Palladium noterar nytt rekord

Priset på palladium nådde ett nytt rekord i fredags, och palladiumpriset börjar nu närma sig guldpriset. Denna ädelmetall kan nu komma att bli den ”värdefullaste” av alla de vanligaste ädelmetallerna.

Graf över prisutveckling på palladium

Priset på palladium rusade i veckan och noterade ett nytt rekord. Samtidigt förlänger denna notering förra årets prisrally, och minskar spreaden till guldpriset. Denna spread är nu den lägsta sexton år.

”Palladium har varit på en flerårig resa som visar få tecken på att minska,” skrev John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, i en ny rapport. ”Palladium är nära att bli den mest” värdefulla ”av ädla metaller.”

Sammantaget har den växande globala efterfrågan på industrimetaller väckt bekymmer om förmågan att få leveranser.

Handelskriget mellan USA och Kina

”Medan det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina drabbade många råvaror år 2018, kunde det inte dämpa palladiums kursuppgång”, säger Ciampaglia. ”Efterfrågan på palladium var särskilt stark förra året, eftersom miljöhänsyn har lett till ett globalt skifte från diesel till bensin och hybridfordon.”

”Inte ens nedgången i Kinas bilmarknad, världens största, dämpade efterfrågan”, sa han. Bilförsäljningen i Kina, den största globala marknaden, var på väg för sin årliga nedgång i tre decennier efter att ha dämpats med 16% i november.

”Brist på utbud fortsätter att stödja palladiums utveckling, med en stark flerårig tillväxt i palladiumbehov som nu skapar spänningar mot ett fast utbud”, sa Ciampaglia. ”Palladium är särskilt knappt och dess tillgång är oelastisk eftersom det vanligtvis är en biprodukt av malmer som bryts för andra metaller, som platina och rodium.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top