Oljepriskrasch sänker de globala finansmarknaderna

Oljefat fyllda med olja

Oljepriserna drabbades under måndagen av det värsta fallet på en dag sedan Gulfkriget 1991 efter att OPEC och Ryssland innan helgen inte lyckades komma överens om minskningar av oljeproduktionen och att Saudiarabien under inledningen av helgen då bestämde sig för att i stället öka produktionen och chocka marknaden. Denna oljepriskrasch sänkte i sin tur de globala finansmarknaderna.

Priset på Brent Crude sjönk över 30 procent till 31 USD per fat innan den återhämtade sig till 36 dollar per fat under morgonen.

Oljepriserna har varit under betydande press sedan OPEC-ledaren Saudiarabien sänkte sina priser efter att ha misslyckats med att övertyga Ryssland att sänka oljeproduktionen vid ett möte i fredags.

Kan komma att öka produktionen till 11 miljoner fat

Man tror att Saudiarabien skulle kunna öka produktionen till nästan 11 miljoner fat per dag (bpd) i april efter att OPEC misslyckats nå en överenskommelse.

OPEC-mötet hölls för att diskutera hur organisationen svarar på den fallande efterfrågan på olja som drivs av coronaviruset.

FTSE 100, där stora oljeföretag som BP ingår, backade med 8,5 procent till 5 899, som är det största fallet på en dag sedan finanskrisen, medan Euro Stoxx 50 föll med 7,2 procent.

I Asien föll Nikkei 225 med 5,1 % över natten medan Hang Seng föll med 3,4 %. Nigel Green, VD och grundare av deVere Group kommenterade: ”Detta är en fråga som inte kommer att lösas över en natt och det kan förväntas få långtgående konsekvenser. Den slutliga påverkan som oljepriskriget kommer att få på en redan svag världsekonomi som kämpar med att hantera spridningen av coronavirus är okänd. Men, risken för en kort men allvarlig global recession under 2020 har ökat kraftigt.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top