Följ oss

Nyheter

Indien fortsätter att köpa iransk olja under 2019

Publicerat

den

Oljeledning i skymning

Foto: Ray Bodden

Indien kommer sannolikt att fortsätta att köpa olja från Iran 2019. New Delhi väntar på ett positivt resultat när USA granskar upphävandet av det iranska oljeexportförbudet, enligt indiska regeringstjänstemän.

”Indien har haft omfattande diskussioner med USA om landets oljeekonomi och hur det var nödvändigt att få tillförlitlig och billig leverans för ekonomisk tillväxt. Vi meddelade att tills vi har tillgång till alternativ kan vi inte dra ner vår import från Iran”, säger en indiska regeringstjänsteman.

USA lanserade nya sanktioner mot Irans oljesektor den 4 november 2018, men den har beviljat undantag till åtta länder, inklusive Indien, så att de tillfälligt kan fortsätta att köpa iransk olja.

Viktigt att upprätthålla balans på oljemarknaden

Sanjiv Singh, ordförande för Indian Oil Corporation, anser att iransk råolja på global marknad är oerhört viktigt för att upprätthålla balans på oljemarknaden. Indien är en av de största konsumenterna av råolja och Iran har varit en av nyckelleverantörerna.

Den 6 december rapporterade Reuters att Indien kommer att importera råolja från Iran med hjälp av en rupeebaserad betalningsmekanism, som meddelades av en branschkälla som deltar i diskussioner.

Källan berättade att 50 procent av dessa betalningar kommer att användas för export av varor till Teheran och tillägger att Indiens statsägda UCO Bank förväntas meddela betalningsmekanismen under de kommande tio dagarna.

En överenskommelse hade undertecknats

”En överenskommelse hade undertecknats av den indiska och iranska regeringen den 2 november 2018 för oljebetalning i rupier och 50 procent av dessa medel hade öronmärkts för export”, enligt ett indiskt regeringsdokument.

Indien sägs ha köpt 9 miljoner fat iransk olja i november, enligt två branschkällor, vilket indikerar att världens tredje största oljeimportör fortsätter att köpa råolja från den islamiska republiken trots att amerikanska sanktioner träder i kraft den 4 november.

6 miljoner fat iransk olja

Indian Oil Corp sägs ha lyfta 6 miljoner fat iransk olja och Mangalore Refinery and Petrochemicals 3 miljoner fat, berättade källan för Reuters.

Förenta staterna kom att införa nya sanktioner som riktar sig mot Irans oljeindustri den 4 november för att försöka stoppa landets engagemang i konflikter i Syrien och Irak och ta Teheran till förhandlingsbordet över sitt ballistiska missilprogram.

Indien fortsätter med sitt förhållande med både sina viktigaste energipartner

En amerikansk regeringstjänsteman sade att Trump-administrationen är ”mitt i en intern process” för att överväga undantag för länder som minskar importen av iransk råolja. Tjänstemannen talade på villkor av anonymitet.

USA: s utrikesminister Mike Pompeo sa i Indien förra månaden att Trump-administrationen skulle överväga undantag för iranska oljeköpare som Indien, men de måste så småningom få ned importen till noll.

Indiska raffinaderier importerade omkring 10 miljoner fat iransk olja i oktober, och dess leveranser i november väntas bli lägre.

Nyheter

Outokumpu vill stärka leveranskedjan för hållbart nickel genom att förvärva andel i FPX Nickel

Publicerat

den

Nickelfyndighet

Outokumpu har ambitiösa hållbarhetsmål och letar ständigt efter möjligheter för att ytterligare minska utsläppen från sitt rostfria stål. Utöver att titta på vår egen produktionsverksamhet, försöker Outokumpu också stärka sin leveranskedja av hållbara råvaror för framtiden. Därför har bolaget idag tecknat ett avtal om att bli delägare i det kanadensiska bolaget, FPX Nickel, som den enda tillverkaren av rostfritt stål, med en ägarandel på 9,9 %. Koldioxidavtrycket för FPX Nickel-produkten beräknas vara bland de lägsta 10 % inom nickelindustrin och den är lätt att använda inom den rostfria stålindustrin, vilket gör den väl lämpad för Outokumpus tillverkning av rostfritt stål.

Med bas i Vancouver, Kanada, äger och utvecklar gruv- och prospekteringsföretaget FPX Nickel nickelfyndigheten Baptiste i Decar Nickel District i centrala British Columbia. Den nuvarande uppskattningen är att nickelproduktionen skulle kunna inledas i slutet av det här årtiondet. Outokumpu kommer att investera 11 miljoner euro i företaget. Med investeringen säkrar Outokumpu en rätt till andel av FPX Nickels framtida produktion.

Nicklet som finns i Baptiste-fyndigheten är i form av en naturligt förekommande nickel-järnlegering som kallas awaruite, som kommer att generera en ny ferronickelprodukt. Med tanke på dess ferromagnetiska egenskaper kan denna legering återvinnas till en högvärdig ferronickelprodukt med hjälp av en enkel process av magnetisk separation och flotation, vilket innebär vissa kostnads- och hållbarhetsfördelar i jämförelse med de traditionella smältugnstekniker som används för att producera ferronickel. Dessutom kommer närheten för Baptistefyndigheten till det kanadensiska vattenkraftsnätet att hjälpa FPX att uppnå nickelproduktion med något av den lägsta kolintensiteten inom den globala nickelindustrin.

”Vårt partnerskap med Outokumpu är ett bevis på Baptistes potential att producera en premium nickelprodukt som inte behöver mellansmältningsstadiet och därmed bli ett mycket eftertraktat råmaterial för ansvarsfull produktion av koldioxidsnåla färdiga produkter på flera konsument- och industrimarknader, inklusive rostfritt stål. FPX är glada över att vara Outokumpus föredragna partner då de försöker säkra de hållbara nickelmaterial med lång livslängd som bäst passar deras strategiska mål”, kommenterar Martin Turenne, FPX:s VD och koncernchef.

”Koldioxidavtrycket för Outokumpus rostfria stål är redan det lägsta i världen, men vi vill minska koldioxidutsläppen ytterligare i vår produkt. Detta kräver också en minskning av utsläppen från vår försörjningskedja. För att uppnå detta arbetar vi tillsammans med våra leverantörer för att stärka hållbarheten i hela leverantörskedjan – inklusive miljömässiga, sociala aspekter samt bolagsstyrning. Det nickel som finns i fyndigheten som utvecklats av FPX Nickel i Kanada har ett mycket lågt koldioxidavtryck. Därför är vi glada över att vara en del av detta utvecklingsprojekt som aktieägare, vilket, när det väl förverkligats, skulle innebära en utmärkt lågemissionskälla för nickel och i en sammansättning som passar vår egen produktion, säger Marc-Simon Schaar, chef för Raw Material Sourcing på Outokumpu.

Förstsätt läsa

Nyheter

Så ser planen ut för ny kärnkraft i Sverige enligt Vattenfall

Publicerat

den

Desirée Comstedt, affärsutvecklingsansvarig för kärnkraft på Vattenfall, gästar Rejlers Play och svarar på frågor om hur planen för ny kärnkraft i Sverige ser ut från Vattensfalls synvinkel. Desirée leder en förstudie om förutsättningarna för att bygga minst två små modulära reaktorer (SMR) i Sverige som ska vara klar vid årsskiftet.

Förstsätt läsa

Nyheter

Citi ser silver handlas till 30 dollar inom sex till tolv månader

Publicerat

den

Silvermynt

Silverpriset kan nå 30 dollar per troy ounce under de kommande sex månaderna till ett år, med ett nära förestående stöd från köpare som ser värdet på metallen efter dess skarpaste prisfall på en månad sedan februari, säger Citigroup.

”Vi tror att den senaste tidens svaga priser erbjuder en stark köpmöjlighet, vilket upprepar vår prognos på 30 dollar per troy ounce silver under de kommande 6-12 månaderna när tillväxten i USA rullar över, även om tillväxten på tillväxtmarknaderna stagnerar”, sa Citis analytiker.

”Vi förväntar oss att silver kommer att stiga i väntan på fallet i amerikanska räntor och realräntorna som sannolikt kommer att följa med en förväntad omsvängning av USA:s tillväxt under Q4’22 eller början av 2024” sa Citis analytiker. ”Detta borde tynga dollarn, och Citi-ekonomerna förväntar sig att amerikanska räntor och dollarn kommer att försvagas ytterligare (DXY till 96).”

Med vissa marknadsspelare som tror att Federal Reserve kommer att sänka räntorna redan i september, trots att centralbankens mer hökaktiga tjänstemän förespråkar en stramare penningpolitik under överskådlig framtid, ser silver fundamentalt ut att vara redo för en bättre utveckling, sa Citis analytiker.

”Allt detta borde understödja ETFers efterfrågan på silver” sade analytikerna och hänvisade till börshandlade produkter kopplade till råvaran. ”Svagare konkurrens om investeringskapital från andra tillgångsklasser borde också stödja silverprissättningen eftersom marknaderna i allt högre grad prissätter recessionsrisker i USA.”

Kina kan komma att öka efterfrågan under det 2023

Citis analytiker tror också på en potentiell silverefterfrågan från Kina från andra halvåret i år. ”Våra ekonomer förväntar sig att Kina kommer att fortsätta att gradvis återhämta sig och varje associerad återhämtning i EM-tillväxtsentimentet kan vara en stegvis medvind för silver – Tillväxtmarknadernas efterfrågan på silver har varit svag med Kina och Indiens lagernedgång. Vi förväntar oss att Kinas efterfrågan kan återhämta sig under 2H 23 efter ytterligare lättnader från PBoC.”

”Kinas tröga ekonomiska återhämtning har drabbat efterfrågan på silver, med lokala premier som föll till 0,3 procent i april. Ytterligare lättnader för att stärka Kinas ekonomi kan leda till en starkare efterfrågan på silver under 2H’23.”

Indien var en annan lovande marknad, sa Citi-analysen. ”Indien är en priskänslig marknad som kan fortsätta att minska sina lager med högre priser under 2023” sa analytikerna.

Förstsätt läsa

Populära