Följ oss

Nyheter

OPEC+ tillkännager överraskande produktionsnedskärningar

Publicerat

den

OPEC

Saudiarabien och andra OPEC+-oljeproducenter tillkännagav på söndagen frivilliga nedskärningar av sin produktion på cirka 1,15 miljoner fat råolja per dag. Nedskärningen var ett överraskande drag som syftar till att stödja marknadsstabiliteten, dvs att få upp oljepriset.

Gruppen hade i stort sett förväntats hålla fast vid sina redan överenskomna nedskärningar på 2 miljoner bpd eftersom dess ministerpanel, som inkluderar Saudiarabien och Ryssland, träffas på måndag.

I oktober förra året kom OPEC+, som består av Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) och allierade ledda av Ryssland, överens om produktionsnedskärningar på 2 miljoner bpd från november till slutet av året, vilket gjorde Washington upprörd eftersom ett stramare utbud får oljepriserna att stiga, allt annat lika. USA argumenterar istället för att världen behöver lägre oljepriser för att stödja den ekonomiska tillväxten. Ett annat argument är att lägre oljepriser gör det svårare för Rysslana att dra ekonomisk fördel av detta och att landet får svårare att finansiera kriget i Ukraina. 

Söndagens oväntade frivilliga nedskärningar, som startar från maj, kommer utöver de som redan avtalats i oktober. Riyadh sa att man skulle minska produktionen med 500 000 bpd medan Irak kommer att minska sin produktion med 211 000 bpd, enligt officiella uttalanden.

Förenade Arabemiraten sa att de skulle minska produktionen med 144 000 bpd, Kuwait tillkännagav en minskning med 128 000 bpd medan Oman meddelade en minskning med 40 000 bpd och Algeriet sa att de skulle minska sin produktion med 48 000 bpd. Kazakstan kommer också att minska produktionen med 78 000 bpd.

Rysslands vice premiärminister Alexander Novak sa på söndagen att Moskva kommer att förlänga en frivillig sänkning med 500 000 bpd till slutet av 2023. Moskva tillkännagav dessa sänkningar ensidigt i februari efter införandet av västerländska pristak.

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad som händer med råvaror, dollar, olja, mjölk och koppar

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett inslag om aktuella rörelser på råvarumarknaden. Hur oljepriserna har sjunkit, påverkat av OPEC+ planer på att öka produktionen. Samtidigt har kopparpriserna stigit, vilket professor Adam Simon vid University of Michigan förklarar med kopparens nära koppling till global ekonomisk tillväxt.

Dollarförsvagningen är en annan viktig faktor, vilket kan påverka råvarupriser generellt. Dessutom diskuteras prisrekord på mjölk, där svenska mjölkbönder nu får högre ersättning, vilket möjliggör investeringar i verksamheten. Samtalen berör också framtida kopparproduktion och behovet av nya gruvor, samt vikten av återvinning.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära