Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 9 januari 2018

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityNärmar sig nickel slutet av uppgången?

MARKNADEN I KORTHET

God Fortsättning på det nya året!

Så är då 2017 till ända, ett relativt ovanligt år då alla tillgångsslag levererade positiv avkastning, något vi sannolikt inte kommer att uppleva under 2018. Frågan vi alla ställer oss är naturligtvis vilka tillgångsslag som kommer att leverera och vilka som kommer att underprestera. Undertecknad ser störst risk i ränte och kreditmarknader vartefter centralbankernas stimulanser rullas tillbaka. Ska en grekisk 2-årig obligation ligga lägre i ränta än en amerikansk dito? Ska BBB bolag i eurozonen kunna låna till negativ ränta? Frågor som söker svar under året. Andra frågor att fundera på är naturligtvis kryptovalutorna (lyssna gärna till SEB makropodd som denna vecka avhandlar ämnet https://t.co/gdLBTtxR71 ). Kinas slag mot petrodollarn genom sjösättandet av ett eget oljekontrakt handlat i CNY (18/1?) blir intressant att följa liksom geopolitikens återkomst i prissättningen av oljemarknaden. Ämnen som vi lär få tillfälle att återkomma till.

Anders Söderberg, SEB

Anders Söderberg, Redaktör

Råvaror: Energi och metaller hade ett bra 2017 medan jordbruksprodukter i huvudsak tappade i pris. Sedan senast så har oljepriset fortsatt att stiga, dock från ett redan överköpt läge varför risken för rekyl nog inte ska underskattas. Den spekulativa långa nettopositioneringen har nått nya höjder och lär nog fortsätta göra så tills prisutvecklingen vänder nedåt. Skeendet inom det Saudiska kungahuset och utvecklingen i Iran lär dock kortsiktigt fortsätta att kasta sin skugga över oljepriset. Riskpremien bör dock beaktas om situationen nu skulle lugna ned sig. Metallerna, både industri och ädel dito, har börjat året starkt men framför allt aluminium uppvisar vissa utmattningstecken. De kinesiska åtgärderna, neddragningar av smältverk, för renare luft har givit effekt och luften i Beijing är den bästa på fem år. Vinteråtgärderna kommer till ända senast den 15 mars så ökad aluminiumproduktion bör följa.

Valuta: Dollarutvecklingen efter Feds senaste höjning blev ju lite av köp på förväntan, sälj på fakta då dollarindex sedan dess tappat ett par procent. USD/SEK drabbades än hårdare givet även förstärkningen av kronan efter högre KPI och avklarade PPM flöden. Tendenser finns dock att 8.14-området har lockat in lite nytt köpande.

Börser: Amerikanska börser har fortsatt att gå från klarhet till klarhet, understödda av den amerikanska skatteöverenskommelsen. Europeiska dito understödjs å andra sidan av god ekonomisk statistik och t.ex. DAX ser nu, efter det misslyckade försöket under 12,810, ut att åter vara på väg mot nya toppar. OMX har det dock fortsatt lite jobbigt och släpar långt efter de andra.

Räntor: Räntorna har sedan senaste utskicket åter stigit och en amerikansk 2-åring har nästan nått 2 %. 10-åringen kämpar med att komma över 2,50 %. Inför det italienska valet i början av mars sticker nu den italienska 10-åringen iväg då utgången är ytterst oviss samtidigt som ECB drar ned på sina obligationsköp.

OBSERVATIONER I SAMMANDRAG

  • Olja – många positiva faktorer finns redan i dagens pris.
  • Nickel – inte mycket potential kvar, tror vi.
  • Guld – dollarns fall har pressat upp priset.
  • DAX – korrektionen ser ut att vara över.
  • USD/SEK – tillfällig studs eller något större på gång?
  • OMX30 – tar vi ut 55dagars bandet o blir positivare?

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini

OLJA BRENT

Brentolja, dagsgraf, $67.83 fat.Frågan är om inte Kinas kommande (just nu 18/1 men inte officiellt bekräftat) notering av ett oljekontrakt noterat i CNY i Shanghai är en av de intressantaste händelserna i närtid. Frågan är naturligtvis hur detta kommer att lyckas och vad implikationerna blir om det gör det. En sak är redan klar, Kina försöker styra över mer av sina inköp till att betala i CNY istället för som brukligt USD. Kortsiktigt bör det inte ha några större implikationer men på längre sikt hjälper det Kina att etablera CNY som en viktigare reservvaluta. Olja/CNY gör också att sanktioner mot Iran o Ryssland blir mindre verkningsfulla (leverans mot CNY sker redan i viss omfattning).

Konklusion: Många positiva faktorer finns nu i priset.

OBSERVATIONER

+ USA’s hot om nya sanktioner mot Iran.
+ Kinas import ökar åter.
+ Antalet borriggar har minskat med några stycken.
+ Förlängningen av produktionsbegränsningarna.
+ Att förlängningen nu också omfattar Libyen och Nigeria.
+ OPEC’s besked om exitstrategi, att gradvis öka produktionen.
+ Geopolitikens återkomst i form av en riskpremie i oljepriset.
+ Kurvans negativa lutning (backwardation) gör det lönsammare att ligga lång.
+ Långa spekulativa nettopositioner är rekordstora.
+ Ökad global efterfrågan.
+ Produktionen i Venezuela fortsätter att falla.
+ Tekniskt har vi nu brutit upp ur konsolideringen.
– Nettopositioneringen är väldigt stor = framtida utbud.
– Om de geopolitiska riskerna minskar.
– EIA och OPEC justerar upp am. skifferoljeproduktion för 2018.
– Antalet borrade men inte igångsatta oljebrunnar, s.k. DUC’s (Drilled but UnCompleted) bara ökar.
– Tekniskt så riskerar vi nu en negativ divergens dvs. vi har en ny topp i oljepriset men än så länge en lägre topp i RSI.

Tillgängliga certifikat:
BULL OLJA X1, X2, X4, X5, & X10 S
BEAR OLJA X1, X2, X4, X5 & X10 S

NICKEL

Nickel LME dagsgraf, $12560/tonÖkat utbud från Indonesien då de senaste årens investeringar i smältverk (förbud mot malmexport om företagen inte också investerar i smältverk) nu kraftigt ökar exporten. Lägg sedan till fortsatta åtgärder att minska skuldökningarna i Kina och vi ser en situation som lätt kan komma att innebära lägre nickelpriser. Priset under september/oktober fick ett lyft framför allt på den batterifokusering (elbilar) som kulminerade i och med LME veckan i slutet av oktober. Tiden är inte mogen för nickel att stiga på elbilar utan att det ligger längre fram i tiden. Intressant är också att den långa spekulativa nettopositioneringen toppade i höstas och trots uppgången från botten i december har få av dessa positioner återetablerats.

Konklusion: Risken för överoptimism över nickelpriset är hög.

OBSERVATIONER

+ Global tillväxt är god.
+ Lång spekulativ nettopositionering.
+ Fallande dollar har pressat upp metallpriserna.
+ Optimism om elbilssektorn.
+ Kostnadsgolvet har stigit.
+ Tekniskt har vi ännu inte nått idealmålet vid 13200/300.
– Lagren är stora.
– Indonesisk export kommer att öka årligen de närmaste åren.
– Australien har flera nya projekt på gång.
– Om det klarnar runt miljölagarna på Filippinerna.
– Se upp för mars som tillsammans med maj är den sämsta månaden de senaste tio åren.
– Begränsningarna i Kina bör pressa tillväxten något nedåt.
– Kinesisk skulduppbyggnad oroande snabb/hög vilken möts av stigande räntor.
– Lägre infrastruktur och bostadsinvesteringar i Kina.

Tillgängliga certifikat:
BULL NICKEL X1, X2 & X4 S
BEAR NICKEL X1, X2 & X4 S

GULD

GULD spot dagsgraf, $1315/uns.I princip så har guldet stigit i motsvarande grad som dollarn har fallit om vi tar avstamp i vårt senaste utskick. Eftersom dollarn har fallit mer än vad vi trodde så har följaktligen guldet också stiget mer än förväntat. Så skulle nu dollarn åter börja stärkas, vilket helt klart är en möjlighet givet att den är översåld, skattereformen ger en ytterligare skjuts till amerikansk ekonomi samt repatriering av företagsvinster. Givet dessa faktorer borde uppgången vara begränsad till motståndsområdet runt $1350/75. En annan och okänd faktor är vad som händer när kineserna drar igång sitt oljekontrakt prissatt i CNY (18/1?) och dessutom ska vara fullt konvertibelt till guld (AU/CNY). Indien har dessutom startat sin första börs för handel med guldoptioner.

Konklusion: Väntar en rekyl runt hörnet?

OBSERVATIONER

+ Nedgången i Bitcoin.
+ Säsongsmässigt så är januari och februari normalt sett relativt bra månader för guldet.
+ Amerikansk skuldtaksproblematik är bara framflyttad, inte löst
+ Den spekulativa nettopositionen började åter öka i mitten av december men är ännu långt ifrån extrem (både korta och långa kontrakt har ökat men långa med 3 gånger de korta).
+ Produktionen föll med 2% under tredje kvartalet.
+ Utvecklingen av den kinesiska guld ETF marknaden.
+ Efterfrågan på mynt och tackor drevs framför allt av kineser.
+ Ökad geopolitisk risk i Mellanöstern
+ Shariastandarden för guld är långsiktigt positivt.
+ Tekniskt så har vi positivt brutit tillbaka upp över båda medelvärdena.
– Tendens till en dollar korrektion/vändning.
– Klubbandet av den amerikanska skattererformen.
– Dåligt gensvar på spänningarna Saudiarabien/Iran.
– Venezuelas konkurs kan tvinga fram försäljningar (om de nu har något guld kvar?).
– Realräntorna är i stigande.
– $1350/75 området måste passeras innan en positivare vy appliceras.
– Tekniskt sett nu överköpt.

Tillgängliga certifikat:
BULL GULD X1, X2, X4, X5 & X10 S
BEAR GULD X1, X2, X4, X5 & X10 S

DAX

DAX dagsgraf, €13379Efter två månader av fallande industriproduktion kom så idag på morgonen positiv statistik för november. Dessutom har alla EU-länder tillväxt något som inte skett synkront sedan finanskrisens början. En varningsstrejk från IG Metall genomfördes på måndagen inför de nu stundande löneförhandlingarna. Helt klart är att fackets position bör vara rätt god med innevarande tillväxt och mycket låga arbetslöshet. Högre än förväntade avtal skulle rent av kunna vara av godo då en något försämrad tysk konkurrenskraft skulle förbättra situationen för periferin inom EU samt möjligen kunna något minska det gigantiska tyska handelsöverskottet.

Konklusion: Troligtvis ännu en avslutad nedåtkorrektion.

OBSERVATIONER

+ Stark industriproduktion steg i november (+3,4 % m/m) efter att ha fallit de två föregående månaderna.
+ Nu tillväxt i alla euro-länder.
+ Lugnare på Nordkoreafronten.
+ IFO reviderade upp tysk tillväxt för 2017.
+ Stark PMI statistik för euroområdet.
+ Tysk arbetslöshet oförändrat väldigt låg (3.6%) i oktober.
+ ECB lär hålla räntorna låga för lång tid framöver.
+ Den långa vågräkningen är fortsatt positiv (så länge inte 10474 passeras på nedsidan).
+ Tillbaka över 55dagars bandet.
+ Den korta vågräkningen talar nu för en avslutad korrektion dvs. nya toppar i görningen.
– IG Metall hotar med storstrejk.
– Tyska långa räntor är upp 50 % sedan mitten av december.
– Brittisk bilförsäljning har fallit kraftigt (en av de största exportmarknaderna för tysk bilindustri).
– Tysk regeringsbildning fortsätter att krångla. Vad blir priset för att SDP att åter gå in i en storkoalition?
– Dieselgate (vi har inte sett slutet på detta än).
– Den starka euron utgör en motvind för hela eurozonen.
– Halvnegativ månadssignal för november.

Tillgängliga certifikat:
BULL DAX X2, X5, X10 & X15 S
BEAR DAX X1, X2, X5, X10 & X15 S

USD/SEK

USD/SEK daglig graf, 8,2145PPM-flödena klingade som vanligt snabbt av och Feds räntehöjning blev ett exempel på köp på förväntan, sälj på leverans. Så trots en ökad korträntedifferens och allt oroligare bostadsmarknad så har USD/SEK fallit, och fallit mer än många andra dollarpar. Gällande EUR/USD så har marknaden ju redan till stor del prisat in att ECB dels nu halverat sina obligationsköp och att förväntan om en första höjning tidigarelagts. Detta gör att en eventuell fortsatt dollarförsvagning har en något mindre sannolikhet och om den skulle fortsätta, bör den göra så i en beskedligare takt.

Konklusion: Fast mark under fötterna eller bara en tillfällig studs?

OBSERVATIONER

+ Godkänd amerikansk skattereform
+ Allt fler signaler om fallande lägenhetspriser oroar utländska investerare.
+ Regeringsbildningen i Tyskland tar sin tid.
+ FED har börjat minska sin balansräkning.
+ Korträntedifferensen har fortsatt att öka.
+ Det handelsvägda kronindexet, KIX, har ett kronnegativt mönster.
+ Tekniskt är det smått positivt att den tidigare nacklinjen attraherade köpare och ett brott ovanför 8,3565 ses som betydligt mer positivt.
– Högre än förväntad svensk inflation (KPIF).
– Det amerikanska skuldtaket är bara framflyttat så problemet är inte ur världen.
– ECB & Riksbanken är fortsatt duvaktiga.
– Synkroniserad global tillväxt är bra för små exportländer.
– Om Riksbanken snabbare än förväntat blir mer hökaktig vilket vi inte tror sker förrän ECB visar vägen.
– Tekniskt så ligger vi nu under 55dagars bandet.

Tillgängliga certifikat:
BULL USDSEK X1 & X4 S
BEAR USDSEK X1 & X4 S

OMXS30

OMX30 daglig graf, 1628Vi ligger i princip på samma pris som när vi skrev vår senaste kommentar i mitten av december. Sedan dess har marknaden hyfsat väl följt vårt scenario om att handla mellan 233d mv och 55d mv bandet. Vad som nu återstår att se är hur vi handskas med de allt positivare tongångarna internationellt dvs. kan OMX hålla sig kvar under 55d mv bandet eller ska även vi ta ett steg mot en positivare bild? I bakgrunde ligger även den negativa månadsvändningssignalen från november vilken blir obsolet först när den tidigare toppen nås.

Konklusion: Säljare i 55dagars bandet?

OBSERVATIONER

+ Säsongsmässigt är jan och framför allt feb historiskt (upp 8/10 år) starka månader.
+ Det generella börsklimatet är fortsatt positivt.
+ Mjuk Riksbank väntar med första höjningen trots högre KPIF.
+ Dollarn bör åtminstone rekylera högre.
+ Svensk ek statistik fortsätter att vara relativt positiv och EU dito allt starkare.
+ Det långsiktiga vågmönstret är fortsatt positivt.
+ Ett flertal misslyckade försök under 233d mv.
– PMI vände åter ned.
– Bostadsbyggnadsbolag allt svagare.
– 55dagars bandet har brutits.
– 55d bandet bör nu utgöra tak för uppgångar.
– En negativ månadsvändningssignal i november.

Tillgängliga certifikat:
BULL OMX X5, X10 & X15 S
BEAR OMX X1, X5, X10 & X15 S

UTVECKLING SENASTE VECKAN SAMT SEDAN ÅRETS BÖRJAN

Prisutveckling

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Analys

OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Lots of talk about an increasingly tight oil market. And yes, the oil price will move higher as a result of this and most likely move towards USD 100/b. Tensions and flareups in the Middle East is little threat to oil supply and will be more like catalysts driving the oil price higher on the back of a fundamentally bullish market. I.e. flareups will be more like releasing factors. But OPEC+ will for sure produce more if needed as it has no interest in killing the goose (global economy) that lays the golden egg (oil demand growth). We’ll probably get verbal intervention by OPEC+ with ”.. more supply in H2” quite quickly when oil price moves closer to USD 100/b and that will likely subdue the bullishness. OPEC+ in full control of the oil market probably means an oil price ranging from USD 70/b to USD 100/b with an average of around USD 85/b. Just like last year.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude continues to trade around USD 90/b awaiting catalysts like further inventory declines or Mid East flareups. Brent crude ydy traded in a range of USD 88.78 – 91.1/b before settling at USD 90.38/b. Trading activity ydy seems like it was much about getting comfortable with 90-level. Is it too high? Is there still more upside etc. But in the end it settled above the 90-line. This morning it has traded consistently above the line without making any kind of great leap higher.

Netanyahu made it clear that Rafah will be attacked. Israel ydy pulled some troops out of Khan Younis in Gaza and that calmed nerves in the region a tiny bit. But it seems to be all about tactical preparations rather than an indication of a defuse of the situation. Ydy evening Benjamin Netanyahu in Israel made it clear that a date for an assault on Rafah indeed has been set despite Biden’s efforts to prevent him doing so. Article in FT on this today. So tension in Israel/Gaza looks set to rise in not too long. The market is also still awaiting Iran’s response to the bombing of its consulate in Damascus one week ago. There is of course no oil production in Israel/Gaza and not much in Syria, Lebanon or Yemen either. The effects on the oil market from tensions and flareups in these countries are first and foremost that they work as catalysts for the oil price to move higher in an oil market which is fundamentally bullish. Deficit and falling oil inventories is the fundamental reason for why the oil price is moving higher and for why it is at USD 90/b today. There is also the long connecting string of:

[Iran-Iraq-Syria/Yemen/Lebanon/Gaza – Israel – US]

which creates a remote risk that oil supply in the Middle East potentially could be at risk in the end when turmoil is flaring in the middle of this connecting string. This always creates discomfort in the oil market. But we see little risk premium for a scenario where oil supply is really hurt in the end as neither Iran nor the US wants to end up in such a situation.

Tight market but OPEC+ will for sure produce more if needed to prevent global economy getting hurt. There  is increasing talk about the oil market getting very tight in H2-24 and that the oil price could shoot higher unless OPEC+ is producing more. But of course OPEC+ will indeed produce more. The health of the global economy is essential for OPEC+. Healthy oil demand growth is like the goose that lays the golden egg for them. In no way do they want to kill it with too high oil prices. Brent crude averaged USD 82.2/b last year with a high of USD 98/b. So far this year it has averaged USD 82.6/b. SEB’s forecast is USD 85/b for the average year with a high of USD 100/b. We think that a repetition of last year with respect to oil prices is great for OPEC+ and fully acceptable for the global economy and thus will not hinder a solid oil demand growth which OPEC+ needs. Nothing would make OPEC+ more happy than to produce at a normal level and still being able to get USD 85/b. Brent crude will head yet higher because OPEC+ continues to hold back supply Q2-24 resulting in declining inventories and thus higher prices. But when the oil price is nearing USD 100/b we expect verbal intervention from the group with statements like ”… more supply in H2-24” and that will probably dampen bullish prices.

Not only does OPEC+ want to produce at a normal level. It also needs to produce at a normal level. Because at some point in time in the future there will be a situation sooner or later where they will have to cut again. And unless they are back to normal production at that time they won’t be in a position to cut again.

So OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg. They won’t allow the oil price to stay too high for too long. I.e. USD 100/b or higher. They will produce more in H2-24 if needed to prevent too high oil prices and they have the reserve capacity to do it.

Data today: US monthly oil market report (STEO) with forecast for US crude and liquids production at 18:00 CET

Fortsätt läsa

Analys

Prepare for more turmoil, lower inventories and higher prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude is pulling back below the 90-line this morning trading as low as USD 88.78/b following a 4.2% gain last week. The pullback is blamed on news that Israel is pulling some troops out of Gaza. But we think this is much more of a technical move below the 90-line with preparations for further price gains ahead. The Israeli troop movements are a preparation for a final push into Rafah in Gaza to take out the last stronghold of Hamas there (FT article today). Iranian retaliation following the attack in Damascus last week also looks set to unfold in some way. Possibly by Hezbollah in Lebanon though instigated by Iran. Prepare for more turmoil, lower oil inventories and higher prices as the market continues to run a deficit.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent gained 4.2% last week with a solid close above the 90-line. Brent crude had a stellar week last week gaining 4.2%. Even following such a strong performance it made a gain on Friday of 0.6% with a close at USD 91.17/b. Friday also saw the highest trade of the week at USD 91.91/b.

Brent was propelled by positive PMI gains, geopolitics and falling US inventories. Oil was supported by a rang of factors last week. Both the US and China saw their manufacturing PMIs rise above the 50-line (50.3 and 50.8 resp.). The Eurozone manufacturing PMI rose to 46.1 from 45.7 while the composite index rose above the 50-line to 50.3 from 49.9. These PMI gains supported both oil and metals through growth recovery optimism. US oil inventories last Wednesday created less waves with a net draw of 2.2 m b in total crude and product inventories. It was still a very bullish reading in our view as inventories normally this time of year should have risen 3.8 m b. Thus driving US commercial oil inventories further away and below the normal level of inventories. Geopolitical focus flared up following the attack on Iran’s consulate in Syria where Iran’s top Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) general in Syria along with five other IRGC officers were killed. Israel is assumed to be behind the attack but has not taken responsibility yet.

Back below 90 this morning in what seems like a geopolitical breather. But is more of a technical move. This morning Brent crude has pulled back and traded as low as USD 88.78/b while trading at USD 89.76/b. We commented on Friday that it is quite normal for Brent crude to pull back below big numbers after having broken them. Just to test out the level properly before heading higher.

Israel is pulling some troops out of Gaza. Most likely it is preparing to attack Rafah (FT today)Price action to the downside this morning is blamed on some kind of reduced geopolitical premium as Israel is withdrawing some of its troops in Gaza. The reason why it is withdrawing some tropes however is to our understanding that Israel is preparing to attack Rafah, the southernmost part of Gaza bordering to Egypt where now close to one million Palestinians are living. It is the last strong-hold of Hamas and Israel looks bent on taking it out despite repeated warnings against it from the US. Human tragedy looks set to unfold in Rafah in not too long.

”Iran will respond to the Damascus strike”. The most likely flareup is Lebanon and Hezbollah. The geopolitical flare following the attack on Iran’s consulate in Syria last week has faded a little this morning. But this is in no way over. John Sawers, former chief of MI6, in an article in FT on Friday bluntly stated: ”Iran will respond to the Damascus strike”.  Iran still doesn’t want to be involved in direct military confrontation. The likely flareup will be Lebanon and Hezbollah which could force Israel into a two-front war. 

Rafah is located in the southernmost part of Gaza

Gaza map
Source: https://www.un.org/unispal/document/auto-insert-200679/

Net long specs in Brent + WTI rose by 34 m b over the week to 2 April.

Net long specs in Brent + WTI rose by 34 m b over the week to 2 April.
Source: SEB graph and calculations, Data feed by Bloomberg

Saudi Arabia lifted its Official Selling Prices to Asia for most grades for May delivery

Saudi Arabia lifted its Official Selling Prices to Asia for most grades for May delivery
Source: SEB graph and calculations, Data feed by Bloomberg
Fortsätt läsa

Populära