Analys
SEB Jordbruksprodukter, 10 november 2014
Det var en generellt sett en vecka med prisnedgångar på jordbruksprodukter. Prisfallet på mjölk har nu spritt sig till USA, där Klass III mjölk föll med 10% i pris i veckan.
FAO / AMIS rapporterade i veckan som gick och på måndag är det USDA:s tur att släppa sin WASDE-rapport för novmeber. Novemberrapporten brukar inte vara någon av de viktigare rapporterna, men marknaden var ändå lite avvaktande mot slutet av förra veckan. FAO / AMIS rapport var inte ”mer av samma” sak, utan om något lite ”bullish” för marknaden.
Maltkornskontraktet på Matif är det nu ingen som har någon position i. Den troliga utvecklingen är att det blir avnoterat.
Odlingsväder
Temperaturen väntas bli 3 – 9 grader varmare den kommande veckan över stora delar av centrala och södra Europa. Spanien, Frankrike och Italien väntas få 2 – 3 gånger normal nederbörd. Nordvästra Italien väntas få upp till 4 gånger normal nederbörd.
Prognoskartan för nederbörden i USA visar fortsatt torrt väder i de centrala delarna, i stater som New Mexico, Texas, Oklahoma, Arkansas, Kansas, Missouri, Illinois, Iowa och Indiana. Kalifornien, som varit extremt torrt, väntas dock få upp till tre gånger normal nederbörd. Montana och Nord- och Syddakota får upp till sex gånger normal nederbörd.
Ryssland och Ukraina fortsätter att vara torrare än normalt.
Brasilien fortsätter att se riktigt blött ut. Medan det torkdrabbade São Paulo får normal nederbörd, får Mato Grosso upp till 3 gånger normal nederbörd. Norra Minas Gerais och Goiás liknande väder. Dessa är de viktigaste delstarterna för produktionen av sojabönor. Minas är också centrum för kaffeproduktionen. Södra delarna av landet, där vete i viss mån odlas, visar prognosen dock fortfarande på mycket mindre nederbörd än normalt.
Kinas veteodlingsområden väntas få ner till 20% av normal nederbörd den kommande tvåveckorsperioden. I stort sett hela Indien väntas få upp till 3 gånger normal nederbörd, utom den norra delen av landet som får mindre än 20% av normal nederbörd. Östra Australien får nära nog normal nederbörd, medan sydvästra delen får upp till den dubbla.
Vete
Novemberterminen på Matif föll med 6% i veckan, medan januarikontraktet bara backade med 2%. Skillnaden mellan novemberkontraktet och januarikontraktet var i fredags 25% omräknat till årsränta. Det här contangot är inte något som någon annan än ägarna till silorna Senalia och Socomac kan dra nytta av. Ingen annan äger vete i silon och kan äga det till nästa leveransdatum.
Januarikontraktet avslutade veckan med veckans mest distinkta nedgång på fredagen. Det skulle kunna tyda på att det blir en fortsättning i veckan som kommer. WASDE-rapporten på måndag kan dock ställa allting på ända.
Chicagovetet (december) har varit fallande hela veckan. Amerikanskt vete har haft svårt att konkurrera framförallt med vete från EU och det är därför inte konstigt att priset faller. Dollarn har också stärkts, vilket motiverar ett lägre pris i Chicago, som föll med 3% i veckan. Contangot ligger på 9% omräknat till årsränta. Från 514.50 i fredags kan marknaden vilja testa 500 cent igen.
Nedan ser vi terminskurvorna i fredags och en vecka tidigare för Matif respektive Chicago. Det är contango på båda marknader. Notera den avvikande nedgången i Matifs novemberkontrakt!
Sådden av höstvete i USA har avancerat från 84% förra veckan till 90%.
Crop condition ligger kvar på relativt höga 59% good/excellent.
FAO/AMIS publicerade sin ’AMIS Market Monitor’ i torsdags, den 6 november (fast det står ”9-Nov” i rapporten). FAO väntar sig 4 mt högre produktion, baserat på högre skördeestimat för EU och Ukraina. De väntar sig dock högre konsumtion av vete som foder, eftersom det finns gott om fodervete. Därför väntar sig FAO att utgående lager 2014/15 är oförändrat på 192 mt jämfört med förra månadens rapport. Lagren ökar framförallt i Kina, Indien och i Ryssland.
Non-commercials i CFTC:s rapport köpte tillbaka 10,000 kontrakt. Efter veckans nedgång är det möjligt att vi får se minskad köpaktivitet från de här non-commercials.
Det finns allt mer rapporter om att det ryska höstvetet är i dåligt skick, vilket är ett observandum. WASDE-rapporten kommer att vara utslagsgivande för veckan som kommer. Marknaden väntar sig att ending stocks i USA ökar från 654 till 665 miljoner bushels. Vi fortsätter med säljrekommendation, men tycker att den som inte vågar hänga med mer, mycket väl kan lägga sig neutral också.
Majs
Decemberkontraktet CZ4 fortsatte, som väntat att handla inom intervallet 360 – 378 cent. WASDE-rapporten kan möjligen få marknaden att lämna intervallet – uppåt eller nedåt. Förväntningarna ligger på en höjning av utgående lager i USA från 2081 miljoner bushels enligt förra månadens estimat till 2155 i måndagens rapport.
Skörden av majs accellererade enligt måndagens rapport från 46% till 65%.
Etanolproduktionen backade något enligt veckans rapport från US DOE.
FAO / AMIS sänker sitt estimat för global produktion 2014/15 med 3 mt från estimatet i oktober till 1015 mt. Orsaken är lägre produktion i Kina. FAO sänker också estimatet för konsumtionen med 2 mt till 968 mt. Detta innebär att utgående lager för år 2015 justeras ner med 1 mt till 210 mt. FAO noterar dock att utgående lager stiger med 35 mt från år 2014, varav 20 mt av ökningen sker i USA!
Non-commercials köpte 41,000 kontrakt i veckan som gick. De är nu nettoköpta med 125,000 kontrakt.
Priset ligger nu återigen inom tradingintervallet som det gjort tidigare. Den senaste rörelsen var uppåt, men det är omöjligt att säga om det kommer en rekyl nedåt eller om priset fortsätter uppåt. Vi väljer därför att gå över till neutral position.
Sojabönor
Sojabönorna sjönk med 1% förra veckan. Sojamjölet var upp 1%, medan sojaoljan föll med 7%. Det ryktas att WASDE-rapporten ska estimera lägre areal i USA, men å andra sidan innebär det höga priset på sojabönor både absolut och i relation till majs, och det blötare vädret i Brasilien, att sojabönorna kan vinna desto mer areal där. Sojabönor i Brasilien är dock inte vad marknaden behöver just nu. Den senaste tidens uppgång beror på att förra marknadsföringsårets brist spillde över på början av det här, bland annat för att det är svårt att transportera bort sojabönorna från lantbrukarna till industrin. Veckans exportstatistik från USA var fortsatt stark.
Sojamjölet var otroligt volatilt i veckan. Priset rörde sig från nästan 411 dollar ner till 370 och sedan nästan hela vägen upp till 400 dollar igen för att avsluta veckan på 390 dollar.
Sojaoljan rekylerade ner till det tekniska stödet vid 32.40. Bryts det signaleras ytterligare förestående svaghet, men det skulle inte förvåna om det blir en uppgång från stödet.
Skörden av sojabönor i USA har nu kommit helt ikapp normal takt och 83% är skördat.
FAO / AMIS sänkte estimatet för global produktion av sojabönor i torsdagens november-rapport med 1 mt till 308 mt. Det beror framförallt på sämre utsikter i Brasilien och Argentina pga torrt väder och mindre sådd areal än tidigare väntat. FAO väntar sig dock att konsumtionen ökar mindre än väntat i oktober. De sänker konsumtionen med 2 mt till 296 mt. Utgående lager 2015 sänks från oktober månads estimat med 1 mt till 40 mt. Det är dock 10 mt mer än utgående lager för 2014, enligt FAO.
Non-commmercials köpte tillbaka ytterligare 15,000 kontrakt i veckan och är nu nettosålda bara 8,000 kontrakt, nästan neutralt.
Vi tror att det återigen ganska höga priset kan attrahera ytterligare areal i Brasilien. Vi har ingen stor övertygelse om vad WASDE-rapporten kommer att ha för effekter.
Raps
Februarikontraktet för rapsfrö steg med 1%, medan länge kontrakt gick ner med ett par procent. Liksom för övriga spannmål och oljeväxter slutade fredagen svagt. Sedan september har en successiv uppgång noterats och den senaste veckan slutade på vad som enligt den trenden skulle vara en bottennivå. Härifrån skulle alltså en ny uppgång, som skulle ta priset förbi 350 euro (basis februarikontraktet) ske. Beroende på vad WASDE-rapporten säger, kan dock trenden också brytas den här veckan och marknaden vänta ner mot 325 – 330 euro. 330 euro är nu ur teknisk synvinkel ett relativt starkt stöd.
EU har som bekant infört ett generellt förbud mot neonikotinoider och det verkar påverka den europeiska rapsodlingen negativt. Vi erfar från en vanligtvis trovärdig källa att vårrapsen kommer att slås ut fullständigt i norra Baltikum och i Finland och i Sverige kommer fyra av fem fält att odlas med annat.
EU:s beslut i den här frågan är som en del annat mer politiskt motiverat än vetenskapligt. Det enda stöd som finns är tvångsmatning av bin med neonikotinoider i laboratorieförsök. Vinterförlusterna av bisamhällen har varit ganska konstant per år sedan år 1923 (efter att trakékvalstret utrotat stora delar av Europas bin) och det finns inte något som tyder på att just neonikotinoider i rapsodlingen skulle orsaka bidöd. Den ökning av vinterförluster av bisamhällen som skett 2003-2012 hänger snarare ihop med varroans invasion av landet. Någon ändring av beslutet är dock inte troligt. Vi måste komma ihåg att de här personerna i EU nyligen även har bestämt hur hårt och hur länge du ska få suga din matta med din dammsugare.
Förbudet mot neonikotinoider skulle alltså kunna ha en betydande negativ och långvarig effekt på produktionen av raps i EU och i världen. Det kan motivera ett högre pris på rapsfrö.
Vi går därför över till neutral rekommendation på raps.
Potatis
Potatisterminen som går mot aprilpriset steg med 4% i veckan. Det mesta av prisuppgången kom i fredags. Den senaste månaden har priset planat ut, men en uppgång är det ännu inte tal om. Att nedgången verkar ha förlorat kraft kan dock vara en utgångspunkt för en återhämtning upp mot i bästa fall 8 euro.
Gris
Lean hogs decemberkontrakt ligger kvar i prisintervallet mellan 87 och 90 cent. I fredags gjordes ett försök att bryta 90 cent, men där fanns uppenbarligen gott om säljare och marknaden stängde på 88.775 cent.
Mjölk
Terminerna på smör och SMP på EUREX handlades ner med 1 -2% i veckan efter resultatet på tisdagens Global Dairy Trade-auktion. Där föll smör med 4.1% och SMP med 1.2%. WMP steg dock med 1.6%. Ost rasade å andra sidan med 9.2%. Överlag var priserna 0.3% lägre.
Nedan ser vi att prisfallet i SMP på EUREX har fortsatt, medan smörterminerna bara trendar något lägre.
I USA, där priset på mjölkråvara noterades till rekordnivåer så sent som för lite drygt en månad sedan, har priset rasat ner från toppnivåerna vid 24 cent till 21.86 cent. Class 3 milk futures föll med 10% i veckan. Non-fat dry milk futures har dock varit i fallande trend sedan början av det andra kvartalet i år och föll ytterligare i veckan.
Förra veckan noterade vi att bensin var billigare än mjölk i USA. Det kanske inte stämmer den här veckan.
Socker
Prisfallet stannade på 15.50 cent, ungefär samma bottennivå som i september. Stöd kom från nyheten att bensinpriset höjs i Brasilien. Det tolkas som att det finns utrymme för ett högre pris på etanol och därmed ett högre pris på socker.
Regnen i det torkdrabbade Brasilien gör dock att produktionen kan bli högre än om torkan hade fortsatt.
Non-commercials sålde ytterligare drygt 11,000 kontrakt enligt veckans rapport. De är nästan rekordsålda terminer, vilket är en positiv faktor för marknaden, och med spekulantkollektivets latenta behov att köpa tillbaka terminerna.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Crude oil comment: A little sideways with new tests towards the 80-line likely
Brent moves into sideways trading around USD 81.5/b with new tests to the 80-line likely. Brent crude traded down 0.9% yesterday to a close of USD 81.29/b and traded as low as USD 80.39/b within the day. This morning it is gaining 0.3% to USD 81.6/b. No obvious major driver for that and the move in oil is well in line with higher industrial metals this morning. The technical picture for Brent 1M is still overbought in terms of RSI at 70.2. But as Brent now has traded a bit sideways for some days the overbought bearish calculus has started to ease a bit. But new tests towards the 80-line seems likely with current RSI at 70.2.
Scott Bessent says he fully supports harder sanctions on Russian oil exports if Donald Trump wishes to use such a tool in the coming negotiations with Russia over Ukraine. That may add some support to oil this morning. The latest US sanctions towards Russia clearly have an effect with one example being the tanker Bhilva which has made a U-turn back towards Russia after having been on course to India (Bloomberg).
US EIA projects US liquids growth of 538 kb/d/y in 2025. The US EIA released its monthly STEO report earlier this week. What is clear is that the boom-years in US oil production are behind us for now. But exactly pinning down at what level US oil production will grow in 2025 is hard. The EIA forecast for US hydrocarbon liquids looks the following:
Estimated US crude oil production growth is projected to be virtually zero in 2026. But including all sources of liquids it still sums up to 312 kb/d y/y in growth. A lot or a little? If global oil demand in 2026 only grows with 1 mb/d in 2026, then the US will cover 30% of global demand growth. That is a lot. For 2025 the EIA expects a total growth in US liquids of 538 kb/d y/y.
Smaller losses in existing shale oil production. If we instead look at EIA estimates for US shale oil production right here and now and how its components are changing, we see that 1) New monthly production is 666 kb/d, 2) Losses in existing production is 622 kb/d and thus 3) Net monthly growth is 44 kb/d m/m which equals 4) A net marginal annualized growth of 12*44 of 523 kb/d/y. What stands out here is that the EIA in its December report estimated that this marginal annualization only equated to 378 kb/d/y. So, it has been lifted markedly in the latest report. It is however on a downward trajectory and as such the EIA estimate in the table above of y/y growth for US crude oil of 331 kb/d/y may be sensible.
US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.
Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25. What stands out is that estimated losses in existing production is adjusted lower by 16.8 kb/d since November. That is the marginal monthly change. In other words, production in existing production is falling less agressively than estimated in December. But a monthly decline of 622 kb/d/m is of course still massive.
Analys
Crude oil comment: The rally has legs, but it takes time to wash out ingrained bearish sentiment from H2-24
Brent crude jumped jet another 2.7%. Brent crude jumped 2.7% yesterday to USD 82.03/b following a pull-back on Tuesday. Intraday it reached USD 82.63/b and its highest level since 26 July last year. Bullish US oil inventory data was a key reason for the jump higher yesterday coming on top of a steady tightening market since early December and fresh US sanctions on Russia last week.
US crude stocks down 17.6 mb since mid-November and total US commercial stocks down 65 mb since mid-July. US crude stocks fell 2 mb last week to its lowest level since April 2022. US crude stocks have declined every week since mid-November with a total of 17.6 mb. Total US commercial oil inventories fell 3.4 mb last week and have been in steady decline of close to 300 kb/d since early July. These declines in US oil stocks are the proof of the pudding in terms of the balance of the global oil market and explains well the rising oil prices since early December.
The IEA estimates a 400 kb/d deficit in H2-24. If so, then all global draws took place in the US. The IEA released its monthly Oil Market Report (OMR) yesterday with an estimate that the global oil market ran a deficit of about 400 kb/d through H2-24. If so, then close to all inventory draws in the whole world solely took place in US inventories which drew down by around 300 kb/d. That is hard to believe.
If we assume that US inventory draws were proportional to the US demand share of the world (about 20%), then global inventory draws in H2-24 probably was closer to 0.3/20% which equals 1.5 mb/d. Maybe a bit high but estimates by FGE indicates that global inventory draws were close to 1.0 mb/d in H2-24 depending on whether you equate on apparent demand or real demand. Higher if equated on real demand.
IEA surplus in 2025 is adjusted down by 200 kb/d. In reality it is now only a surplus of 400 kb/d. We think this surplus estimate will erode further as demand will be adjusted yet higher and supply will be adjusted yet lower going forward. The IEA adjusted 2024 demand higher by 100 kb/d with base effect to 2025 with the same. It also adjusted its non-OPEC production estimate for 2025 down by 100 kb/d. The effect was that call-on-OPEC rose by 200 kb/d for 2025. The IEA still estimates that OPEC must reduce its production by 0.6 mb/d in 2025 to keep market balanced and prices steady. But within that estimate it assumes that FSU increases production by 200 kb/d as if it is not a part of OPEC+. IEA estimate for call-on-OPEC+ thus only declines by 400 kb/d y/y in 2025. We think that this surplus will evaporate as: 1) US production will likely deliver a bit lower than expected. 2) Supply will also disappoint here and there around the world. 3) Global demand estimates will be revised higher for 2024 and 2025.
The rally thus has legs, but the technical picture is still in overbought territory so there will be some pullbacks on the way higher. Unless of course we rally all the way to USD 95/b and THEN we get the technical pullback. The market still seems to have bearish skepticism deeply ingrained in its back following H2-24 doom and gloom and is partially reluctant to trade higher. But that is attitude and not fundamentals.
The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.
The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b
US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.
US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.
US crude stocks at lowest level since 2022.
Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.
Analys
Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought
Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.
Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.
How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?
A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.
Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.
Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.
1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.
Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa
-
Nyheter3 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Analys2 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low