Följ oss

Nyheter

Ökad avkastning på jordbruksrelaterade råvaror

Publicerat

den

Torbjörn Iwarson - Bättre betalt för skörden

Riskhantering för lantbrukare - Torbjörn IwarssonI måndags var vi i väg på en releaselunch för en bok om råvaror, Bättre betalt för skörden, en bok skriven av Torbjörn Iwarson. Boken inriktar sig förvisso på utbudssidan, det vill säga den är i första hand skriven för bönder och jordbrukare, men vi anser att den är ett måste för alla dem som handlar med råvaror, i alla fall jordbruksrelaterade sådana, ofta benämnt Grains. Även om boken har undertiteln Riskhantering för lantbrukare och beskriver hur prissäkring kan göra bonden till en vinnare så finns det betydligt fler aktörer som kan ha fördel av att ha läst denna bok, både inköpare, råvaruhandlare och spekulanter.

I och med att två av tre amerikanska bönder i dag använder sig av någon form av prissäkringsstrategi så medför detta att det är viktigt för den som handlar råvaror att veta hur producenterna tänker och agerar då detta styr utbuden, men också när i tiden detta kan komma att nå marknaden.

En minskad riskexponering och högre intäkter, låter det för bra för att vara sant? Visst gör det så, men det som är viktigt att komma ihåg är att det rör sig om ett antal medvetna och långsiktiga strategier som tas upp i boken. De finansiella strategierna som tas upp är inget som ger snabba pengar, men det ger jordbrukare säkrare intäktsflöden år efter år på ett relativt enkelt sätt.

Vilka olika strategier finns det då för en jordbrukare, det vill säga en producent av jordbruksrelaterade råvaror?

  • Sälja på spotmarknaden, det vill säga att aldrig prissäkra
  • Genomsnittsmetoden, att sälja lika mycket varje månad
  • Prissäkra allt i december
  • Prissäkra allt i februari
  • Prissäkra när priset är högre än förra året
  • Prissäkra alltid, men bara till ett pris som är högre än de senaste åren

Samtliga strategier tas upp i boken, och med hjälp av stort antal historiska data visar Iwarson vilken risk som de olika strategierna för med sig, men framförallt hur det går att dra nytta av dessa och öka avkastningen på ett jordbruk med betydande summor. Det intressanta är att han gör en jämförelse mellan risken och avkastningen, vilket gör att det hjälper de läsare som använder sig av dessa att sova bättre.

För att inte lämna läsaren i sticket visar han inte bara på de olika strategierna men också på vilka motparter och marknader som finns men också när det är dags att kliva ur de olika positionerna. I takt med att allt fler bönder väljer att prissäkra sig och sin produktion kommer detta att få en allt större betydelse för hur priset på jordbruksprodukter sätts. För att dra fördel av detta krävs det att de som sitter på andra sidan av denna handel är pålästa och vet vad som händer. Att hitta bra sådant material är inte lätt, faktum är att denna bok är den första vi sett på svenska som vänder sig till jordbrukssektorn och det finns anledning att tro att den kommer fortsätta att sälja år efter år.

Köp boken

Boken går att beställa hos Sterners Förlag vilket är betydligt billigare än att köpa den i bokhandeln. Alternativet är att kontakta oss så förmedlar vi kontakten.

Om Torbjörn Iwarson

Torbjörn Iwarson på åkern - JordbrukTorbjörn Iwarson är en av landets mest erfarna råvaruexperter med ett förflutet som chef för Handelsbankens råvaruavdelning, idag chef för SEB:s motsvarighet. Iwarson är även känd för sina pedagogiska råvarukrönikor i lantbrukspress som populärpress. Han är en flitigt anlitad föredragshållare av jordbrukets organisationer. Han har även skrivit en bok om guld.

Fortsätt läsa
Annons
7 Kommentarer

1 kommentar

  1. J

    1 april, 2012 vid 17:44

    Billigare köpa via en nätbutik typ bokia, inklusive hemleverans sparar du ett antal kronor.

  2. Hochman

    16 december, 2018 vid 20:35

    Har nu läst boken, bra kunskap.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära