Analys
SEB – Jordbruksprodukter, vecka 48
Att centralbankerna i 6 länder – USA (FED), Europa (ECB), Kanada, England, Japan och Schweiz bestämde sig för att sänka räntan för dollarlån till europeiska banker fick marknaderna – inklusive råvarumarknaden – att ta ett glädjeskutt. Beslutet var förvånande eftersom det inte just nu är en allmän brist på likviditet. Likviditetsbrist väntade marknaden skulle kunna ske först om ett år. Det gör att man tolkar beslutet som en ”signal” till marknaden att man vill släppa på pengar. Man kan tolka det som en viljeyttring att slå på sedelpressarna. Samtidigt har också misstanken kommit upp att det finns något som inte är känt. Vi känner ju till att Riksbanken t ex dolde hur illa det stod till för
Swedbank år 2008. Världen lärde sig läxan från Lehman-konkursen. Man vill inte att det ska hända igen. Vi vet att franska banker ligger risigt till. Kommentatorer har frågat sig om det kanske var en fransk storbank som via detta drag räddats från ett akut konkurshot. I så fall är ”signalen” inte så positiv, utan ganska illavarslande.
Den 9 december ska besked lämnas från eurozonens politiker. Möjligen håller man på att övertyga Tyskland om att slå på ECB:s sedelpressar av euro, när man nu gjort det med dollar. Råvaror kommer då att vara en förträfflig placering.
Efter att priserna på jordbruksprodukter initialt stigit, föll priserna tillbaka. Kanske var det den här ”konspirationsteorin” som påverkat. Men fundamenta för spannmål och sojabönor är också svaga och detta är antagligen det huvudsakliga skälet till att priserna stängde lågt i onsdags.
På onsdagen sänkte Kina kassakraven på landets banker – man lättar alltså på bromspedalen, som man haft intryckt i ett års tid. Landet söker säkerligen eftersträva stabilitet under 2012 års ledningsbyte. Det är den första sänkningen sedan 2008. Den här sänkningen tycks vara oberoende av de 6 stora centralbankerna. Under onsdagen rapporterades också att matpriserna i Kina stigit något den senaste månaden, lett av grönsaker.
Vete
Terminspriset på Matif-vete (mars) ligger på 178.5 euro. Den rekyl vi haft upp till 180-euro-nivån är ett säljtillfälle. Det är vanligt att man ser den här typen av rekyler upp mot utbrottsnivån och oftast är det den andra chansen för dem som missade att sälja vid utbrottet. Allt tyder på att vetepriset ska ner.
Argentina och även Brasilien är väldigt aggressiva på exportmarknaderna just nu. Det beror på att de vill bli av med den gamla skörden och skapa utrymme för den nya. Lite märkligt är det ändå – att Brasilien, som intar tredjeplatsen bland köparländerna, nu tycks vara en av de länder som sätter marginalpriset på vete i världen. Jordbruksverket kom idag med en rapport om just Argentinas och Brasiliens växande roll som ”brödkorg” för världen.
Annars fortsätter ryskt och ukrainskt vete att välla ut över Mellanöstern och Nordafrika. Troligtvis avtar flödet när vintern sätter in och försvårar logistiken. Häromdagen rapporterade Black Earth Farming om den usla logistiken som gör att de får tippa vete på asfalt under bar himmel. Regn förvandlar fint maltkorn och kvarnvete till foder, som bäst, enligt BEF.
Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan. De ”feta” kurvorna är de aktuella. De ”smala” är förra veckans.
Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån. På köparsidan hittar vi antagligen etanolfabrikanter.
Maltkorn
Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.
Potatis
Priset på potatis av årets skörd fortsatte stiga i veckan.
Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.
Majs
Majspriset har fallit till en teknisk stödnivå och marknaden präglas av oro för global efterfrågan. Det har varit torrt i Argentina och södra Brasilien och majsen är i en fas där den är känslig för torka. Glädjande nog väntas regn under nästa vecka. Den prognosen tynger naturligtvis marknaden.
Kina väntas importera majs.
Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset ligger på den nivå vid 600 cent där marknaden funnit stöd flera gånger. Den svagare dollarn gav ytterligare stöd för majspriset idag. Priset föll dock av ändå och stängde lågt.
USDA rapporterar att antalet kycklingar satta på uppfödning till broiler låg på den lägsta nivån sedan 2002. Det finns en säsongsvariation, som gör att det är lågt just nu, men 2011 ligger lågt som helhet, i nivå med krisåret 2009. Detta gör naturligtvis att efterfrågan på majs och även sojamjöl i USA är lågt.
Oljepriset tog ett skutt uppåt på centralbankernas utspel, men föll tillbaka under onsdagskvällen till en lägre prisnivå än i tisdags. Då måste vi också ta hänsyn till att dollarn försvagats. I kronor (eller euro) har oljepriset alltså fallit. I Europa har priset på etanol fallit 35 euro per ton sedan förra veckan.
Sojabönor
Priset på sojabönor befinner sig i en sjunkande trend. Det är en ”bear market”. Denna förstärktes för ett par dagar sedan när det tekniska stödet på 1167 bröts. Priset kan mycket väl gå ner mot 10 dollar.
Brasilianska säljare lär komma in allt mer och sälja ner priset. Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.
Raps
Rapspriset rör sig sidledes. Tekniskt ligger priset under 55-dagars glidande medelvärde och det gör att vi om något har en negativ vy. Även om bilden är otydlig är det fortfarande 400 euro som är prisobjektivet vi tror på.
Mjölk
Enligt önskemål tar vi upp bevakningen av mjölkmarknaden. Terminshandel finns främst på Chicago Mercantile Exchange, CME.
Det finns terminskontrakt sedan den 18 oktober 2010 på Matif i Paris, avseende torrmjölkspulver. Kontrakten avser 24 ton och det är leverans om man har en öppen position när kontrakten förfaller.
Priset är som vi ser nedan, 2200 euro per ton just nu. Vi ser också att intresset för de här terminskontrakten varit obefintligt (bokstavligt talat). 1 kontrakt har handlats sedan starten. Möjligen saknar marknaden motiv till handel eftersom det finns för få tänkbara deltagare. Antalet mejerier är för litet.
På CME handlas skummjölkspulver, men det mest handlade terminskontraktet avser USDA Class III priset för flytande mjölk. Den här typen av mjölk används för att tillverka ost. Kontraktet beräknas som USDA:s pris för Class III mjölk multiplicerat med 2,000. Priset anges i dollar per hundravikt (cwt) men avser 200,000 pund. Ett kontrakt är alltså värt 27,400 dollar när priset är 18.70 dollar / cwt. Naturligtvis är kontrakten kontant avräknade mot USDA:s pris; ingen leverans av flytande mjölk! Nedan ser vi priset på spotkontraktet över tiden. Notera att det uppstår hopp i prisnivån när ett nytt terminskontrakt blir det nya kortaste kontraktet och att det finns säsongsvariation i priset.
I diagrammet nedan ser vi decemberkontraktet 2011. Det avser priset nu i december och har därför ingen säsongsvariation som stör. Trenden är uppåtriktad och priset har stigit stadigt hittills i år, helt opåverkat av skuldkris.
Gris
Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena. Att priset ligger över gör att trenden är uppåtriktad. Det har inte kommit några nämnvärda nyheter sedan förra veckan.
Valutor
EURSEK handlas i ett brett intervall, utan trend vare sig uppåt eller nedåt.
EURUSD har äntligen brutit nedåt och nu lär det gå fort. I första hand är nästa stöd 1.3145 dollar. I andra hand är det botten nere vid 1.2 dollar.
Den massiva korta valutapositionen mot Euro anses uppgå till 3 gånger den spekulativa långa positionen. Det gör att positiva nyheter om euron får större effekt på växelkursen än (ytterligare) negativa.
Inför årets slut brukar hedgefonder och liknande vilja minska sina risker. Det behöver inte bli så, men det kan bli så att euron då stärks när alla sålda positioner köps tillbaka.
USDSEK föll kraftigt som en reaktion på de sex centralbankernas samlade aktion att pumpa in dollar i ekonomin.
Gödsel
Kalium
Priset på kalium ligger kvar på samma nivå som för ett par veckor sedan.
Kväve
Nedan ser vi prisutvecklingen på Urea FOB Yuzhny i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring.
Fosfor
Nedan ser vi prisutvecklingen på Diammoniumfosfat FOB Baltic i dollar per ton. Det har inte varit någon förändring från förra veckan.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
Brent crude prices have remained stable since the sharp price surge on Monday afternoon, when the price jumped from USD 71.5 per barrel to USD 73.5 per barrel – close to current levels (now trading at USD 73.45 per barrel). The initial price spike was triggered by short-term supply disruptions at Norway’s Johan Sverdrup field and Kazakhstan’s Tengiz field.
While the disruptions in Norway have been resolved and production at Tengiz is expected to return to full capacity by the weekend, elevated prices have persisted. The market’s focus has now shifted to heightened concerns about an escalation in the war in Ukraine. This geopolitical uncertainty continues to support safe-haven assets, including gold and government bonds. Consequently, safe-haven currencies such as the U.S. dollar, Japanese yen, and Swiss franc have also strengthened.
U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) increased by 0.5 million barrels last week, according to U.S DOE. This build contrasts with expectations, as consensus had predicted no change (0.0 million barrels), and the API forecast projected a much larger increase of 4.8 million barrels. With last week’s build, crude oil inventories now stand at 430.3 million barrels, yet down 18 million barrels(!) compared to the same week last year and ish 4% below the five-year average for this time of year.
Gasoline inventories rose by 2.1 million barrels (still 4% below their five-year average), defying consensus expectations of a slight draw of 0.1 million barrels. Distillate (diesel) inventories, on the other hand, fell by 0.1 million barrels, aligning closely with expectations of no change (0.0 million barrels) but also remain 4% below their five-year average. In total, combined stocks of crude, gasoline, and distillates increased by 2.5 million barrels last week.
U.S. demand data showed mixed trends. Over the past four weeks, total petroleum products supplied averaged 20.7 million barrels per day, representing a 1.2% increase compared to the same period last year. Motor gasoline demand remained relatively stable at 8.9 million barrels per day, a 0.5% rise year-over-year. In contrast, distillate fuel demand continued to weaken, averaging 3.8 million barrels per day, down 6.4% from a year ago. Jet fuel demand also softened, falling 1.3% compared to the same four-week period in 2023.
Analys
China is turning the corner and oil sentiment will likely turn with it
Brent crude is maintaining its gains from Monday and ticking yet higher. Brent crude made a jump of 3.2% on Monday to USD 73.5/b and has managed to maintain the gain since then. Virtually no price change yesterday and opening this morning at USD 73.3/b.
Emerging positive signs from the Chinese economy may lift oil market sentiment. Chinese economic weakness in general and shockingly weak oil demand there has been pestering the oil price since its peak of USD 92.2/b in mid-April. Net Chinese crude and product imports has been negative since May as measured by 3mth y/y changes. This measure reached minus 10% in July and was still minus 3% in September. And on a year to Sep, y/y it is down 2%. Chinese oil demand growth has been a cornerstone of global oil demand over the past decades accounting for a growth of around half a million barrels per day per year or around 40% of yearly global oil demand growth. Electrification and gassification (LNG HDTrucking) of transportation is part of the reason, but that should only have weakened China’s oil demand growth and not turned it abruptly negative. Historically it has been running at around +3-4% pa.
With a sense of ’no end in sight’ for China’ ills and with a trade war rapidly approaching with Trump in charge next year, the oil bears have been in charge of the oil market. Oil prices have moved lower and lower since April. Refinery margins have also fallen sharply along with weaker oil products demand. The front-month gasoil crack to Brent peaked this year at USD 34.4/b (premium to Brent) in February and fell all the way to USD 14.4/b in mid October. Several dollar below its normal seasonal level. Now however it has recovered to a more normal, healthy seasonal level of USD 18.2/b.
But Chinese stimulus measures are already working. The best immediate measure of that is the China surprise index which has rallied from -40 at the end of September to now +20. This is probably starting to filter in to the oil market sentiment.
The market has for quite some time now been staring down towards the USD 60/b. But this may now start to change with a bit more optimistic tones emerging from the Chinese economy.
China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)
The IEA could be too bearish by up to 0.8 mb/d. IEA’s calculations for Q3-24 are off by 0.8 mb/d. OECD inventories fell by 1.16 mb/d in Q3 according to the IEA’s latest OMR. But according to the IEA’s supply/demand balance the decline should only have been 0.38 mb/d. I.e. the supply/demand balance of IEA for Q3-24 was much less bullish than how the inventories actually developed by a full 0.8 mb/d. If we assume that the OECD inventory changes in Q3-24 is the ”proof of the pudding”, then IEA’s estimated supply/demand balance was off by a full 0.8 mb/d. That is a lot. It could have a significant consequence for 2025 where the IEA is estimating that call-on-OPEC will decline by 0.9 mb/d y/y according to its estimated supply/demand balance. But if the IEA is off by 0.8 mb/d in Q3-24, it could be equally off by 0.8 mb/d for 2025 as a whole as well. Leading to a change in the call-on-OPEC of only 0.1 mb/d y/y instead. Story by Bloomberg: {NSN SMXSUYT1UM0W <GO>}. And looking at US oil inventories they have consistently fallen significantly more than normal since June this year. See below.
Later today at 16:30 CET we’ll have the US oil inventory data. Bearish indic by API, but could be a bullish surprise yet again. Last night the US API indicated that US crude stocks rose by 4.8 mb, gasoline stocks fell by 2.5 mb and distillates fell by 0.7 mb. In total a gain of 1.6 mb. Total US crude and product stocks normally decline by 3.7 mb for week 46.
The trend since June has been that US oil inventories have been falling significantly versus normal seasonal trends. US oil inventories stood 16 mb above the seasonal 2015-19 average on 21 June. In week 45 they ended 34 mb below their 2015-19 seasonal average. Recent news is that US Gulf refineries are running close to max in order to satisfy Lat Am demand for oil products.
US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.
Analys
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
Since market opening on Monday, November 18, Brent crude prices have climbed steadily. Starting the week at approximately USD 70.7 per barrel, prices rose to USD 71.5 per barrel by noon yesterday. However, in the afternoon, Brent crude surged by nearly USD 2 per barrel, reaching USD 73.5 per barrel, which is close to where we are currently trading.
This sharp price increase has been driven by supply disruptions at two major oil fields: Norway’s Johan Sverdrup and Kazakhstan’s Tengiz. The Brent benchmark is now continuing to trade above USD 73 per barrel as the market reacts to heightened concerns about short-term supply tightness.
Norway’s Johan Sverdrup field, Europe’s largest and one of the top 10 globally in terms of estimated recoverable reserves, temporarily halted production on Monday afternoon due to an onshore power outage. According to Equinor, the issue was quickly identified but resulted in a complete shutdown of the field. Restoration efforts are underway. With a production capacity of 755,000 barrels per day, Sverdrup accounts for approximately 36% of Norway’s total oil output, making it a critical player in the country’s production. The unexpected outage has significantly supported Brent prices as the market evaluates its impact on overall supply.
Adding to the bullish momentum, supply constraints at Kazakhstan’s Tengiz field have further intensified concerns. Tengiz, with a production capacity of around 700,000 barrels per day, has seen output cut by approximately 30% this month due to ongoing repairs, exceeding earlier estimates of a 20% reduction. Repairs are expected to conclude by November 23, but in the meantime, supply tightness persists, amplifying market vol.
On a broader scale, a pullback in the U.S. dollar yesterday (down 0.15%) provided additional tailwinds for crude prices, making oil more attractive to international buyers. However, over the past few weeks, Brent crude has alternated between gains and losses as market participants juggle multiple factors, including U.S. monetary policy, concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+.
The latter remains a critical factor, as unused production capacity within OPEC continues to exert downward pressure on prices. An acceleration in the global economy will be crucial to improving demand fundamentals.
Despite these short-term fluctuations, we see encouraging signs of a recovering global economy and remain moderately bullish. We are holding to our price forecast of USD 75 per barrel in 2025, followed by USD 87.5 in 2026.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden