Följ oss

Nyheter

Priset på naturgas i USA faller till den lägsta nivån på 25 månader

Publicerat

den

De amerikanska naturgasterminerna föll med cirka 3 procent till en lägsta nivå på 25 månader på fredagen på grund av prognoser för mindre kallt väder och lägre värmebehov under de kommande två veckorna än tidigare väntat. Det har gjort att priset på naturgas har sjunkit med över 63 procent under de senaste sju veckorna, den största sjuveckorsnedgången i historien. Vädret i USAs nedre 48 delstater var det näst varmaste någonsin i januari med en medeltemperatur på cirka 5,7 grader.

Den varmaste januari som registrerats var 2006 när temperaturen i genomsnitt var 6 grader, enligt data från Refinitiv och den federala regeringen.

I en prognos, som ytterligare har sänkt naturgaspriserna, förutspår meteorologer att de nuvarande kylan skulle upphöra den 4 februari och medeltemperaturerna kommer att klättra tillbaka till mestadels över normala nivåer från 5 februari till åtminstone 18 februari.

Federala tillsynsmyndigheter godkände denna vecka Freeports plan att börja skicka naturgas till en av anläggningens tre nedkylningsenheter, som förvandlar naturgas till LNG. På torsdagen bad Freeport tillsynsmyndigheterna om tillstånd att börja lasta LNG på fartyg för att frigöra utrymme i lagringstankarna för den nya LNG som förväntas produceras snart.

Analytiker har dock sagt att de fortfarande inte förväntar sig att Freeport ska återgå till full LNG-produktion förrän i mitten av mars eller senare. Freeport, USAs näst största LNG-exportanläggning, stängdes efter en brand i juni 2022.

Energimarknaden förväntar sig att gaspriserna kommer att stiga när anläggningen börjar producera LNG igen. Vid drift med full effekt kan Freeport omvandla cirka 2,1 miljarder kubikfot (bcf) gas till LNG varje dag. Det är cirka 2 procent av USA:s totala dagliga gasproduktion.

Federala tillsynsmyndigheter kommer att hålla ett offentligt möte på Freeport den 11 februari för att ge medlemmar i samhället och andra intresserade parter en möjlighet att uttrycka sina farhågor om Freeports omstartsplaner och få en uppdatering om vad som händer på anläggningen.

Under den senaste veckan har USA:s gasproduktion sjunkit med cirka 3,9 miljarder kubikfot per dag (bcfd) till enmånadslägsta på 93,6 bcfd när vinterstormar fryser olje- och gaskällor – så kallade freeze-offs – i flera delstater, inklusive Texas , Oklahoma, New Mexico och Pennsylvania.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära