Följ oss

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 16 2012

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysPriserna har generellt sett fallit på jordbruksprodukter sedan förra veckan. Största prisfallet noteras på europeiska industripotatis med -9% för gammal skörd (-3% för ny), på majs med -5% och på Chicagovete med -3%.

Fredagens BNP-statistik från Kina lade sordin på stämningen i början av veckan. Tillväxten blev 8.1% på årsbasis istället för 8.3% som marknadens förväntningar låg på. De senaste 30 åren har tillväxten i genomsnitt varit 9.9% per år. I tisdags släppte så IMF en tillväxtrapport som indikerade högre tillväxt, vilket gav tillbaka marknadens förtroende för råvaruefterfrågan. Sedan ökade oron för Spaniens ekonomi och därmed Europas hälsa och där står vi just nu.

Vi är glada att kunna meddela att CBOT startar handel i ”Black Sea Wheat Futures” den 6 juni 2012 och att vi därmed kan erbjuda våra kunder i dessa länder och kunder med exponering i Svarta havsområdet handel i futureskontrakt som är direkt kopplade till priserna på det fysiska vetet i regionen. Svarta havsvetet utgör mer än 20% av världshandeln av vete. Kontraktsstorleken blir 136 metriska ton, vilket ungefär motsvarar 5000 bushels. Skillnaden mot ”W”-kontraktet är att det här kontraktet är exakt 136 metriska ton, medan ”W” är exakt 5000 bushels. Leveranspunkterna är vid hamnar i Ryssland, Ukraina och i Rumänien. Kontraktet handlas elektroniskt på Globex från 9:00 till 18:15 svensk tid.

ICE Futures, som äger NYBOT (Kaffe, Kakao, Socker, Bomull) och börsen i Winnipeg, kommer att starta handel i majs, vete och sojabönor, förmodligen med bas i New York. Detta är i konkurrens med CBOT / CME Group. Vi tror inte att ICE kommer att vara framgångsrika i att attrahera likviditet. Likviditet attraherar mer likviditet och där vinner CBOT.

Odlingsväder

Det är mycket nära El Niño nu med ett Southern Oscillation Index (SOI) på -7.6. Nedan ser vi Southern Oscillation Index, som mäter ENSO och indikerar La Niña om SOI > +8 och El Niño om SOI < -8. Vi ser att SOI minskat från -4.1 förra veckan till -7.6 i dagens rapport. Det är den lägsta nivån sedan mars för två år sedan. El Niño är bra för skörden och La Niña är dåligt. Historiken säger att neutrala ENSO-förhållanden brukar följa efter att man haft La Niña i två år, men fallet i SOI är mycket kraftigt just nu, så vem vet?

Odlingsväder - SOI

NOAA kanske vet. Så vi tittar lite på deras senaste ensembleprognoser, publicerade den 16 april. CFS.v1 ligger något ”högre” den här veckan än förra veckan. Det vill säga, lite mer åt El Niño-hållet.

Prognos Nino3.4 SST

Nedan ser vi den andra modellen, CFS.v2, som också blivit mer åt El Niño-hållet.

Väder - CFSv2 - Prognos

Vete

Nederbörden har varit god såväl i USA som i Europa. Sådden i USA av vårvete går framåt i snabb takt. Det spanska jordbruksdepartementet rapporterade igår onsdag att skörden av vete totalt i landet väntas bli 22% lägre än förra året och landa på 5.36 mt. Kornskörden väntas falla med 28% från 8.33 mt förra året. Total spannmålsproduktion väntas falla med 25% till 12.7 mt. Orsaken är den extrema torka som drabbat landet. Perioden december till februari var den torraste sedan åtminstone 1947.

Vy/tendens från SEBVädret har bättrat sig något, men nederbördsmängden i mars var den lägsta sedan 1997. Strategie Grains, motsätter sig idéerna på en ökad veteproduktion i Europa i år, till följd av köldknäppen i februari, även om andra analytikers farhågor över det senaste väderhotet, torka, har minskat. Strategie Grains som ursprungligen förutspådde att köldknäppen inte skulle orsaka alltför stora skador, har nu justerat ned sin prognos för EU:s kommande veteskörd – världens största – för andra gången, denna gång med 4.3 mt till 126.8 mt. Nedjusteringen tar också höjd för ett visst produktionsbortfall pga alltför torrt väder och bortfallet väntas drabba framförallt Frankrike och Tyskland.

FranceAgrimer estimerar 2011/12 års veteproduktion för Europas största veteproducent Frankrike till 33.9 mt, oförändrat från förra månadens estimat och en sänkning med 1.8 mt från 2010/11. Utgående lager för 2011/12 estimeras till 2.1 mt, en nedgång från tidigare estimat på 2.4 mt pga positiva exportutsikter.

Arealen för franskt vete kan komma att minska med 5.4 procent till 4.72 miljoner hektar från 4.98 miljoner hektar under 2011 säger FranceAgrimer, som förra månaden uppskattade att lantbrukare hade sått 5.07 miljoner hektar vete, en ökning med 1.7 procent jämfört med förra årets areal. Arealen justeras ned till följd av de skador som är förenade med utvintringen i landet och innebär att arealen för det ”mjuka” vetet i Frankrike skulle vara den lägsta sedan 2003, då franska bönder skördade 4.52 miljoner hektar av grödan och produktionen föll till 29.1 mt från 37.3 mt föregående år.

Estimatet för arealen i Lorraine, som förra året stod för 4.6 procent av produktionen, har justerats ned till 69 850 hektar från 253 000 hektar. Lantbrukare i Champagne-Ardennes, som stod för 9.3 procent av förra årets skörd, kommer att odla vete på 302800 hektar, jämfört med de 415 000 hektar som estimerades i mars.

Temperaturen i regionerna Lorraine, Champagne och Bourgogne sjönk så lågt som till minus 20 grader i februari, vilket har skadat grödorna. Av det franska vetet anses 62% vara i ”good to excellent condition” jämfört med 75% vid samma tid förra året.

Bulgariens veteskörd kommer sannolikt att bli lägre än förra årets skörd till följd av en torr höst och köldknäppar under vintern. Landet skördade 4.3 mt vete under 2011, av vilket en stor del exporteras, främst till Spanien. Även om inte jordbruksministeriet vill ge någon exakt prognos räknar lantbrukarna emellertid med en minskning på 20% av veteskörden till ca 3.4 mt i år pga försenad sådd och utvintring.

Rysslands spannmålsexport väntas uppgå till rekordhöga 26 mt den här säsongen enligt SovEcon, 1 mt lägre än förra månadens prognos, och med den siffran så skulle landet bli världens näst största exportör av vete efter USA. Om den exportprognosen, för nuvarande säsong som varar fram till den 30 juni, slår in kommer man att slå det förra rekordet på 23 mt som sattes 2008/09. Andra källor säger att exporten som mest kommer att uppgå till 20.5-21 mt. Logistiken är ett problem och framförallt bristen på järnvägsvagnar gör att de stora avstånden i transporten av spannmålen som finns längre in i landet till hamnarna medför höga transportkostnader. Ryssland räknar med att skörda ca 90 mt under 2012/13, ner från 94.2 mt under 2011/12. Skörden förväntas bli mindre på grund av det kalla vädret som har påverkat grödorna i landets stora spannmålsproducerande regioner i södra Ryssland.

Ukrainas jordbruksministerium estimerar landets spannmålsexport för nuvarande säsong (juli 2011 – juni 2012) i nivå med 23.5 mt, vilket skulle innebära att det finns utrymme för ytterligare export av 7 mt spannmål då landet till dags dato har exporterat ca 16.5 mt spannmål, en ökning med 4 mt jämfört med samma period förra året. Årets spannmålsskörd förväntas uppgå till 46.8 mt jämfört med rekord nivån på 56.7 mt förra säsongen. Vårsådden pågår nu för fullt och runt 62% är redan avklarat.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ukraina kommer att bygga en ny spannmålsterminal i Odessa som tas i bruk i september 2013. Den ska hantera 15% av landets spannmålsexport. Kazakstan har justerat ned prognosen för landets spannmålsexport den här säsongen pga bristen på järnvägsvagnar, enligt jordbruksministeriet. Prognosen nu ligger på 11-12 mt mot tidigare 15 mt, eftersom man inte kommit upp i det tidigare beräknade snittet på 1.2 mt i månaden. Kazakstan, som rankas som en av världens 10 största exportörer av vete, har fått kämpa hårt med logistiken den här säsongen för att exportera sin rekordskörd på 27 mt. Långa avstånd till hamnar vid Svarta Havet och bristen på funktionsdugliga järnvägsvagnar har hämmat exporten. Mellan den 1 juli 2011, starten på nuvarande säsong, och den 1 april 2012 hade 8.4 mt spannmål exporterats och merparten går till traditionella marknader i Centralasien och Iran. Om dessutom Kazakstans lager av spannmål kvarstår på dessa höga nivåer kommer inte lagringsutrymmena att räcka till för kommande skörd. Enligt RusAgroTrans har Ryssland, Kazakstan och Ukraina exporterat 45.3 mt spannmål under perioden juli 2011 – mars 2012. Den totala spannmålsexporten för 2011/12 estimeras till 59.2 mt. (Prognos för 2011/12; Ryssland 25.7 mt, Ukraina 21 mt, Kazakstan 12.5 mt).

Tisdagens statistik från USDA visar att det amerikanska höstvetet per den 15 april till 64% klassas som ”good to excellent”, att jämföra med 61% veckan innan. För ett år sedan klassades 36% av höstvetet som ”good to excellent”.

Winter Wheat Condition – Week Ending April 15, 2012

Winter Wheat condition April 15 2012

Sådden av det amerikanska vårvetet är avklarad till 37%, vilket är rekordfort och väl över det 5-åriga genomsnittet på 9%. Det tidigare rekordet för sådd av vårvete i mitten på april sattes 1988, då lantbrukare hade sått 32% av grödan.

Spring Wheat planted 2011 - USDA

Lantbrukare i Argentina förbereder sig nu att påbörja sådden av 2012/13 års höstvete och arealen förväntas sjunka med ca 15% på årsbasis då låga globala priser gör att lantbrukarna föredrar att så andra grödor. Under säsongen 2011/12 såddes 4.6 miljoner hektar vete och en ytterligare minskning av arealen kommer att belysa övergången till andra grödor som lantbrukarna gör på grund av snäva exportbegränsningar som drar ner de lokala priserna. Argentina har traditionellt varit en ledande global exportör av vete, men har tappat marknadsandelar i takt med att lantbrukarna dragit ner odlingen. Regeringen Kirchner är inte bara impopulär i Spanien och Storbritannien, utan också bland landets egna bönder, som beskattas brutalt, t ex med en 36% skatt på export av sojabönor.

Under säsongen 2007/08, innan regeringen började driva igenom exportbegränsningar, odlade lantbrukarna vete på 5.9 miljoner hektar enligt jordbruksministeriet. Argentina producerade 13.4 mt vete under 2011/12, där huvuddelen av exporten går till grannlandet Brasilien. Mer om presidenten Cristina Fernandez de Kirchners bråk med lantbrukarna i Argentina finns att läsa på Bloomberg.

Luis Majul skrev en föga smickrande bok om Cristina Fernandez och hennes man Kirchner för två år sedan. En recension finns att läsa här.

Europas vintervete har påverkats av torka. Förra veckan visade vi kartbilden som visade graden av torka. I USA, som är det största exportlandet, och på många sätt därmed avgör priset på världsmarknaden, ser det bättre ut. Nedan ser vi priset på novemberterminen på Matif, där uppgången mot 210 brutits, men har stöd vid den jämna nivån 200 euro.

Novemberterminen på Matif

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Ett tekniskt stöd tycks finnas på 650 cent. Bryts det, är det öppet för ytterligare fall.

Chicagovetet med leverans i december

Nedan ser vi hur terminspriserna på Matif och Chicago förändrats de senaste 7 handelsdagarna. Vi noterar två saker. Först att Chicagos priser fallit mycket mer än de europeiska. För det andra, att korta Matif-kontrakt faktiskt stigit. Och ska vi lägga till en ytterligare observation, så är det att priset skiljer mycket på spotmarknaden. Medan priset i Europa är 205 euro per ton, ligger det på 175 euro i USA, en mycket stor skillnad.

Vete - terminspriserna på Matif och Chicago

Men vi måste komma ihåg att det troligtvis ser som sämst ut just nu i Europa. Med La Niña borta och kanske ett El Niño på väg att bildas kan vädret bli mycket bättre. Skörden i Europa har påverkats väldigt lite av vädret under januari till mars och mycket mer av vädret under maj, juni och juli. Utsikterna för detta ser mycket bättre ut.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn har inte rört sig mycket. Priset håller sig över 220 euro, en nivå som köpare tidigare tyckt varit ”för billigt”.

Novemberkontraktet på maltkorn

De torra väderförhållandena som väcker frågor kring Europas höstgrödor har gjort att odlare av maltkorn har kunnat så sin areal på dubbel så kort tid och därmed ökat chanserna för högre avkastning. Enligt RMI har lantbrukare i EU:s största maltkornsproducerande länder sått ca 93% i slutet av förra månaden. Tack vare de varma och torra förhållandena i februari och mars var sådden av maltkorn långt före schemat. Den här siffran, motsvarande sådd av drygt 3 miljoner hektar, jämförs med de ca 70% i slutet av mars förra året, vilket i sig var ett år med snabb sådd.

I själva verket är det den snabbaste sådden sedan RMI började med sina noteringar under 2003, medan det år då sådden gick som mest långsamt fram var 2006, då endast en tredjedel av sådden var avklarad vid den här tiden. Den snabba takten av sådden ger grödorna en ”bra chans” att utvidga sin ”naturliga växtperiod”, och därmed ge en ökad avkastning.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

En bra maltkornsskörd skulle innebära en vändning från förra säsongen där regn, som drabbade de nordiska skördarna inklusive ledande producenten Danmark, ledde till kvalitetsproblem. Underskottet har bl a tvingat europeiska bryggerier att vända sig till Argentina. RMI klassar maltkornet i Storbritannien i ”utmärkt skick” i detta tidiga skede av säsongen efter att regn dragit in över torra områden i helgen och förväntas fortsätta under veckan. Överlag ser höstgrödorna väldigt bra ut och vårgrödorna, inklusive maltkorn har haft en utmärkt start i UK.

Vid sidan om detta säger HGCA, att det torra vädret inte påverkar grödornas tillväxt i detta skede, men regelbundna regn kommer att behövas för att upprätthålla avkastningspotentialen. Sådden av vårgrödor uppskattats att vara avklarad till 80%, jämfört med ett genomsnitt på 50% vid den här tiden i UK.

Arealen för korn i Frankrike beräknas sjunka med 12 procent till 924 315 hektar från tidigare 1,05 miljoner hektar under 2011 enligt FranceAgrimer. Tidigare estimat från dem visade istället på att arealen skulle stiga med 2.5 procent men justeras nu istället ned. 55% av höstkornet är i ”good to excellent condition” jämfört med 77% för ett år sedan och 76% av vårkornet är i ”good to excellent condition” jämfört med 87% förra året.

Potatis

Priset på industripotatis för leverans i år har fallit med 9%. För skörd nästa år har priset backat med 3%. Bättre (blötare) väder ligger sannolikt bakom, men potatisen kan vinna mark i spåren av krisen i Europa. Danmarks ”kartoffelkur” i minnet – i Grekland talas nu om samma sak – en potatiskur.

Priset på potatis

Majs

Sådden i USA väntas vara klar på rekordtid. Detta innebär att pollineringen kommer att inträffa tidigare än under den varmaste delen av sommaren. Detta brukar leda till en tidig skörd och en avkastning som ligger över trenden.

I USA har vädret i helgen gjort att sådden av amerikansk majs gått något långsammare, men tisdagens statistik ”crop progress” från USDA (som vanligtvis kommer på måndagar men som nu var försenad en dag pga en brand i USDA:s kontor i Washington) visar att lantbrukarna ligger långt före. Det varma vädret har värmt upp jorden. Per den 15 april hade 17% av arealen såtts, upp från 7% för en vecka sedan och långt över det femåriga snittet på 5%. Vid samma tid förra året låg siffran på 5%.

Corn seeding 17% complete

Corn planting pace

Årets majsareal i Kina beräknas öka med 2.7 procent från 2011 och därmed uppgå till 35 miljoner hektar, till följd av rekordhöga inhemska priser och subventioner. En rekordskörd av majs skulle kunna öka tillgången hos världens näst största konsument av grödan, vars tillväxt i produktionen inte har hängt med i den ökade efterfrågan under de senaste 3 åren och därmed gjort Kina till en nettoimportör av majs sedan 2009.

Utbudet av utsäde i delar av de nordöstra provinserna har börjat minska eftersom lantbrukare visare ett stort intresse för att så majs säger landets jordbruksministerium efter en undersökning gjord i 500 län.

Prisreaktionen i decemberkontraktet på CBOT var en prisnedgång, som vi ser i nedanstående kursdiagram. Vi skrev förra veckan att rekylen upp mot 550 var ett gyllene och klassiskt mönster att sälja på. Detta visade sig rätt. Nu testar marknaden bottennoteringen från slutet av förra månaden. Med stöd av vädret ”borde” priset falla vidare mot 500 cent.

Majs - Prisreaktionen i decemberkontraktet på CBOT

Sojabönor

I Kina kommer arealen för sojabönor sannolikt att minska med 11.2% i år eftersom många lantbrukare i de nordöstra provinserna Heilongjiang och Inre Mongoliet förväntas odla majs istället för sojabönor. Arealen för vete förväntas vara oförändrad.

En lägre sojaproduktion i Kina, världens största importör av sojabönor, kommer att driva landets fortsatta import eftersom den inhemska sojan främst används till livsmedelsframställning, såsom tofu.

Nästan alla kinesiska ”crushers” är beroende av import av sojabönor för bearbetning av bönorna till sojamjöl, som efterfrågas som foderingrediens av djurindustrin. Utsikterna för Argentinas produktion av sojabönor fortsätter att dämpas på grund av torkan tidigare och enligt Buenos Aires Cereals Exchange kommer den att som mest uppgå till 44 mt, en nedjustering med 1 mt från deras tidigare prognos förra veckan. Det är en minskning med 10.5% på året. Rosario Grain Exchange sänker också sitt estimat för Argentinas produktion av sojabönor till 43.1 mt från 44.5 mt eftersom effekterna av torkan nu blivit tydliga, särskilt i de norra provinserna. Även OilWorld justerar ned sin prognos för produktionen av sojabönor i Argentina med 1 mt till 44 mt (med en fortsatt möjlig nedjustering till 42-42 mt). De justerar också ned prognosen för Brasiliens produktion med 500 000 ton till 65 mt pga torka.

Nedan ser vi kursdiagrammet på novemberkontraktet. Priset föll kraftigt under onsdagskvällen, ner mot stödlinjen. Trenden uppåt är dock intakt, men med tanke på hur hårt motståndet på 1400 cent verkar, förefaller det inte osannolikt att rekylen nedåt bryter genom stödlinjen. Den starka kraften i omslaget från La Niña till neutrala förhållanden eller rentav ett El Niño borde slå ut effekten av revideringarna av gamla estimat.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sojabönor - kursdiagrammet på novemberkontraktet

Raps

Den europeiska rapsproduktionen för 2012 förväntas minska med 3.3% till ett 5-års-lägsta efter att det kalla vädret har skadat grödorna i flera länder. Lantbrukare inom EU-27 förväntas skörda 18.48 mt raps i år, en nedgång från 19.1 mt året innan vilket är en kraftig nedjustering från OilWorlds tidigare estimat på 19.9 mt den 10 april.

EU odlar vanligtvis ungefär en tredjedel av världens rapsproduktion på 60 mt enligt statistik från USDA. Oljeväxten används till matolja, djurfoder och förädlas till biodiesel. OilWorld går så långt som att beskriva läget för rapsproduktionen som katastrofal för vissa delar av EU till följd av de dåliga förhållandena förra hösten då sådden av raps minskade och det torra vädret resulterade i dålig groning. Utöver det tillkommer också utvintring och svampangrepp. Alarmerande rapporter sägs ha kommit de senaste dagarna från Tyskland, Polen och Frankrike som visar på ett större bortfall än vad man tidigare har trott pga utvintring. Rapsproduktionen i Frankrike, EU:s största producent, kan med sannolikhet komma att minska till 5.2 mt från 5.35 mt under 2011. Det största bortfallet väntas i Östeuropa, där produktionen i Polen förväntas falla till 1.85 mt från 1.87 mt förra året. I Rumänien förväntas lantbrukare skörda 180 000 ton raps, mindre än en tredjedel av förra årets skörd på 670.000. ton och i Bulgarien kan produktionen komma att sjunka till 270 000 ton från 520 000 ton. Med torkan som drabbat Storbritannien efter den kalla vintern förväntas landets rapsproduktion att sjunka till 2.6 mt från tidigare 2.7 mt. I Tyskland däremot, där rapsfälten drabbades av torka förra våren, kan dock produktionen komma att öka till 4.45 mt från tidigare 3.8 mt.

I Kanada, förväntas lantbrukare öka sådden av canola med 500 000–1 miljon hektar från förra årets 7.6 miljoner hektar. StatsCanada kommer med sin rapport i nästa vecka över Canadian Planting Intentions där en rekordareal för canola förväntas, frågan är bara hur stor. Frontkontraktet för raps på Matif noterade ett 14-månaders högsta den 5 april då bl a farhågor över det kalla vädrets påverkan på den europeiska rapsproduktionen tillsammans med nedjusteringar av den sydamerikanska sojabönsproduktionen har gett stöd åt priset.

Nedan ser vi kursdiagrammet för novemberkontraktet, som gick upp över 480 euro per ton innan priset föll tillbaka och stängde på 474.75 euro igår, onsdag.

Raps, kursdiagrammet för novemberkontraktet

Gris

Majkontraktet faller handlöst och stängde under onsdagskvällen på nära dagslägsta.

Lean hogs - Majkontraktet faller

Nedan ser vi terminspriserna på Eurex i euro per kilo och på CME omräknat till euro per kilo. Vi ser att priserna ligger mycket lägre i USA. Vi ser också att prisfallet i USA den senaste veckan inte alls inträffat i Tyskland. Tyskland ”borde” hänga med och en gissning är att det kommer att inträffa.

Lean hogs - terminspriserna på Eurex

Mjölk

Mjölkpriset som steg successivt under förra året och gjorde en teknisk så kallad ”dubbeltopp” på 17:20 cent i decemberkontraktet, har sedan fallit kraftigt. Dubbeltopp är en klassisk toppformation. Det är svårt att säga var prisfallet ska stanna, men det ser ut att vara övertygade säljare i alla fall.

Diagram på mjölkpriset

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Crude oil comment: A little sideways with new tests towards the 80-line likely

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent moves into sideways trading around USD 81.5/b with new tests to the 80-line likely. Brent crude traded down 0.9% yesterday to a close of USD 81.29/b and traded as low as USD 80.39/b within the day. This morning it is gaining 0.3% to USD 81.6/b. No obvious major driver for that and the move in oil is well in line with higher industrial metals this morning. The technical picture for Brent 1M is still overbought in terms of RSI at 70.2. But as Brent now has traded a bit sideways for some days the overbought bearish calculus has started to ease a bit. But new tests towards the 80-line seems likely with current RSI at 70.2.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Scott Bessent says he fully supports harder sanctions on Russian oil exports if Donald Trump wishes to use such a tool in the coming negotiations with Russia over Ukraine. That may add some support to oil this morning. The latest US sanctions towards Russia clearly have an effect with one example being the tanker Bhilva which has made a U-turn back towards Russia after having been on course to India (Bloomberg).

US EIA projects US liquids growth of 538 kb/d/y in 2025. The US EIA released its monthly STEO report earlier this week. What is clear is that the boom-years in US oil production are behind us for now. But exactly pinning down at what level US oil production will grow in 2025 is hard. The EIA forecast for US hydrocarbon liquids looks the following:

Oil data

Estimated US crude oil production growth is projected to be virtually zero in 2026. But including all sources of liquids it still sums up to 312 kb/d y/y in growth. A lot or a little? If global oil demand in 2026 only grows with 1 mb/d in 2026, then the US will cover 30% of global demand growth. That is a lot. For 2025 the EIA expects a total growth in US liquids of 538 kb/d y/y. 

Smaller losses in existing shale oil production. If we instead look at EIA estimates for US shale oil production right here and now and how its components are changing, we see that 1) New monthly production is 666 kb/d, 2) Losses in existing production is 622 kb/d and thus 3) Net monthly growth is 44 kb/d m/m which equals 4) A net marginal annualized growth of 12*44 of 523 kb/d/y. What stands out here is that the EIA in its December report estimated that this marginal annualization only equated to 378 kb/d/y. So, it has been lifted markedly in the latest report. It is however on a downward trajectory and as such the EIA estimate in the table above of y/y growth for US crude oil of 331 kb/d/y may be sensible.

US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.

US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.
Source: SEB calculations and graph, EIA data

Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25. What stands out is that estimated losses in existing production is adjusted lower by 16.8 kb/d since November. That is the marginal monthly change. In other words, production in existing production is falling less agressively than estimated in December. But a monthly decline of 622 kb/d/m is of course still massive.

Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25.
Source: SEB calculations and graph, EIA data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: The rally has legs, but it takes time to wash out ingrained bearish sentiment from H2-24

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude jumped jet another 2.7%. Brent crude jumped 2.7% yesterday to USD 82.03/b following a pull-back on Tuesday. Intraday it reached USD 82.63/b and its highest level since 26 July last year. Bullish US oil inventory data was a key reason for the jump higher yesterday coming on top of a steady tightening market since early December and fresh US sanctions on Russia last week.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US crude stocks down 17.6 mb since mid-November and total US commercial stocks down 65 mb since mid-July. US crude stocks fell 2 mb last week to its lowest level since April 2022. US crude stocks have declined every week since mid-November with a total of 17.6 mb. Total US commercial oil inventories fell 3.4 mb last week and have been in steady decline of close to 300 kb/d since early July. These declines in US oil stocks are the proof of the pudding in terms of the balance of the global oil market and explains well the rising oil prices since early December.

The IEA estimates a 400 kb/d deficit in H2-24. If so, then all global draws took place in the US. The IEA released its monthly Oil Market Report (OMR) yesterday with an estimate that the global oil market ran a deficit of about 400 kb/d through H2-24. If so, then close to all inventory draws in the whole world solely took place in US inventories which drew down by around 300 kb/d. That is hard to believe.

If we assume that US inventory draws were proportional to the US demand share of the world (about 20%), then global inventory draws in H2-24 probably was closer to 0.3/20% which equals 1.5 mb/d. Maybe a bit high but estimates by FGE indicates that global inventory draws were close to 1.0 mb/d in H2-24 depending on whether you equate on apparent demand or real demand. Higher if equated on real demand.

IEA surplus in 2025 is adjusted down by 200 kb/d. In reality it is now only a surplus of 400 kb/d. We think this surplus estimate will erode further as demand will be adjusted yet higher and supply will be adjusted yet lower going forward. The IEA adjusted 2024 demand higher by 100 kb/d with base effect to 2025 with the same. It also adjusted its non-OPEC production estimate for 2025 down by 100 kb/d. The effect was that call-on-OPEC rose by 200 kb/d for 2025. The IEA still estimates that OPEC must reduce its production by 0.6 mb/d in 2025 to keep market balanced and prices steady. But within that estimate it assumes that FSU increases production by 200 kb/d as if it is not a part of OPEC+. IEA estimate for call-on-OPEC+ thus only declines by 400 kb/d y/y in 2025. We think that this surplus will evaporate as: 1) US production will likely deliver a bit lower than expected. 2) Supply will also disappoint here and there around the world. 3) Global demand estimates will be revised higher for 2024 and 2025.

The rally thus has legs, but the technical picture is still in overbought territory so there will be some pullbacks on the way higher. Unless of course we rally all the way to USD 95/b and THEN we get the technical pullback. The market still seems to have bearish skepticism deeply ingrained in its back following H2-24 doom and gloom and is partially reluctant to trade higher. But that is attitude and not fundamentals.

The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.

The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b

The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b
Source: Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.

US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data feed, US EIA

US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.

US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data feed, US EIA

US crude stocks at lowest level since 2022.

US crude stocks at lowest level since 2022.
Source: Bloomberg graph and data. SEB highlight

Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.

Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.
Source: SEB highlights, Bloomberg graph
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.

How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?

A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.

Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.

Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.

1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.

1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data feed.

Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.

Brent 1M is technically overbought with RSI at 73.
Source: Bloomberg graph
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära