Nyheter
Oljepriset återvänder till 100 dollar per fat
Eric Nuttall, partner och senior portföljförvaltare på Ninepoint Partners, har sagt till Financial Post att oljepriserna kommer att återgå till 100 dollar per fat 2023. Enligt analytikerna kommer många av motvindarna som har avbrutit oljeprisuppgången i år, bland annat Kinas noll covid-politik och de samordnade SPR-releaserna från flera regeringar inte längre att finnas där 2023. Tillsammans med sanktioner mot Rysslands olja och gas borde detta höja oljepriserna. Han har också förutspått att energisektorn kommer att fortsätta att överträffa andra marknadssektorer på grund av hög efterfrågan på olje- och gaslager.
Nutall är inte den enda optimisten
Förra veckan förutspådde Bank of America att priset på Brent-olja snabbt kan gå över 90 dollar per fat på baksidan av den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjningar och en ”lyckad” ekonomisk återöppning av Kina.
BofA har förutspått att Brent-priset – som för närvarande handlas till 77,93 USD – kommer att nå i genomsnitt 100 USD per fat under 2023 tack vare återhämtningen av den kinesiska oljeefterfrågan efter en återöppning efter covid-19. Detta sker i kombination med en nedgång i ryska leveranser på cirka en miljon fat per dag (bpd) . Enligt investmentbanken kommer OPEC+ sannolikt att fullt ut genomföra en produktionsminskning på två miljoner bpd i ett försök att höja oljepriserna.
Prognosen har kommit i en tid då oljepriserna stadigt har sjunkit på grund av farhågor för att en försvagad global ekonomi skulle dämpa efterfrågan på bränsle. Förra veckan tillkännagav Peking de mest genomgripande ändringarna av sina strikta covid-19-riktlinjer.
”Vår prognos för efterfrågan på olja och prisprognoser för 2023 är starkt beroende av en stark efterfrågetillväxt i Kina och Indien, så eventuella förseningar vid återöppning av Asien kan påverka vår förväntade prisbana” sa banken och tillade att vägen till en post-pandemisk miljö kanske inte är lätt ”med tanke på de låga nivåerna av immunitet i Kina.”
Råoljepriset är nästan oförändrat på året och har redovisat sina största veckoförluster på mer än åtta månader, eftersom omstarter för viktiga pipelines minskade utbudsproblem i kombination med pågående oro för en global recession och en svagare efterfrågan på råolja från Kina.