Nyheter
Indien fortsätter att köpa iransk olja under 2019

Indien kommer sannolikt att fortsätta att köpa olja från Iran 2019. New Delhi väntar på ett positivt resultat när USA granskar upphävandet av det iranska oljeexportförbudet, enligt indiska regeringstjänstemän.
”Indien har haft omfattande diskussioner med USA om landets oljeekonomi och hur det var nödvändigt att få tillförlitlig och billig leverans för ekonomisk tillväxt. Vi meddelade att tills vi har tillgång till alternativ kan vi inte dra ner vår import från Iran”, säger en indiska regeringstjänsteman.
USA lanserade nya sanktioner mot Irans oljesektor den 4 november 2018, men den har beviljat undantag till åtta länder, inklusive Indien, så att de tillfälligt kan fortsätta att köpa iransk olja.
Viktigt att upprätthålla balans på oljemarknaden
Sanjiv Singh, ordförande för Indian Oil Corporation, anser att iransk råolja på global marknad är oerhört viktigt för att upprätthålla balans på oljemarknaden. Indien är en av de största konsumenterna av råolja och Iran har varit en av nyckelleverantörerna.
Den 6 december rapporterade Reuters att Indien kommer att importera råolja från Iran med hjälp av en rupeebaserad betalningsmekanism, som meddelades av en branschkälla som deltar i diskussioner.
Källan berättade att 50 procent av dessa betalningar kommer att användas för export av varor till Teheran och tillägger att Indiens statsägda UCO Bank förväntas meddela betalningsmekanismen under de kommande tio dagarna.
En överenskommelse hade undertecknats
”En överenskommelse hade undertecknats av den indiska och iranska regeringen den 2 november 2018 för oljebetalning i rupier och 50 procent av dessa medel hade öronmärkts för export”, enligt ett indiskt regeringsdokument.
Indien sägs ha köpt 9 miljoner fat iransk olja i november, enligt två branschkällor, vilket indikerar att världens tredje största oljeimportör fortsätter att köpa råolja från den islamiska republiken trots att amerikanska sanktioner träder i kraft den 4 november.
6 miljoner fat iransk olja
Indian Oil Corp sägs ha lyfta 6 miljoner fat iransk olja och Mangalore Refinery and Petrochemicals 3 miljoner fat, berättade källan för Reuters.
Förenta staterna kom att införa nya sanktioner som riktar sig mot Irans oljeindustri den 4 november för att försöka stoppa landets engagemang i konflikter i Syrien och Irak och ta Teheran till förhandlingsbordet över sitt ballistiska missilprogram.
Indien fortsätter med sitt förhållande med både sina viktigaste energipartner
En amerikansk regeringstjänsteman sade att Trump-administrationen är ”mitt i en intern process” för att överväga undantag för länder som minskar importen av iransk råolja. Tjänstemannen talade på villkor av anonymitet.
USA: s utrikesminister Mike Pompeo sa i Indien förra månaden att Trump-administrationen skulle överväga undantag för iranska oljeköpare som Indien, men de måste så småningom få ned importen till noll.
Indiska raffinaderier importerade omkring 10 miljoner fat iransk olja i oktober, och dess leveranser i november väntas bli lägre.
Nyheter
SGU vill att uranförbudet upphävs

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.
Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.
– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.
SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.
– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.
SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.
Källa: Sveriges geologiska undersökning
Nyheter
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.
Nyheter
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april