Connect with us

Nyheter

Nickel en oväntad vinnare på råvarumarknaden

Published

on

Prisutveckling på nickel

Nickelpriset stiger när lagren minskar och Indonesien hotar med exportförbud. Efter att många andra råvaror har sett uppgångar är det dags för nickel. Denna basmetall är en oväntad vinnare på råvarumarknaden. Under veckan nådde nickelpriset 14 220 USD per ton, motsvarande 6,31 USD per pound. De globala lagren av nickel har kommit att minska som en följd av att tillväxten av elektriska fordon och litiumjonbatterier tar fart.

Nickel, en silvervit metall

Lagren på London Metal Exchange befinner sig nu på den lägsta nivån på sex år och summerar till 149 000 ton. För två år sedan låg lagersiffran på 350 000 ton. Många analytiker argumenterar att den senaste tidens prisuppgång har drivits upp av spekulationer om högre nickelpriser. Att LMEs lager fallit under 150 000 ton sänder en signal till marknadens aktörer om att det finns en risk för ett framtida utbudsunderskott.

Att nickelpriserna åter skulle vända upp har förutspåtts av många analytiker och gruvföretag de senaste året. De flesta var emellertid av uppfattningen att denna uppgång skulle kommit redan förra året, innan USAs president Donald Trump valde att starta ett handelskrig med Kina, som ökade osäkerheten avsevärt.

Eftersom handelskriget mellan USA och Kina orsakade osäkerhet på flera råvarumarknader inklusive nickel, började denna basmetalls pris att falla i mitten av 2018. Nickelpriset sjönk slutligen till 10 435 USD per ton i början av detta år.

Analytikernas framtidsutsikter för nickel

På kort sikt varierar analytikernas utsikter för nickelpriset. I början av året drog Goldman Sachs ned sina prognoser för basmetaller på kort sikt och förutspådde att nickel skulle handlas kring 11 500 USD per ton vid halvårsskiftet 2019. Vidare trodde den amerikanska investmentbanken att nickelpriset skulle ligga kring 12 500 USD per ton vid årets slut. Så här långt har nickelpriset stigit med 39 procent under 2019.

Graf över nickelprisets utveckling

Den nuvarande prisuppgången för nickel hade redan överträffat analytikernas förväntningar i mitten av 2019 och det återstår att se om priset fortsätter att stiga eller inte. Samtidigt har råvaruanalytiker som Deutsche Bank och JP Morgan påpekat att de nuvarande underskotten kommer att fortsätta och som ett resultat kommer nickelpriset inte ha något annat val än att gå uppåt.

Nickelmarknaden

Redan 2016 syntes de första stegen på att nickelmarknaden befann sig i ett utbudsunderskott. Detta utbudsunderskott spås fortsätta till 2025 på grund av att efterfrågan på rostfritt stål och litiumjonbatterier stärkts. Det betyder att det under de kommande åren finns två olika marknader som kommer att konkurrera om utbudet. Förbrukningen av nickel till rostfritt stål växer med cirka 5 procent per år medan användningen i batterier växer mellan 30-40 procent per år. Det betyder att ytterligare en miljon ton nickel kommer att behövas för att möta den beräknade efterfrågan under det kommande decenniet.

Till denna trånga marknad skall emellertid läggas Indonesiens hot att återinföra ett exportförbud för malm från 2022. Indonesien är ett stort nickelexportland och under åren mellan 2014 och 2017 var det förbjudet att exportera nickelmalm. Förbudet infördes ursprungligen i januari 2014 i syfte att tvinga gruvbolag att bygga inhemsk bearbetningskapacitet.

Samtidigt sa Glencores chef för globala nickeltillgångar, Marc Boissonneault, vid en konferens att cirka 140 miljoner elfordon förväntas köras på vägarna år 2030. För att möta detta behövs behövs mer än 1,3 miljoner ton nickel bara för elbilar under denna period.

Genom att sätta denna efterfrågan i perspektiv gick endast 3 procent av nickelproduktionen 2018 till elfordon. Nickelförbrukning för elbilar spås öka till 5 procent av all nickelproduktion år 2020, för att stiga till 18 procent år 2025 och 59 procent år 2030. Även om Indonesien beslutar att inte förbjuda export av råvaran nickel, förutser Glencore att underskottet kommer att fortsätta till minst 2030.

Han kommenterade marknadens grundläggande faktorer och sa att kombinationen av låga nickellager, en stabil rostfri stålproduktion och den växande efterfrågan på elfordon skapade en ”fantastisk framtid” för nickel.

Emellertid varnade TD Securities analytiker för av den senaste tidens prisrörelses spekulativa karaktär kan leda till att många traders lämnar sina positioner. Denne varnar också för sentimentförändringar och säger att om Indonesiens gruvsituation stabiliseras kan nickelpriset komma att falla. Vidare skulle högre priser kunna få fram ytterligare lager som inte spåras av börser, enligt ING.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *