Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 15 september 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTendens på jordbruksråvarorWASDE-rapporten och FAO/AMIS rapport innehöll som väntat uppjusteringar av global produktion av spannmål och oljeväxter. Uppjusteringen av konsumtionen pga det lägre priset, var mindre än produktionsökningen, därför att befolkningarna i EU och Kina är försiktigare pga den lägre ekonomiska tillväxten, som i sin tur åtminstone för EU delvis beror på den ökade geopolitiska risken. För EU har priserna på mjölk och griskött rasat i spåren av Rysslands importembargo, vilket gör att foderkonsumtionen hålls tillbaka.

Rapporterna var solitt negativa för prisutvecklingen och vi behåller säljrekommendationerna från förra veckan. I otatismarknaden kan dock en vändning uppåt ha inträffat efter en längre tids prisnedgång.

Odlingsväder

Den senaste 2-veckorprognosen med GFS-modellen för Europa visar återigen blötare väder över Spanien, Frankrike och Tyskland. Förra veckans prognos om torrt väder över Norden och Östeuropa har blivit ännu mer kompakt torr i den senaste prognosen.

Väderprognos

Prognoskartan för nederbörden i USA ser om något ännu torrare ut än förra veckan.

Väderprognos

Prognosen för Ryssland och Ukraina som var åt det blöta hållet förra veckan är nu återigen solitt torr.

Prognosen för Ryssland och Ukraina

I Brasilien ser väderleksprognosen ut som förra veckan. Torkan i centrala Brasilien väntas avta. Regnen över norra Argentina har rört sig norrut och kommer att ge blötare väder över SP och MG, vilket bland annat sänker priset på socker och kaffe.

Väderprognos

Indiens monsun blir återigen lite mindre aktiv de kommande två veckorna. Australien, som vi ser prognoskartan för nedan väntas få väsentligt mindre nederbörd de kommande två veckorna. Den senaste tiden har det varit torrt i Australien, vilket bland annat fått USDA att justera ner estimatet för veteproduktionen (se nedan).

Väderprognos

Vete

Förra veckan noterade vi att såväl vetet som majsen brutit sina tekniska stöd och sedan rekylerat upp till stödet igen – en klassisk och mycket säker säljsignal. Matifs novembertermin har sedan dess fallit med 5% och börjar närma sig bottennoteringar.

När det gäller Matif, eller NYSE Euronext Paris kvarnvetekontrakt finns mer än fundamenta som kan påverka priset, men som ännu inte gjort det. Förra veckan redogjorde jag inledningsvis om börsens integritet.

Den här veckan kom information om att Senalias silo är full och tills vidare inte tar emot leveranser. Vi får väl anta att samma sak i praktiken gäller Socomac-silon. Samtidigt har det framkommit att det går att leverera vete på Matif-kontraktet med falltal 170, dvs ett fodervete. Du kan alltså inte som terminssäljare leverera in och du kan inte som terminsköpare ta leverans utan att ta vetet från silon. Som terminsköpare måste du ställa in dig på att ta leverans av fodervete (falltal 170) och ta vetet därifrån. Fodervete handlas i Frankrike till 130 – 140 euro per ton. Detta är antagligen en ”rätt” prisnivå för Matifkontraktet. Det är något märkligt att skillnaden mellan LIFFEkontraktet som är fodervete och Matif fortsätter att vidgas.

Utöver detta, finns en annan indikator på värdet av Matif-kontraktet (visavi andra veteterminskontrakt) och det är om importländer accepterar franskt kvarnvete, som kvarnvete.

I onsdags gick Algeriets tender av stapeln. De har tidigare alltid köpt 70% franskt vete. Av allt att döma, har Algeriet inte köpt franskt vete. Det är negativt för priset på franskt kvarnvete.

På måndag tillkännages Saudiarabiens tender, där budgivningen gick in i torsdags.

Man kan säga så här att om Algeriet och Saudiarabien accepterat franskt vete, så betyder det att Matif stiger. Om de inte gjort det, så borde Matif falla.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Matifs novemberkontrakt fortsatte inledningsvis på veckan det prisfall som inleddes i slutet av augusti, men fann stöd strax under 170 euro och handlades i fredags upp till 172 vid stängning klockan 18:30.

Vetepris

I nedanstående diagram ser vi hur Matifs ”spotkontrakt” utvecklat sig de senaste tio åren. Som vi ser finns stöd på 162.25 och därunder på 115.25 euro. Man kanske ska komma ihåg att 101 euro inte längre är ett golv för vetepriset inom EU.

Matifs "spotkontrakt"

Chicagovetet (december) bröt det tekniska stödet på 542 cent under veckan, föll lite till och har sedan rekylerat upp mot stödet igen. Priset på 535.25 cent i fredags erbjuder ett säljtillfälle. Tekniskt stöd finns på lite drygt 400 cent.

Vetepris

Matifs novemberkontrakt har blivit dyrare i förhållande till det engelska fodervetekontraktet. Förra veckan var skillnaden 14.6% och nu är den som vi ser 15.4%.

Vetepris

Sådden av höstvete har kommit igång i USA. Den 7 september var 3% sått. Innan månaden är slut ska 33% vara sått, om det sker i normal takt.

Sådden av höstvete

Det kom flera rapporter i veckan som gick. I tisdags (9 september) publicerade det franska jordbruksdepartementet, FranceAgriMer en uppdatering av produktionsestimaten för landet. Skörden av majs höjdes till 16.37 mt från 15.44 mt (förra året 15.03). Soft wheat höjdes till 37.53 mt från 37.3 (36.87 förra året). Korn sänktes däremot ffrån 11.65 till 11.56 mt (10.32 förra året).

I torsdags kom både USDA med sin WASDE och FAO/AMIS med sin septemberrapport. USDA justerar upp produktionen i EU-28 med 3 mt och i FSU med 2 mt. De justerar ner Australiens produktion med 0.5 mt (till att börja med) eftersom det är torrt där. Global produktion justeras upp till 720 mt, vilket är ett rekord.

FAO/AMIS justerar upp global produktion med 10 mt.

Veteproduktion

Precis som väntat justerar USDA upp foderefterfrågan eftersom priset är lägre. Men som väntat justeras inte konsumtionen upp lika mycket som produktionen, även om det är ett rekord vad gäller konsumtionen. Utgående lager justeras upp för EU-28 särskilt mycket.

FAO/AMIS är inne på samma linje, utgående lager justeras upp med 8 mt.

Vete carry out  stocks

Det är väl uppenbart att detta är en rapport som är negativ för prisutvecklingen.

Non-commercials i CFTC:s rapport har sålt 12000 kontrakt och är nu nettosålda 78000 kontrakt.

Vete

Vi tror inte att botten är nådd och rekommenderar fortsatt sälj på vete.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Majs

Decemberkontraktet CZ4, som erbjöd ett klassiskt tillfälle att gå kort för en vecka sedan, har fallit med 5% sedan dess. 338 cent är inte någon teknisk nivå där en vändning kommer att ske. 300 cent är mer sannolikt som en sådan nivå.

Majspris

Crop condition låg oförändrat på höga 74% good/excellent i måndags.

Crop condition

USDA höjer som väntat produktionen för USA genom att yield justeras upp till 171.7 bu/acre. Detta ter sig fortfarande lågt i jämförelse med var privata estimat ligger. På global basis justeras dock produktionen ner i Kina och i Ryssland och Ukraina, eftersom det varit torrt där, vilket vi också kunnat se av nederbördskartorna tidigare. På global basis justeras ändå produktionen upp med 2 mt till rekordhöga 987.50 mt.

Majs

Utgående lager väntas öka i USA, framförallt. På global basis ökar utgående lager med 2 mt till 189.91 mt. FAO/AMIS är ännu mer frimodiga och justerar upp utgående lager till 207 mt (+7 mt).

Majs

USDA sänker priset vid ”farm gate” till 320 till 380 cent. Detta är antagligen lite högt.

Non-commercials köpte ytterligare några kontrakt i veckan, men är i princip ”neutral” i ett historiskt perspektiv.

Majs

DOE rapporterade i veckan som gick att etanolproduktionen i USA ökade med ytterligare 6000 fat till 927,000 fat per dag. Oljepriset föll ganska kraftigt i veckan som gick.

Majs

Vi fortsätter med säljrekommendation.

Sojabönor

Sojabönorna (SX4) fortsatte falla i veckan som gick, men det var sojamjölet som agerade sänke, medan sojaoljan steg.

Sojabönorna (SX4)

Sojamjölet bröt alltså det starka tekniska stödet vid 340 dollar per short ton i tisdags och föll sedan kraftigt, i synnerhet efter WASDE-rapporten i torsdags. I fredags skedde en viss konsolidering och det är möjligt att veckan börjar med en rekyl uppåt, mot utbrottsnivån vid 340 dollar. Om detta sker är det ett säljtillfälle, på samma sätt som rekylen uppåt i vete och majs var det förra veckan.

Sojabönmjöl

När sojamjölet faller mer än sojabönorna måste sojaoljan stiga. Annars går inte ekvationen ihop. Detta är också vad som hände, men först i fredags. Sojaoljan bröt motståndet för den fallande pristrenden. Detta är en köpsignal för sojaoljan. Uppgången skedde dessutom på mycket högre omsättning i marknaden, vilket är ett tecken på att rörelsen är åt rätt håll – uppåt.

Sojaolja

Crop condition för sojabönor låg oförändrat på höga 72% good/excellent i måndagens rapport.

Sojaindex

USDA höjer produktionen i USA pga högre yield från 104 till 106.50 ton. Även Brasiliens produktion höjs med 3 mt till 94 mt. På global basis höjs produktionen från 304.7 till 311.1 mt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

World Soybean Production

Utgående balans höjs med 4.6 mt från 85.6 till 90.2. Högre lager väntas i stort sett i alla länder. FAO/AMIS går ännu längre och höjer utgående lager med 11 mt till 42 mt.

World Soybean Carry-out Stocks

USDA skriver att de sänkt det genomsnittliga priset som bonden i USA får betalt till mellan 9 och 11 dollar per bushel.

Non-commmercials sålde återigen terminer enligt fredagens rapport, som visar ställningen per i tisdags. De är nu sålda netto 81,567 kontrakt. Det är den mest negativa positionen de senaste åren.

Soybean

Vi behåller säljrekommendationen för sojabönor och för sojamjöl. Vi tror att sojaoljan kan ha funnit sin botten.

Raps

Novemberkontraktet på raps har bildat en teknisk triangelformation i kursdiagrammet, som bröts på nedsidan i veckan. Det är en stark säljsignal.

FranceAgriMer, som rapporterade i tisdags höjde estimatet för Frankrikes skörd av raps från 5.53 mt till 5.57 mt (förra året 4.37 mt).

Strategie Grains höjer sitt estimat för EU:s produktion av raps 2014/15 med 300 000 ton till rekordhöga 23.2 mt. Ökningen är ett resultat av årets gynnsamma odlingsförhållanden med rapporter från fält som bekräftar en mycket god avkastning under senare delen av sommaren.

Vi tror att priset fallet till 300 euro i första hand. och behåller säljrekommendationen på rapsfröterminer.

Rapspris

Potatis

Potatispriset vände upp i fredags och bröt trenden för den fallande pristrenden. Från 6 euro per deciton avancerade priset till 6.50 i fredags. Det är ett tydligt tecken på att vi förmodligen sett botten på priset för den här gången. Motstånd finns på 8 euro.

Potatispris

Gris

Lean hogs decemberkontrakt steg initialt under veckan, men vände sedan nedåt under torsdagen och föll ganska kraftigt under fredagen. Det är troligt att rekylen fortsätter nedåt de kommande veckorna.

Lean hogs

Oktoberkontraktet på EUREX Hogs ligger kvar på samma pris som förra veckan, 1.60 euro per Kg.

Mjölk

Som vi ser av diagrammet nedan pekar alla priskurvor brant nedåt. SMP-terminerna på Eurex rekylerade uppåt något, medan smörpriset fortsatte falla.

Mejeri

Nedan ser vi terminspriserna för mjölkråvara basis köpkurserna på terminerna för smör och SMP på EUREX, omräknat till kronor per kilo. Terminspriserna i kronor per kilo är för kortare löptider något högre, vilket till stor del beror på att kronan har sjunkit mot euron sedan förra veckan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Mjölkråvara

Socker

Priset på socker fortsatte falla i veckan. Kontraktet för leverans i mars nästa år föll ner till 16.32 cent och passerade därmed rakt igenom det tekniska stödet på 16.60 från den botten som noterades i början av året.

Priset på socker

Nedan ser i prisutvecklingen för spotkontraktet de senaste tio åren. Den uppåtgående trenden från tidigt 00-tal bröts i veckan som gick. Det, om något, är ett tecken på att ”råvaruboomen” är över.

Sockerpris spotkontrakt

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

An Israeli attack on Iran moves closer as Trump’s bully-diplomacy has reach a dead end

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rising a meager 1% as CNN says Israel prepares to attack Iran. Brent crude traded in a narrow range of USD 64.85 – 66.0/b yesterday and ended down 0.2% to USD 65.38/b along with US equities down 0.4% while it got some support from a 0.3% softer USD. Iran’s Khamenei yesterday that it was outrageous for the US to say it won’t allow Iran to enrich uranium, that the US should not talk nonsense and that Iran’s uranium enrichment is absolutely non-negotiable. These statements did little to the oil price yesterday. But CNN reporting today that Israel is preparing to strike nuclear facilities in Iran is making Brent rise 1% to USD 66.1/b. Either the impact on the oil market in case of an attack is assumed to be low or the probability for an attack is assumed to be  low. Because a 1% gain is not much when we are talking bombs in the Middle East major oil producing region.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Trump bully-diplomacy has reach a dead end as Iran clings to its nuclear capabilities. Iran will naturally never give up its ability to produce a nuclear weapon after having seen what Russia has done to Ukraine when they gave up their nuclear weapons and what the US previously has done to Iraq and Libya. Israel can never accept that Iran can have nuclear weapons. And there is the standoff. So far the market is not pricing in much risk for an Israeli strike on Iran. Trump is probably not supporting Israel with respect to an attack on Iranian nuclear facilities as it could drag the US into a wider war in the region. Israel however knows that the US will always have its back even if the US is not giving a green light for an attack. To our understanding it now takes very little time for Iran to produce weapons grade enriched uranium. That is something Israel cannot accept. Logic thus leads to the conclusion that Israel will strike Iranian nuclear facilities at some point given Khamenei’s explicit statement that Iran will continue its enrichment. The finer detail is however whether we are talking about nuclear power plant grade enrichment or weapons grade enrichment. Another close to certain point is that Iran will eventually make a nuclear bomb and there is essentially nothing Israel can do about it. Israel can either choose to accept that this will eventually be the outcome or they can try to prevent it or delay it as long as possible. The latter seems the likely first step. I.e. an eventual attack on Iranian nuclear facilities. Then the question is when. CNN reporting today that Israel is preparing an attack indicates that this could happen sooner rather than later.

US API yesterday released data indicating that US inventories of crude and products fell 2.1 mb (Crude + 2.5 mb, Gasoline -3.2 mb and Distillates -1.4 mb). That is a seasonally counter cyclical draw when US commercial inventories normally rise 3-6 mb per week. Surplus is not yet here. Actual data later today at 16:30 CET.

Normal weekly change in US commercial crude and products in mb/week. Week 20 highlighted.

Normal weekly change in US commercial crude and products in mb/week. Week 20 highlighted.
Source: SEB calculated and smoothed values on basis of US EIA data
Fortsätt läsa

Analys

A lower oil price AND a softer USD will lift global appetite for oil

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent starting in read after a week of 2.4% tariff relief gain. Brent crude gained 2.4% (+USD 1.5/b) last week with a close of USD 65.41/b and traded the week in a range of USD 64.53 – 66.63/b. Price gains last week aligned with dissipating tariff angst as China – US trade tariffs were lowered to 10% and 30% respectively. Down from a staggering 125% and 145% though with the risk for a snap-back after 90 days. The low of the week coincided with rumors that an Iran – US nuclear deal was near at hand. But was later downplayed. Such a deal may not add all that much more oil to the market as most of Iran’s oil probably already is in the market through different pathways. Brent crude is pulling back 0.9% this morning to USD 64.9/b while the USD index is declining 0.5% as well. That is usually a positive for the oil price as it makes oil cheaper for all non-USD based consumers. US equity futures are also down 1% this morning. Chinese new and used housing prices fell 0.12% and 0.41% respectively last month with property investments down 10.3% YTD YoY. All weaker than expected. Chinese industrial production YoY however came in at 6.1% and better than the expected 5.7%. Overall a rather weak start of the week nonetheless.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

While down this morning, Brent crude is surprisingly not shedding all that much value given the rather bearish backdrop of US equity futures in the red and everyone and their grandmothers forecasting doom and gloom for the oil price.

Speculators added 64 mb to net long positions in Brent crude and WTI over the week to last Tuesday. Most likely as a result of US-China tariffs being shifted down to livable levels. Most headlines and forecasts are however overall very bearish for oil. More oil from OPEC+ in the months to come coupled with expectations for a slowdown in global oil demand growth due to the US tariff trade war.

A lower oil price AND a softer USD will likely bolster global oil demand vs very bearish expectations. Global oil demand growth could surprise to the upside amid all the gloom. In EUR/b terms the the current price of Brent crude is now 22% lower than the average price in 2024. A softer oil price AND a softer USD is making oil considerably cheaper in the eyes of the global oil consumer ex-US. And that portion of global oil demand after all accounts for around 80% of global consumption. We could thus quickly see a Brent crude price down 30% versus 2024 average for 80% of the world’s consumers with a little further decline in USD-oil and the USD itself. This will likely help to boost oil demand globally. Remember also that a very important reason for why OPEC+ wanted to lift its oil production in May and June was to meet sharply stronger Middle East summer oil demand. A note on oil demand. India’s road fuel demand was up 5% YoY in April while its PMI rose to 58.2%. The IEA expects India oil demand to rise by only 2.3% to 5.77 mb/d YoY (+130 kb/d) while a 5% demand growth would yield a demand growth of 282 kb/d YoY.

OPEC+ has NOT abandoned market control. This is not 2014/15/16 or 2020. It is important to remember that the group has not abandoned its general plan of adding 2.2 mb/d from April 2025 to December 2026. The path will be decided on a monthly basis and can be moved both up AND down. The group has NOT abandoned market control. Though it is on a gradual pace to retake 2.2 mb/d of market share. US shale oil production has to stand back to make room and global consumers will respond with stronger demand growth in response to a lower oil price made additionally cheaper by a softening USD.

Brent crude forward curve in front-end backwardation. Surplus is not yet here.

Brent crude forward curve in front-end backwardation. Surplus is not yet here.
Source: Bloomberg

Brent crude in USD/b. Little upside conviction to be found anywhere.

Brent crude in USD/b. Little upside conviction to be found anywhere.
Source: Bloomberg

US oil drilling rig count fell by 1 last week to second lowest since December 2021. No real shedding of drilling quite yet. But we’ll likely see a drop of 5-10% over the coming months. It could drop as much as 5-10 rigs per week.

US oil drilling rig count fell by 1 last week to second lowest since December 2021.
Source: Bloomberg graph

Net long speculative positions in Brent crude + WTI rebounded 64 mb to Tuesday last week.

Net long speculative positions in Brent crude + WTI rebounded 64 mb to Tuesday last week.
Source: Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Oil slips as Iran signals sanctions breakthrough

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

After a positive start to the week, crude oil prices rose on Monday and Tuesday, with Brent peaking at USD 66.8 per barrel on Tuesday evening. Since then, prices have drifted lower, declining by roughly 5% to around USD 63.5 per barrel – below where the week began during Monday’s opening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Iran is currently in the spotlight, having signaled its willingness to sign a nuclear deal with the U.S. in exchange for lifting economic sanctions. Ali Shamkhani, a senior political, military, and nuclear adviser, spoke publicly about the ongoing negotiations. He indicated that Iran would commit to never developing nuclear weapons and could dismantle its stockpile of highly enriched uranium – provided there is immediate sanctions relief. While nothing is finalized, the rhetoric is notable and could theoretically lead to additional Iranian barrels entering the global market.

It’s worth recalling that in mid-March, Iran’s Oil Minister declared that the country’s oil exports were “unstoppable”, and that Iran would not relinquish its share of the global oil market – even in the face of new U.S. sanctions introduced earlier this year. In practice, however, this claim has proven exaggerated.

In February 2025, Iran’s crude production rose to 3.3 million barrels per day (bpd), staying above 3 million bpd since September 2023. Of this, approximately 1.74 million bpd were exported – primarily to Chinese private refiners (”teapots”). Early in the year, shipments to these teapots continued largely uninterrupted, as they have limited exposure to the U.S. financial system and remained willing buyers despite sanctions.

However, Washington’s “maximum pressure” campaign has gradually constrained Iran’s ability to ship crude to China. By March 2025, Chinese imports of Iranian oil peaked at approximately 1.8 million bpd. In April, imports dropped sharply to around 1.3 million bpd, reflecting stricter U.S. sanctions targeting Chinese refineries and port operators involved in handling Iranian crude. Preliminary data for May suggest a further decline, with Iranian oil arrivals potentially falling to 1.0–1.2 million bpd, as Chinese refiners adopt a more cautious stance.

As a result, any immediate sanctions relief stemming from a nuclear agreement could unlock an additional 0.8 million bpd of Iranian crude for the global market – an undeniably bearish development for prices.

On the other hand, failure to reach a deal would likely mean continued or even intensified U.S. pressure under the Trump administration. In a worst-case scenario – where Iran loses its remaining 1.0–1.2 million bpd of exports – and if Saudi Arabia or other major producers do not promptly step in to offset the shortfall, global oil prices could experience an immediate upside of USD 4–6 per barrel.

Meanwhile, both OPEC and the IEA expect the oil market to remain well-supplied in 2025, with supply growth exceeding demand. OPEC holds its demand growth forecast at 1.3 million bpd, driven mainly by emerging markets in Asia, the Middle East, and Latin America. In contrast, the IEA sees more modest growth of 740,000 bpd, citing macroeconomic challenges and accelerating electric vehicle adoption – particularly in China, where petrochemical demand is now the primary growth engine.

On the supply side, OPEC has revised down its non-OPEC+ growth estimate to 800,000 bpd, citing weaker prices and reduced upstream investment. The IEA, however, expects global supply to expand by 1.6 million bpd, led by the U.S., Canada, Brazil, Guyana, and Argentina. Should OPEC+ proceed with unwinding voluntary cuts, the IEA warns that the market could face a surplus of up to 1.4 million bpd in 2025 – potentially exerting renewed downward pressure on prices.

_______________

EIA data released yesterday showed U.S. Crude inventories unexpectedly rose 3.45 million barrels with a drop in exports and despite a larger than expected increase in refinery runs.

U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 3.45 million barrels last week, reaching 441.8 million barrels – approximately 6% below the five-year seasonal average. Total gasoline inventories declined by 1 million barrels and now sit around 3% below the five-year average. Distillate (diesel) fuel inventories fell by 3.2 million barrels and remain roughly 16% below the seasonal norm. Meanwhile, propane/propylene inventories climbed by 2.2 million barrels but are still 9% below their five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories rose by 4.9 million barrels over the week – overall a neutral report with limited immediate price impacts.

Oil inventories
Oil inventory excl SPR
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära