Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 28 juli 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityPristrend på jordbruksråvarorEfter sommarens prisrörelser, där vete, majs, soja och raps fallit kraftigt i pris, anser vi att det mesta av de exceptionellt positiva faktorerna för årets skörd är diskonterade i priset. Vi går därför över till köprekommendation på vete och majs och går från sälj till neutral på oljeväxterna.

Priset på mjölkterminerna har fortsatt ner och prisfallet i dem får nu med vanlig eftersläpning genomslag i avräkningspriserna hos mejerierna.

Det myckna regnandet under sommaren i Tyskland och Frankrike har gjort att potatispriset har fortsatt att falla. De ligger nu på hälften av den prisnivå de gjorde i våras.

Odlingsväder

Europa norra Kontinentaleuropa har fått ovanligt mycket regn de senaste veckorna. Som vi ser av prognoskartan för de kommande två veckorna, väntas ingen förbättring i läget. Vi kommer att ta upp mer av vilka effekter detta har på marknaden för vete under det avsnittet nedan.

Odlingsväder

I USA väntas majs- och sojaområdena få normal nederbörd de kommande två veckorna. Längre söderut, där det varit torrt, väntas mer nederbörd än normalt.

Odlingsväder

Ryssland och Ukraina väntas få väsentligt mindre nederbörd än normalt de kommande två veckorna. Det handlar om hälften eller ännu mindre än normal nederbörd. Skörden av höstvete (95% av allt vete i Ukraina) är klar inom kort. Däremot kan det torra vädret påverka majsskörden negativt.

Odlingsväder

Brasilien är mycket blötare än normalt. Den senaste tiden har delstaten São Paulo fått upp till sex gånger mer nederbörd än vad som är normalt. Av kartbilden ser vi att Minas Gerais, den främsta kaffeproducerande delstaten väntas på mer än 6 gånger normal nederbörd. I januari och februari drabbades kaffeproduktionen där av en torka utan historisk jämförelse. Nu ser det ut att vändas till motsatsen vad gäller nederbörd. En del av problemet är att man avverkat de träd, som både dämpar en torka, och även kan mildra effekterna av allt för riklig nederbörd. Man har orsakat en lokal klimatförändring.

Odlingsväder

I Indien har monsunen återgått till normalt efter att ha gett 30% mindre nederbörd än normalt tidigare. En återgång till normal monsun hänger samman med att det typiska vädret för ett El Niño har återgått till normalt. För en månad sedan var temperaturen i Stilla Havet nära gränsen för att starta ett El Niño, men sedan dess har vattentemperaturen kylts av. Som vi har skrivit här, lär det inte bli något El Niño, som så många felaktigt har trott, förledda av alarmistiskt lagda journalister. Marknadspriserna har varit påverkade av en viss tro på ett El Niño. De råvaror som påverkas är palmolja (Indonesien, den största producenten, fick 7% lägre produktion vid den senaste starka El Niño:n), kakao, kaffe och socker. Priser på dessa bör ha påverkats negativt av den minskade sannolikheten för ett El Niño, eller kan komma att göra det.

Vete

Matifvetet fann en botten förra veckan strax över det tekniska stödet vid 175 euro per ton. Två viktiga prisdrivande faktorer balanserar mot varandra. Å ena sidan har vi regnen i Europa, som gör foder av kvarnvetet. På den andra sidan har vi indikationerna om en väsentligt större skörd i Ryssland än vad t ex USDA estimerade så sent som den 11 juli.

Skörden i av höstvete och höstkorn har kommit igång i Sverige och vad vi har hört är det stora skördar av god kvalitet, såsom man kunnat vänta sig av det goda väder som Sverige – och resten av Europa haft. Den nya informationen vad gäller EU är alltså regnen.

De senaste veckornas ihållande regn över Frankrike och Tyskland har gett stöd. I början av veckan fick vi rapporter om liggsäd i Tyskland. I torsdags nåddes vi av larmrapporter om att praktiskt taget inget av det vete som skördats i Frankrike hittills klarar Hagberg > 180 (som anses vara Senalias absolut lägsta krav för kvarnvete, men där man kan notera att det normalt anses vara ett krav på minst 220 generellt i Frankrike). Valfrance-kooperativets lantbrukare strax norr om Paris hade den 23 juli skördat 24% av höstetet. Detta problem är nytt för veckan som gick och framgick inte alls av måndagens MARS Bulletin (Crop Monitoring in Europe) från EU-Kommissionen.

Dels var avkastningen norr om Paris lägre än väntat, men mest oroväckande var alltså att inget av proverna hade falltal över 180. Senalia (Matifs leveranspunkt) accepterar inget vete med falltal under 180. Hagberg-gränserna enligt Synacomex (Syndicat National du Commerce d’Exportation des Céréales) är 200 för Egypten, 240 för Algeriet, 230 för Marocko, 300 för Libyen och 230 för Iran. Svenska Lantmännen har 250 som bas och 200 som minimum för kvarnvete, som jämförelse.

Nedan ser vi en karta över Frankrike, där respektive områdes andel av landets veteskörd framgår. Det inringade området är det område i Frankrike som har fått dubbelt till fyra gånger så mycket nederbörd de senaste två veckorna, som normalt. Larmrapporterna kommer hittills från Picardie, som står för 10% av Frankrikes väntade produktion om 38.5 mt enligt USDA. Det saknas dock än så länge rapporter, som vi har sett från Centre, strax söder om Paris, som står för 16% av Frankrikes produktion (Centre nummer ett, följt av Picardie som näst störst). Enligt nederbördskartan ser dock Centre ut att ha fått lika mycket regn som Picardie. Det är än så länge svårt att få grepp om omfattningen av problemen. Foderkvalitet handlas nu 30 – 40 euro under Matif. Och då ska vi veta att Matif-vetet har så lågt falltal att få andra skulle kalla det för ett kvarnvete.

Vetekarta

Frankrike exporterade 19.1 mt (52%) av skörden 2013/14 enligt France AgriMer, såsom kvarnvete. En stor del av den exportpotentialen riskerar nu att gå om intet 2014/15. Värt att notera är att GASC i den senaste tendern, inte fick något erbjudande från Frankrike.

Det kom också rapporter om att det kallare väder som drog in över södra Tyskland, fick vetet att gro där också.

Men det finns också en ”bearish story” för vete. USDA estimerade i sin senaste WASDE-rapport från den 11 juli Rysslands skörd till 53 mt. Det estimatet kom de fram till genom en areal på 23.75 mHa och en hektarskörd på 2.23 t/Ha. Det är samma avkastning som förra året. Men tidiga skörderapporter indikerar en hektarskörd som är 23% högre än förra året. 1.23 x 2.23 ger 2.74 t/Ha. 2.74 ton x 23.75 mHa ger en skörd på 65 mt. Givet oförändrad konsumtion i Ryssland, ger detta en exportpotential på 12 mt mer än vad USDA räknat med, alltså 31.5 mt istället för USDA:s estimat på 19.50 mt.

Nedan ser vi USDA:s estimat från produktionsrapporten från den 11 juli.

Vetetabell

Ukrainas skörd av vete till 21 mt med en export på 9 mt, verkar stämma överens med tidiga skörderesultat.

Stora importländer som t ex Egypten kan alltså behöva förlita sig på ryskt, rumänskt och ukrainskt vete, då Frankrike lär prioritera Algeriet som exportdestination. I veckan köpte GASC 235,000 ton vete från Ryssland, Ukraina och Rumänien för 5 dollar mindre än vid förra rundan.

Nyheterna präglas av väpnade konflikter / krig. Krig har dock en obetydlig inverkan på matpriser, så länge det för ett land inte handlar om ett inbördeskrig, enligt en artikel i Food Policy (2010) av Hamid Ali och Eric Lin, kallad Wars, foodcosts and countervailing policies: A panel data approach. Under våren handlades vetepriset upp i samband med oron för Rysslands ockupation och annektering av Krim. Detta visade sig vara en irrationell uppgång och ett bra säljtillfälle avseende vete. Ali och Lin har visat att detta inte är ett undantag.

Stocks & Plantings-rapporten från USDA den 30 juni innehöll en blandning av positivt och negativt. Lagren i juni på 590 mbu var 8 mbu lägre än marknadens förväntningar. Samtidigt var vårsådd areal på 12.71 mA 850,000 acres större än förväntat.

Nedan ser vi novemberkontraktet på Matif till och med i fredags. Tekniskt ser det ut som om vi snarast har en uppgång att vänta från fredagens stängning på 179.75.

Vetepris

Chicagovetet (december), stängde i fredags strax över 550 cent, som ser ut att vara ett starkt tekniskt stöd.

Vetepris

Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif i fredags och veckan innan. Matif har nu contango längs kurvan fram till skörd 2016. Det hör till ovanligheterna.

Veteterminer

Andelen av USA:s höstvete i ”good/excellent condition” stannade på 31% good/excellent. Skörden av höstvetet i USA är till 75% avklarad, vilket är helt i normal takt.

Vete

Vi går nu igenom de rapporter som kommit i juli från USDA och FAO/AMIS. FAO/AMIS publicerade sin Market Monitor den 3 juli och USDA sin WASDE den 11 juli. Båda justerade upp produktionsestimaten för 2014/15. Justeringarna gick dock lite mot varandra. USDA justerade upp produktionen i USA (efter högre vårsådd areal i Plantings-rapporten den 30 juni), medan FAO justerade ner sitt estimat för USA. Båda höjde dock estimaten för EU. Brasiliens skörd höjdes också. Kaoset i Argentina gör att Brasilien inte kan förlita sig på import därifrån, vilket odlare har insett med ökad odling som följd. USDA höjde produktionen på global basis med 3.5 mt och FAO/AMIS med 4 mt från juni.

Argentina, som går till val nästa år enligt planen, kommer tämligen säkert att gå i konkurs den här veckan. En domstol i New York har dömt dem att betala 100% på de obligationer som man ställde in betalningarna på i början av 00-talet. Argentina kan inte betala, därför kommer de att gå i ”default”. Detta tänder de cross-default-klausuler som finns i andra krediter, vilket innebär att dessa förfaller till betalning, vilket Argentina inte heller har pengar till. Alltså kommer Argentina av allt att döma att stå på öronen i veckan som kommer, med en politisk storm som följd.

Världens veteproduktion

Utgående lager höjdes inte lika mycket som produktionen. Ett lägre pris ökar konsumtionen, främst i Kina och i EU, enligt FAO. Medan USDA rapporterar högre utgående lager, anser FAO att lagren faktiskt blir lägre, än vad man trodde i juni.

Vetestat

Mycket av det som är positivt har slagit in och priset har fallit. Jag tror att risk/reward är på uppsidan. Därför rekommenderar jag en köpt position nu.

Maltkorn

Maltkornsterminen för leverans i november ligger ungefär 30 euro över Matif-vetet. Det är ungefär samma skillnad som tidigare.

Maltkorn

Majs

Majspriset har rasat kraftigt de tre senaste månaderna. USDA:s Outlook Forum i februari hade trots allt rätt i sin prognos!

Stocks & Plantings-rapporten från USDA den 30 juni visade lager som var större än förväntat. Sådd areal var 4.9 mA större än vad lantbrukarna hade planerat så enligt mars-rapporten. Sådd areal var 6 mA större än förra året.

Majspris

Crop condition för majs är ligger på 76% i good/excellent, vilket är den högsta nivån för den här tiden på sommaren sedan 1994.

Majs

FAO / AMIS justerade upp global produktion med 13 mt till 1001 mt, medan USDA justerade ner den marginellt till 980.96 mt, huvudsakligen i USA. Skörden i Kina justerades upp.

Produktion  av majs

Konsumtionen av majs i EU, som har varit rätt hög i år, väntas sjunka nästa år. Det är anledningen till att utgående lager ökar så mycket på global basis, både enligt FAO/AMIS och USDA. Efter de senaste dagarnas rapporter om falltal under 180 på vetet i Frankrike och påståenden som till och med säger att ”det inte finns något kvarnvete alls i Europa”, är det rimligt att tro att konsumtionen av majs i EU har potential att bli ännu lägre än vad de här rapporterna från början av juli förutspådde.

Majs-carry

Väderleksprognosen för Ukraina och Ryssland, som pekar på väldigt torrt väder, är dock ett orosmoment. De värsta farhågorna vad gäller lägre pris, från Outlook Forum i februari, har besannats. Crop condition är extremt bra och det driver på prisfallet. Kommer det att dröja 20 år till nästa gång de här så här bra? Det mest prissänkande har hänt, tror jag, och priset har fallit mycket. Det gör att jag tror att risk/reward är på uppsidan i priset. Vi går därför över till köprekommendation på majs.

Sojabönor

Stocks & Plantings-rapporten från USDA den 30 juni var en chock för marknaden. Lagren i juni var högre än marknaden hade väntat sig och sådd areal var 3.3 mA högre än vad som var planerat i Prospective Platingsrapporten i mars. Sådd areal är 6 mA större än för ett år sedan. Priset föll kraftigt.

Sojapris

Priset på sojamjöl föll efter rapporten från över 400 dollar. Vi noterade att ett pris på över 400 dollar inte verkade ”facilitera” handel och i den marknaden var det inte konstigt med att prisfallet blev så kraftigt. Priset föll ner till den tekniska stödnivån 340 dollar. Det är möjligt att den nivån kommer att hålla, trots allt.

Soja

Sojaoljan, som hela tiden har varit mycket svagare än mjölet, har återtagit sin stadigt fallande trend. 38 är nu ett tak för prisfluktuationerna.

Soja

Crop condition för sojabönor på 73% i good/excellent-kategorierna innebär att sojabönorna är i sin bästa form sedan 1994.

Crop condition för sojabönor

WASDE-rapporten från den 11 juli tog fasta på den högre arealen i USA och justerade upp produktionen med 4.5 mt för 2014/15. Det, och en del högre produktion bland mindre producenter leder till drygt 4.5 mt högre global produktion jämfört med estimatet från juni.

Soja

Konsumtionen av sojabönor väntas öka, bland annat i Brasilien, Argentina och Kina, skriver FAO. Trots detta väntar sig USDA att den högre produktionen leder till högre utgående lager. Eftersom produktionsökningen väntas äga rum i USA, innebär det att lagerökningen noteras främst i USA. Man kunde också, förstås, ha tänkt sig att den ökar även hos andra stora exportörer, t ex i Brasilien, men där justerar USDA ner utgående lager.

Soja

Jag tror att risk/reward kan tala för att man inte längre bör vara kort. Vi går därför över till neutral position på sojabönor.

Raps

Novemberkontraktet på Matif fick troligtvis bottenkänning på 300 euro per ton, som priset som hastigast rörde vid innan en kraftig rekyl satte in. Det är dock sällan man ser att en så kraftig trend nedåt vänds i en kraftig rörelse uppåt. Det mest troliga är att marknaden lugnar ner sig och konsoliderar sig på ett pris mellan 300 och 330 euro.

Rapspris

Nedan ser vi kvoten mellan novemberkontraktet på rapsfrö på Matif och novemberkontraktet på sojabönor på CME, omräknat till euro. Prisfallet i sojabönorna har gjort att rapsen kunnat falla i pris också. Innan sojabönorna föll var rapsfröet för billigt för att falla. Nu är relationen någorlunda återställd.

Raps

Skillnaden mellan kanadensisk canola i eurotermer och Matifs rapskontrakt (båda för novemberleverans) har gått ihop och efter att ha rekommenderat att sälja den på ca 30% tycker jag man kan stänga den nu när den ligger på ca 7%.

Raps

Vi går över till neutral rekommendation på rapsfrö.

Potatis

Priset på potatis har fortsatt att falla den senaste månaden. I början av året låg priset på 15 euro per deciton och nu är det nere på 7.40.

Potatispris

Gris

Lean hogs gick först upp den senaste månaden, men vände sedan ner igen.

Grispris

Spotkontraktet på EUREX Hogs gick typiskt nog åt motsatt håll, först ner och sedan upp.

Spotkontraktet på EUREX Hogs

Mjölk

Priset på smörterminerna på Eurex har återigen vänt ner efter en kort rekyl uppåt. Även terminerna på SMP har vänt ner den senaste tiden, efter en period av viss stabilitet.

Investmentbanken Goldman Sachs förutspådde i en rapport från den 11 juni att global produktion av mjölk kommer att överträffa efterfrågan med åtminstone 2 miljarder liter per år fram till 2018. Bakom ligger ökad produktion i Nya Zeeland, Europa och i USA, enligt analysen.

Mjölk

Terminspriserna ligger mycket lägre än de gjorde på försommaren, som vi kan se av nedanstående diagram.

Mejeri

Vi fortsätter att rekommendera sälj på mjölkterminer, även på smör.

Socker

Kingsman sade i tisdags att priset på råsocker kan hålla sig vid 16 – 17 cent under resten av året. Jonathan Kingsman sade att det finns en slagsida mot lägre pris därför att marknaden behöver bli av med det här årets överproduktion. Han sade att ”lagren är fulla och vi behöver fortfarande få brasilianska sockerbruk att tillverka mer etanol än socker”. Tidigare i juli höjde Kingsman sitt estimat för produktionsöverskottet 2013-14 till 4.8 mt från 4.3 mt tidigare. Däremot ökade de estimatet för det väntade underskottet 2014-15 till 2.1 mt från 239,000 ton. Nu är ju Kingsman en tradingfirma och frågan man ställer sig är förstås hur mycket ”egen bok” som låg i tisdagens uttalande.

Tekniskt är 17.50 cent nu ett motstånd. Å andra sidan är 17 cent ett tekniskt stöd. Visst är priset lågt och en trendvändning uppåt borde komma, men först kanske priset går ner en vända till.

Sockerpris

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Diesel concerns drags Brent lower but OPEC+ will still get the price it wants in Q3

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 2.5% last week on bullish inventories and bullish backdrop. Brent crude gained 2.5% last week with a close of the week of USD 89.5/b which also was the highest close of the week. The bullish drivers were: 1) Commercial crude and product stocks declined 3.8 m b versus a normal seasonal rise of 4.4 m b, 2) Solid gains in front-end Brent crude time-spreads indicating a tight crude market, and 3) A positive backdrop of a 2.7% gain in US S&P 500 index.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent falling back 1% on diesel concerns this morning. But positive backdrop may counter it later. This morning Brent crude is pulling back 0.9% to USD 88.7/b counter to the fact that the general backdrop is positive with a weaker USD, equity gains both in Asia and in European and US futures and not the least also positive gains in industrial metals with copper trading up 0.4% at USD 10 009/ton. This overall positive market backdrop clearly has the potential to reverse the initial bearish start of the week as we get a little further into the Monday trading session.

Diesel concerns at center stage. The bearish angle on oil this morning is weak diesel demand with diesel forward curves in front-end contango and predictions for lower refinery runs in response this down the road. I.e. that the current front-end strength in crude curves (elevated backwardation) reflecting a current tight crude market will dissipate in not too long due to likely lower refinery runs. 

But gasoline cracks have rallied. Diesel weakness is normal this time of year. Overall refining margin still strong. Lots of focus on weakness in diesel demand and cracks. But we need to remember that we saw the same weakness last spring in April and May before the diesel cracks rallied into the rest of the year. Diesel cracks are also very seasonal with natural winter-strength and likewise natural summer weakness. What matters for refineries is of course the overall refining margin reflecting demand for all products. Gasoline cracks have rallied to close to USD 24/b in ARA for the front-month contract. If we compute a proxy ARA refining margin consisting of 40% diesel, 40% gasoline and 20% bunkeroil we get a refining margin of USD 14/b which is way above the 2015-19 average of only USD 6.5/b. This does not take into account the now much higher costs to EU refineries of carbon prices and nat gas prices. So the picture is a little less rosy than what the USD 14/b may look like.

The Russia/Ukraine oil product shock has not yet fully dissipated. What stands out though is that the oil product shock from the Russian war on Ukraine has dissipated significantly, but it is still clearly there. Looking at below graphs on oil product cracks the Russian attack on Ukraine stands out like day and night in February 2022 and oil product markets have still not fully normalized.

Oil market gazing towards OPEC+ meeting in June. OPEC+ will adjust to get the price they want. Oil markets are increasingly gazing towards the OPEC+ meeting in June when the group will decide what to do with production in Q3-24. Our view is that the group will adjust production as needed to gain the oil price it wants which typically is USD 85/b or higher. This is probably also the general view in the market.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data, US EIA

Crude oil time-spreads strengthened last week

Crude oil time-spreads strengthened last week
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ICE gasoil forward curve has shifted from solid backwardation to front-end contango signaling diesel demand weakness. Leading to concerns for lower refinery runs and softer crude oil demand by refineries down the road.

ICE gasoil forward curve
Source: Blbrg

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ARA diesel cracks saw the exact same pattern last year. Dipping low in April and May before rallying into the second half of the year. Diesel cracks have fallen back but are still clearly above normal levels both in spot and on the forward curve. I.e. the ”Russian diesel stress” hasn’t fully dissipated quite yet.

ARA diesel cracks
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Net long specs fell back a little last week.

Net long specs fell back a little last week.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära