Följ oss

Nyheter

Ljusare framtid för järnmalm, här finns exponeringen

Publicerat

den

Järnmalm fraktas till marknaden

Järnmalm fraktas till marknadenDet är allmänt känt att hedgefondlegenden David Einhorn har en negativ syn på järnmalm, men det finns gott om andra som är betydligt mer positiva till denna basmetall och järnmalmsproducenterna.

Om hans tidigare uttalanden från oktober 2012 inte övertygade investerarna så bör det brev som hans företag Greenlight Capital skickade till sina kunder i förra veckan ha gjort det.

I detta brev skriver Greenlight Capital att företaget har en negativ syn på aktier med fokus på järnmalm och att dess fond har blankat ett antal aktier i sektorn. Utan att veta vilka järnmalmsaktier som Greenlight Capital har blankat eller när dessa positioner inleddes så är det svårt att avgöra hur framgångsrik fonden har varit.

Vad som är känt är att Einhorn har varit negativ till järnmalm och stål så pass långt tillbaka som oktober 2012, och om han då valde att blanka aktier som BHP Billiton (NYSE: BHP) eller Vale (NYSE: VALE ) så är det sannolikt att dessa affärer inte har lyckats.

Anledningen till detta är att den kinesiska ekonomin har börjat vända till det bättre igen vilket i sin tur har lett till ökade priser på järnmalm. Även om vi inte har lyckats hitta någon börshandlad fond, en så kallad ETF, som backas upp av fysisk järnmalm eller terminer på samma råvara, så finns det gott om bolag inom denna sektor utöver de tidigare nämnda BHP och Vale.

Den som har en positiv syn på järnmalm kan till exempel välja att köpa någon av nedanstående ETF:er för att dra fördel av en uppgång inom sektorn. Observera att den som väljer att köpa dessa instrument tar en företagsrisk för att komma åt exponeringen mot järnmalmen vilket gör att det inte är ett perfekt instrument, men det är i dag det bästa sättet att handla på som vi funnit.

iShares S & P Global Materials Sector Index Fund (NYSE: MXI)

Vale, BHP och Rio Tinto (NYSE: RIO) är världens tre största järnmalmsproducenter och denna trio står för nästan 18 procent av MXIs innehav. Det ger denna ETF gott om exponering för ökande efterfrågan och prisuppgångar på råvaran som används vid framställning av stål.

Den återuppväckta kinesiska ekonomi har varit en välsignelse för MXI som har stigit med över åtta procent de senaste 90 dagarna. Den som köper denna ETF bör komma ihåg att det inte enbart innebär en exponering mot järnmalm.

Att äga MXI innebär också en exponering mot kemikalieproducenter som DuPont (NYSE: DD) och Dow Chemical (NYSE: DOW) tillsammans med aktier inom gödningsmedelsektorn som Potash (NYSE: POT).

Den stora risken med MXI är emellertid inte dessa aktier. Istället är det viktigt att komma ihåg att MXI har en exponering mot guldbrytningsföretag, ett av de mer samarbetsovilliga delsegmenten inom råvarusektorn. Under de senaste tre månaderna har Market Vectors Gold Miners ETF (NYSE: GDX) fallit nästan 12,5 procent.

MXIs exponering mot rena guldgruvföretag är inte tillräckligt stor för att denna ETF skall bli en förlorare när järnmalmspriserna stiger, men dessa guldaktier kan begränsa fondens uppsida.

iShares MSCI Australia Index Fund (NYSE: EWA)

Denna ETF är ett förutsägbart val med tanke på att Australien är en av världens största producenter av järnmalm och att Kina är Australiens största handelspartner. BHP utgör EWAs största innehav och tillsammans med aktier i Rio Tinto svarar dessa innehav för mer än 15 procent av EWAs kapital.

Såväl Rio Tinto som BHP är diversifierade gruvföretag, men med ett starkt beroende av järnmalm. Under 2011 stod järnmalm för 42 procent av BHP:s vinst. Under samma år fick Rio Tinto nästan halva sin försäljning från järnmalm.

Global X China Materials ETF (NYSE: CHIM)

Kina uppfattas ofta som den främsta destinationen för importerad järnmalm, men det måste påpekas att världens näst största ekonomi är ute efter att minska sitt beroende av importerad järnmalm.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kina strävar efter att minska beroendet av importerad järnmalm genom att öka andelen inhemsk järnmalm till fyrtiofem procent 2015.

Kina är redan världens största stålproducent, så arbetet med att öka den inhemska produktionen av järnmalm är korrekt, i synnerhet vid en tidpunkt då priserna stiger. Morgan Stanley räknar med järnmalmspriset kommer att stiga till 133 USD per ton under 2013, och att Kina kommer att öka sina leveranser till världsmarknaden med 12 procent.

CHIM är liten (bara 2,8 MUSD i förvaltat kapital) och den genomsnittliga dagliga volymen är mindre än 4 800 andelar. Å andra sidan har denna ETF stigit med 15,5 procent under de senaste tre månaderna, vilket gör att den överträffade iShares FTSE China 25 Index Fund (NYSE: FXi) med nästan 400 punkter.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära