Nyheter
Palladium når ny rekordnivå efter starka fundamenta
I veckan handlades palladium upp kraftigt, spotpriset nådde sin högsta nivå någonsin på en bit över 1 400 USD per troy ounce. Stark fundamenta ligger bakom uppgången, som bland annat förklaras av att en ädelmetallindustrins största konsumenter prognostiserat ett ökat utbudsunderskott år 2019.
I den senaste marknadsrapporten för Platinum Group Metals hävdade Johnson Matthey att industrins efterfrågan skulle överträffa utbudet med nästan en miljon troy ounces under 2019. Detta på grund av en ökande efterfrågan, som i sin tur beror på strängare utsläppsnormer. Palladium är en nyckelkomponent i katalysatorer som finns i bensindrivna fordon för att minska skadliga utsläpp.
”Underskottet på palladiummarknaden ser ut att öka dramatiskt år 2019. Detta till följd av en strängare utsläppslagstiftning som förutspås för att stimulera tvåsiffriga ökningar i palladiumbehov från europeiska och kinesiska biltillverkare”, framgår det av rapporten.
Klyftan mellan industriell efterfrågan och utbud
Produktionsbristerna de senaste åren har sin förklaring i investeringar, eller snarast bristen på sådana. Innehaven hos de börshandlade fonderna har samtidigt minskat kraftigt. Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF (NYSEArca: PALL) har sett innehavet falla till 730 000 troy ounces. Marknaden har lämnats utan tillräcklig likviditet ”för att överbrygga klyftan mellan industriell efterfrågan och utbud”, skriver Johnson Matthey i sin rapport.
2014, när denna börshandlade fond var som störst, uppgick innehavet till nästan tre miljoner troy ounce. Under de fyra åren sedan dess har inlösen av dessa innehav ökat marknadslikviditeten med mer än 2,2 miljoner ounces. Detta har dock inte varit tillräckligt för att förhindra en serie marknadsunderskott och en gradvis begränsad fysisk tillgänglighet.
De ryska lagren håller på att ta slut
Samtidigt varnar några analytiker för att Rysslands strategiska lager av palladium håller på att ta slut. Ryssland är vid sidan av Sydafrika en av världens största producenter av palladium. Johnson Matthey uppskattar att 11,5 miljoner ounces palladium har tagits ut ur de strategiska lagren under det senaste decenniet.
Handelsdatan stöder enligt Platinum Group Metals-rapporten uppfattningen att marknadsöverhänget som skapades av den ryska regeringens försäljning under 1990-talet och början av 2000-talet konsumerats snabbt.
Palladium-ETF åter tillgänglig i Sverige
Det är numera åter möjligt att handla palladium som en börshandlad fond hos Nordnet. Denna heter ETFS Physical Palladium (ISIN DE000A0N62E5) och handlas på den tyska börsen Xetra.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030