Följ oss

Nyheter

Litiumpriset faller på en dyster prognos från Morgan Stanley

Publicerat

den

Batterier
Batterier

Foto: Toshiyuki IMAI

Priset på råvaran litium är just nu i fokus. Litium används i olika typer av batterier och har blivit allt glödhetare i takt med att intresset för elbilar har ökat. Denna råvara har varit svår att handla för vanliga investerare, en stor del av handeln i denna råvara har gjorts upp direkt mellan producenter och de företag som behövt den som insatsvara. Det finns en amerikansk börshandlad fond, Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT), som följer hela litiumcykeln från gruvdrift och raffinering till batteriproduktion. Sedan årsskiftet 2017/2018 är det emellertid inte längre möjligt för svenska investerare att köpa denna ETF. Vi ser nu hur litiumpriset faller på en dyster prognos från Morgan Stanley. Det betyder att även denna börshandlade fond faller när Morgan Stanley öppnade en kalldusch för litiumtjurarna. Detta skedde samtidigt som LME, London Metal Exchange, för diskussioner om att starta en standardiserad terminshandel i litium.

Ökad litiumtillförsel från Chile

Litiumrelaterade tillgångar backade efter att en Morgan Stanley-analytiker hävdade att tillväxten av elbilar skulle vara ”otillräcklig” för att kompensera ökningen av litiumtillförseln från Chile. Morgan Stanleys analytiker förutspår en rad nya litiumprojekt och planerade utbyggnader hos de största tillverkarna i Chile. Morgan Stanley bedömer att dessa projekt och utbyggnader kommer att öka den globala litiumproduktionen med 500 000 ton per år redan innan 2025. Det skulle i sådant fall innebära att den ökade efterfrågan på litium inte skulle leda till stigande priser utan istället ett utbudsöverskott.

Litiumpriserna har mer än fördubblats de senaste två åren på ökad efterfrågan på batteriråvaror som används i elbilar. Till exempel använder en Tesla Model S mer litium i sina batterier än 10 000 smartphones kombinerat enligt en analys från Goldman Sachs.

Morgan Stanley argumenterar att det 2018 året kommer att markera slutet på det globala litiumunderskottet, eftersom det kommer att finnas ”betydande överskott” från 2019 och framåt. I sin analys skriver Morgan Stanley att elektriska fordon skulle behöva svara för 31 procent av den globala bilförsäljningen år 2025 jämfört med nuvarande 2 procent för att rensa överskottet av litium.

Morgan Stanley beräknar att litiumkarbonatpriserna kan sjunka till 7 332 dollar per ton 2021 och till och med falla mot den marginal-produktionskostnaden på 7 030 dollar per ton. I dag handlas litium till cirka 13 300 dollar per ton.

Nedgraderar sin syn på litiumproducenter

Dessutom nedgraderade banken sin syn på Albermarle och SQM, de två största litiumproducenterna, till ”undervikt” från ”neutral”.

Albermarle är det största innehavet i Global X Lithium & Battery Tech ETF. LIT Har allokerat cirka 17,5 procent av portföljens vikt till aktier i detta företag. SQM, eller Sociedad Quimica Y Minera, svarar för 7,6 procent av kapitalvikten i LIT.

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära