Oljepriset försöker upprätthålla momentum

Fat med olja
Foto: Joanna Boj

Olja var en av förra årets sämsta råvaror, men nu verkar det bli annorlunda. Förra veckan publicerade Energy Information Administration en veckorapport som avslöjade att oljelagren steg med mindre än en miljon fat under förra veckan. Förväntningarna låg på en ökning om 3,1 miljoner fat olja. Vidare föll bensinlagren oväntat med 2,2 miljoner fat, den första nedgången sedan november 2018. Detta beror på att raffineringsaktiviteten saktade med 2,8 procentenheter till 90,1 % kapacitetsutnyttjandegrad.

Marknaden stärks av optimism över handelsförhandlingarna mellan Förenta staterna och Kina som slutfördes den 31 januari. Marknaden har även stärks av den starka efterlevnaden av de OPEC-ledda leveransnedskärningarna under januari.

Oljeprisets utveckling i januari 2019

Januari 2019 representerar en av oljans bästa månader. Januari 2019 var Brent crudes bästa månad sedan april 2016. Energiinformationsleverantören Argus Media säger att producentnedskärningar kommer så småningom att hjälpa till att stärka oljepriset igen.

I december kom de långa diskussionerna om organisationen av oljeproducerande länder (OPEC) till ett slut, vilket resulterade i en produktionsminskning som var större än väntat. OPEC och associerade partners gick med på att minska produktionen med 1,2 miljoner fat per dag. OPEC som ansvarar för att minska sin produktion med 800 000 fat.

Förra veckan såg vi ett antal händelser med inverkan på oljemarknaden, inklusive en åtstramning av USA: s utbud och meddelandet om amerikanska sanktioner mot Venezuela. Svaga PMI-data från Kina påverkade också oljepriset tillsammans med duvaktiga utsikter från den amerikanska centralbanken FED.

Den senaste produktionsnedskärningen kom som en överraskning för många oljeanalytiker, eftersom de första uppskattningarna var en nedskärning om en miljon fat per dag varav 650 000 fat per dag för OPEC. Ryssland, en icke-OPEC-medlem, har kommit att bli en viktig aktör i förhandlingarna, särskilt när diskussionerna blev spända mellan rivalerna Saudiarabien och Iran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top