Följ oss

Nyheter

Royal Mint ser rekordstor efterfrågan på ädelmetaller från amerikanska investerare

Publicerat

den

Investerare undvek pappersguld under större delen av 2021. Men enligt det brittiska myntverket, Royal Mint, hade investerare en omättlig aptit på fysiskt guld och silver under det sista kvartalet 2021.

I ett pressmeddelande som publicerades förra veckan sa det brittiska myntverket att det såg en rekordstor internationell efterfrågan på sina ädelmetaller, ledd av amerikanska investerare.

Royal Mint sa att den internationella försäljningen under fjärde kvartalet 2021 ökade med 14,4 procent, jämfört med samma kvartal 2020. Samtidigt ökade köpen av ett troy ounce Britannia-tackor och -mynt från amerikanska konsumenter med 96 procent.

Samtidigt ökade den internationella försäljningen av silvertackor med 34 procent under det sista kvartalet förra året.

”Globalt fortsätter ädelmetaller att uppleva ett köptryck med detaljhandelsköp som ökar till rekordnivåer på marknader som Europa och USA, vilket visar att privatinvesteraren är oroad över framstegen i den globala ekonomiska återhämtningen när pandemin fortsätter”, säger Nick Bowkett, Head of Bullion Sales på The Royal Mint, i pressmeddelandet. ”Vi såg en betydande efterfrågan från internationella marknader då investerare försökte kompensera inflationsrisker genom att lägga till ädelmetaller till sin portfölj.”

Tyskland och Amerika verkar vara ledande i den fysiska efterfrågan på guld. Förra månaden rapporterade World Gold Council att amerikaner köpte rekordstora 117 ton guldtackor förra året, en ökning med 69 procent jämfört med 2020.

I Europa drev det andra året med rekordefterfrågan från Tyskland upp ädelmetallförsäljningen till 264 ton, en årlig ökning med 6 procent, enligt WGCs 2021 års guldefterfrågetrendsrapport.

Den globala efterfrågan på guld uppgick till 1 180 ton förra året, en ökning med 31 procent, sade WGC.

Analytiker har sagt att stigande inflationstryck och växande ekonomisk osäkerhet gör fysiskt guld till en attraktiv tillgång. Den ädla metallen ser också en förnyad efterfrågan som säker tillflyktsort när de geopolitiska spänningarna mellan USA och Ryssland ökar.

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Nyheter

Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering

Publicerat

den

Bergvägg

Mark- och miljödomstolen har idag meddelat dom i målet om Stortjärnhobbens bearbetningskoncession. Beslutet innebär att Lappland Guldprospektering får tillträde till området – ett avgörande steg mot framtida gruvbrytning i regionen.

Bearbetningskoncessionen för Stortjärnhobben är en central del i Lappland Guldprospekterings långsiktiga satsning på hållbar gruvutveckling i området. Projektet har varit föremål för juridisk prövning och dagens dom ger nu tydlighet kring markanvändningen.

”Vi är mycket nöjda över beslutet och ser nu fram emot att kunna lägga i nästa växel vad gäller utvecklingen av Stortjärnhobbens guldprojekt. Domstolens beslut är ett synnerligen viktigt steg och ger oss nu rätten att nyttja och förfoga över området”, säger VD Fredrik Johansson.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära