Nyheter
Naturgaspriset kan bli mer volatilt 2020
Fracking har gjort USA till ledande inom naturgas. Presidentvalet 2020 kommer emellertid att vara en folkomröstning om fracking vilket får analytikerna att fundera över potentialen för en ny dynamik för naturgas 2021. De flesta tror emellertid att detta kan leda till att naturgaspriset kan bli mer volatilt 2020.
Naturgasmarknaden i USA befinner sig nu i uttagssäsongen, där lagren kommer att börja minska. Förra året vid denna tidpunkt var lagren på den lägsta nivån för året. Ett tidigt köldknäpp och låga lager bidrog till att pressa upp priset på den närmaste NYMEX-naturgasterminen till 4,929 dollar per MMBtu, det högsta priset sedan 2014. I år är lagren avsevärt högre så en upprepad utveckling av kursutvecklingen i slutet av 2018 är inte trolig.
Under tiden kan politik snarare än lager eller vädret i USA påverka priserna i USA nästa år. En fråga som väljare kan möta i presidentvalet 2020 i USA kan vara att fracka eller inte att fracka.
Fracking har gjort USA ledande inom naturgas
Under de senaste åren har upptäckten av massiva naturreserver i Marcellus- och Utica-skifferregionerna i USA förändrat utbuds- och efterfrågeekvationen för naturgas. Teknik har möjliggjort extraktion av gasen från jordskorpan via fracking. Samtidigt har stödjande statlig politik för energibranschen gjort USA till världsledande inom produktion av naturgas.
Tidigare kunde naturgas bara flyttas med hjälp av pipeline, vilket begränsade distributionen. Teknologiska framsteg när det gäller att kyla gasen till flytande form gör det nu möjligt för gasen att röra sig runt jordklotet på fartyg. Fracking och den flytande formen har ökat både tillgången och efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen för energiråvaran.
Presidentvalet 2020 kommer att bli en folkomröstning om fracking
Trump-administrationen har förespråkat olje- och gasproduktion. Det kan emellertid komma att förändras under de kommande åren. Många medlemmar av Demokraterna i USA har antagit ”Green New Deal” som kräver stora förändringar i energipolitiken. Den nuvarande ledaren i opinionsmätningarna för Demokraterna är Massachusetts senator Elizabeth Warren. Senatorn har sagt att om hon besegrar president Trump i november 2020 kommer hon att förbjuda fracking den första dagen av sin administration. Därför kommer energipolitiken att vara en av de ledande frågorna för debatt vid nästa års val, som kommer att vara en folkomröstning om fracking, bland andra frågor som nationen står inför.
Ny dynamik i naturgas?
Fracking av olja och gas i USA har drivit produktionen till rekordnivåer. En framtida administration i Washington DC kan ha en dramatisk inverkan på energiprodukternas pris.
Medan oljepriset och gaspriserna troligen inte kommer att förändras dramatiskt på kort sikt kan de förändras under de kommande månaderna. Vi kommer sannolikt att se en betydande ökning av volatiliteten när priserna på energivarorna rör sig högre och lägre i takt med de politiska omröstningarna när valet i november 2020 närmar sig. Nu är det dags att börja tänka på vilken effekt en förändring av USAs styre kommer att få på priserna på olja och gas.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature