Följ oss

Nyheter

OPEC kräver oljeinvesteringar på 12,1 biljoner dollar

Publicerat

den

OPECs World Oil Outlook ser en efterfrågan på nära 110 miljoner fat per dag 2045, vilket många anser vara överoptimistiskt. Siffran återspeglar Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conferences tema, kroniska underinvesteringar och utgiftsbehov för alla energikällor, inklusive fossila bränslen.

Kroniska underinvesteringar i olja är huvudtemat 

Det övergripande temat från konferensen Adipec (31 oktober-5 nov) i Abu Dhabi är de kroniska underinvesteringarna i den globala oljeindustrin under de senaste åren, delvis på grund av nedgångar i industrin och covidpandemin. 

Policyer för att avsluta finansieringen av kolväteprojekt lyftes också fram som en drivkraft för bristande investeringar. Slutsatserna från många talare vid evenemanget var att större investeringar i energiomställningen inte bör ske på bekostnad av olja och gas.

Globala oljerelaterade investeringsbehov över 2022-2045 uppgår till 12,1 biljoner dollar – enligt OPEC – varav 9,5 biljoner dollar är för uppströms, 1,6 biljoner dollar nedströms och 1 biljoner dollar i mitten. Nordamerika utgör huvuddelen av uppströms finansieringsbehov under denna period.

OPECs efterfrågeutsikter optimistiska

OPECs nya World Oil Outlook förutspår oljeefterfrågan kommer att öka med 13 miljoner fat per dag till 110 miljoner 2045, vilket anses vara mycket optimistiskt. Ändå pekar en ännu mer blygsam efterfrågetillväxt på fortsatt åtstramning på marknaden, med tanke på de begränsade utbudsutsikterna. Även om flyg och petrokemiska sektorer kan bidra till ökad efterfrågan, kommer en accelererad användning av elbilar och bränsleeffektivitet sannolikt att minska efterfrågan på vägtransporter.

OPEC förväntar sig att utvecklingsekonomier – särskilt Afrika – kommer att driva högre ekonomisk tillväxt och oljeefterfrågan, och ser att den globala energiefterfrågan ökar med 23 procent för att nå 351 miljoner fat oljeekvivalenter per dag 2045. Olja fortsätter att ha den största andelen energimix. Nästan all tillväxt i den globala energiefterfrågan förväntas komma från länder utanför OECD.

Efterfrågan på olja

Osäkerhet i utbudsutsikterna medför risker för oljemarknaden

Det finns fortfarande betydande osäkerhet kring utsikterna för oljeförsörjningen, vilket pekar på en lång period av potentiellt underutbud och förhöjda priser. Hög inflation, ett underskott i uppströmsinvesteringar – i kombination med ökade geopolitiska risker – signalerar en begränsad utbudsbild mot en relativt robust utsikter för efterfrågetillväxt på kort sikt. 

Det tyder på att utbudstillväxten måste komma inte bara från OPEC, utan också från icke-OPEC-medlemmar – särskilt USA, Brasilien, Guyana, Kanada och Norge. OPEC:s produktion uppgår till 42,4 miljoner fat per dag mer 2045 – där gruppens marknadsandel som stiger till 39 procent 2045 från 33 procent 2030.

Tillgången utanför OPEC förväntas nå en topp på mer än 72 miljoner fat per dag runt 2030 – baserat på OPEC:s World Oil Outlook 2022 – innan den sjunker till 67,5 miljoner fat per dag 2045.

Nedströms kan förbli stram trots utökade raffinaderikapacitet

Nedströmssektorn kan förbli stram på kort och medellång sikt – enligt OPEC – med underskottet av förväntad raffineringskapacitet kontra den nödvändiga raffineringskapaciteten som toppar på cirka 2,7 miljoner fat per dag 2023 och 2024. Med en efterföljande lättnad i efterfrågetillväxten och eventuellt kapacitetstillskott kan detta underskott sjunka till mindre än 1,5 miljoner fat per dag 2027.

Raffinaderikapacitetstillskott under 2022-27 uppskattas till 7,3 miljoner fat per dag, enligt OPEC, följt av 8,3 miljoner fat per dag efter 2027. Cirka 90 procent av tillskotten kommer att ske i Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika – där efterfrågan tillväxten förväntas till största delen komma från.

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära