Följ oss

Nyheter

NGX, störst på naturgas

Publicerat

den

NGX - Natural Gas Exchange - ScreensNGX, eller Natural Gas Exchange Inc som är bolagets fullständiga namn, är baserat i Calgary, Alberta i Kanada och ägs till 100 procent av TMX Group Inc, som bland annat driver Toronto Stock Exchange. NGX är Kanadas ledande energibörs, och störst på den nordamerikanska kontinenten när det gäller clearing och avveckling av energirelaterade affärer. Sedan 1994 har NGXs handelsplattform erbjudit aktörerna på den finansiella och energirelaterade marknaden en likvid, driftssäker och effektiv miljö för handel och clearing i naturgas och elektricitet.

NGX rötter går tillbaka till början av 1993, då den kanadensiska pipelineoperatören Westcoast Energy Inc. gav sitt godkännande till att finansiera utvecklingen av en plattform för handel i naturgas. Avregleringar på naturgasmarknaden hade vid detta tillfälle skapat ett behov av att på ett effektivt sätt kunna genomföra sådana transaktioner. Ledningen för Westcoast Energy hade en vision om att skapa en elektronisk marknad som skulle fungera som en central marknadsplats för köpare och säljare av naturgas där deras behov skulle kunna tillfredställas med hjälp av standardiserade regler.

Tanken var att egenskaperna hos den erbjudna råvaran, naturgas, till exempel dess utbytbarhet, tillsammans med en innovativ och växande bas av marknadsdeltagare och växande marknadsstorlek erbjöd en möjlighet för elektronisk handel med naturgas i Kanada. I visionen ingick även att kunna tillhandahålla möjligheterna till clearing och avveckling av de affärer som genomfördes på denna plattform. Sedan starten 1994 har NGX därför fungerat som en central motpart för alla de affärer som gjorts på denna börs. Införandet av clearing gjorde att NGX kunde erbjuda marknaden säkerheten i ett clearinghus, möjligheterna till nettning av positioner och fördelarna med en anonym handel utan motpartsrisk.

NGX inledde sin verksamhet den 10 februari 1994 och erbjöd då handel i naturgas för fysisk leverans i västra Kanada. Populariteten i dessa kontrakt utvecklades stadigt under de kommande två åren, vilket ledde till att NGX kom att utöka produktutbudet. Den tidiga likviditeten som genererades i dessa kärnprodukter har gett en stabil bas genom vilken NGX har listat andra produkter och råvaror, till exempel elektricitet. Tillsammans med ICE, Intercontinental Exchange, med vilken NGX bedriver samarbete, har börsen adderat crude oil-produkter för fysisk leverans och kontantavräkning.

I början av 2000 hade NGX blivit ett centralt inslag för aktörerna på den kanadensiska naturgasmarknaden. För att stödja det ökade behovet av expertis allierade sig Westcoast med en partner. I mars 2000 förvärvade svenska OMHEX, nuvarande Nasdaq OMX, världens ledande leverantör av transaktionsteknologi, en ägarandel på 51 % i NGX. Drygt ett år senare, i januari 2001 förvärvade OMHEX resterande 49 % i NGX.

NGX - TMX energibörsUnder åren 2001 till 2003, när NGX växte kraftigt, stod det klart att börsen behövde stärka clearingsidan av sin verksamhet för att kunna möta kundernas efterfrågan och öka sin konkurrenskraft med andra börser och clearingorganisationer i Nordamerika. I mars 2004 förvärvades därför NGX av TMX Group som hade ett starkt intresse av att stödja denna tillväxt.

2005 ökade NGX sitt produktutbud och lanserade ett antal leveranspunkter i västra delarna av USA och i amerikanska mellanvästern. Under december 2006 förvärvade börsen sedan Alberta Watt Exchange, Watt-Ex, och kunde sedan tillföra elektricitet till sitt utbud.

Under 2007 meddelade NGX och Intercontinental Exchange (ICE) att dessa börser ingått avtal om allians avseende teknik och clearing för att bättre kunna svara mot de behov som finns på de nordamerikanska energimarknaderna. Under februari 2008 började alla NGXs fysiska naturgas- och elektrictetskontrakt visas via ICEs handelsskärmar, något som sedan följdes upp av att NGX övertog ansvaret för den fysiska clearingen på vissa av ICEs nav i USA.

Naturgas - Fysiska och finansiella produkter

Nyheter

Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA

Publicerat

den

LNG-export från Delfin

Det tyska företaget Securing Energy for Europe (SEFE) har skrivit en avsiktsförklaring om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år under minst 15 år med amerikanska Delfin Midstream. Gasen ska köpas från Delfins flytande LNG-terminal utanför Lousiana från att den är byggd och tagits i drift. Köpen görs enligt FoB, dvs säljaren levererar till LNG-fartyget.

”Detta långsiktiga avtal med Delfin gör det möjligt för SEFE att ytterligare diversifiera sin LNG-portfölj med större destinationsflexibilitet. Detta säkerställer i sin tur försörjningstryggheten leveranssäkerhet för SEFE:s kunder i Europa och runt om i världen.” säger SEFE:s CCO Frederic Barnaud.

Att leveransen är FoB ger köparen en större frihet, till skillnad från avtal där säljaren levererar till en specifik terminal hos köparen. Skulle Europa ha ett överskott på naturgas vid någon tidpunkt kan alltså SEFE styra om lasten till en annan destination redan vid exportterminalen.

Delfins exportanläggning för LNG
Fortsätt läsa

Nyheter

Vattenfall bygger Tysklands största havsbaserade vindkraftspark

Publicerat

den

Vindkraft

Vattenfall har fattat det slutliga investeringsbeslutet för de havsbaserade vindkraftparkerna Nordlicht 1 och 2 i Nordsjön.

Vindkraftparkerna Nordlicht 1 och 2, som ligger utanför den tyska Nordsjökusten, förväntas börja byggas 2026. Vindkraftsparkerna beräknas vara i full drift 2028.

Vattenfall kommer att återköpa aktierna i Nordlichtklustret som BASF förvärvade 2024. Företagen har dock skrivit avtal om att BASF ska köpa elektricitet.

Vindparksklustret Nordlicht kommer att ha en nettokapacitet på över 1,6 GW, där Nordlicht 1 kommer att bli det största havsbaserade vindkraftsprojektet i Tyskland.

Det slutliga investeringsbeslutet för Nordlicht 2 har fattats på villkorad basis, i avvaktan på erhållandet av det nödvändiga tillståndet.

Om Nordlicht vindparkskluster

  • Beläget 85 kilometer norr om ön Borkum i tyska Nordsjön.
  • Består av två separata anläggningar: Nordlicht 1 med en kapacitet på cirka 980 MW och Nordlicht 2 med cirka 630 MW.
  • I full drift beräknas produktionen uppgå till cirka 6 TWh per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier

Publicerat

den

Litium och prisgraf

Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, gästar EFN för ett samtal om råvarorna som behövs för den gröna omställningen. Han tar bland annat upp koppar, kobolt och volfram.

Samtalet kommer sedan även in på att imorgon tisdag är en mycket spännande dag då EU ska presentera rekommendationer inom Critical Raw Materials Act (CRMA) vilket ska göra att det kommer att gå snabbare och bli enklare att öppna gruvor inom EU för att få igång produktionen av kritiska råvaror.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära