Connect with us

Nyheter

Råoljepriset har sjunkit till den lägsta nivån sedan Rysslands invasion av Ukraina

Published

on

Oljepriset har sjunkit till de lägsta nivåerna sedan Rysslands invasion av Ukraina, drivet av rädsla för lågkonjunktur. Brent-oljan stängde veckan kring 95 USD och WTI kring 88,50 USE. Båda kvaliteterna steg till långt över 120 dollar per fat tidigare i år efter att Ryssland invaderade Ukraina.

Fallet i oljepriset kommer som en lättnad för konsumenter som redan kämpar mot stigande inflation, med genomsnittliga gaspriser i USA som faller under 49 dagar i rad från och med torsdagen. President Joe Biden sa i en tweet på onsdagen att mer än hälften av bensinstationer i landet nu säljer bensin för under 4 dollar per gallon.

Energipriserna steg snabbt redan före kriget i Ukraina på grund av en uppgång i efterfrågan när pandemin ebbade ut. Prisuppgångarna utökades på grund av rädslan för ett avbrott i utbudet efter kriget startade, eftersom Ryssland är en stor oljeexportör.

När energiinflationen steg, började Federal Reserve att höja räntorna, vilket gör att allt från bolån till kreditkort dyrare och uppmuntrar människor att spara istället för att spendera – vilket i teorin hjälper till att få ner priserna.

Men det tar ett tag för effekterna att märkas och risken är att centralbanken höjer räntorna till en punkt där ekonomin bromsar in och till och med lutar in i recession när efterfrågan minskar.