Följ oss

Nyheter

Nästan halverat elpris inför jul

Publicerat

den

Just nu sätts Europas elsystem på prov med hög elanvändning och mycket kallt väder. I Sverige har vi lägre elproduktion än normalt till följd av att mycket kärnkraftsbortfall, vilket gör att vi tvingas importera el under flera timmar och därmed är prisbilden extremt hög. Men redan nästa vecka väntas elpriset falla från veckans snittpris på cirka 3,50 kronor per kWh ned mot 2 kronor per kWh, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– Under tisdagen och onsdagen den här veckan har vi sett något så ovanligt som att Frankrike varit marginalprissättande för Sverige via Tyskland mellan klockan 06 och 18, även höglasttimmarna under torsdagen. Samtidigt fick Norra Sverige (elprisområde 1 och 2) nytt prisrekord under onsdagen. Och allt tyder nu på att medelpriset på elbörsen NordPool slår nytt rekord under innevarande vecka på drygt 3,50 kronor per kWh, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Men redan nästa vecka förväntas elpriset sjunka rejält till följd av att temperaturen stiger kraftigt samtidigt som vi får tillbaka mycket produktion via kärnkraft, mer vind- och vattenkraft.

– Det kyliga vädret håller i sig ytterligare några dygn men framåt söndag börjar djupa lågtrycksområden svepa in från Atlanten och vi får ett kraftigt omslag med betydligt mildare och blötare väder under nästa vecka. Just nu ligger temperaturen omkring 6-7 grader under det normala för årstiden men nästa vecka förväntas temperaturen stiga upp mot 5 grader över det normala, förklarar Johan Sigvardsson.

I sambandet med väderomslaget kommer det blåsa mer vilket gör att vindkraftsproduktionen stiger från cirka 5 GW på fredag till upp mot 15 GW söndag – tisdag och 12–15 GW dagarna efter det.

Vattenkraften har producerat mer än normalt

Isbildningen i älvarna ger stora begränsningar i vattenkraftsproduktionen, men totalt sett har vattenproducenterna i Norden producerat mer än normalt för årstiden de senaste veckorna. Det leder till att fyllnadsgraden i vattenmagasinen faller.

– Den hydrologiska balansen för förra veckan hamnade på -11,3 TWh och prognosen indikerar på ett ökat tapp ned till -16,4 TWh innevarande vecka innan det ser ut att vända upp igen kopplat till det västliga lågtrycket, säger Johan Sigvardsson.

Kärnkraften går på 75 procent

Det råden en ansträngd situation på elmarknaden med ökad elanvändning till följd av det kyliga vädret, samtidigt som kärnkraften producerar på 75 procent av total kapacitet.

– Vi förväntar oss att vattenkraften svarar upp när prisnivån rusar, samtidigt begränsas det av isläggningen. Det är bland annat därför vi just nu har ett stort importbehov i södra Sverige, säger Johan Sigvardsson.

Ringhals 3 är tillbaka fullt ut efter sitt korta avbrott helgen som gick, medan Ringhals 4 kommer vara ur drift åtminstone fram till den 23 februari. Oskarshamn 3 har några dagar kvar av sin extra revision och ska starta igen på söndag kväll och full effekt väntas på tisdag nästa vecka.

– Bränslepriserna förväntas också sjunka till följd av att temperaturerna stiger nere på kontinenten. Dessutom förväntas mer vind i Tyskland vilket kommer att dämpa priserna där. Vi kan alltså förvänta oss en rejäl prisnedgång under nästa vecka även om läget är mycket svårbedömt på elprismarknaden just nu, avslutar Johan Sigvardsson.

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Publicerat

den

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.

IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.

Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR

Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis

Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden
Fortsätt läsa

Populära