Analys
SEB Jordbruksprodukter, 7 oktober 2013
Förra veckans viktigaste rapporter från USA hann bli publicerade. Det var framförallt lagerstatistiken, som var bullish vete, men bearish majs och sojabönor / oljeväxter. Vi ser utfallet jämfört med förväntningarna i tabellen nedan:
Efter att USA:s federala budget överskridits av Obama-administrationen, är nu ”non-essential”, dvs oviktiga, myndigheter stängda. Dit hör USDA och går man in på deras hemsida för att söka såväl ny som gammal information, möts man av nedanstående webbsida:
På grund av att US:s statsförvaltning har stängts, är det olika rapporter som inte publiceras. Här är en kort uppdatering av de som inte kommer ut.
- CFTC commit of traders report –
http://www.cftc.gov/PressRoom/PressReleases/reportsannouncement100113 - USDA daily slaughter — no release http://www.usda.gov/fundinglapse.htm
- USDA weekly export sales – no release
- USDA broiler eggs – no release
Crop condition publicerades i måndags kväll, men kommer inte att publiceras i kväll. Det är oklart om det kommer att kunna publiceras en WASDE-rapport den 11 oktober. Enligt lagstiftningen ska rapporten publiceras mellan den 9 och 12 dagen i månaden, men det finns inga analytiker på plats på USDA. Normalt sett börjar de arbeta med datat den första oktober för att färdigställa rapporten en vecka senare.
Förra veckans konstigheter slutar inte med stängningen av USA federala regering. Det skedde även märkliga saker i samband med EU Kommissionens publicering av ett anti-dumping-fall på biodiesel. Marknaden i rapsfrö reagerade nämligen dagen innan publiceringen. Mycket tyder på att vissa aktörer kände till utfallet långt innan, medan andra, som borde känt till den, var totalt överraskade.
Vete
November månads terminskontrakt på Matif studsade först mot motståndet på 194.25, men tog sedan ny fart och bröt igenom. Vi har nu en teknisk köpsignal och trendvändning uppåt även i Matif-vetet. Förra veckan gick vi som bekant över till köprekommendation på spannmål.
Decemberkontraktet på CBOT har brutit motståndet på 676.5 cent och därmed befinner sig marknaden enligt den tekniska analysen, i stigande trend.
Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif. Matif är nu nästan helt i backwardation.
Det är lätt att tro att vetemarknaderna är desamma som Matif och CBOT över hela världen. Det är de inte. I Argentina handlas hard wheat på 335 dollar per ton för gammal skörd, eftersom det är skriande brist på vete i regionen (Argentina – Brasilien). I Kina handlas vete på 414 dollar per ton, vilket är högre än det gamla rekordet på 411 dollar per ton från maj. Räknar man om priserna till euro var priset högre i maj, men i vart fall får man en klar bild av att det inte är några bottennivåer prismässigt. Vi ser detta i prisdiagrammet nedan. Den översta kurvan är priset i Kina per ton. Den Blåa kurvan är priset i Argentina och den röda kurvan är spotkontraktet på Matif. Alla priser är omräknade till dollar per ton. I det här perspektivet ser Matif riktigt billigt ut!
Måndagens Crop Progress från USDA visar att skörden av amerikanskt vårvete går mot sitt slut. För de 6 stater som rapporterar så är nu 95% av skörden avklarad, en ökning från förra veckans 93%. Vid den här tiden förra året var dock skörden avklarad.
Sådden av amerikanskt höstvete går också framåt och 39% av den förväntade arealen var avklarad per den 29 september, upp från förra veckans 23% och marginellt högre än förra året men en hårsmån lägre än det 5-åriga genomsnittet på 40%.
Från och med denna rapport så börjar USDA också att rapportera uppkomsten av höstvete, där siffran nu uppgår till 12% – vilket är i linje med förra året men strax under det 5-åriga genomsnittet på 15%.
FAO / AMIS kom med sin rapport nu i veckan och de justerar ner sin prognos för den globala veteproduktionen 2013/14 med 5 mt till 705 mt, som en följd av något försämrade utsikter för producentländerna på det södra halvklotet och de ihållande regnen i Svarta Havs-regionen.
Utgående lager förväntas återhämta sig, om än något mindre än vad som angetts i tidigare prognoser vilket återspeglar ett lägre produktions estimat i kombination med ökad konsumtion där användningen av vete som foder har ökat snabbt i flera länder.
Veckan avslutades med Statistics Canadas rapport. Det var förväntat att veteskörden (alla sorter) skulle uppgå till 32.7 mt enligt en sammanställning av 11 analytikers estimat gjord av Bloomberg, mot 30.6 mt estimerat i juli månads rapport och 27.21 mt förra året. Rapporten i fredags visade att skörden kan bli 33 mt, alltså en hårsmån högre än estimerat. Detta blir då den största skörden av vete någonsin i Kanada och går förbi rekordet från 1990 på 32.1 mt. Stats Canada intervjuade 10,500 lantbrukare mellan 3 och 10 september för att komma fram till rapporten.
Den genomsnittliga hektarskörden ligger på 48 bu/acre, upp från 42.6 förra året, enligt rapporten. Riklig nederbörd har kompenserat den sena sådden. Den 27 september rapporterade FarmLink Marketing Solutions att avkastningen på vårvete kan bli så hög som 80 bushels per acre.
En viktig faktor, som kan driva pristrenden, är det våta och snöiga vädret i Ryssland och Ukraina. Rysslandn ligger 35% efter i höstsådden och det är oklart om de kommer att hinna ikapp. En vårsådd kommer inte att kompenseras med vårvete, utan med oljeväxter, majs och korn. Situationen ser något värre ut i Ukraina, där jordbruksministeriet estimerar nästa års skörd av vete till 15 mt (22 mt i år).
Problem i Ryssland och Ukraina och priser som rusar i Sydamerika och i Kina, tyder på att en ny uppgångsfas kan bli starkare än vad vi tidigare trott. Vi håller därför fast vid och upprepar köprekommendationen på vete.
Samtidigt vill vi påminna lantbrukare om att situationen med nära backwardation i terminspriserna på Matif inte är en uppmaning att behålla fysiskt vete i lager, utan att sälja detta och köpa terminer istället, om man vill ta del av en prisuppgång och utsätta sig för risken att ha fel.
Maltkorn
För en vecka sedan kunde vi rapportera att terminspriset på maltkorn för leverans i november låg under Matifs vetetermin. Den här veckan är ordningen återställd och vetet är 1 euro dyrare än maltkornet. Förmodligen kommer många lantbrukare att försöka undvika att så maltkorn i vår, vilket bäddar för högre pris nästa år. Om man funderar på att köpa terminer på vete, kan terminer på maltkorn vara ett bättre val. Likviditeten är ett litet hinder, men det finns oftast betydligt fler säljare än köpare.
Terminsstrukturen visar ett litet lagerpåslag för maltkorn för den här skörden, upp till 10 tolv euro fram till mars och maj. Novemberkontraktet för nästa år ligger en euro under Matifs vetekontrakt. Det kontraktet kan vara köpvärt. Det är svårt att tänka sig att maltkorn i november nästa år ska vara billigare än vetet.
Majs
Majspriset (december 2013) gick under det tekniska stödet, men vi tror att detta är en falsk teknisk säljsignal och att priset kommer att vända uppåt. Takten i nedgången har avtagit. Kraften är upphällningen.
Tillståndet för den amerikanska majsen lämnades oförändrat enligt måndagens Crop Progress från USDA. För de 18 stater som rapporterar så klassas fortfarande 55% som ”good/excellent”, vilket är marginellt högre än det 5-åriga genomsnittet på 54%. Tillståndet för grödorna i Illinois förbättrades nämnvärt under förra veckan och andelen ”good/excellent” steg med 4% till 62%. Även tillståndet för grödorna i Indiana förbättrades med 1% till 65%. Iowa ligger fortfarande kvar på en låg nivå, endast 36%, vilket dessutom är en nedjustering med 1% från veckan innan.
Skörden av majs går framåt om än långsamt. Enligt USDA var endast 12% av skörden avklarad per den 29 september, upp från förra veckans 7% och att jämföra med det 5-åriga genomsnittet på 23%. Förra året var mer än hälften av skörden avklarad. Tar man en närmare titt på ”I-staterna” så är bara 5% av Iowas skörd klar jämfört med snittet på 16%, medan endast 13% av skörden i Illinois är klar jämfört med det 5-åriga genomsnittet på 34% vid den här tiden.
FAO / AMIS justerar upp sin prognos för den globala produktionen av majs till 987 mt från den tidigare prognosen på 983 mt, främst på grund av högre estimat för Kina, Indien och USA. Utgående lager beräknas öka med 33% från ingående lager, där en återhämtning av majs lagren i USA står för en stor del av denna förväntan.
Överlag är utsikterna för grödorna goda. I USA klassas strax över hälften av grödorna som ”good/excellent, och trots torrt och varmt väder under sensommaren. En rekordproduktion förväntas, till stor del på grund av utökad areal vilken kompenserar för en något lägre avkastning. Även i Kanada och EU är prognoserna gynnsamma, med undantag av bl.a norra Italien och delar av Balkan där sen sådd och varma temperaturer påverkat grödorna negativt. Även i övriga delar världen, såsom Ryssland, Kina, Ukraina och Brasilien är utsikterna goda.
Jag har lyft fram det låga priset på majs och det höga priset på soja i tidigare veckobrev. Efter den senaste nedgången i majspriset är detta än mer aktuellt. Hur mycket mindre majs kommer amerikanska lantbrukare att så i vår?
Vi håller fast vid vår köprekommendation.
Sojabönor
Novemberkontraktet på sojabönor gjorde precis som vi förutspått. Priset föll ner från ”flaggan” som låg strax över 1300 cent. Priset föll ner mot 1250 och har sedan rekylerat uppåt. Även den aktuella rekylen som tog fredagens stängning upp till 1295 är ett uppenbart säljtillfälle. Priset kommer antagligen att falla tillbaka i veckan som kommer – för att testa 1250 igen.
Sojamarknaden är naturligt uppdelad på sojamjöl och sojaolja och det är två helt olika världar. Sojamjölet är återigen uppe och ”tar farväl” av 420-nivån. Nota bene: skulle priset gå över 420 dollar per short ton, har vi istället en köpsignal.
Och nedan ser vi den mycket baissigare utvecklingen på sojaoljan. Efter ett så kraftigt prisfall som vi hade förra veckan, är det inte ovanligt med en rekyl uppåt – en sådan är dock i regel ett säljtillfälle.
Till skillnad från veckan innan så visade nu måndagens Crop Progress på en förbättring gällande tillståndet för sojabönorna. 53% tillhör nu kategorin ”good/excellent”, en ökning från 50% veckan innan. 56% av grödorna i Illinois klassas som ”good/excellent” – upp 6% från veckan innan – och i Indiana ligger siffran på 60%. För Iowa ligger siffran på blygsamma 35%, en modest ökning med 1%.
Skörden av sojabönor i USA är nu officiellt igång och avklarad till 11%, en ökning från 3% veckan innan. Förra året vid den här tiden var 39% av skörden avklarad men det 5-åriga genomsnittet ligger på 20%.
Mest anmärkningsvärt är Iowa och Minnesota där skörden endast är avklarad till 5% respektive 9%, jämfört med det 5-åriga genomsnittet på 21% respektive 26%. I Indiana och Illinois ligger skördetakten strax under genomsnittet.
FAO / AMIS gör en nedjustering av den globala produktionen av sojabönor 2013/14 med 3 mt till 281 mt på grund av lägre produktionsestimat för Argentina, Indien och USA. I och med detta justeras även utgående ner – framförallt i USA och Argentina.
Strax över hälften av sojabönorna i USA klassas som ”good/excellent” trots att den långvariga torkan har påverkat avkastningen negativt. I Kina är förhållandena överlag positiva med varmare väder som gynnar grödornas utveckling.
Vi behåller säljrekommendation.
Raps
Rapspriset (november 2013) fann återigen stöd på 360 euro per ton. Hur detta skedde är intressant och vi återkommer till det nedan. Tekniskt kanske bilden håller på att ändra sig, men vi rekommenderar fortfarande att man är såld rapsfrö.
Efter lagerstatistiken i måndags, föll priset på rapsfrö abrupt från 366 euro per ton ner till 362, där en stor köpare tog allt som marknaden kastade in i gapet. Sedan, i onsdags, lyfte marknaden. Vi kan se prisrörelserna och omsättningen i antal kontrakt nedan:
Det ser ut som om någon aktör under den 1 oktober förberedde sig inför haussen den 2 oktober.
Den 2 oktober berättade European Biodiesel Board att EU planerar att införa en tull på biodiesel från Argentina och Indonesien, därför att dessa länder har ägnat sig åt olaglig prisdumpning. Strafftullen ska vara på plats i fem år. Beslut i frågan ska tas av EU:s medlemsländer före den 28 november, berättar EBB i ett email den 2 oktober. Indonesien och Argentina står för över 90% av importen av biodisel till Europa. Den 2 oktober stod det klart att strafftullen kan bli dubbelt så hög som den intialt föreslogs bli i maj.
Ett beslut kan fattas på ett sammanträde i EU Anti-dumping Committee den 22 – 24 oktober, när alla EU:s 28 medlemsländer är representerade. Det vanliga är att Kommissionens förslag klubbas igenom. Vi tyckte handeln var märklig den 1 oktober och undrar om någon aktör hade exklusiv kännedom om ärendet innan det offentliggjordes den 2 oktober.
Ärendet går tillbaka till den 28 maj i år, när EU införde strafftullar på biodiesel från Argentina och Indonesien, efter att det hävdats att exportörer i dessa länder sålde biodiesel till EU till ett pris under produktionskostnad. EU-Kommissionen publicerade ett beslut i Official Journal den 28 maj där de skrev att Verbio AG i Tyskland, Diester Industrie SAS i Frankrike och Novaol Srl i Italien drabbats av ”väsentlig skada” (material injury) på grund av prisdumpning från Argentina och Indonesien. Strafftullen som då infördes skulle vara i kraft i sex månader, alltså till den 28 november. Det sades redan då att strafftullen kunde förlängas till fem år.
Det är klart att man undrar om någon aktör den 1 oktober hade kännedom om officiell information som publicerades den 2 oktober? Och vem läckte i så fall? Enligt den fristående analytikern Noel Fryer sade crushers till honom att de visste om detta i två veckor. Indonesiens svar var att de var i chock. De hade trott att dumping-fallet hade avskrivits.
Det verkar med andra ord som det här inte har gått rätt till. Det är strängt förbjudet att läcka insiderinformation och det är förbjudet att handla om man har inser eller borde inse att man har insiderinformation.
Oil World justerar upp sitt estimat för den globala produktionen av raps och canola med 1.5 mt till 65 mt till följd av förbättrade utsikter i Kanada. Prognosen för produktionen i EU-28 justeras också upp till 20.9 mt för 2013/14 då en ökad produktion i Östeuropa uppväger en lägre skörd i Frankrike.
Veckan avslutades med Statistics Canadas rapport. Det var förväntat att rapsskörden skulle uppgå till 16.4 mt mot 14.73 mt i den senaste rapporten från juli och 13.87 mt förra året. Rapsskörden estimerades till 16 mt nu, vilket alltså är lite lägre än förväntat.
Vi behåller säljrekommendationen på raps tills vidare.
Potatis
Potatispriset av årets skörd, som handlas i april-kontraktet på Eurex, har stigit lite till 21.10 euro per son, men det ser ut som om uppgången som började i juni och tog priset från 15 euro till 24 euro som högst har tappat fart.
Gris
Lean hogs tog ett kliv uppåt i förra veckan, men ligger väl inom det prisintervall som varit rådande sedan början på september. Prismönstret av högre toppar och lägre bottnar som vi sett sedan början av september, ser man ofta efter en stor prisrörelse uppåt i samband med att uppgången är över. Det är alltså ett mönster som brukar följas av prisnedgång.
Mjölk
De olika terminsmarknaderna och prisindexen börjar nu falla, men har inte fått upp farten än. Vi gissar att takten i prisfallet kommer att öka. Den som vill prissäkra in dessa höga priser på terminsmarknaden bör skynda sig på.
Socker
Marskontraktet på råsocker har stigit med 10% i veckan som gick. Vi ser nu att den fallande trenden, som pågått sedan februari år 2013 nu är slut.
Den rekordstora leveransen av råsocker på 1.5 mt, som de stora handelshusen tog när oktoberkontraktet förföll, har påverkat marknaden. Först föll priset kraftigt, men sedan började marknaden tolka köpet via terminsmarknaden som en positiv signal.
Rapporter från Brasilien indikerar att skörden av sockerrör varit mindre än vad man hittills trott. Det låga priset har alltså verkligen haft effekt på produktionen och priset nu är väsentligt lägre än det var i våras.
Vi rekommenderar köp av socker.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining