Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 17 juni 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTendens för råvarupriser - Köp och säljDet amerikanska jordbruksdepartementet publicerade juni månads WASDE-rapport i onsdags och den tolkades som negativ för vete, majs och sojabönor av marknaden. För vete var den inte nödvändigtvis negativ, men med enorm ny skörd av majs är det svårt att se att terminerna på vete skulle stiga.

Regnen i Europa ökar utbudet av vete av sämre kvalitet, dvs av Matif-kvalitet. Detta kan förklara att Matif har fallit mer än priset på vete i Chicago.

Ett nytt La Niña har kommit upp på prognoskartan. Hur detta utvecklar sig återstår att ha koll på. Den har potential att ställa till med en del skada, framförallt för norra halvklotets skörd av majs och sojabönor. Den kommer lite för sent för att skada höstvetet.

Den 28 juni är det dags för plantings-rapport från USDA.

Nästa vecka kommer veckobrevet inte ut på måndag som vanligt, utan förmodligen på tisdag.

Odlingsväder

Vi tycker det är viktigast att upplysa om att ett La Niña helt oväntat kommit in i ensemble-prognosen från Australiens meteorologiska byrå. Detta har potential att ställa till med torka igen i USA och Ryssland senare i år.

POAMA montly mean - Väder

Som vi ser höll sig prognosen säkert över La Niña-gränsen för en månad sedan. I den senaste prognosen, som vi ser nedan, prognosticeras nu La Niña-förhållanden under juli och augusti.

Poama - Väder

Faktum är att Southern Oscillation Index, har stigit väldigt raskt de senaste tio dagarna. SOI ligger nu på +13. Ett index över 8 indikerar La Niña-förhållanden och brukar hänga ihop med väder som är typiskt för La Niña.

Southern Oscillation Index

I US Drought Monitor har torkan avtagit ytterligare, som vi ser i kartbilden nedan.

US drought monitor den 13 juni 2013

Andelen av USA:s yta som är påverkad av torka och de två mest extrema kategorierna av torka har minskat dramatiskt, som vi ser i nedanstående diagram.

Torka

Odlingsvädret i USA är alltså på väg att bli mycket bättre, men den gryende La Niña:n bör man hålla koll på för det framtida vädret.

Vete

Priset på novemberterminen på Matif föll i veckan som gick till 196.25 euro per ton. Tekniskt stöd finns på 192, men det är ett gammalt stöd och de jämna siffrorna 195 och 190 kanske attraherar fler limiterade köpordrar, som kan få prisfallet att stanna till där och kanske rekylera. WASDE-rapporten tolkades som negativ, men det är bara på håret att det blir en lagerökning i världen, när det gäller vete. För majs är det en annan femma, men för vete är det inte fullt så negativt. Dessutom, som vi såg ovan, håller det på att utveckla sig till ett La Niña igen, vilket skulle kunna skada majs- och sojaskörden på norra halvklotet. Australien gynnas dock av mer nederbörd, som brukar hänga ihop med La Niña där.

Vetepriset - Mill wheat euro

Decemberkontraktet på CBOT stängde i fredags på 701.50 cent per bushel. Det är precis ovanför det starka stödet på 700 cent. Skulle det brytas, t ex i veckan som kommer, signaleras ytterligare nedgång i terminspriset.

Vetepriset på termin

Nedan ser vi förändringen i terminskurvorna fredag till fredag. Chicago har sjunkit lika mycket för alla terminslöptider. Matif däremot noterar en uppgång i priset på terminer med löptid efter november 2014. Det innebär att Matif-kurvan nu uppvisar contango, vilket är ovanligt för den europeiska marknaden.

Terminspriser på vete, kurvor

I onsdags presenterade det amerikanska jordbruksdepartementet World Agricultural Supply and Demand Estimates för juni. De sänkte produktionsestimatet i Europa och i före detta Sovjetunionen. Dessa sänkningar var väntade. Den ryska skörden sänktes med 2 mt, eller 3.6% sedan förra månaden. Detta är ändå 16.3 mt mer än förra året. USDA räknar med att ryssarna skördar 24.7 mha jämfört med 21.3 mha förra året. Förra året drabbades Ryssland av svår torka. USDA räknar med att hektarskörden för vete totalt blir 2.19 ton per hektar. Ungefär hälften av Rysslands vete är höstsått och den ger en skörd över genomsnittet. Vårsått vete ger lägre. 2.19 ton per hektar är 21% högre än förra året och 2% högre än genomsnittet de senaste fem åren. Vårsådden är klar nu eller är nästan klar.

Södra och norra Kaukasus har varit och är fortfarande mycket varmare än normalt med sämre skörd än normalt. Å andra sidan skriver USDA att förhållandena i Volga-regionen är utmärkta.

USDA sänkte också EU:s veteskörd till 137.74 beroende på nederbörden i östra Europa och i Italien. Översvämningarna av floderna räknar man med inte ha påverkat jordbruksmark, utan mer stadsbebyggelse längs floderna. Sedan rapporten har läget dock förvärrats på Balkan. Mer regn betyder mindre av bra brödkvalitet och mer av sämre kvalitet. En av anledningarna till prisfallet på Matif, är att leveransbar kvalitet är på gränsen till fodervete och att utbudet av detta alltså väntas öka på grund av vädret.

Veteproduktion

Den lägre produktionen återspeglar sig direkt i lägre estimerade utgående lager.

Vetelager - Carry out stocks

Det är nu i princip samma utgående lager estimerat som förra året – alltså ingen lagerökning. Som vi ser av diagrammet nedan, med utgående lager varje juni månad sedan 1960 och priset per cent per bushel på yaxeln, är vi nästan på samma ställe i diagrammet som för ett år sedan. Priset är lite högre och lagren är något lite lägre än de estimerades till för ett år sedan. Av relationen kan man dock se, att priset skulle kunna vara något lite lägre, för den här lagernivån. Därav prisfallet som följde på rapporten i onsdags.

Lager i dagar av konsumtion

Måndagens Crop Ratings hade minskat till 1% till 31% good / excellent. 5% var skördat i måndags för en vecka sedan. De första resultaten var inget vidare, men det var inte heller väntat. Normalt skulle skörden av höstvete ha nått till 16% klart.

ABARE (Australien) rapporterade ett skördeestimat som var högre än tidigare, på 25.4 mt. USDA ligger som vi såg ovan på 24.5 mt.

Den stora skörden i Ryssland är glädjande, men ryska statliga lager kommer att fyllas på först av allt.

Utbudet av spannmål, framförallt då majs, kommer att öka stort. Regnen i Europa ökar utbudet av den dåliga Matif-kvaliteten och det gör att vi ligger kvar med säljrekommendation på detta, trots att priset kommit ner så pass att det går att motivera ”neutral” rekommendation på dessa priser också.

Maltkorn

Maltkornet föll i veckan som gick i samklang med vetet på Matif och noterade en nedgång med lite drygt 10 euro per ton till 229.25 euro per ton.

Maltkornspriser

Majs

Majspriset (december 2013) föll i veckan som gick och stängde på 533 cent per bushel (56 pund). Det är precis ovanför det tekniska stödet på 530 cent. Tekniskt ser bilden ut som mer ”sidledes” rörelse är att vänta, men prisfallet kan också få en fortsättning, beroende på hur veckans nyhetsflöde utvecklar sig.

Majs - Commodity

Till förra helgen hade amerikanska lantbrukare lyckats ta sig till 95% sått. Crop condition är 63% i good eller excellent-kategori. Nedan ser vi årets sista diagram på såddens fortskridande i USA.

Sådd i USA - Diagram

USDA höjer skörden 2012/13 (i år) i Brasilien till 77 mt. Det har kommit gynnsam nederbörd för den viktigare andra skörden, safrinha, som odlas efter sojabönor, men USDA skriver att man har samma hektarskördeestimat som i maj. Däremot har man höjt arealen med 200,000 hektar till 15.8 mha.

På grund av den sena sådden i USA sänker man skördeestimatet för 2013/14 till 355.74 mt.

På global basis väntas skörden öka med 107 mt från förra året, trots en sänkning av estimatet från förra månaden på totalt 3.4 mt.

Produktion av majs i världen

Utgående lager 2012/13 sänktes 1 mt på global basis, beroende på den lägre skörden.

Majslager

Nedan ser vi relationen mellan lager (på x-axeln) och pris. Varje punkt är läget i juni varje år sedan år 1960. Läget just nu ligger precis mitt emellan 700 cent och 400 cent. Man kan alltså motivera både ett mycket högre pris och ett mycket lägre. Vilket det blir beror på hur odlingsvädret utvecklar sig fram till skörd.

Majs - Dagar av konsumtion i lager

En viktig rapport är också Plantings-rapporten som USDA publicerar den 28 juni.

Vi har dock redan noterat att USDA har höjt konsumtionsetimatet för 2013/14 så mycket att det inte är rimligt att tro att de kommer att besannas. USDA har alltså en hel del ”luft” att ta ur siffrorna, med högre utgående lager som följd.

Slutsatsen är att vi behåller vår säljrekommendation på majs.

Sojabönor

Sojabönornas prisuppgång stannade av och WASDE-rapporten från USDA fick marknaden på fall i onsdags. En rekyl ned mot 1250 skulle kunna vara förestående.

Termin för sojabönor

Sådden av sojabönor hade i måndagens rapport ökat från 57% til 71% färdigt. Nedan ser vi såddens utveckling i jämförelse med tidigare år.

Såddens utveckling för sojabönor

USDA sänkte skördeestimatet för Brasilien med 1.5 mt för innevarande år. Det beror på förluster i nordöstra Brasilen, som har varit den torraste delen av landet. Trots sänkningen är väntas Brasiliens skörd av sojabönor i år bli 15.5 mt eller 23% högre än förra året. Brasiliens skördearbete är nu klart, förutom för den andra skörden i delstaten Paraná.

USDA gjorde ingen justering alls av estimatet för USA:s produktion.

Världsproduktion av sojabönor

På grund av sänkningen för årets skörd i Brasilien, sänkte USDA ingående lager i 2013/14 och eftersom man inte gjorde några större förändringar för konsumtionen heller på global basis, resulterade detta i lägre utgående lager.

Carry out-lager av sojabönor i världen

Nedan ser vi relationen per juni för utgående lager och pris i historiskt perspektiv. Vi ser att ett pris på strax under 1400 cent per bushel och ett utgående lager på över 70 dagar, är ett abnormt högt pris. Ett pris kring 1000 cent vore mer i linje med den historiska relationen.

Sojabönor - Stocks in days of consumption

En anledning till lageruppbyggnaden är att Brasilien svarat på det höga priset och producerat mycket mer sojabönor. En annan anledning är att kinas glupande aptit efter mer, har mättats. Nedan ser vi importstatistik på månadsbasis. Månadssiffrorna är omräknade till årstakt. Vi ser också ett glidande årsmedelvärde. Bilden visar att efterfrågeökningen har planat ut.

Importstatistik

Slutsatsen är att vi behåller och upprepar vår säljrekommendation på sojabönor.

Raps

Rapspriset (November 2013) bröt genom stödet på 415 euro i torsdags och trots fyndköpare stängde fredagens handel även under, på 413.50 euro per ton. Nästa viktiga tekniska stöd finns först nere på 380 euro.

Rapspriset

USDA rapporterade i onsdags estimat även för produktionen av europeiskt rapsfrö. De väntar sig en skörd om 19.7 mt för 2013/14. Det är en sänkning från förra månaden med 0.3 mt, men en ökning från förra året med 0.6 mt eller 3.3%. Man väntar sig att skörden blir 0.2 mt lägre än genomsnittet för de senaste fem åren. Sänkningen från förra månadens produktionsestimat motiveras med lägre areal och försämrat odlingsväder. De senaste översvämningarna i södra Tyskland väntas dock inte påverka negativt, då översvämningarna drabbat floddalarna och inte jordbruksmark.

Gris

Lean hogs har fortsatt att ha en ”bull market”. Från förra veckans stängning på 91.125 cent per pund, har priset stigit upp till 102.30 cent.

De tyska grisarna har hängt på och gått från 1.665 euro per kilo till 1.70 euro per kilo.

Hogs

Stigande priser på gris, där uppgången leds av den amerikanska marknaden med Europa i släptåg samtidigt som foderpriserna är på fall, leder till förbättrade marginaler i grisproduktionen. Nedan ser vi det historiska förhållandet mellan foder och grispris (lean hogs). Kurvan visar utvecklingen i kvoten sedan april 1986. Fodersammansättningen här är beräknad med 80% majs och 20% sojamjöl. Vi ser att råvaruboomen orsakad av Kinas stigande efterfrågan, främst handlat om spannmål och soja. Boomen har försämrat lönsamheten för grisbönder, men detta kan nu vara påväg att reverseras.

Den rapport från OECD & FAO som publicerades i veckan och som refereras av Jordbruksverket, drar samma slutsatser, som jag här har hävdat den senaste tiden. En avmattning av råvaruboomen i det numera ganska välmående Kina, leder till sämre lönsamhet inom spannmålsodlingen i Europa och (därmed) högre lönsamhet i kött- och troligtvis också i mjölkproduktion.

LH - Feed

Mjölk

Eurex terminer på mjölk har gått upp från 4155 till 4223 euro per ton. Eurex terminer på SMP har gått ner från 3120 euro per ton till 3108. Sammantaget innebär detta en liten uppgång i priset på mjölk i euro. Euron har däremot försvagats ganska kraftigt mot kronan, vilket innebär att priset i svenska kronor gått ner.

Mjölkpriser

Ett nytt La Niña innebär en återkomst för nederbörden till Australien och Nya Zeeland, vilket gynnar mjölkproduktionen, som till stor del är baserad på bete.

Liksom fallet är med griskött, har fallet i relationen mellan mjölkpris och foderkostnad (80% majs, 20% sojamjöl) legat på en dålig nivå sedan 2008. Om mjölkpriset fortsätter hålla sig och spannmålspriset fortsätter att falla, kommer detta att leda till förbättringar i lönsamheten.

Milk / Feed

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Analys

OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Lots of talk about an increasingly tight oil market. And yes, the oil price will move higher as a result of this and most likely move towards USD 100/b. Tensions and flareups in the Middle East is little threat to oil supply and will be more like catalysts driving the oil price higher on the back of a fundamentally bullish market. I.e. flareups will be more like releasing factors. But OPEC+ will for sure produce more if needed as it has no interest in killing the goose (global economy) that lays the golden egg (oil demand growth). We’ll probably get verbal intervention by OPEC+ with ”.. more supply in H2” quite quickly when oil price moves closer to USD 100/b and that will likely subdue the bullishness. OPEC+ in full control of the oil market probably means an oil price ranging from USD 70/b to USD 100/b with an average of around USD 85/b. Just like last year.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude continues to trade around USD 90/b awaiting catalysts like further inventory declines or Mid East flareups. Brent crude ydy traded in a range of USD 88.78 – 91.1/b before settling at USD 90.38/b. Trading activity ydy seems like it was much about getting comfortable with 90-level. Is it too high? Is there still more upside etc. But in the end it settled above the 90-line. This morning it has traded consistently above the line without making any kind of great leap higher.

Netanyahu made it clear that Rafah will be attacked. Israel ydy pulled some troops out of Khan Younis in Gaza and that calmed nerves in the region a tiny bit. But it seems to be all about tactical preparations rather than an indication of a defuse of the situation. Ydy evening Benjamin Netanyahu in Israel made it clear that a date for an assault on Rafah indeed has been set despite Biden’s efforts to prevent him doing so. Article in FT on this today. So tension in Israel/Gaza looks set to rise in not too long. The market is also still awaiting Iran’s response to the bombing of its consulate in Damascus one week ago. There is of course no oil production in Israel/Gaza and not much in Syria, Lebanon or Yemen either. The effects on the oil market from tensions and flareups in these countries are first and foremost that they work as catalysts for the oil price to move higher in an oil market which is fundamentally bullish. Deficit and falling oil inventories is the fundamental reason for why the oil price is moving higher and for why it is at USD 90/b today. There is also the long connecting string of:

[Iran-Iraq-Syria/Yemen/Lebanon/Gaza – Israel – US]

which creates a remote risk that oil supply in the Middle East potentially could be at risk in the end when turmoil is flaring in the middle of this connecting string. This always creates discomfort in the oil market. But we see little risk premium for a scenario where oil supply is really hurt in the end as neither Iran nor the US wants to end up in such a situation.

Tight market but OPEC+ will for sure produce more if needed to prevent global economy getting hurt. There  is increasing talk about the oil market getting very tight in H2-24 and that the oil price could shoot higher unless OPEC+ is producing more. But of course OPEC+ will indeed produce more. The health of the global economy is essential for OPEC+. Healthy oil demand growth is like the goose that lays the golden egg for them. In no way do they want to kill it with too high oil prices. Brent crude averaged USD 82.2/b last year with a high of USD 98/b. So far this year it has averaged USD 82.6/b. SEB’s forecast is USD 85/b for the average year with a high of USD 100/b. We think that a repetition of last year with respect to oil prices is great for OPEC+ and fully acceptable for the global economy and thus will not hinder a solid oil demand growth which OPEC+ needs. Nothing would make OPEC+ more happy than to produce at a normal level and still being able to get USD 85/b. Brent crude will head yet higher because OPEC+ continues to hold back supply Q2-24 resulting in declining inventories and thus higher prices. But when the oil price is nearing USD 100/b we expect verbal intervention from the group with statements like ”… more supply in H2-24” and that will probably dampen bullish prices.

Not only does OPEC+ want to produce at a normal level. It also needs to produce at a normal level. Because at some point in time in the future there will be a situation sooner or later where they will have to cut again. And unless they are back to normal production at that time they won’t be in a position to cut again.

So OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg. They won’t allow the oil price to stay too high for too long. I.e. USD 100/b or higher. They will produce more in H2-24 if needed to prevent too high oil prices and they have the reserve capacity to do it.

Data today: US monthly oil market report (STEO) with forecast for US crude and liquids production at 18:00 CET

Fortsätt läsa

Analys

Prepare for more turmoil, lower inventories and higher prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude is pulling back below the 90-line this morning trading as low as USD 88.78/b following a 4.2% gain last week. The pullback is blamed on news that Israel is pulling some troops out of Gaza. But we think this is much more of a technical move below the 90-line with preparations for further price gains ahead. The Israeli troop movements are a preparation for a final push into Rafah in Gaza to take out the last stronghold of Hamas there (FT article today). Iranian retaliation following the attack in Damascus last week also looks set to unfold in some way. Possibly by Hezbollah in Lebanon though instigated by Iran. Prepare for more turmoil, lower oil inventories and higher prices as the market continues to run a deficit.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent gained 4.2% last week with a solid close above the 90-line. Brent crude had a stellar week last week gaining 4.2%. Even following such a strong performance it made a gain on Friday of 0.6% with a close at USD 91.17/b. Friday also saw the highest trade of the week at USD 91.91/b.

Brent was propelled by positive PMI gains, geopolitics and falling US inventories. Oil was supported by a rang of factors last week. Both the US and China saw their manufacturing PMIs rise above the 50-line (50.3 and 50.8 resp.). The Eurozone manufacturing PMI rose to 46.1 from 45.7 while the composite index rose above the 50-line to 50.3 from 49.9. These PMI gains supported both oil and metals through growth recovery optimism. US oil inventories last Wednesday created less waves with a net draw of 2.2 m b in total crude and product inventories. It was still a very bullish reading in our view as inventories normally this time of year should have risen 3.8 m b. Thus driving US commercial oil inventories further away and below the normal level of inventories. Geopolitical focus flared up following the attack on Iran’s consulate in Syria where Iran’s top Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) general in Syria along with five other IRGC officers were killed. Israel is assumed to be behind the attack but has not taken responsibility yet.

Back below 90 this morning in what seems like a geopolitical breather. But is more of a technical move. This morning Brent crude has pulled back and traded as low as USD 88.78/b while trading at USD 89.76/b. We commented on Friday that it is quite normal for Brent crude to pull back below big numbers after having broken them. Just to test out the level properly before heading higher.

Israel is pulling some troops out of Gaza. Most likely it is preparing to attack Rafah (FT today)Price action to the downside this morning is blamed on some kind of reduced geopolitical premium as Israel is withdrawing some of its troops in Gaza. The reason why it is withdrawing some tropes however is to our understanding that Israel is preparing to attack Rafah, the southernmost part of Gaza bordering to Egypt where now close to one million Palestinians are living. It is the last strong-hold of Hamas and Israel looks bent on taking it out despite repeated warnings against it from the US. Human tragedy looks set to unfold in Rafah in not too long.

”Iran will respond to the Damascus strike”. The most likely flareup is Lebanon and Hezbollah. The geopolitical flare following the attack on Iran’s consulate in Syria last week has faded a little this morning. But this is in no way over. John Sawers, former chief of MI6, in an article in FT on Friday bluntly stated: ”Iran will respond to the Damascus strike”.  Iran still doesn’t want to be involved in direct military confrontation. The likely flareup will be Lebanon and Hezbollah which could force Israel into a two-front war. 

Rafah is located in the southernmost part of Gaza

Gaza map
Source: https://www.un.org/unispal/document/auto-insert-200679/

Net long specs in Brent + WTI rose by 34 m b over the week to 2 April.

Net long specs in Brent + WTI rose by 34 m b over the week to 2 April.
Source: SEB graph and calculations, Data feed by Bloomberg

Saudi Arabia lifted its Official Selling Prices to Asia for most grades for May delivery

Saudi Arabia lifted its Official Selling Prices to Asia for most grades for May delivery
Source: SEB graph and calculations, Data feed by Bloomberg
Fortsätt läsa

Populära