EU ser ut att gå mot inte bara svagare tillväxt utan till och med recession. Vi fortsätter att tro att priset kommer att ligga inom intervallet 2200 – 2350 dollar för det fjärde kvartalet. Vi kan möjligen få se 2400, som är det högsta priset från sommarmånaderna.

Vi rekommenderar köp av ZINK S.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Zinkpris

Nickel

Det branta prisfallet i nickel tog slut och vi tror att det finns uppsida i priset från den här nivån. Tekniskt ser vi att priset är nere på 55-dagars glidande medelvärde och vi har ofta sett hur priset verkar studsa vid detta, av någon anledning (kanske för att folk tittar just på 55-veckors glidande medelvärde och ankrar sina tankar i det). Andra banker har anslutit sig till vad vi skrev förra veckan, om att ”bull caset” är intakt. Det finns uppenbarligen aktörer på köpsidan som avvaktar rätt tillfälle att köpa också. Till syvende og sidst är det dock fundamentala faktorer som driver priset och än så länge väntar vi på LME-lagret ska börja minska. Det har snarare ökat markant, än visat tecken på att minska, men vi tror ändå att vi kommer att se förändringar till nästa år baserat på vad vi vet om Indonesiens exportstopp.

Vi tycker sammantaget att de kommande veckorna kan ge möjlighet att komma in på den långa sidan och rekommenderar köp av NICKEL S.

Nickelpris

Guld

Guldpriset i dollar studsade på det tekniska stödet vid 1180 dollar för en vecka sedan och har sedan dess gått upp till 1223 dollar. FED-protokollet var lite mindre ”hökaktigt” än tidigare och en del kommentatorer har börjat tala om ett QE4, vilket kanske är lite väl tidigt.

Guldpris

Chartet för guld i kronor ligger kvar vid 8850 kronor per uns.

Chartet för guld i kronor

Investerare fortsätter att dumpa innehav i guldfonder, och nu har de även sålt av innehav i silverfonder, som vi ser nedan.

Guld och silver i ETF-fonder

 

Vi fortsätter med neutral position i guld.

Silver

Silverpriset återhämtade sig i veckan och kanske kommer rekylen uppåt att hålla i sig ytterligare en vecka.

Silverpris

Silverpriset i svenska kronor ligger precis på sitt tekniska stöd, som markerat botten för prisrörelserna i drygt ett år. Bryts den här nivån, är det fritt fall nedåt som väntar och man bör i så fall vara kort även i kron-termer. I veckan rekylerade silverpriset i kronor upp från stödet, vilket kan vara ett tecken på att det kommer att hålla.

Silverpris i SEK

Silver är fortsatt billigt i förhållande till guld och det kan vara en anledning att byta en investering i guld mot silver.

Silver är fortsatt billigt i förhållande till guld

Vi fortsätter att på kort sikt rekommendera en kort position i silver med köp av BEAR SILVER X4 S.

Platina & Palladium

Momentum i prisfallet på platina fick ner priset till 1200 dollar. Där väntade köpordrar och det fick priset att rekylera kraftigt. Det är sällan man ser så kraftiga prisrörelser i en ädelmetall, som vi gjorde i den gångna veckan. Notera att priset inte nådde över 1300 dollar, för att det är ett starkt motstånd. Det mest sannolika är att marknaden lugnar ner sig inom intervallet 1200 – 1300 dollar.

Platinapris

Palladium vände, som vi väntade oss vid 750 dollar, nivån för utbrottet från den stora och fleråriga triangelformationen. Det var en stor rekyl, som nu borde vara över.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Palladiumpris

Nedanför ser vi hur mycket metall som finns i börshandlade fonder för platina respektive palladium. Investerare fortsätter att sälja av platina, men verkar behålla sitt palladium.

Platina och palladium i börshandlade fonder

Vi fortsätter med neutral rekommendation på platina, men rekommenderar köp av palladium via t ex PALLADIUM S.

Ris

Priset på ris ligger kvar strax över det tekniska stödet vid 12.44, och stängde på 12.585 cent per pund (eller dollar per cwt) efter fredagens WASDE rapport. Vi ska titta närmare på den nedan.

 

FAO sänkte produktionsestimatet igen efter sämre utsikter särskilt i Kina, Indien, Pakistan och i USA.

Rispris

Även USDA sänkte global produktion med 1.5 mt, vara 1 mt i USA.

Risproduktion

FAO sänkte den årliga konsumtionstillväxten något till 1.7%, vilket tillåter en liten ökning i riskonsumtionen per person. Utgående lager minskar på global basis. Den största minskningen noteras för Indien. Lagren i Paktstan väntas bli ännu lägre än tidigare. Även USDA sänkte utgående lager.

Riscarry

Både FAO och USDA kom med positiva rapporter och därför fortsätter vi med neutral rekommendation och slutar att förbereda oss på att gå kort. Det är nog mer sannolikt att priset på ris återhämtar sig, men det beror också på hur marknaderna för alternativa spannmål som framförallt vete förändrar sig.

Kaffe

Kaffepriset steg upp till det tekniska motståndet på 220 cent, som vi skrev om förra veckan. Priset står just nu och väger. Skulle marknaden få ny fart uppåt, skulle vi vilja vara köpta, annars kan det nog vara en fördel att sälja på den här nivån. Priset är högt i ett historiskt perspektiv och med en allmän avmattning i global ekonomisk tillväxt måste det ha en effekt på konsumtionstillväxten vad gäller kaffe. Bortsett torkans relativt övergående effekter på Brasiliens produktion, finns en överproduktion i världen och den situationen har inte åtgärdats i år med de höga priser som varit.

Kaffepris

Vi rekommenderar neutral position i kaffe.

Kakao

Fundamentalt borde priset gå ner. Elfenbenskusten får en rekordskörd i år och priset är i ett historiskt perspektiv mycket högt, men det finns en naturlig oro, förstås. Fredagens prisuppgång är ett exempel på det.

Kakaopris

Spekulantkollektivet sådle 14,494 kontrakt fram till i tisdags, enligt fredagens veckovisa COT-rapport från CFTC. Det verkar som om spekulanterna håller på att ta hem vinsterna på sin köpta position som etablerades på till bottenpriser för två år sedan.

Kakao-positioner

Vi behåller positionen i SHORT KAKAO A S.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För fler analyser analyser på jordbruksråvaror se SEBs andra analysbrev.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Crude oil comment: Deferred contracts still at very favorable levels as latest rally concentrated at front-end

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Bouncing up again after hitting the 200dma. Bitter cold winter storm in Texas adding to it. Brent crude continued its pullback yesterday with a decline of 1.1% to USD 79.29/b trading as low as USD 78.45/b during the day dipping below the 200dma line while closing above. This morning it has been testing the downside but is now a little higher at USD 79.6/b. A bitter cold winter storm is hitting Texas to Floriday. It is going to disrupt US nat gas exports and possibly also US oil production and exports. This may be part of the drive higher for oil today. But maybe also just a bounce up after it tested the 200dma yesterday.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Some of the oomph from the Biden-sanctions on Russia has started to defuse with arguments running that these sanctions will only delay exports of Russian crude and products rather than disrupt them. The effects of sanctions historically tend to dissipate over time as the affected party finds ways around them.

Donald criticizing Putin. Biden-sanctions may not be removed so easily. In a surprising comment, Donald Trump has criticized Putin saying that he is ”destroying Russia” and that ”this is no way to run a country”. Thus, Donald Trump coming Putin to the rescue, removing the recent Biden-sanctions and handing him a favorable peace deal with Ukraine, no longer seems so obvious.

Deeper and wider oil sanctions from Trump may lift deferred contracts. Trump may see that he has the stronger position while Putin is caught in a quagmire of a war in Ukraine. Putin in response seems to seek closer relationship with Iran. That may not be the smart move as the US administration is working on a new set of sanctions towards Iranian oil industry. We expect Donald Trump to initiate new sanctions towards Iran and Venezuela in order to make room for higher US oil production and exports. That however will also require a higher oil price to be realized. On the back of the latest comments from Donald Trump one might wonder whether also Russia will end up with harder sanctions from the US and lower Russian exports as a result and not just Iran and Venezuela. Such sanctions could lift deferred prices.

Deferred crude oil prices are close to the 70-line and are still good buys for oil consumers as uplift in prices have mostly taken place at the front-end of the curves. Same for oil products including middle distillates like ICE Gas oil. But deeper and lasting sanctions towards Iran, Venezuela and potentially also Russia could lift deferred prices higher.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little. But it has not collapsed and is still very, very strong in response to previous buyers of Russian crude turning to the Middle East.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded. The deferred contracts can still be bought at close to the 70-line for Brent crude. The rolling Brent 24mth contract didn’t get all that much lower over the past years except for some brief dips just below USD 70/b

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024. Current price is not much higher at USD 662/ton and the year 2027 can be bought at USD 658/ton. Even after the latest rally in the front end of crude and mid-dist curves. Deeper sanctions towards Iran, Russia and Venezuela could potentially lift these higher.

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil. Likely shifting some demand away from nat gas to instead oil substitutes.

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Big money and USD 80/b

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude was already ripe for a correction lower. Brent closed down 0.8% yesterday at USD 80.15/b and traded as low as USD 79.42/b intraday. Brent is trading down another 0.4% this morning to USD 79.9/b. It is hard to track and assign exactly what from Donald Trump’s announcements yesterday which was impacting crude oil prices in different ways. But crude oil was already ripe for a correction lower as it recently went into strongly overbought territory. So, Brent would probably have sold off a bit anyhow, even without any announcements from Trump.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Extending the life of US oil and gas. The Brent 5-year contract rose yesterday. For sure he wants to promote and extend the life of US oil and gas.  Longer dated Brent prices (5-yr) rose 0.5% yesterday to USD 68.77/b. Maybe in a reflection of that.

Lifting the freeze on LNG exports will be good for US gas producers and global consumers in five years. Trumps lifting of Bidens freeze on LNG exports will is positive for global nat gas consumers which may get lower prices, but negative for US consumers which likely will get higher prices. Best of all is it for US nat gas producers which will get an outlet for their nat gas into the international market. They will produce more and get higher prices both domestically and internationally. But it takes time to build LNG export terminals. So immediate effect on markets and prices. But one thing that is clear is that Donald Trump by this takes the side of rich US nat gas producers and not the average man in the street in the US which will have to pay higher nat gas prices down the road.

Removing restrictions on federal land and see will likely not boost US production. But maybe extend it. Donald Trump will likely remove restrictions on leasing of federal land and waters for the purpose of oil and gas exploration and production. But this process will likely take time and then yet more time before new production appears. It will likely extend the life of the US fossil industry rather than to boost production to higher levels. If that is, if the president coming after Trump doesn’t reverse it again.

Donald to fill US Strategic Reserves to the brim. But they are already filled at maximum rate. Donald Trump wants to refill the US Strategic Petroleum Reserves (SPR) to the brim. Currently standing at 394 mb. With a capacity of around 700 mb it means that another 300 mb can be stored there. But Donald Trump’s order will likely not change anything. Biden was already refilling US SPR at its maximum rate of 3 mb per month. The discharge rate from SPR is probably around 1 mb/d, but the refilling capacity rate is much, much lower. One probably never imagined that refilling quickly would be important. The solution would be to rework the pumping stations going to the SPR facilities. 

New sanctions towards Iran and Venezuela in the cards but will likely be part of a total strategic puzzle involving Russia/Ukraine war, Biden-sanctions on Russia and new sanctions on Iran and Venezuela. All balanced to end the Russia/Ukraine war, improve the relationship between Putin and Trump, keep the oil price from rallying while making room for more oil exports of US crude oil into the global market. Though Donald Trump looks set to also want to stay close to Muhammed Bin Salman of Saudi Arabia. So, allowing more oil to flow from both Russia, Saudi Arabia and the US while also keeping the oil price above USD 80/b should make everyone happy including the US oil and gas sector. Though Iran and Venezuela may not be so happy. Trumps key advisers are looking at a big sanctions package to hit Iran’s oil industry which could possibly curb Iranian oil exports by up to 1 mb/d. Donald Trump is also out saying that the US probably will stop buying oil from Venezuela. Though US refineries really do want that type of oil to run their refineries. 

Big money and USD 80/b or higher. Donald Trump holding hands with US oil industry, Putin and Muhammed Bin Salman. They all want to produce more if possible. But more importantly they all want an oil price of USD 80/b or higher. Big money and politics will probably talk louder than the average man in the street who want a lower oil price. And when it comes to it, a price of USD 80/b isn’t much to complain about given that the 20-year average nominal Brent crude oil price is USD 77/b, and the inflation adjusted price is USD 102/b.

Fortsätt läsa

Analys

Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Easing a bit towards the 80-line this morning following recent strong gains. Brent crude gained another 1.3% last week with a close of USD 80.79/b. It reached a high of USD 82.63/b last Wednesday. This morning it is inching down 0.3% to USD 80.5/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Donald needs a higher oil price to get another US shale oil production boom. Donald Trump declaring an energy emergency with promises of opening up federal land for oil exploration +++, may sound alarmingly bearish for oil. But the days when US oil production (shale) was booming at an average oil price of USD 58/b (2015-19) are behind us. Brent has averaged USD 81/b through 2023 and 2024, and US shale oil is now moving towards zero growth in 2026.

Donald Trump (and the US oil industry) needs a higher oil price to drive US oil production significantly higher over the next 4 years. The US oil industry also needs to know that there will be a sustainable need for higher US oil production. So, someone else in the oil market needs to exit to make room for more oil from the US. Iran and/or Venezuela will be the likely targets for Donald Trump in that respect. But it is still not obvious that the US oil industry will go for another period of strong oil supply growth with natural doubts over how lasting a possible outage from Iran and/or Venezuela would be.

Strong rise in speculative positions increases the risks for pullbacks below the 80-line. The new sanctions on Russia have pushed crude oil higher over the past weeks, but speculators have also helped to drive flat prices higher as well as driving the front-end of the crude curves into steeper backwardation. Speculators typically buy the front-end of the crude curves and thus tend to bend the forward curves into steeper backwardation whey they buy. So, curve shapes are not fully objective measures of tightness. Net-long speculative positions (Brent +WTI) rose 52.4 mb over the week to last Tuesday. In total they are up 415 mb to 577 mb versus the low point in the autumn of 162 mb in early September.

Brent crude has now technically pulled back from overbought with RSI at 65.2 and back below the 70-line. But washing out some long-specs with Brent trading sub-80 for a little while is probably in the cards still.

But this does not look like just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. But do not forget that time-spreads have been tightening since early December and flat prices have risen higher along with them. Thus, this is not just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. The new sanctions on Russia are also having a tightening effect on the market both on Crude, LNG and middle distillates. Add also in that Donald Trump needs a higher oil price to drive US oil production higher. So even if we find it likely that Brent crude will make a pullback below the 80-line, it does not mean that this is the end of the gains.

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread. The Dubai time-spread is probably less impacted by speculative positions and thus a better reflection of actual physical conditions. This is rising yet a little more this morning.

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära