Connect with us

Nyheter

NuScale är det första börsnoterade företaget som fokuserar på SMR-kärnkraftverk

Published

on

Ett SMR-kärnkraftverk från NuScale

NuScale har länge varit ett av de hetaste företagen inom SMR (små modulära kärnkraftsreaktorer), dvs den nya typ av mindre kärnkraftverk som världen nu är väldigt intresserad av. Teknikutvecklingen har pågått länge och det har funnits ett visst intresse, men det är först under de senaste två åren som intresset skjutit i höjden. När det har uppstått brist på både elektricitet och energi i största allmänhet i världen så har blickarna allt mer riktats mot SMR.

Det finns många företag som utvecklar SMR-kraftverk, men ett av dem som legat längst fram i utvecklingen har länge varit NuScale. Nu är företaget dessutom börsnoterat på New York Stock Exchange (NYSE), vilket är det första företaget som är fokuserat på SMR att vara så. Noteringen gjordes via spac-företaget Spring Valley Acquisition Corp. NuScale fick via noteringen in 380 miljoner dollar i nytt kapital och värderingen på bolaget blev 1,9 miljarder dollar. Tickerkoden för aktierna på börsen är passande nog SMR.

Börjar leverera elektricitet 2029

NuScale har flera pågående projekt och de första ska enligt plan vara uppkopplade och leverera elektricitet så tidigt som 2029. För ett av projekten finns det t.o.m. en ambition om att vara igång redan 2027-2028.