Analys
SEB Jordbruksprodukter, 3 november 2014
Priset på sojamjöl för omedelbar leverans fortsatte att stiga kraftigt i veckan, +11%, vilket drog med sig sojabönorna. Det var uppåt även för majs och vete. Marknadens förhoppningar om att den nya skörden av sojabönor skulle råda bot på bristen som rådde under förra året har kommit på skam. Skörden har varit sen och även om den är rekordstor, har det varit svårt att ordna transport bort från gården. USA:s framgångar med fracking gör att lokomotiven är upptagna med att frakta bort oljan.
Riksbanken sänkte sin styrränta till noll i veckan som gick. Om man jämför, hade detta en liten effekt på den svenska kronans växelkurs. Det har varit en hel del valutarörelser den senaste tiden och de verkar höra ihop med effektiviteten i ekonomierna som valutorna representerar och förtroendet för den politiska ledningens förmåga att bedriva tillväxtfrämjande ekonomisk politik. Den svenska kronan har sedan marknaden stängde fredagen den 12 september, gått från 9.23 kronor per Euro till 9.38 som dyrast för en Euro, i tisdags. Senare under veckan föll växelkursen tillbaka och stängde på 9.26. Dollarn är väldigt stark mot kronan och har gått från 7.12 till 7.40 sedan den 12 september. Dollarn har varit stark mot de flesta valutor. Tillväxten är stark i USA.
Efter valet i Brasilien, föll en BRL från 2.95 kr till 2.80 på måndagen. Därefter har valutan återhämtat sig och var i måndags uppe på 3.05 kr, men stängde på 2.99 i fredags, dvs det har inte varit några stora förändringar. Det mesta av förändringen i växelkursen skedde under upptakten till valet.
Den ryska rubeln har tappat 23% mot dollarn sedan månadsskiftet juni/ juli. Valutafallet hejdades temporärt i torsdags, men tog ny fart på fredagen.
Odlingsväder
Efter att ha varit torrt i prognosen för Frankrike och Spanien, ser vi nu en tvåveckors prognos med extra mycket nederbörd där, upp till 300% av normal nederbörd. Tyskland, Polen och Östeuropa, samt området runt Svarta havet får torrt väder, ner till 40% av normal nederbörd nära Svarta Havet. Hela Norden och England, som även i förra veckans prognos hade 200-300% av normal nederbörd, väntas få detta även de kommande två veckorna. Vi noterar också att Nordafrika väntas få del av Spaniens och Frankrikes blöta väder. Hela norra Italien och sydöstra Frankrike väntas få upp till 6 gånger så mycket regn som normalt. Det kommer vi säkert att få höra mer om i den ordinarie nyhetsrapporteringen.
Prognoskartan för nederbörden i USA visar fortsatt torrt väder i ’corn belt’. Texas och Mexiko är blötare än normalt. Kalifornien vänas få 20% av normal nederbörd, även de norra delarna av delstaten.
Det blev en kort episod av blötare väder för Ryssland, Ukraina och västra Asien. Tvåveckorsprognosen visar ännu torrare väder än förra gången det var torrt. Södra Ryssland och Ukraina väntas få mindre än 20% av normal nederbörd.
Brasilien ser nu riktigt blött ut i den senaste tvåveckorprognosen. Alla viktiga odlingsområden för soja, majs, vete, kaffe och socker väntas få upp 150 – 300% av normal nederbörd.
Indiens väder väntas fortsätta vara blötare än normalt i öster och torrare än normalt i väster. Australien väntas få normal nederbörd, i vissa odlingsområden något mindre än normalt, de kommande två veckorna.
Vete
Vetepriset (novemberterminen på Matif) stängde på 172.25, som är exakt samma nivå som januarikontraktet stängde på i fredags. GASC köpte 60 kt franskt vete under helgen till 260 dollar (208 euro per ton, inklusive frakt).
Chicagovetet (december) har återhämtat sig den senaste månaden, men utan att den tekniska bilden har förändrat sig. Pristrenden är fortfarande nedåtriktad, men med ett starkt stöd på 425. Priset stängde på 532 cent i fredags. I veckan kom säsongens första crop ratings för det nya höstvetet. 59% var i good/excellent condition, vilket bara är 2% lägre än förra året.
Nedan ser vi terminskurvorna i fredags och en vecka tidigare för Matif respektive Chicago. Det är contango på båda marknader.
Sådden av höstvete har avancerat till 84% färdigt.
Non-commercials i CFTC:s rapport köper tillbaka den korta positionen i allt snabbare takt. I veckan köpte de netto 12,000 kontrakt och har minskat den sålda positionen till netto en såld position med 57,000 kontrakt. Som mest var det drygt 90,000 kontrakt sålda.
Veckans största nyhet var den månatliga rapporten från International Grains Council som kom i torsdags den 30 oktober. IGC höjde estimatet för global veteproduktion med 0.1% till 718 mt. IGC anser att produktionen 2014/15 trots uppgraderingar av spannmålsskörden i USA och i EU, fortfarande är mindre än förra årets rekord.
Skörden av vete i Australien håller precis på att börja. USDA:s jordbruksattaché i Canberra, Australien, estimerar att veteskörden i Australien blir 24 mt. Det är lägre än de 25 mt som USDA angav i den senaste WASDE-rapporten för tre veckor sedan. IGC:s rapport är också baserad på 24 mt i produktion. Orsaken till den lägre produktionen är den torka vi har rapporterat om. Vi har sagt att skörden kan bli ännu lägre och är inte ensamma om det. Rabobank estimerar den till 23 mt och mäklarfirman RJ O’Brien säger att den kan bli 20-22 mt. Lokala ANZ Bank estimerar skörden till 22-23 mt.
Det börjar utveckla sig till köpläge i vete. Det finns antagligen utrymme för en liten nedgång på kort sikt, men på längre sikt finns en klar uppsidespotential.
Majs
Decemberkontraktet CZ4 fortsatte upp med 7% sedan förra veckan. Priset stängde på 376.75 cent per bushel, som är precis under det tekniska motståndet från juli och augusti på 378 cent.
IGC estimerade i torsdagen rapport att global produktion av majs blir 980 mt, en höjning med 0.6% från förra månadens estimiat på 974 mt.
Skörden av majs accellererade enligt måndagens rapport. 46% var då skördat jämfört med normala 70%.
Etanolproduktionen tog ett ordentligt skutt uppåt, enligt den veckovisa statistiken från US DOE.
Non-commercials köpte 26,000 kontrakt i veckan som gick. De är nu nettoköpta med 84,000 kontrakt.
Sentimentet har blivit tydligt positivt och mycket fortare än någon räknat med. Det borde dock komma en rekyl nedåt och därför behåller vi säljrekommendationen.
Sojabönor
Sojabönorna för leverans i november lämnar vi nu, eftersom de gått in i leveransperioden. Priset har handlats upp våldsamt på dem. Vi tittar nu på januarikontraktet för 2015 (SF5), som inte rusat lika mycket i pris. På 1049 cent per bushel ligger det strax under 1100 som är ett tekniskt motstånd. Det är märkligt att se sojabönor handla så högt, när det efter den senaste WASDE-rapporten egentligen pekade rakt ner för priset. I veckan kom dock den tredje av de tre stora estimerarna i världen (USDA, FAO/AMIS och IGC) med sin rapport: IGC sänkte estimatet för global produktion av sojabönor med 1% till 307 mt. Det är den första rapporten som faktiskt sänker estimatet för global skörd. IGC sänker skörden i Brasilien med 3 mt till 91 mt, därför att det varit lite för torrt i samband med sådden, framförallt i delstaten Mato Grosso. IGC sade att en del fält måste sås om, eftersom torkan gjort att sådden inte slagit rot.
Prisuppgången beror dock troligtvis inte på farhågor för skördad volym, utan verkar bero på att det uppstått en bristsituation av andra skäl.
Decemberkontraktet på sojamjöl gick upp med 11% i veckan, januari med 8% och mars med 6%. Förra säsongens brist på sojamjöl i världen och därmed stor backwardation i terminspriserna har ”rullat in” på den här säsongens början. Orsaken till att bristsituationen består sägs vara en kombination av att skörden försenats av vädret i USA och att det är brist på såväl lastbilar som lokomotiv. Anledningen till det är att dessa används för att frakta bort den allt ymnigare skifferoljan. USA har ökat produktionen av råolja med ungefär 1 miljon fat per dag sedan förra året. Enligt Congressional Research Service kommer amerikanska järnvägar att transportera 650,000 vagnslaster med råolja i år, vilket är väsentligt mycket mer än förra årets 434,000. År 2008 var samma siffra bara 9,500 vagnslaster. Det är alltså knappast konstigt att det blir brist på lokomotiv för att transportera bort sojabönor och majs från lantbrukare till silo och export.
I Brasilien, där Dilma Rousseff från Arbetarpartiet (’PT’), återvaldes till president förra söndagen, föll valutan kraftigt. Vi noterade inte det så mycket i Sverige, eftersom den svenska kronan faller i samma takt. Brasilie har dock en ganska hög inflationstakt, och sojabönor är en tillgång som är opåverkad av detta. Brasilianska lantbrukare har länge haft en inställning att lagrad vara är säkrare än pengar (Reais) på banken. Det talas nu om att brasilianska lantbrukare allt mer håller igen med försäljning, vilket även det troligtvis bidrar till obalansen i marknaden.
I diagrammet nedan ser vi vad som hänt. Det är tre terminskurvor. Den brandgula visar terminskurvan nu. Vi ser att marknaden räknar med att bristsituationen är avhjälpt i maj. Då planar priset ut på ca 300 euro per ton. Terminskurvan har samma form som den hade för tre månader sedan. Då var det extrem brist på sojamjöl, men vi ser att marknaden förväntade sig att den nya skörden skulle bota detta problem. För en månad sedan tänkte marknaden att skörden skulle råda bot på bristsituationen. Det fanns inte heller någon brist. Decemberkontraktet handlades då i motsvarande 260 euro per ton, väsentligt lägre än 290 euro per ton för tre månader sedan. Den senaste månaden har det alltså återigen blivit brist på sojamjöl och priset är över 340 euro per ton om man vill ha leverans i december.
Sojaoljan steg, till skillnad från sojamjölsterminer, ungefär lika mycket för såväl korta som långa löptider. Det tyder på att det inte är brist som driver priset uppåt, utan mer en fundamentalt motiverad prisuppgång överlag. När prisuppgången bröt 34 dollar, innebar det en teknisk köpsignal. Nästa motstånd är 36 dollar och jag det är troligt att prisuppgången på kort sikt når dit. Nästa motstånd är 38 dollar. Det verkar som om botten för sojaoljan var vid 32 dollar. Jag tror att det är klokt att vara köpt terminer på sojaolja.
Skörden av sojabönor i USA tog fart efter att vädret torkade upp. I måndagens rapport var 70% skördat och det är bara ett par procent mindre än vad som är normalt för veckan. Som vi ser fortsätter vädret att vara gynnsamt för skörd, vilket gör att skörden kan ha kommit ikapp normal takt den här veckan.
Non-commercials köpte tillbaka ytterligare 28,000 kontrakt i veckan och är nu nettosålda bara 23,000 kontrakt. 28,000 kontrakt är väldigt mycket på köpsidan och våldsamheten i prisuppgången är sannolikt påverkad av detta.
Priset på sojabönor har gått upp väldigt fort och på sojamjöl ännu fortare när marknaden försöker ransonera den bristsituation som av allt att döma blivit kvar från den förra säsongen och helt oväntat. Ingen räknade tydligen med att det skulle saknas transportmöjligheter i USA, på samma sätt som nästan hela oljemarknaden underskattat tillväxten i amerikansk produktion av skifferolja.
Med det sagt, så borde det bli en rekyl nedåt i pris och vi behåller säljrekommendationen.
Raps
Novemberkontraktet för rapsfrö steg med 2% till 330 euro per ton. Den går nu in i leverans och vi fortsätter därför att tita på marskontraktet. Det steg med 3% till 344 euro. Vid mitten av veckan steg priset kraftigt upp mot 350 euro per ton. Det är en nivå med tekniskt motstånd, markerat av en botten under januari och en till i juni. I princip varje tiotal är antingen ett motstånd (på uppsidan) eller ett stöd (på nedsidan). Rekylen nedåt från nära 350 fick därför stöd av köpare på 340 euro. Det borde bli en rekyl nedåt, i synnerhet om sojabönorna handlas lite svagare.
EU är världens största producent av rapsfrö. IGC sänkte sitt estimat för EU:s produktion under 2015/16. De sänkte också skördeestimatet för Ukraina. IGC tror att skörden nästa år sjunker till under årets rekord på 23.8 mt. Orsaken till detta är att höstsådden minskat med 4% (Strategie Grains estimerade minskningen till 3%), vilket sänker arealen till 6.5 mHa. IGC för fram flera skäl till varför arealen kommer att bli lägre: EU:s stödsystem missgynnar rapsfröodling, menar de, priset är lägre (men det är lägre för nästan allt), men kanske störst effekt får det generella förbudet att bekämpa skadeinsekter med neonikotinoider. Neonikotinoider sägs skada bisamhällen. IGC skriver att rapsfält i hög grad drabbats av insektsangrepp efter förbudet, främst i Tyskland och Storbritannien. Detta stöds av rapporter från andra håll och förbudet kan minska lönsamheten i odlingen så mycket att dagens pris inte motiverar odling.
IGC väntar sig också att Ukrainas rapsproduktion som till 95% är höstsådd, minskar kraftigt. Detta beror dels på att arealen minskar med 9% till 0.86 mHa och dels på utvintring pga torrt väder.
Vi fortsätter med säljrekommendation på rapsterminer.
Potatis
Potatispriset handlades svagt i synnerhet mot slutet av veckan. Enligt MARS Bulletin för november som publicerades i veckan, ökar produktionen i EUREX börsområde. Tysklands produktion ökar med nästan 14% från förra året, medan Holland och Frankrike ökar med drygt 8% var och Belgien med drygt 2%. Produktionen ökar dock inte överallt. I Sverige minskar den med nästan 2%.
Gris
Lean hogs decemberkontrakt tog ett kliv nedåt från den konsolideringsfas som priset var inne i strax under 90 cent. Prisfallet dämpades och hejdades temporärt av köpintressen strax över 85 cent. Trenden är dock nedåtriktad och det är troligt att det kommer ett nytt test nedåt.
Fredagens hog slaughter-statistik kom in på 409,000 mot tidigare 432,000.
Mjölk
Terminerna på smör på EUREX fortsatte att handlas ungefär på samma nivå som de senaste veckorna, alltså strax under 3000 euro per ton. SMP-terminerna föll dock av och stängde på 1850 för spotterminskontraktet. Det är en nedgång med 7% den senaste veckan.
Arla har lämnat priset för november oförändrat från oktober, som jag skrev om förra veckan. I det stora hela har även priserna på EUREX och prisindex för WMP enligt USDA också planat ut. Som vi såg av den förnyade svagheten i SMP, kan det dock vara lite för tidigt att blåsa faran över för ytterligare nedgångar. Arlas notering för mjölkråvara ligger sedan en tid över priset för produkterna smör och SMP, vilket alltså innebär att den kalkylen ger förluster på minst 50 öre per Kg. Produktionskostnaden estimerar jag då till ca 40 öre och priset ligger dessutom under den skillnaden. Detta är naturligtvis inte långsiktigt hållbart och antingen måste EUREX pris gå upp, eller så måste Arla sänka sitt avräkningspris. Den senaste veckans prisnedgång på 7% i SMP, vilket med nästan oförändrat pris på smör innebär en prisnedgång på 4% för mjölkråvara basis smör och SMP, tyder på att det är mer sannolikt att det kommer en prissänkning från Arla i december. Priset på mjölkråvara basis EUREX priser är 2.90 Kr/Kg och Arlas pris är i genomsnitt 40 öre lägre, dock oftast inte när priset är lågt, vilket kompenseras med lägre Arla pris när priset är högt.
I USA noterar man att bensinen ($3.37/gallon) återigen är billigare än mjölken ($3.73). Mjölkpriset har inte fallit på samma sätt i USA som i EU.
Socker
Den senaste veckan har priset på socker gått ner från 16.60 till 16.04. Det låga priset skapar problem för odlarna. Det torra vädret och lägre incitament att sköta odlingen av sockerrör optimalt bör få en påverkan på produktionsvolymen på lite längre sikt. I år ligger ’cane crush’ 8.5% lägre än förra året.
Dilma Rousseff, som vann presidentvalet förra veckan, har sagt att man från PT:s sida vill höja inblandningen av etanol i bensinen till minst 27.5%.
Tekniskt stängde priset strax över det tekniska stödet vid 16 cent. Trenden är fortfarande nedåtriktad, men skulle marknaden handla upp mars-kontraktet till 16.50 den kommande veckan, kan det vara ett tecken på att en trendvändning uppåt kan ha skett.
Nedan ser i prisutvecklingen för spotkontraktet de senaste tio åren. Priset står nu och väger mellan att falla under 16 cent, och därmed fortsätta ”sidledes” eller svagt nedåt i pris, eller att stanna över 16 cent och därmed kanske inleda en successiv uppgång till 20 cent i första hand.
Kaffe
Kaffepriset backade med 2% i veckan som gick. Det borde ha varit mer, därför att regnen nu verkar ha återkommit till södra och mellersta Brasilien.
São Paulo-baserade Somar Meteorologia sade i torsdags att den brasilianska kaffeodlingen kommer att få en ”ordentlg lättnad” i form av regn. Det har regnat ganska mycket i São Paulo den här veckan och under helgen. Det är dock inte tillräckligt. Det är fortfarande slut på vatten i staden. Mer regn väntas dock enligt Somar under den andra veckan i november.
Regnen har gjort att kaffebuskarna verkar sätta nya blommor. Den vanliga blomningen under oktober var dålig eftersom det var så torrt, men nu försöker alltså kaffebuskarna reperara detta genom att blomma igen.
Tekniskt står priset och väger, strax över stödlinjen för den stigande pristrenden sedan i somras. Vi fortsätter med neutral rekommendation.
Kakao
Kakaopriset föll kraftigt i veckan och när veckan var slut stängde spotkontraktet på 2899 dollar, 5% lägre än för en vecka sedan. Nästa tekniska stöd ligger vid eller strax över 2800 dollar.
Non-commercials fortsätter att vräka ut terminer. I veckan såldes 10,000 kontrakt av non-commercials, som tar hem vinster efter att ha byggt upp en köpt position sedan 2012 när priset var 800 dollar lägre än det är nu.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter1 vecka sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter4 veckor sedan
Ytterligare tolv stora industriföretag ansluter till Industrikraft för bygga ny elproduktion i Sverige