Nyheter
Oljepriset återvänder till 100 dollar per fat

Eric Nuttall, partner och senior portföljförvaltare på Ninepoint Partners, har sagt till Financial Post att oljepriserna kommer att återgå till 100 dollar per fat 2023. Enligt analytikerna kommer många av motvindarna som har avbrutit oljeprisuppgången i år, bland annat Kinas noll covid-politik och de samordnade SPR-releaserna från flera regeringar inte längre att finnas där 2023. Tillsammans med sanktioner mot Rysslands olja och gas borde detta höja oljepriserna. Han har också förutspått att energisektorn kommer att fortsätta att överträffa andra marknadssektorer på grund av hög efterfrågan på olje- och gaslager.
Nutall är inte den enda optimisten
Förra veckan förutspådde Bank of America att priset på Brent-olja snabbt kan gå över 90 dollar per fat på baksidan av den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjningar och en ”lyckad” ekonomisk återöppning av Kina.
BofA har förutspått att Brent-priset – som för närvarande handlas till 77,93 USD – kommer att nå i genomsnitt 100 USD per fat under 2023 tack vare återhämtningen av den kinesiska oljeefterfrågan efter en återöppning efter covid-19. Detta sker i kombination med en nedgång i ryska leveranser på cirka en miljon fat per dag (bpd) . Enligt investmentbanken kommer OPEC+ sannolikt att fullt ut genomföra en produktionsminskning på två miljoner bpd i ett försök att höja oljepriserna.
Prognosen har kommit i en tid då oljepriserna stadigt har sjunkit på grund av farhågor för att en försvagad global ekonomi skulle dämpa efterfrågan på bränsle. Förra veckan tillkännagav Peking de mest genomgripande ändringarna av sina strikta covid-19-riktlinjer.
”Vår prognos för efterfrågan på olja och prisprognoser för 2023 är starkt beroende av en stark efterfrågetillväxt i Kina och Indien, så eventuella förseningar vid återöppning av Asien kan påverka vår förväntade prisbana” sa banken och tillade att vägen till en post-pandemisk miljö kanske inte är lätt ”med tanke på de låga nivåerna av immunitet i Kina.”
Råoljepriset är nästan oförändrat på året och har redovisat sina största veckoförluster på mer än åtta månader, eftersom omstarter för viktiga pipelines minskade utbudsproblem i kombination med pågående oro för en global recession och en svagare efterfrågan på råolja från Kina.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer