Ökade trender mot energieffektivitet gynnar litium

Att få mer för mindre lockar konsumenter i många sektorer, och energisektorn är inget undantag. Vi ser därför hur trender mot energieffektivitet gynnar litium.

Litium - en råvara i USA

”Vilken skillnad ett decennium kan göra. 2010 drevs våra telefoner och datorer av batterier” konstaterade en CNBC-rapport om batteriförbrukningen det senaste decenniet. ”I slutet av decenniet börjar de också driva våra bilar och hus. Under de senaste tio åren drog en kraftigt ökad produktion av litiumjonbatterier ned priserna. För första gången i historien blev elektriska fordon kommersiellt hållbara med tanke på både kostnad och prestanda.

Med populariteten hos elfordon från biltillverkare som till exempel Tesla har litiumindustrin tagit en ny vändning. Ett ökat intresse att gå över från fossil energi till förnybar sammanfaller med att teknologin blivit effektivare som möjliggör nya användningsområden. Det är verkligen en skarp kontrast från vad det var när litiumjonbatterieteknologin introducerades på 70-talet.

Utvecklades redan på 1970-talet

”Litium-jon-batterier – som i sig kan vara en total term – utvecklades på 1970-talet och kommersialiserades först av Sony 1991 för företagets handhållna videokamera. De finns nu i allt från iPhones, medicinsk utrustning, flygplan till den internationella rymdstationen”

”Under de senaste decennierna har utvecklingen av litiumjonbatterier gått snabbt, och vi kan förvänta oss att många fler viktiga upptäckter kommer när det gäller batteriteknologi” sade Kungliga Vetenskapsakademien i oktober. ”Dessa framtida genombrott kommer utan tvekan att leda till ytterligare förbättringar i våra liv, inte bara för vår bekvämlighet, utan också med avseende på globala och lokala miljöer och i slutändan hela vår planets hållbarhet”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top