Analys
SEB – Råvarukommentarer, 11 februari 2013

Rekommendationer
Inledning
Råvaruindex i svenska kronor steg med 2%, vilket medförde att råvaruindex-certifikatet RAVAROR S steg lika mycket. Aktiemarknaden hade däremot en blandad vecka, där i synnerhet råvarubolaget SSAB:s rapport fick aktien på fall. Råvaror och aktier är inte samma sak, som bekant.
Oljepriset fortsatte att stiga med stöd av tecken på en starkare konjunktur i kombination med att produktionen kortsiktigt stryps av Saudiarabien och på grund av hoten om våld även i Algeriet och Libyen.
Som väntat steg elpriset på Nordpool, vilket fick BULL EL X4 S att stiga med 9% på en vecka. Vi tror att det kan komma en rekyl nedåt, men i ett större perspektiv verkar det som om elpriserna håller på att förbereda sig för en fas av prisuppgång. Såväl marknaden för kol, som utsläppsrätter stärktes i veckan som gick; under stöd av starkare global konjunktur.
I fredags publicerade USDA sina månadsvisa estimat (gissningar) om produktion, konsumtion och utgående lager för vete, majs och sojabönor, bland annat. Det var något av en icke-händelse med endast marginella förändringar i siffrorna.
Kaffepriset föll i veckan, men orosmolnen hopar sig för produktionen i Mellanamerika. I International Coffee Organisations senaste månadsrapport lyfts svampsjukdomarna fram som mycket värre än vad marknaden hittills uppfattat. Samma svampangrepp fick för hundra år sedan ön Ceylon att byta från kaffe till te.
Råolja – Brent
Råoljepriset har brutit alla närliggande tekniska motstånd och har fritt upp till 125 dollar. Vi fortsätter att rekommendera köp av olja. Bäst är om man kan komma in lite billigare efter en rekyl.
Lagren och lagerförändringarna i USA per för den senaste avrapporterade veckan, enligt Department of Energy och American Petroleum Institute visas nedan.
Lagren för destillat och heating oil, som redan låg under förra årets nivå, forsätter att minska. Detta är stödjande.
Råoljelagren fortsatte att byggas på. Nedan ser vi amerikanska råoljelager enligt DOE i tusen fat. Den svarta kurvan är 2012 års lagernivåer vecka för vecka och den lilla röda linjen är 2013 års nivå. Vi ser att lagernivåerna fortsätter att vara högre än de varit sedan 2007 för den här tiden på året.
Lagren ökar samtidigt som vi ser att importen av råolja till USA fortsätter att minska. Man kan ana att konjunktur och den nya ”fracking” tekniken ligger bakom.
Sammanfattningsvis: Köprekommendationen forsätter.
Elektricitet
Elpriset steg snabbt i veckan och stötte på motstånd där det fanns ett i väntan sedan tidigare. Det kan komma en rekyl nedåt. Vi tror att det i så fall är ett köptillfälle. Vi håller fast vid vår rekommendation att köpa EL S eller någon av BULL EL X2 S och BULL EL X4 S, för dem som är villiga att ta mer risk. Prisuppgången i veckan för BULL EL X4 S var hela 9%. Elpriset har kommit ner så pass, till 35 euro per ton, att de kan vara en god idé att försöka köpa BULL EL X2 eller X4 S på de här nivåerna.
Elpriset i Tyskland (den blåa linjen nedan) gjorde verkar ha stabiliserat sig i veckan som gick, som vi ser i diagrammet nedan.
Den hydrologiska balansen för NordPools börsområde gick i veckan från ett underskott på 10 TWh till ett underskott på -8.87 TWh. Det är ”bullish”.
Sammanfattningsvis. Vi tror att det finns goda möjligheter för ytterligare prisuppgång, eventuellt efter en liten rekyl, och rekommenderar en köpt position i el.
Naturgas
Naturgasterminen på NYMEX (mars 2013) gick först upp i början av förra veckan, och föll sedan tillbaka ner. Veckans uppgång nådde inte lika långt som uppgången innan. Det är ett svaghetstecken. Den uppåtgående stödlinjen bröts sedan i fredags. Det är bara precis ett brott, och kanske inte ska säljas på rakt av. Men skulle priset falla under 3.40 i början av veckan som nu börjar, får vi nog tolka det som en kortsiktig säljsignal från den tekniska analysen.
Guld och Silver
Guldpriset orkade som väntat inte ta sig över föregående topp. Mot slutet av veckan vände priset ner igen. Fredagens handel stannade precis på det kortsiktiga stödet, som vi ser i diagrammet nedan. Får vi ett brott nedåt i veckan som kommer så ger det en förnyad säljsignal.
Vi noterar också att guldmarknaden forsätter att bilda ”trianglar” i sin pendling uppåt och nedåt. Det innebär att ett brott uppåt omedelbart genererar en köpsignal. Skulle priset med andra ord gå upp till över 1700 dollar, har vi en köpsignal. Just nu är dock den senaste signalen en säljsignal. Med reservation för att det kan bli en snabb rekommendationsförändring, håller vi fortfarande fast vid den säljrekommendation vi haft sedan december.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Situationen är snarlik den för guld. Rekyl ner till 30 dollar är att vänta. Kortsiktig BEAR-rekommendation för silver också.
Platina & Palladium
Platina bröt uppåt efter en tids konsolidering. Priset gick upp till motståndet på 1734 dollar och stötte i där, som du kunde läsa förra veckan. Nu är 1705 dollar ett tekniskt stöd. Det här är ett spännande läge, för att konsolideringen mellan 1650 och 1705 kan betraktas som en ”flagga” på vägen upp. Dessa brukar dyka upp halvvägs upp i en uppgångsfas. Därmed skulle priset kunna gå upp till 1850. Det som behövs är att motståndet på 1734 dollar definitivt bryts. Vi fortsätter att rekommendera köp av Plantina, t ex med PLATINA S eller BULL PLATIN X4 S.
Palladium fortsatte stiga i början på förra veckan, men föll sedan tillbaka på vinsthemtagningar. Det ser ut som om uppgångsfasen från 700 dollar till 750 kan tänkas behöva en konsolidering vid dessa nya nivåer, innan priset kan fortsätta upp. Men trenden är definitivt uppåtriktad och rekyler bör hellre betraktas som köptillfällen, än som en orsak att lämna marknaden.
Vi rekommenderar en köpt position i palladium, t ex med certifikatet PALLADIUM S eller med BULL PALLAD X4 S, för den som önskar ta mer risk.
Basmetaller
Efter summering av veckans stängningspriser ser det inte ut att ha hänt så mycket. Metallerna är i de flesta fall i princip oförändrade från måndag morgon till fredag kväll. Rörelserna har ändå varit stora däremellan. Vi varnade för en rekyl efter den starka uppgången veckan dessförinnan. Det var just det som skedde. Börser och råvaror fick sig en törn inledningsvis, ökad Europaoro får väl tillskrivas den huvudsakliga orsaken. Men ibland behövs också korrigeringar för att ge ny kraft.
Priserna föll 2-3 % för att under torsdagen och fredagen återhämta, och således stänga oförändrade. Undantaget är favoriten zink som trots en rejäl rekyl stänger upp 1,6 %. Marknaden fick en extra impuls av fredagens handelssiffror från Kina som visade en 25 % -ig ökning av exporten i januari. Importsiffrorna var också starka med en ökning med 28 %, det senare och beror säkert på att ”bokningar” gjorts före det kinesiska nyårsfirandet nästa vecka. Med många kinesiska aktörer på ledighet nästa vecka förväntas volymerna vara begränsade, vilket i sig kan skapa lite oförutsedda prisrörelser. Men troligast är avvaktande handel.
Koppar
Kinas importsiffror för koppar kom in på 350 958 ton, + 2,9 % i januari jämfört med december. Jämfört med januari förra året föll importen med 15,2 % (se månadsstatistiken nedan). Trenden är fallande under året. Möjligtvis anas en tendens till ”urbottning”. Det blir också intressant hur den utvecklas framöver, efter det kinesiska nyåret. Förra året tog det fart under våren.
Kinas kopparimport (1000-tals ton)
Tekniskt sett ser det relativt positivt ut. Efter brottet ur den stora ”triangelformationen”, rekylerade marknaden ned i veckan. Intressant att notera är ”utbrottsnivån” testades och det vände upp exakt på linjen (se nedan). Det brukar vara ett positivt tecken. Om priset lyckas ta sig över toppen för 2 veckor sen kring $8350, öppnas det upp för en uppgång i trendkanalen upp mot nivåer kring $8600.
Som vi skrivit tidigare tyder mycket på ökat utbud för koppar, vilket ökar risken för en lite trögare marknad. Vi ser inte den stora potentialen på koppar på uppsidan just nu. Vi rekommenderar därför en fortsatt neutral position i koppar.
Aluminium
Tekniskt sett liknar bilden den för koppar. ”Utbrottspunkten” tangerades exakt. Om förra veckans topp på $2150 passeras öppnar det upp för ytterligare uppgång. Som vi tidigare skrivit begränsar det överhängande lagret möjligheterna för stora uppgångar. Vi rekommenderar därför fortsättningsvis en neutral position i aluminium.
Zink
Vi varnade för en rekyl, och den kom, men kanske inte så omfattande som väntat. Den stoppade vid $2150. Om vi jämför den tekniska bilden med koppar och aluminium, så kom aldrig priset ned till utbrottspunkten, och det är ett styrketecken. Tekniskt sett får vi en mycket stark stängning som talar för fortsatt uppgång. Vi kvarstår med vår bedömning att marknaden håller på att ”omvärdera” zinken på förväntan om att den fundamentala balansen håller på att svänga om (från stora överskott till mer balanserat). Den ökande produktionen i Kina förra året har väntats minska under Q1. Den senaste statistiken gällande Kinas gruvproduktion visar en fortsatt ökning, vilket riskerar att försena scenariot något.
Vi rekommenderar köp av ZINK S eller BULL ZINK X2 / X4 S för den som vill ta mer risk. Efter de senaste veckornas kraftiga uppgång finns fortfarande risk för en rekyl. För nya köp bör man avvakta en eventuell rekyl ned mot intervallet $2000-$2100.
För den som köpt bör man avvakta veckans inledning för att se om marknaden orkar igenom toppen från januari 2011 på $2020 (i fredags handlades $2018 som högst!). På lite längre sikt är potentialen stor med målet $2400 på 1-2 månaders sikt.
Nickel
Rekylen blev relativt kraftig för nickel, med ett fall från $18760 ned till $18150 som lägst. Priset återhämtade sig, men inte riktigt som övriga metaller. Marknaden är fortsatt tveksam till den fundamentala situationen. Kommentarer från den fysiska marknaden indikerar att ”det finns gott om nickel”, samtidigt som rapporter gör gällande att exporten av nickelmalm från Indonesien till Kina ökar igen, vilket riskerar att öka utbudet av s.k. Nickel Pig Iron i Kina (vilket i sin tur minskar efterfrågan på nickelbärande skrot och primärnickel). Som vi tidigare skrivit kan dock nickel erfarenhetsmässigt ofta överraska. Den tekniska bilden är väldigt tydlig med nästa motståndsnivå vid $19000 och därefter $22000. För den som följde rådet att ta hem vinst i början av veckan, kan det vara värt att gå in igen kring ”utbrottspunkten” $18000 med ett nytt köp.
Vi rekommenderar köp av NICKEL S eller BULL NICKEL X2 / X4 S för den som vill ta mer risk. Efter de senaste veckornas kraftiga uppgång finns risk för en rekyl. För nya köp bör man avvakta en eventuell rekyl ned mot ”utbrottsnivån” $18000. För den som köpt tidigare bör man kortsiktigt ta hem vinst vid motståndsnivån $19000. På lite längre sikt är potentialen större med målet $22 000 på 1-2 månaders sikt.
Kaffe
Kaffepriset föll oväntat i veckan som och studsade på 140 cent per pund. ”Stödet” på 141.85 fungerar nu som motstånd. Vi tror trots allt att marknaden befinner sig i en vändningsfas efter två års kraftigt prisfall. Den jämna prisnivån 140 cent fungerar också som ett stöd i sig. Det finns säkerligen en hel del köpordrar lagda på den nivån. Men vi skulle vilja se priset stiga över stödnivån på 141.85 cent för att förtroendet för att vändningsfasen ska ske på den här nivån ska stärkas.
Det har kommit ännu mer information som borde ge stöd för marknaden. International Coffee Organisation (”ICO”) publicerade den senaste månadsrapporten i torsdags. Där står att marknaden just nu tyngs av stora säljintressen i robusta. Om krisen i Mellanamerika, som vi tidigare rapporterat om står:
”In Central America, outbreaks of coffee leaf rust have now been reported in all major coffeeproducing countries. Authorities in Costa Rica have declared a state of emergency in order to tackle the spread of the fungus. In Guatemala and El Salvador, there are reports that rust could have affected 40_50% of all coffee plants, with both countries enacting programmes to provide fungicide to coffee farmers. Nicaragua has also recently launched a campaign to train experts and growers against the spread, while Honduras has declared a phytosanitary emergency. Coffee leaf rust has also been reported in certain parts of Mexico. This outbreak could have serious long_term implications for the production of Washed Arabicas in Central America, with the region potentially losing around 2.5 to 3 million bags of coffee.”
I diagrammet nedan ser vi lite längre prishistorik på kaffe. I den nedre delen av diagrammet ser vi en priscykel om lite drygt fyra år. Den verkar finnas där (statistiskt säkerställd). Kanske har den sitt ursprung i vartannatårs-karaktären av skördens storlek från arabica-busken, i kombination med hur lantbrukarna reagerar på den och prisförändringarna. Enligt den här pris-cykeln, är priset nära en cyklisk botten nu.
Vi fortsätter att rekommendera köp av KAFFE S eller BULL KAFFE X4 S för den som vill ta mer risk.
Socker
Sockerpriset (mars 2013) föll kraftigt i början av veckan. Den förra botten från januari på 18 cent, fungerade nu som ett stöd. I fredags stängde mars-kontraktet på 18.14 cent per pund. Det är strax över stödet på 18 cent. Trenden är nedåtriktad och kraften av den rörelsen ”bör” enligt beprövad erfarenhet få stödet att brytas, kanske redan i veckan.
Vi fortsätter med neutral rekommendation på socker, i avvaktan på mer tecken på att prisfallet är över.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

The market has faced a ”quadruple whammy”:
#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.
#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”
#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.
#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.
These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.
That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.
U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.
With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.
Analys
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.
Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.
While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.
Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.
Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ”ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.
Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Analys
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.
However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.
Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.
Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.
Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.
Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.
Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.
___
US DOE data:
Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.
U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.
The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.
Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.
Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.
Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer