Nyheter
Nickel en oväntad vinnare på råvarumarknaden

Nickelpriset stiger när lagren minskar och Indonesien hotar med exportförbud. Efter att många andra råvaror har sett uppgångar är det dags för nickel. Denna basmetall är en oväntad vinnare på råvarumarknaden. Under veckan nådde nickelpriset 14 220 USD per ton, motsvarande 6,31 USD per pound. De globala lagren av nickel har kommit att minska som en följd av att tillväxten av elektriska fordon och litiumjonbatterier tar fart.

Lagren på London Metal Exchange befinner sig nu på den lägsta nivån på sex år och summerar till 149 000 ton. För två år sedan låg lagersiffran på 350 000 ton. Många analytiker argumenterar att den senaste tidens prisuppgång har drivits upp av spekulationer om högre nickelpriser. Att LMEs lager fallit under 150 000 ton sänder en signal till marknadens aktörer om att det finns en risk för ett framtida utbudsunderskott.
Att nickelpriserna åter skulle vända upp har förutspåtts av många analytiker och gruvföretag de senaste året. De flesta var emellertid av uppfattningen att denna uppgång skulle kommit redan förra året, innan USAs president Donald Trump valde att starta ett handelskrig med Kina, som ökade osäkerheten avsevärt.
Eftersom handelskriget mellan USA och Kina orsakade osäkerhet på flera råvarumarknader inklusive nickel, började denna basmetalls pris att falla i mitten av 2018. Nickelpriset sjönk slutligen till 10 435 USD per ton i början av detta år.
Analytikernas framtidsutsikter för nickel
På kort sikt varierar analytikernas utsikter för nickelpriset. I början av året drog Goldman Sachs ned sina prognoser för basmetaller på kort sikt och förutspådde att nickel skulle handlas kring 11 500 USD per ton vid halvårsskiftet 2019. Vidare trodde den amerikanska investmentbanken att nickelpriset skulle ligga kring 12 500 USD per ton vid årets slut. Så här långt har nickelpriset stigit med 39 procent under 2019.

Den nuvarande prisuppgången för nickel hade redan överträffat analytikernas förväntningar i mitten av 2019 och det återstår att se om priset fortsätter att stiga eller inte. Samtidigt har råvaruanalytiker som Deutsche Bank och JP Morgan påpekat att de nuvarande underskotten kommer att fortsätta och som ett resultat kommer nickelpriset inte ha något annat val än att gå uppåt.
Nickelmarknaden
Redan 2016 syntes de första stegen på att nickelmarknaden befann sig i ett utbudsunderskott. Detta utbudsunderskott spås fortsätta till 2025 på grund av att efterfrågan på rostfritt stål och litiumjonbatterier stärkts. Det betyder att det under de kommande åren finns två olika marknader som kommer att konkurrera om utbudet. Förbrukningen av nickel till rostfritt stål växer med cirka 5 procent per år medan användningen i batterier växer mellan 30-40 procent per år. Det betyder att ytterligare en miljon ton nickel kommer att behövas för att möta den beräknade efterfrågan under det kommande decenniet.
Till denna trånga marknad skall emellertid läggas Indonesiens hot att återinföra ett exportförbud för malm från 2022. Indonesien är ett stort nickelexportland och under åren mellan 2014 och 2017 var det förbjudet att exportera nickelmalm. Förbudet infördes ursprungligen i januari 2014 i syfte att tvinga gruvbolag att bygga inhemsk bearbetningskapacitet.
Samtidigt sa Glencores chef för globala nickeltillgångar, Marc Boissonneault, vid en konferens att cirka 140 miljoner elfordon förväntas köras på vägarna år 2030. För att möta detta behövs behövs mer än 1,3 miljoner ton nickel bara för elbilar under denna period.
Genom att sätta denna efterfrågan i perspektiv gick endast 3 procent av nickelproduktionen 2018 till elfordon. Nickelförbrukning för elbilar spås öka till 5 procent av all nickelproduktion år 2020, för att stiga till 18 procent år 2025 och 59 procent år 2030. Även om Indonesien beslutar att inte förbjuda export av råvaran nickel, förutser Glencore att underskottet kommer att fortsätta till minst 2030.
Han kommenterade marknadens grundläggande faktorer och sa att kombinationen av låga nickellager, en stabil rostfri stålproduktion och den växande efterfrågan på elfordon skapade en ”fantastisk framtid” för nickel.
Emellertid varnade TD Securities analytiker för av den senaste tidens prisrörelses spekulativa karaktär kan leda till att många traders lämnar sina positioner. Denne varnar också för sentimentförändringar och säger att om Indonesiens gruvsituation stabiliseras kan nickelpriset komma att falla. Vidare skulle högre priser kunna få fram ytterligare lager som inte spåras av börser, enligt ING.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer