Indien fortsätter att köpa iransk olja under 2019

Oljeledning i skymning

Foto: Ray Bodden

Indien kommer sannolikt att fortsätta att köpa olja från Iran 2019. New Delhi väntar på ett positivt resultat när USA granskar upphävandet av det iranska oljeexportförbudet, enligt indiska regeringstjänstemän.

”Indien har haft omfattande diskussioner med USA om landets oljeekonomi och hur det var nödvändigt att få tillförlitlig och billig leverans för ekonomisk tillväxt. Vi meddelade att tills vi har tillgång till alternativ kan vi inte dra ner vår import från Iran”, säger en indiska regeringstjänsteman.

USA lanserade nya sanktioner mot Irans oljesektor den 4 november 2018, men den har beviljat undantag till åtta länder, inklusive Indien, så att de tillfälligt kan fortsätta att köpa iransk olja.

Viktigt att upprätthålla balans på oljemarknaden

Sanjiv Singh, ordförande för Indian Oil Corporation, anser att iransk råolja på global marknad är oerhört viktigt för att upprätthålla balans på oljemarknaden. Indien är en av de största konsumenterna av råolja och Iran har varit en av nyckelleverantörerna.

Den 6 december rapporterade Reuters att Indien kommer att importera råolja från Iran med hjälp av en rupeebaserad betalningsmekanism, som meddelades av en branschkälla som deltar i diskussioner.

Källan berättade att 50 procent av dessa betalningar kommer att användas för export av varor till Teheran och tillägger att Indiens statsägda UCO Bank förväntas meddela betalningsmekanismen under de kommande tio dagarna.

En överenskommelse hade undertecknats

”En överenskommelse hade undertecknats av den indiska och iranska regeringen den 2 november 2018 för oljebetalning i rupier och 50 procent av dessa medel hade öronmärkts för export”, enligt ett indiskt regeringsdokument.

Indien sägs ha köpt 9 miljoner fat iransk olja i november, enligt två branschkällor, vilket indikerar att världens tredje största oljeimportör fortsätter att köpa råolja från den islamiska republiken trots att amerikanska sanktioner träder i kraft den 4 november.

6 miljoner fat iransk olja

Indian Oil Corp sägs ha lyfta 6 miljoner fat iransk olja och Mangalore Refinery and Petrochemicals 3 miljoner fat, berättade källan för Reuters.

Förenta staterna kom att införa nya sanktioner som riktar sig mot Irans oljeindustri den 4 november för att försöka stoppa landets engagemang i konflikter i Syrien och Irak och ta Teheran till förhandlingsbordet över sitt ballistiska missilprogram.

Indien fortsätter med sitt förhållande med både sina viktigaste energipartner

En amerikansk regeringstjänsteman sade att Trump-administrationen är ”mitt i en intern process” för att överväga undantag för länder som minskar importen av iransk råolja. Tjänstemannen talade på villkor av anonymitet.

USA: s utrikesminister Mike Pompeo sa i Indien förra månaden att Trump-administrationen skulle överväga undantag för iranska oljeköpare som Indien, men de måste så småningom få ned importen till noll.

Indiska raffinaderier importerade omkring 10 miljoner fat iransk olja i oktober, och dess leveranser i november väntas bli lägre.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top