Nyheter
Minskad elförbrukning och mer vindkraft sänker elpriset

Nu börjar vårvindarna snurra in ordentligt med vindkraft samtidigt som det lite varmare vädret gör att vi använder mindre el. Det gör också att elpriset sänks. Förra veckan låg snittpriset under 40 öre per kWh, det är första gången sedan september förra året som det är under 40 öre. Den här veckans elpris beräknas hamna strax över 40 öre eftersom vinden avtar något, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.
Under förra veckan då det blåste mycket stod vindkraften för 16 procent av vår totala elproduktion. Och när vindkraften ökar pressar den bort den dyrare kraften vilket gör att elpriset sjunker.
– Som det har rapporterats om i veckan går utbyggnaden av vindkraften i Sverige i raketfart och Svensk Vindenergi räknar med en fördubbling av el producerad från vind de närmaste fyra åren.
Det är positivt att vi får in mer fönybar kraft i vårt system, samtidigt kommer vi att behöva vänja oss vid att elpriset varierar mer beroende på väder, konstaterar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elbolaget Bixia.
Från import till export
Innevarande vecka stiger elpriset något i takt med att vinden avtar och beräknas, enligt Bixias prognos, stå för cirka 13 procent av elanvändningen. Samtidigt gör vårvädret att använder vi allt mindre el.
– Den minskade elförbrukningen beror på att vädret blir mildare samtidigt som det blir ljusare ute vilket gör att vi använder mindre el för uppvärmning och inomhusbelysning. Det har också gjort att vi inte längre behöver importera el från andra länder, vilket vi tvingats göra de senaste månaderna. Den här veckan har vi till och med ett överskott och kan exportera, säger Matina Rosenberg.
Mer förnybart i hela Europa
De senaste veckorna har även Tyskland haft hög produktion av förnybar el, vilket lett till att de exporterat i en högre grad till Norden. Det har gjort att det kommit in mer förnybar el i Norden från sydligare breddgrader.
– Liksom vi står övriga Europa inför en omställning mot med förnybar kraft, vilket gör att andelen förnybart i mixen kommer att öka successivt. För att klara klimatutmaningen krävs att vi samarbetar på flera plan, menar Matina Rosenberg.
Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Analys4 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Nyheter3 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter2 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter3 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer
-
Nyheter2 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet