Följ oss

Nyheter

NuScale är det första börsnoterade företaget som fokuserar på SMR-kärnkraftverk

Publicerat

den

Ett SMR-kärnkraftverk från NuScale

NuScale har länge varit ett av de hetaste företagen inom SMR (små modulära kärnkraftsreaktorer), dvs den nya typ av mindre kärnkraftverk som världen nu är väldigt intresserad av. Teknikutvecklingen har pågått länge och det har funnits ett visst intresse, men det är först under de senaste två åren som intresset skjutit i höjden. När det har uppstått brist på både elektricitet och energi i största allmänhet i världen så har blickarna allt mer riktats mot SMR.

Det finns många företag som utvecklar SMR-kraftverk, men ett av dem som legat längst fram i utvecklingen har länge varit NuScale. Nu är företaget dessutom börsnoterat på New York Stock Exchange (NYSE), vilket är det första företaget som är fokuserat på SMR att vara så. Noteringen gjordes via spac-företaget Spring Valley Acquisition Corp. NuScale fick via noteringen in 380 miljoner dollar i nytt kapital och värderingen på bolaget blev 1,9 miljarder dollar. Tickerkoden för aktierna på börsen är passande nog SMR.

Börjar leverera elektricitet 2029

NuScale har flera pågående projekt och de första ska enligt plan vara uppkopplade och leverera elektricitet så tidigt som 2029. För ett av projekten finns det t.o.m. en ambition om att vara igång redan 2027-2028.

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära