Analys
SEB Jordbruksprodukter – Vecka 46
Marknaderna för jordbruksprodukter har hållit sig väldigt lugna den senaste veckan. Det är endast priset på potatis som rört sig, minus 9%. Däremot sker det saker i bakgrunden, framförallt på etanolmarknaden, men även på exportmarknaden för vete och inte minst, i ekonomin i stort.
Att byta namn på premiärministrarna i Grekland och Italien skulle lösa några problem gick marknaden på i några minuter. Angela Merkels tyska CDU träffades i förrgår och det kom starka uttalanden därifrån om att hålla fast vid EU-projektet som det viktigaste för den här generationen.
Det är helt uppenbart att läxan från 1992 års uppgörelse med fasta växelkurser inte har fastnat. Läxan var att en för hög växelkurs som försvaras med allt högre räntor, leder till att räntorna slår ihjäl ekonomin i landet, vilket gör landet ännu mindre värt – dvs växelkursen borde vara ÄNNU lägre, och trycket på växelkursen blir ännu hårdare. Det är en spiral som endast kan ha flera lösningar, varav bankrutt är en av dem.
För några dagar sedan var räntan på italienska obligationer under 6%. Det var OK. Sedan gick räntan över och ligger nu på 7%. Förändringen av läge är som natt och dag. Länder som har så höga skulder byter spår i växeln från destination ”helt ok”, till destination ”bankrutt”.
EU-politikernas lätthet att snacka om skuldavskrivning för Grekland, har gjort att allt fler inser att ”skuldavskrivning” är slutdestinationen för länder med för höga skulder, att klara sig. Skuldavskrivning gör att banker i Frankrike, Tyskland, med flera länder, får det svårt. Krisen flyttas norrut, eftersom bankernas skulder blir Frankrikes och Tysklands statsskulder. Därför steg räntorna på franska statsobligationer och belgiska, t ex, i tisdags.
Varför är det här av intresse i ett brev om jordbruksprodukter? Jo, därför att lagren av spannmål i Frankrike, som dessutom inte sjunker som de ska, blir allt dyrare att finansiera. Det contango som finns på Matif måste bort. Lagren måste likvideras.
Detta om inte ECB tillåts genomföra en europeiska version av det amerikanska QE2 – dvs att trycka pengar och pumpa in dem i ekonomin. I vilket, fall borde euron falla mot dollarn. Men väljer man inflationsvägen för att bli av med de ohanterligt stora statsskulderna får man en boom i råvarupriser och markpriser. Till den punkten är det nog ändå en tid kvar. Till dess blir det nog en orolig färd.
Vete
Terminspriset på Matif-vete håller sig alltjämt över den psykologiskt viktiga 180-euro-nivån, men orosmolnen hopar sig. Ryssland och Ukrainas återinträde på världsmarknaden spelar en stor roll nu. Dessa exportländers volymer påverkar i synnerhet europeiska länders exportmarknad, som är Mellanöstern och Nordafrika. Särskilt märks detta för Frankrike, som är ett av världens största exportländer när det gäller vete. Frankrike har hittills på säsongen förlorat mer än ett dussin av Egyptens tenders; Egypten är världens viktigaste importland med ca 9 mt som årlig importvolym. Vete från Ryssland, Ukraina och Kazakstan väller ut över marknaden. Egypten har de senaste 17 gångerna valt vete från Svartahavsregionen. Exporten från Rouen, som är Europas största export-hub, noterade den 2 november fyra månaders lägsta nivå. Franska myndigheter räknar med 23% lägre export i perioden juli 2011 – juni 2012, jämfört med förra året. Det blir då den lägsta nivån på 10 år. Egypten har endast stått för 4% av Frankrikes export utanför EU sedan juli, mot 18% förra året.
Algeriet är ett land som gärna har köpt franskt vete. Algeriet vann självständighet från Frankrike år 1962. Brödet man äter är baguetter och det franska vetet passar utmärkt för detta. Enligt FAO äter den genomsnittlige algeriern 212 kg vete om året, en klar andraplats i världsligan efter grannlandet Tunisien. Förra året gick 24% av Frankrikes export till Algeriet, som är världens näst största importland efter Egypten. Algeriet har hårda krav på insektsskador och svartahavsregionen drabbas ofta av sköldskinnbaggar (eurygaster integricepts), som suger ur sädeskornen. Därför kan Frankrike känna sig ganska säker än så länge där.
Rysslands skörd blir enligt USDA:s WASDE den tredje största på 10 år och erbjuder vete ca 10 dollar per ton under franska priser. Rysslands export påverkar främst, men inte bara Europa. Enligt USDA kommer USA:s export att minska med 24% till 26.5 mt den här säsongen. -24% är det största fallet på ett kvartssekel.
Nedan ser vi januarikontraktet på Matif. Den tekniska, dvs psykologiskt viktiga stödnivån på 180 euro utgår allt jämt ett starkt stöd. Vi bedömer ändå, med tanke på den minskning av konsumtion som lär komma i spåren av alla sparprogram i EU, och överväldigande bevis på att priset är för högt för att vinna exportordrar, att 180 euro lär brytas.
Nedan ser vi terminskurvan för Chicagovete och Matif nu och för en vecka sedan.
Allt talar för att Matif-vete faller ner i första hand till 150 – 160 – euro-nivån.
Maltkorn
Maltkornsmarknaden följer vetet och det finns inga speciella nyheter att rapportera. Tekniskt ligger priset under glidande medelvärden. Den tekniska trenden är alltså nedåtriktad.
Potatis
Priset på potatis av årets skörd har fallit med 9% den senaste veckan. Det är den enda råvara som rört sig mer än någon procentenhet.
Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april nästa år.
Majs
Liksom på vetemarknaden, vinner Ryssland och Ukraina exportordrar. Igår köpte Japan 800,000 ton majs från Ukraina istället för att köpa den dyrare amerikanska produkten. Japan är världens största importör av majs, som används i djurhållningen.
Nedan ser vi marskontraktet på CBOT, där priset backat under 233-dagars glidande medelvärde, något av en negativ teknsisk signal.
Det händer intressanta saker i bakgrunden till majsmarknaden. För det första handlar det om amerikansk etanolproduktion och för det andra om kinesisk fläskkonsumtion. Vi ser priserna i yuan per kilo (senast 24.75 yuan) i diagrammet nedan – notera det stora prisfallet som just pågår (två glidande medelvärden är också inritade):
När det gäller etanol är det boom i USA. Firman Agtradertalk som sammanställer statistik visar följande nettovinst per gallon på att producera etanol, baserat på spotpriser FOB Illinois.
Nu är det så att det finns en skatterabatt på 45 cent per gallon i USA, som ges till den som blandar etanol i bensin. Den heter Volumetric Ethanol Excise Tax Credit och introducerades av George W Bush år 2004 och trädde i kraft 2005. Skatten syftade till att minska importberoendet av råolja, men kostar i dagsläget 5.7 miljarder dollar för skattebetalarna.
Etanol borde kosta 70% av bensin, eftersom etanol har ett energivärde som ligger på 70% av bensinens, men i diagrammet nedan ser vi att etanol nu kostar 95% av bensinen. DLA är kortnamnet för etanolterminer i dollar per gallon och bensin som handlas i cent per gallon, heter XBA.
Särskilt märkligt blir det höga priset när USA:s 209 destillerier producerar mer än vad som förbrukas i USA. USA exporterar etanol till Kanada, Europa och till och med till Brasilien! Brasiliens skörd av sockerrör blir i år 459.6 mt mot 501.2 förra året och den brasilianska regeringen har minskat inblandningen av etanol från 25 till 20%. Industrin producerar också mer socker och mindre etanol.
EU:s krav på etanolinblandning har också lett till brist. En gallon etanol kostar 3.21 dollar i Rotterdams hamn och 2.94 dollar i New Yorks hamn.
Situationen är intressant eftersom skatterabatten på 45 cent går ut vid årsskiftet. Det gjorde den även förra året, men då fick branschen en förlängning. En republikansk senator försökte i juni ta bort subventionen men förlaget gick nätt och jämt inte igenom. Samtidigt noterar jordbruksmark i USA rekordpriser, vilket väl är de enda fastighetspriserna i USA som inte kraschar. Markpriserna tog ett skutt uppåt 2004-2005 (gissa varför…).
Nedan ser aktuell terminskurva (grön) och för en vecka sedan (blå). Vi ser att tendensen till mer backwardation.
Sojabönor
Priset på sojabönor befinner sig i sjunkande trend. Vi har redan sett de sjunkande priserna på fläskkött i Kina. Å andra sidan, China National Grain & Oils Information Center släppte en rapport i förrgår där de menar att Kinas import av sojabönor för marknadsföringsåret 2011-12 kan öka med 7% till 56 mt.
Nedan ser vi terminskurvorna (nu, grön) och för en vecka sedan.
Det mest sannolika är nog ett test nedåt på sojabönorna, men fundamenta ger stöd just nu. Vi väntar oss nog ändå att säljarna kommer in – från Brasilien om inte annat – och säljer ner sojabönorna under stödet på 1167. På tre månaders sikt är vi negativa.
Raps
Rapspriset håller sig högt pga den svaga euron, inget annat. Raps är dyrt i förhållande till sojabönor och ”borde” falla ner mot 400 euro i första hand.
Gris
Tekniskt vilar priset på lean hogs på de glidande medelvärdena, vilket kan ge visst stöd. Test av dessa ger viktig information om rörelsen på kort sikt. Det falska brottet uppåt i oktober, ger en stark varning om att ”bulls” håller på att förlora kriget. Det är ganska vanligt att marknaden faller av kraftigt efter att den visat en falsk köpsignal. Ytterligare säljasignal ges när de glidande medelvärdena bryts. Just nu ger de glidande medelvärdena stöd. Nedan ser vi decemberkontraktet på CME, där priset fortsatt har varit i rekyl från den falska köpsignalen för två veckor sedan.
På en veckas sikt är vi negativa till lean hogs, men priset står och väger, ännu.
Valutor
EURSEK handlas i ett volatilt brett intervall. Det finns inga signaler att utläsa alls.
EURUSD tycks slutligen bryta nedåt. Det korta besöket över de glidande medelvärdena (som båda säjer ”sälj”), stärker den negativa vyn. All fundamenta talar för att euron ska falla och det ordentligt.
Tekniskt är läget en klar säljsignal. I första hand är nästa stöd 1.3145 dollar. I andra hand är det botten nere vid 1.2 dollar.
Gödsel
Kalium
Priset på kalium ligger kvar på samma nivå som för ett par veckor sedan.
Kväve
Nedan ser vi prisutvecklingen på Urea FOB Yuzhny i dollar per ton.
Fosfor
Nedan ser vi prisutvecklingen på Diammoniumfosfat FOB Baltic i dollar per ton.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply