Analys
SEB – Jordbruksprodukter, vecka 15 2012
Vetepriset i USA har fallit med 5% sedan förra veckan. Bakom ligger flera faktorer, bland annat bättre väder. I omvärlden noterar vi en ny uppgång i räntorna i Spanien, en ny våg av misstro som vi inte sett sedan november förra året. Vi noterar att arbetsmarknaden i USA utvecklas svagt, enligt fredagens statistik.
Sentimentet på aktiemarknaderna runt om i världen är rejält svagt. Kina, den stora motorn bakom råvaruboomen tycks hacka. Man kan tänka sig att sämre ekonomi i världen dämpar efterfrågan på mat. Den korrelationen är dock svag. Det viktigaste just nu tycker vi är utvecklingen av ENSO, som vi börjar brevet med.
Odlingsväder
Nedan ser vi Southern Oscillation Index, som mäter ENSO och indikerar La Niña om SOI > +8 och El Niño om SOI < -8. Vi ser att SOI minskat från +0.3 förra veckan till -4.1 i dagens rapport. Det är den lägsta nivån sedan mars för två år sedan. Prognoserna om ett möjligt El Niño och därmed vanligtvis följande superskörd ser ut att besanna
NOAA:s två senaste ensembleprognoser publicerades den 9 april den första är något högre, dvs något mer El Niño, medan den andra modellens prognoser ligger något lägre än de vi hade med i förra veckans veckobrev.
Nedan ser vi den andra modellen, CFS.v2, som också förutspår neutrala ENSO-förhållanden, men är kraftigare på El Niño-sidan för hösten.
Vete
Egypten, världens största importör av vete, har återigen köpt 115 000 ton av amerikanskt ursprung med leverans 21-31 maj enligt GASC.
[ Vinnande bud; USA; 55kt för 259.75$/t + frakt 24.00$/t från Alex Grain + 60kt för 259.75$/t + frakt 26.00$/t från Venus ]
WASDE-rapporten som publicerades av USDA i fredags visade inte på någon förändring alls vad gäller produktionsestimaten, som vi ser nedan.
Konsumtionen har justerats upp med 3 mt på global basis. Utgående lager sänks mest i Kina och i USA. Även Kanadas utgående lager sänks.
Det är väldigt små förändringar överlag. Rapporten ger ingen ny information att handla efter. Prisförändringarna blev också mycket små. Nedan ser vi novemberkontraktet på Matif. 210-nivån är ännu inte bruten, noterar vi.
Vi måste bara titta på Chicagokontraktet med ungefär samma löptid som Matifs novemberkontrakt. Decembervetet på CBOT har haft en helt annan prisutveckling de senaste månaderna än Matifkontraktet. När det har varit en prisuppgång på Matif har det varit ”sidledes” rörelse, till och med med en liten nedgång i USA.
Vän av ordning kanske då tänker på eurons svaga utveckling mot dollarn, men detta är inte hela förklaringen. I diagrammet nedan ser vi hur terminskurvorna för Chicagovete och Matifvete förändrat sig de senaste 7 handelsdagarna. Vi ser att Chicago fortsatt att falla, generellt. Matif har stigit, generellt. Som vanligt ser vi att augusti-kontraktet, detta illikvida kontrakt som snart ska försvinna, beter sig konstigt.
Utsikterna för den totala veteskörden i Europa ter sig dåliga just nu. Martell skriver den 9 april om torka, utvintring och dålig utveckling i östra Europa. Strategie Grains sänkte, som vi tidigare nämnt, estimaten för veteskörden i EU-27 förra månaden till 139.5 mt, vilket trots detta är 1.5% högre än förra året. Nedan ser vi nederbörden i förhållande till normalt för de senaste 75 dagarna i Europa.
Men vi måste komma ihåg att det troligtvis ser som sämst ut just nu. Med La Niña borta och kanske ett El Niño på väg att bildas kan vädret bli mycket bättre. Skörden i Europa har påverkats väldigt lite av vädret under januari till mars och mycket mer av vädret under maj, juni och juli. Utsikterna för detta ser mycket bättre ut.
Maltkorn
Novemberkontraktet på maltkorn ligger fortfarande under glidande medelvärden och det brukar tolkas negativt.
Potatis
Priset på industripotatis för leverans nästa år tog en paus efter förrförra veckans kraftiga prisuppgång. Priset har 15 euro som fixpunkt för den aktuella handeln.
Majs
Brasiliens produktion av majs för 2011/12 förväntas slå nytt rekord och Conab justerar upp sin prognos till 65.1 mt från 61.7 mt. Landet, som är världens tredje största producent av majs efter USA och Kina, producerade 57.4 mt majs under föregående skördeår.
Brasiliens skörd av majs (sommargröda) är nu till stor del avklarad och verkar bli något lägre till följd av det torra vädret, som också drabbat sojabönor. Däremot förväntas det gynnsamma vädret i centrala och västra delar av landet, som t.ex Mato Grosso, ge lantbrukare chansen att få ut det mesta möjliga av sin rekordstora sådd av majs som vintergröda (safrinha).
USDA verkar inte ha hängt med i svängarna här. De gjorde ingen justering av väntad produktion i Brasilien utan ligger kvar på 62 mt, 3mt under Conab. Vi tror mer på Conab. Allt annat lika borde det kunna innebära att global skörd, i USDA:s termer, är större, än vad man trodde förra månaden.
Konsumtionen i Kina justeras upp 1 mt av USDA. Bakom det ligger ett justerande av ingående lager, konsumtion och utgående lager, men i princip är innebörden att konsumtionen väntas öka med 1 mt.
USDA justerar ner etanolproduktionen i USA. Kritik mot detta har riktats mot USDA. Kritiken har menat att etanolproduktionen inte alls minskat i USA, men tillgänglig statistik stödjer USDA:s beslut.
Nedan ser vi etanolproduktionen per månad i 1000 fat i USA, enligt Department of Energys rapport. Den stora tillväxten i produktionen ligger bakom oss och hittills i år ser vi en nedgång i produktionen.
Prisreaktionen i decemberkontraktet på CBOT var en prisnedgång, som vi ser i nedanstående kursdiagram.
Vi går igång, trots allt, på den tekniska bilden. Rekylen upp mot 550 cent ser riktigt ”bearish” ut. Lite bättre väder i USA, lite lägre siffror i Southern Oscillation Index, och priset kan få en ordentlig skjuts nedåt.
Sojabönor
Brasilianska Conab publicerade en ny prognos för skördeåret 2011/12 igår. Skördeåret startade den 1 september och merparten redan har skördats. Conab justerade ner skördeprognosen till 65.6 mt från den tidigare uppskattningen på 68.7 mt som publicerades för en månad sedan och från 75.3 mt under föregående skördeår. Detta trots en ökning av areal med 3,4% till rekordhöga 25 miljoner hektar.
Odlare av sojabönor i Brasilien, världens näst största producent efter USA, kommer enligt Conab att skörda mindre än vad tidigare prognoser har visat efter att det torra vädret som associeras med La Nina har skadat grödor i landets södra delar, framförallt i regionerna Rio Grande do Sul och Parana där de största bortfallen väntas med 44 respektive 36 procent.
Torka har plågat flera av de södra sojabönsproducerande regionerna i Brasilien, Argentina och Paraguay, som tillsammans står för mer än hälften av världens handel med sojabönor. WASDE-rapporten från USDA justerade också ner skörden, med 2.5 mt och landar på ungefär samma siffra som Conab, 66 mt. Skörden i Argentina justeras också ner och tillsammans är de den största anledningen till att global produktion sänks med 5 mt i denna april månads rapport.
Konsumtionen i Sydamerika sänks med 2 mt vilket bidrar till att globala utgående lager bara sänks med drygt 2 mt.
Det var en klart ”bullish” rapport, men marknaden har valt att ta fasta på den negativa statistiken för global ekonomi (efterfrågesidan) som kom samtidigt och fick aktiemarknaderna att falla runtom i världen. Nederbörd i USA tycks också ge vatten på kvarnen för dem som pekat på att ett El Niño kan vara i antågande.
Tekniskt noterar vi att prisuppgången vände precis på 1400 cent, som lockade fram säljarna även vid toppen i september förra året.
Raps
Även om kanadensiska lantbrukare uppnår en rekordskörd av canola på 14.5-15 mt i slutet av sommaren 2012, är det stor sannolikhet att den globala produktionen av raps och canola inte kommer att kunna möte efterfrågan under 2012/13 – framförallt pga av dåliga utsikter för höstgrödorna i EU och Ukraina.
Oil World uppskattar en ökning av arealen för kanadensisk canola med 3-4% till en ny högsta nivå på 7.9 miljoner hektar (jämfört med 7.6 miljoner hektar i fjol). Canola har haft en fenomenal utveckling i Kanada och arealen har i stort sett fördubblats under en 10-årsperiod från 3.9 miljoner hektar under våren 2002. Som en följd av detta har dock produktionen av spannmål, framförallt korn och vete, minskat kraftigt.
Enligt preliminära prognoser kommer den globala produktionen av raps och canola att uppgå till 61.5 mt, vilket motsvarar en måttlig återhämtning på 2 mt från nuvarande säsong. Detta under förutsättningen gynnsamma väderförhållanden och ökad sådd i Kanada och Indien.
Nedan ser vi kursdiagrammet för novemberkontraktet, som gick upp över 480 euro per ton innan priset föll tillbaka och stängde på 476.5 euro igår, onsdag.
440 euro utgör nu, när den nivån är bruten, ett tekniskt stöd. Vi fortsätter därför att ha en neutral vy, om inte 440-nivån bryts igen.
Gris
Majkontraktet som steg till över 94 cent har nu fallit ner mot 92 cent, en stödnivå igen. Svagare ekonomisk statistik väcker oro för efterfrågan.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key

Higher last week along with equities and Iran sanctions. Brent crude gained 2.4% last week. It closed the week at USD 72.16/b and traded within a range of USD 69.9 – 72.51/b with the high of the week being set on Friday. New US sanctions towards Iran was one of the drivers while a continued rebound in global equities was an important ingredient as well. Brent crude is up 0.2% this morning at USD 72.3/b along with positive equities.

First round panic over harsh Trump tariffs is lifting with hopes for more targeted tariffs. Concerns for global economic growth and oil demand growth due to unexpectedly harsh Trump tariffs initiated a sharp selloff in equities as well as oil. Crude oil and equities have rebounded together as the first-round panic on Trump tariffs has lifted. Equity futures are rising 0.5% or more this morning on hopes that the next round of Trump tariffs will be more targeted and less broadly damaging. Looking at equities this morning one should expect Brent to move yet higher today.
Speculators are putting money back into the market. Net long speculative positions rose 45 mb over the week to Tuesday last week following an almost non-stop selloff since late January.
No oil market surplus yet. The question is mid-year onwards. It’s about oil demand growth and OPEC+. The global oil market is not yet running a surplus, but it will likely do so by mid-year. Key will be:
1) How will global oil demand growth develop in response to Trump tariffs?
2) Will OPEC+ decide to lift production yet higher after its first hike in April?
OPEC+ has already decided to lift production in April. Our impression is that that decision was partially influenced by Donald Trump asking for more oil and a lower oil price. I.e. that OPEC+ (controlled by Russia and Saudi Arabia) now has a slightly different approach to how they set production targets. I.e. that it is no longer just about price but also about the political relationship with Donald Trump. The Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) will meet on 3 April to decide what to do in May.
Net long speculative positions in Brent crude and WTI rose 45 mb over week to Tuesday last week.

Analys
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check

Brent crude prices have risen for three consecutive days, gaining USD 1.7 per barrel since last Thursday’s close. On Friday afternoon, prices briefly dipped to USD 69.9 per barrel before rebounding to a high of USD 71.8 per barrel yesterday morning. As of this morning, Brent crude is trading at USD 71.67 per barrel, up USD 0.77 per barrel since midnight.

Why?
1. Chinese economic data
Two days ago, China released better-than-expected consumption, investment, and industrial production data for the start of the year, signaling economic resilience despite the need for further stimulus. With Donald Trump’s tariffs posing a risk to growth, China has responded by committing to policies aimed at boosting incomes, stabilizing equity and real estate markets, and reviving economic consumption – all of which naturally support crude and refined product demand.
2. U.S. strikes on Yemen’s Houthis
The U.S. airstrikes on Yemen’s Houthis on Sunday, March 16 served as a stark reminder of geopolitical risk, a factor that has not been fully priced into the market recently.
3. Rising tensions in the ME
Escalating tensions in the Middle East are currently (short-term) overshadowing concerns about a potential global oversupply. Overnight, Israel launched a series of military strikes on Gaza, breaking a nearly two-month ceasefire.
4. U.S. sanctions on Iran
Iran’s Oil Minister stated over the weekend (March 15) that Iranian oil exports are “unstoppable” and that Iran will not relinquish its share in the global oil market. The new U.S. administration has already imposed sanctions on Iranian crude, but these have yet to impact production levels significantly.
As of February 2025, Iran’s crude production stood at 3.23 million barrels per day (bpd), remaining above 3 million bpd since September 2023 (Platts data). Of this, Iran exports approximately 1.7 million bpd. For comparison, under Trump’s previous presidency, the U.S. withdrew from the Iran nuclear deal, and Iranian crude production fell to 1.95 million bpd by August 2020, significantly reducing its export capacity.
If the Trump administration reintroduces maximum pressure sanctions on Iran, the market impact could be substantial. In a worst-case scenario, where Iran loses its entire 1.7 million bpd of exports, and if Saudi Arabia or other major producers do not immediately compensate for the loss, global oil prices could theroretically see an upside of as much as USD 10 per barrel (Platts).
Bearish fundamentals still loom:
Despite these bullish factors, crude remains on track for a quarterly loss due to fundamental market weaknesses. Escalating global trade tensions threaten oil demand. OPEC+ is set to increase production from April, adding additional supply to a market already at risk of oversupply.
As a result, while geopolitical risks and bullish headlines provide short-term support to prices, SEB: forecasts that fundamental market conditions limit the potential for sustained price rallies.
Analys
Chinese stimulus measures drive Brent up and out of the USD 69-71/b trading range

A tight sideways range last week. Bearish equities on tariff fears. Brent crude rose 0.3% last week with a close of USD 70.58/b. It traded in a range of USD 68.63 – 71.25/b. Closing wise it held well within the USD 69 – 71/b band, held down by S&P 500 moving into correction mode and the Russel 2000 index moving into bear territory. Brent is up 0.6% this morning at USD 71/b with a high so far today of USD 71.8/b. That is the highest intraday price point since 3 March. Brent crude is thus pushing towards the upper boundary of the trading range over the past 8-9 days.

Chinese stimulus measures feed some optimism back in crude. The upwards move this morning is driven by news that politicians will boost people’s income, revive consumption and stabilize the stock and real estate market. The Chinese economy has been struggling for a while following Covid-lockdowns and a tanking real estate market. The tariffs from Donald Trump are now an additional challenge making it even more imperative to support the Chinese economy. While the signaled measures are supportive and positive, words like ”reasonable” growth in wages are used. There isn’t any sense of ”bazooka” stimulus measures as of yet.
Moving up with the negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about. The oil market is thus in a balance between the negative effects of Trump’s tariffs versus the positive effects of Chinese stimulative measures. The global oil market isn’t in surplus yet if we look at the 1-3mth time-spreads as a measure. The bearish downwards pressure on oil has come from the forceful selloff in US equities with natural fears that the tariffs from Trump will give both the US and the global economy a hard, negative kick. But today it seems that the positive political signals from China on stimulus there is set to lift Brent crude up and out of the depressed range it has traded in over the past 8-9 trading days. The negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about it seems.
Brent crude 1mth has traded in a tight range over the past 8-9 trading days when it has closed between USD 69-71/b. Today it looks set to move up and out of that range.

-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter4 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter2 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Nyheter4 veckor sedan
De största inflödena till guld-ETF:er sedan 2022