Följ oss

Nyheter

Oljepriset försöker upprätthålla momentum

Publicerat

den

Fat med olja
Fat med olja
Foto: Joanna Boj

Olja var en av förra årets sämsta råvaror, men nu verkar det bli annorlunda. Förra veckan publicerade Energy Information Administration en veckorapport som avslöjade att oljelagren steg med mindre än en miljon fat under förra veckan. Förväntningarna låg på en ökning om 3,1 miljoner fat olja. Vidare föll bensinlagren oväntat med 2,2 miljoner fat, den första nedgången sedan november 2018. Detta beror på att raffineringsaktiviteten saktade med 2,8 procentenheter till 90,1 % kapacitetsutnyttjandegrad.

Marknaden stärks av optimism över handelsförhandlingarna mellan Förenta staterna och Kina som slutfördes den 31 januari. Marknaden har även stärks av den starka efterlevnaden av de OPEC-ledda leveransnedskärningarna under januari.

Oljeprisets utveckling i januari 2019

Januari 2019 representerar en av oljans bästa månader. Januari 2019 var Brent crudes bästa månad sedan april 2016. Energiinformationsleverantören Argus Media säger att producentnedskärningar kommer så småningom att hjälpa till att stärka oljepriset igen.

I december kom de långa diskussionerna om organisationen av oljeproducerande länder (OPEC) till ett slut, vilket resulterade i en produktionsminskning som var större än väntat. OPEC och associerade partners gick med på att minska produktionen med 1,2 miljoner fat per dag. OPEC som ansvarar för att minska sin produktion med 800 000 fat.

Förra veckan såg vi ett antal händelser med inverkan på oljemarknaden, inklusive en åtstramning av USA: s utbud och meddelandet om amerikanska sanktioner mot Venezuela. Svaga PMI-data från Kina påverkade också oljepriset tillsammans med duvaktiga utsikter från den amerikanska centralbanken FED.

Den senaste produktionsnedskärningen kom som en överraskning för många oljeanalytiker, eftersom de första uppskattningarna var en nedskärning om en miljon fat per dag varav 650 000 fat per dag för OPEC. Ryssland, en icke-OPEC-medlem, har kommit att bli en viktig aktör i förhandlingarna, särskilt när diskussionerna blev spända mellan rivalerna Saudiarabien och Iran.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära