Connect with us

Nyheter

Plus500 börsnoteras i London

Published

on

Plus 500, CFD-handel i råvaror

Handla olja och guld hos Plus 500Den internationella CFD-mäklaren Plus500 blir börsnoterad på AIM-marknaden i London under nästa vecka. Plus500 har genomfört en övertecknad nyemission på 75 miljoner USD som ger företaget en värdering på 200 miljoner USD.

Plus500 erbjuder handel på över 1700 finansiella instrument, så som aktier, index, valuta, ETFer och råvaror. Det gör det enkelt för kunderna att investera i marknadens alla instrument från ett och samma konto, och det är lika enkelt att spekulera i stigande som fallande priser.

Just möjligheten att kunna ta en position i fallande priser lika enkelt som stigande är en av fördelarna med instrument som CFDer. Det är ofta när vi ser breda prisfall på marknader som intresset för denna typ av instrument ökar. Det har kunnat observeras tidigare när vi sett breda prisfall på aktiemarknaden, där de som tidigare köpte underliggande direkt och spekulerade i uppgång vänder sig till andra instrument för att kunna dra nytta av fallande priser.

Trenden från aktiemarknaden kommer till råvaror

Här på Råvarumarknaden.se pratar vi ofta med flera läsare som handlar aktivt i priset på olja, naturgas, guld, silver, kaffe och frusen koncentrerad apelsinjuice. Det handlar om både kortsiktig trading och mer långsiktiga positioner. Det som dock är nytt för oss är att flera läsare som bygger upp långsiktiga innehav av fysiskt guld och silver tog tillfället i akt att ta position i fallande guld- och silverpriser via finansiella instrument när momentum för ädelmetallerna vände nedåt tidigare i år. Vilket gav fina vinster, som flera av dem vi pratat med sedan har använt för att köpa ytterligare guld- och silvertackor. Vi har alltså kunnat se en liknande utveckling för råvaror som tidigare observerats för aktier.

Se vår Handla med råvaror-guide för olika alternativ att köpa och sälja råvaror via, både i fysisk och finansiell form. Där finns även Plus500 som erbjuder handel i olja, guld, naturgas, silver, kaffe, koppar, socker, eldningsolja, palladium, bomull, platina, majs och sojabönor.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära