Följ oss

Nyheter

Scania och Fortescue utvecklar autonomt vägtransporttåg för gruvdrift

Publicerat

den

Lång lastbil i Australien

Scania och det australiensiska företaget Fortescue har kommit överens om att tillsammans utveckla och validera en fullt integrerad lösning för autonoma vägtransporttåg – ett road train.

Den globala gruvindustrin genomgår en omvandling, och autonoma lösningar får allt större uppmärksamhet. Utmaningarna kan tacklas med hållbarhet i fokus, då teknikutvecklingen inom området accelererar snabbt. 

– Genom att nyttja Scanias omfattande erfarenhet av lastbilsleveranser till gruvindustrin och vår expertis inom autonom körning, kommer lösningen med vägtransporttåg att minska gruvdriftens totala miljöpåverkan, säger Manfred Streit, VD vid Scania Australia. Den autonoma lösningen kommer att utvecklas, testas och valideras i samarbete med Fortescue vid deras järnmalmsverksamhet i Christmas Creek, Queensland. 

Med Scanias ledande teknik inom självkörande lastbilar kommer den autonoma lösningen att integreras med Fortescues Fleet Management System (FMS), som är utformat för att optimera fordonsutnyttjande och maximera produktivitet, samtidigt som effektiv bränsle- och energianvändning säkerställs för att minska koldioxidutsläppen. Lösningen kommer också att inkludera Scanias ombordautomationsteknik för Scania R770-lastbilen, kopplad till tre släpvagnar med en totalvikt på 120 ton och en lastkapacitet på 240 ton.  

– Det här är en fantastisk möjlighet för Scania att lära sig mer om autonomi i krävande miljöer tillsammans med en innovativ partner, säger Peter Hafmar, chef för Autonomous Solutions på Scania. 

Fortescue Metals VD, Dino Otranto, säger: ”Vår stora expertis inom autonoma transporter har gjort det möjligt för oss att tillsammans utveckla en unik autonom lösning som gör det möjligt att bryta höggradiga satellitfyndigheter på ett ekonomiskt sätt. Detta projekt hjälper oss att maximera produktiviteten med unika lågkostnadslösningar i vår gruvverksamhet. 

Scania Australia har arbetat nära Fortescue under många år och är glada över att detta gemensamma utvecklingsprojekt nu blir verklighet.  

– Deras tunga lastbilar arbetar i en otroligt tuff miljö. De lokala och globala gruvspecialisterna har tagit fram en lösning som kommer att öka både effektiviteten och säkerheten, säger Robert Taylor, chef för Mining på Scania Australia. 

Nyheter

Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar

Publicerat

den

Skogsplantor hos Stora Enso

Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.

Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin

Publicerat

den

SSE Consume Commodity Index

Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.

Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära