Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 10 juni 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Rekommendationer

SEB rekommendation på råvaror

*) Avkastningen avser 1:1 råvarucertifikat där de ingår i rekommendationen. I den aktuella tabellen ovan har jag tagit prisförändringen den senaste veckan sedan det förra veckobrevet publicerades.

Inledning

Bloomberg rapporterar att inte sedan prisfallet började, har så många analytiker varit så positiva till guldpriset som de är nu. Och så bryter såväl silver- som guldpriset sina respektive tekniska stöd! Om så många är positiva och priset plötsligt faller, så måste man tro marknaden – prisfallet fortsätter.

Oljan har under tiden reagerat positivt på högre sysselsättning i USA. Priset ligger strax under 105 dollar per fat. Om 105 dollar bryts – en teknisk motståndsnivå, kan vi få en ny uppgång. Under tiden kommer allt mer signaler från Kina som säger att landets ekonomi bromsar in. Samtidigt i Europa har ordförandelandet Irland lagt fram ett förslag om höjning av energiskatter inom EU, vilket är ett försiktigare förslag än det ursprungliga från år 2011.

USDA publicerar månadens WASDE-rapport för vete, majs och soja på onsdag.

Råolja – Brent

När amerikansk arbetsmarknadsstatistik visade en högre sysselsättning än väntat steg oljepriset i fredags. Tekniskt ser det ut som om uppgången har goda chanser att bryta igenom motståndet på 105 dollar och kanske gå upp mot 107 dollar i det mycket korta perspektivet av den kommande veckan.

Teknisk prognos på pris för brent-olja

Lagren och lagerförändringarna i USA den senaste rapportveckan ser vi nedan, enligt Department of Energy och American Petroleum Institute.

Lagren och lagerförändringarna i USA av olja

Nedan ser vi amerikanska råoljelager enligt DOE i tusen fat. Den svarta kurvan är 2012 års lagernivåer vecka för vecka och den lilla röda linjen är 2013 års nivå.

Råoljelager i USA

Importen fortsätter att hålla sig under förra årets nivå.

Import av råolja till USA

Vår vy är neutral till positiv. Det kan i det korta perspektivet komma en uppgång.

Elektricitet

Förra veckan slutade i baisse. Men priset är nere på tidigare bottennivåer och det kan vara läge att börja fundera på att köpa el på de här nivåerna. Man ska nog inte ha någon brådska att köpa, men vi anser att man ska handla från den långa sidan nu.

Teknisk prognos på elpris hos Nordpool - Juli 2013

Hydrologisk balans har fortsatt att stiga, som vi ser i nedanstående diagram.

Hydrologisk balans - Diagram 8 juni 2013

Priset har kommit ner så pass att det börjar bli intressant att köpa el, men rekommendationen blir än så länge ”neutral”.

Naturgas

Väderleksrapporten för USA är för den närmaste veckan vått och kallt, men därefter väntas en riktig värmebölja komma in över USA. Naturgas används för att producera el i USA och elen används i luftkonditionering. Förra veckan nådde temperaturen i Texas upp till nästan 40 grader. Den senaste veckans lagerstatistik visade en högre lagerökning än vad som var väntat och med kallt väder kan man vänta sig ytterligare lagerökning i veckan som kommer. Detta får priset på fall. Tekniskt är dock 3.80 ett stöd och vi väntar oss att prisfallet finner stöd där.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prisutveckling på naturgas i USA

IEA rapporterar att de två kärnreaktorer som står still vid San Onofre i Kalifornien kommer att ersättas med naturgas. Det är ännu ett tecken på att gasen tar marknadsandelar i USA. Baker Hughes Rig Count data visar att antalet borr-riggar för gas ligger kvar nära 18-årslägsta som noterades den 10 maj. Orsaken till detta ointresse är det låga priset och för att produktionen ökar ändå. EIA räknar med att år 2013 blir det sjätte året på raken med rekordproduktion av naturgas i USA.

Guld & Silver

Guldpriset föll abrupt i fredags, trots att analytikerna inte varit så positiva sedan prisfallet började – enligt en sammanställning av Bloomberg. När så många sägs vara positiva och priset ändå faller, är det en signal om att prisfallet kan få en fortsättning.

Negativ prognos på guldpris (gold spot)

Investerare fortsätter att likvidera sina innehav av Gold Spiders, som vi ser nedan.

Investerare fortsätter likvidera Gold Spider (guld etf)

Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Stödet på 22 dollar bröts i fredags och det signalerar ett pågående prisfall ned mot 20 dollar.

Prisfall mot 20 USD för silver

Jag tror att silverpriset kan gå lite lägre från dagens nivå, ner mot 20 dollar.

Vi ligger korta guld och silver. Jag tror att det kommer en till vända ner och ligger självklart kvar med köpt position i BEAR GULD X4 S och BEAR SILVER X4 S.

Platina & Palladium

Platina har stigit upp till ett tekniskt motstånd och vänt ner därifrån med besked. Det ser inte lika svagt ut som för silver, men det är i vart fall inte köpläge i platina just nu.

Inget köpläge i platina

Palladium har gått bäst av alla fyra ädelmetaller vi följer. Uppgången från botten i april ser nu ut att ha tappat kraft och det skulle inte förvåna om marknaden rekylerar ner till ca 700 dollar i det korta perspektivet.

Palladium tappar kraft

Vi ligger kvar såld både platina och palladium, dvs med BEAR PLATNA X4 S och BEAR PALLAD X4 S.

Basmetaller

Basmetallerna utvecklades olika under veckan. Koppar och Zink stängde ner runt procenten, medan aluminium och nickel uppvisade imponerande rallyn inledningsvis med ett par procents uppgång, för att stänga veckan upp ca 1 %. Tokyobörsen har åkt jo-jo, vilket påverkat stämningsläget dag från dag. I USA fokuseras på tidramen för QE3. Paradoxalt nog skapar svagare siffror än väntat ökad riskaptit, då stimulanserna antas vara lite längre. Förra veckans månadsskifte innebar inköpschefsstatistik (PMI) världen över. Kina var först ut. Efter den preliminära siffran från HSBC i mitten av månaden (som kom in svagare än väntat under 50-nivån), visade den officiella PMI-siffran 50,8 jämfört med 50,6 förra månaden, och mycket bättre än väntade 50,0. Optimismen från Kina följdes upp med bättre siffror än väntat i Europa, vilket dock grusades av den amerikanska siffran som under måndagseftermiddagen kom in under 50, klart sämre än väntat. Således väldigt blandade signaler. Handeln blev därefter med sidledes prisrörelser utan någon egentlig riktning, till stor del avvaktande inför den viktiga arbetsmarknadsstatisktiken på fredagen. Antalet nya arbetstillfällen ökade med 175 000, något 10-tusental bättre än väntat. Å andra sidan reviderades den förra siffran ner med ungefär lika mycket. Ingen större vägledning således.

Koppar

Som vi skrivit tidigare har vi haft kopparn under bevakning för att gå från neutral till köp. Tekniskt sett har vi bedömt förutsättningarna som goda för kortsiktig uppgång. Trots de senaste veckornas tveksamhet, tar vi fasta på indikationer att det negativa stämningsläget kring koppar håller på att svänga om. Som vi skrivit tidigare tyder mycket på att lagren i Kina har betats av, och att avmattningen av importen är relativt snart övergående.

Tekniskt sett fokuserar vi på ”dubbelbotten” från april och maj, som ger en potentiell uppgång till $7620, där motståndet sätter in. Nästa nivå är $7800. Den omedelbara pressen på koppar verkar vara över och den nedåtgående trenden är bruten.

Fokus på dubbelbotten för kopparpriset

Vi förväntar oss fortsatt hög volatilitet. Vår kortsiktiga bedömning talar för uppsidan och vi rekommenderar därför köp av BULL KOPPAR X2 S eller X4 S.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Aluminium

Priset har nu ”testat” stödnivåerna vid $1810-20 vid ett flertal tillfällen, och lyckats studsa upp. Det är ett styrketecken. Vi ser fysiska aktörer som går in och täcker in framtida konsumtion via terminsköp vid varje dipp. Tekniskt orienterade fonder har tidigare sålt vid varje uppställ. I förra veckan bröts mönstret. Istället började finansiella aktörer att köpa tillbaka kortpositioner i stora kvantiteter. Förra fredagens stängning över $1900, med ett bekräftat brott ur triangelformationen i kombination med förra helgens starka Kinasiffror, gav förutsättningar för fortsatt uppgång på kort sikt, i första hand upp till $1950-nivån (vilket också materialiserades med råge under veckan som gick). Vi ser mer långsiktiga tecken på att marknaden håller på att bottna ur. Högkostnadsproducenterna, framför allt i Kina, förväntas minska utbudet (ännu mer) om priset långvarigt stannar på nuvarande nivåer. Den största aluminiumproducenten Chalco, annonserade i veckan att de stänger ytterligare produktionskapacitet motsvarande 380 tton.

Långsiktigt är nivån väldigt intressant för kontraktet Aluminium S (utan hävstång). Kortsiktigt är ett kontrakt med hävstång intressant. Bevaka motståndet vid $1950. Ett definitivt brott (på veckobasis) av den nivån ”öppnar upp” för större uppgångspotential.

Analys på aluminiumpris

Zink

Situationen för zink påminner om den för aluminium, både fundamentalt och tekniskt. Vi bedömer zinken som ”billig” ur ett kostnadsperspektiv och nuvarande nivåer är mycket intressanta på lite längre sikt (6-12 månader). I det perspektivet är Zink S (utan hävstång) att föredra.

Zink billig ur kostnadsperspektiv

Nickel

Nickel uppvisade förnyad svaghet förra fredagen. Priset var som hastigast nere och noterade en ny lägsta nivå under $14600, men återhämtade sig väldigt snabbt och stängde veckan lite mer betryggande kring $14800. Veckan som gick inleddes med en kraftig prisuppgång till nivåer kring $15300 (som hastigast handlades $15600 som högst efter att stora ”stop-loss” ordrar utlöstes på uppsidan). Trots väldigt goda efterfrågeutsikter på sikt, där den rostfria- och specialstålproduktionen förväntas öka med fortsatt utbyggnad av olje- och gasproduktion och specialstål till flygindustrin, ”lider” nickelmarknaden av ett överskott. Produktionstekniken av s.k. Nickel Pig Iron i Kina har utvecklats med s.k. Rotary Kiln Electric Furnaces (RKEF) teknik, vilken i genomsnitt sänker hela kostnadskurvan. Samtidigt får högkostnadsproducenterna i gruvledet problem på nuvarande nivåer. Vi har tidigare rapporterat om produktionsneddragningar i Australien, och det förväntas komma mer.

Effekten av RKEF-tekniken riskerar att flytta ner nivån där utbudsminskningarna verkligen får effekt. Priset har brutit viktigastödnivåer, och vi får gå tillbaka till juli 2009 för att hitta lägre priser. I det perspektivet kommer nästa stora stödnivå in kring $14000. Vi är inte så långt därifrån och vi bedömer nivåerna från dagens pris kring $15000 ned mot den nivån, som väldigt attraktiva på 6-12 månaders sikt. I det perspektivet är Nickel S (utan hävstång) att föredra.

Ur ett tekniskt perspektiv är den senaste utvecklingen intressant. Marknaden ”testade” nya låga nivåer, vilket inte lockade fram fler tekniska fonder att sälja. Istället stängde det på dagshögsta förra fredagen. Med Kinas siffror i ryggen inleddes veckan med goda förutsättningar för en kortsiktig uppgång, vilket vi fick se med besked! Som sagt såg vi priset som högst i $15600 under måndagen. Priset föll tillbaka successivt under veckan och stänger relativt neutralt kring $15000.

Kortsiktig uppgång i nickelpriset möjlig

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since market opening yesterday, Brent crude prices have returned close to the same level as 24 hours ago. However, before the release of the weekly U.S. petroleum status report at 17:00 CEST yesterday, we observed a brief spike, with prices reaching USD 73.2 per barrel. This morning, Brent is trading at USD 71.4 per barrel as the market searches for any bullish fundamentals amid ongoing concerns about demand growth and the potential for increased OPEC+ production in 2025, for which there currently appears to be limited capacity – a fact that OPEC+ is fully aware of, raising doubts about any such action.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

It is also notable that the USD strengthened yesterday but retreated slightly this morning.

U.S. commercial crude oil inventories increased by 2.1 million barrels to 429.7 million barrels. Although this build brings inventories to about 4% below the five-year seasonal average, it contrasts with the earlier U.S. API data, which had indicated a decline of 0.8 million barrels. This discrepancy has added some downward pressure on prices.

On the other hand, gasoline inventories fell sharply by 4.4 million barrels, and distillate (diesel) inventories dropped by 1.4 million barrels, both now sitting around 4-5% below the five-year average. Total commercial petroleum inventories also saw a significant decline of 6.5 million barrels, helping to maintain some balance in the market.

Refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day, an increase of 175,000 barrels per day from the previous week, with refineries operating at 91.4% capacity. Crude imports rose to 6.5 million barrels per day, an increase of 269,000 barrels per day.

Over the past four weeks, total products supplied averaged 20.8 million barrels per day, up 1.8% from the same period last year. Gasoline demand increased by 0.6%, while distillate (diesel) and jet fuel demand declined significantly by 4.0% and 4.6%, respectively, compared to the same period a year ago.

Overall, the report presents mixed signals but leans slightly bearish due to the increase in crude inventories and notably weaker demand for diesel and jet fuel. These factors somewhat overshadow the bullish aspects, such as the decline in gasoline inventories and higher refinery utilization.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since the market close on Monday, November 11, Brent crude prices have stabilized around USD 72 per barrel, after briefly dipping to a monthly low of USD 70.7 per barrel yesterday afternoon. The momentum has been mixed, oscillating between bearish and cautious optimism. This morning, Brent is trading at USD 71.9 per barrel as the market adopts a “wait and see” stance. The continued strength of the US dollar is exerting downward pressure on commodities overall, while ongoing concerns about demand growth are weighing on the outlook for crude.

As we noted in Tuesday’s crude oil comment, there has been an unusual silence from Iran, leading to a significant reduction in the geopolitical risk premium. According to the Washington Post, Israel has initiated cease-fire negotiations with Lebanon, influenced by the shifting political landscape following Trump’s potential return to the White House. As a result, the market is currently pricing in a reduced risk of further major escalations in the Middle East. However, while the geopolitical risk premium of around USD 4-5 per barrel remains in the background, it has been temporarily sidelined but could quickly resurface if tensions escalate.

The EIA reports that India has now become the primary source of oil demand growth in Asia, as China’s consumption weakens due to its economic slowdown and rising electric vehicle sales. This highlights growing concerns over China’s diminishing role in the global oil market.

From a fundamental perspective, we expect Brent crude to remain well above USD 70 per barrel in the near term, but the outlook hinges largely on the upcoming OPEC+ meeting in early December. So far, the cartel, led by Saudi Arabia and Russia, has twice postponed its plans to increase production this year. This decision was made in response to weakening demand from China and increasing US oil supplies, which have dampened market sentiment. The cartel now plans to implement the first in a series of monthly hikes starting in January 2025, after originally planning them for October. Given the current supply dynamics, there appears to be limited room for additional OPEC volumes at this time, and the situation will likely be reassessed at their December 1st meeting.

The latest report from the US API showed a decline in US crude inventories of 0.8 million barrels last week, with stockpiles at the Cushing, Oklahoma hub falling by a substantial 1.9 million barrels. The “official” figures from the US DOE are expected to be released today at 16:30 CEST.

In conclusion, over the past month, global crude oil prices have fluctuated between gains and losses as market participants weigh US monetary policy (particularly in light of the election), concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+. The coming weeks will be critical in shaping the near-term outlook for the oil market.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since the market opened on Monday, November 11, Brent crude prices have declined sharply, dropping nearly USD 2.2 per barrel in just over a day. The positive momentum seen in late October and early November has largely dissipated, with Brent now trading at USD 71.9 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Several factors have contributed to the recent price decline. Most notably, the continued strengthening of the U.S. dollar remains a key driver, as it gained further overnight. Meanwhile, U.S. government bond yields showed mixed movements: the 2-year yield rose, while the 10-year yield edged slightly lower, indicating larger uncertainty.

Adding to the downward pressure is ongoing concern over weak Chinese crude demand. The market reacted negatively to the absence of a consumer-focused stimulus package, which has led to persistent pricing in of subdued demand from China – the world’s largest crude importer and second-largest crude consumer. However, we anticipate that China recognizes the significance of the situation, and a substantial stimulus package is imminent once the country emerges from its current balance sheet recession: where businesses and households are currently prioritizing debt reduction over spending and investment, limiting immediate economic recovery.

Lastly, the geopolitical risk premium appears to be fading due to the current silence from Iran. As we have highlighted previously, when a “scheduled” retaliatory strike does not materialize quickly, it reduces any built-in price premium. With no visible retaliation from Iran yesterday, and likely none today or tomorrow, the market is pricing in diminished geopolitical risk. Furthermore, the outcome of the U.S. with a Trump victory may have altered the dynamics of the conflict entirely. It is plausible that Iran will proceed cautiously, anticipating a harsh response (read sanctions) from the U.S. should tensions escalate further.

Looking ahead, the market will be closely monitoring key reports this week: the EIA’s Weekly Petroleum Status Report on Wednesday and the IEA’s Oil Market Report on Thursday.

In summary, we believe that while the demand outlook will eventually stabilize, the strong oil supply continues to act as a suppressing force on prices. Given the current supply environment, there appears to be little room for additional OPEC volumes at this time, a situation the cartel will likely assess continuously on a monthly basis going forward.

With this context, we maintain moderately bullish for next year and continue to see an average Brent price of USD 75 per barrel.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära