Nyheter
Lantmännen tror på en stor skörd 2015
Lantmännens första prognos för skörden 2015 visar på en totalskörd på 5,85 miljoner ton. Det är lägre än föregående års rekordskörd på 6,21 miljoner ton, men högre än femårssnittet på 5,36 miljoner ton. Stora arealer höstsådda grödor och god övervintring bidrar till den höga totalvolymen och öppnar för ökad export av bland annat vete.
Den totala prognosen för spannmål, oljeväxter, trindsäd och majs hamnar på 5,85 miljoner ton, att jämföra med föregående års 6,21 miljoner ton.
– Det finns regionala variationer men generellt övervintrade de höstsådda grödorna väl och ser ut att ha klarat det kalla vädret och de stora regnmängderna under maj och juni bra. Vi förväntar oss inte en skörd i nivå med föregående rekordår, men tack vare stora arealer höstvete och höstraps tror vi ändå på en god skörd för svenska lantbrukare, säger Johan Andersson, divisionschef Lantmännen Lantbruk, och tillägger:
– Samtidigt är det viktigt att notera att ingen skörd är bärgad ännu och det återstår viktiga veckor fram till att tröskorna börjar rulla i Sverige.
Prognosen visar avkastningsnivåer kring det normala, eller något under, för vårsådda grödor och för höstsådda grödor något över det normala. De ändrade reglerna kring EUs jordbrukspolitik och förgröningsstödet har lett till en markant ökning av odlad areal trindsäd, framförallt ärter och åkerbönor.
Betydande export
– Trots en skörd som är något mindre än föregående år kommer vi att ha en betydande export. Vi räknar med en svensk export av cirka 1,4 miljoner ton spannmål, där majoriteten utgörs av höstvete, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.
Världsmarknaden präglas av oro för vädret och stora odlingsområden i Europa och Kanada har haft torrt och varmt väder medan det i USA har varit blött och kallt.
– Väderutvecklingen de närmaste veckorna kommer att bli avgörande för skördeutfallet i stora odlingsområden i världen. Vi befinner oss på en global marknad och därför påverkas inte prisutvecklingen direkt av den svenska skördevolymen, säger Mikael Jeppsson.
Nyheter
Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld
Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.
Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.
Nyheter
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet
Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.
Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.
Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.
Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.
Nyheter
Uppköpsbud på Salzgitter, ett av Europas största stålbolag
Salzgitter är ett av de största stålbolagen i Europa som förutom stål även producerar närliggande produkter. Företaget har en historia på över 150 år och har idag över 25 000 anställda.
Nu har aktieägaren GP Günter Papenburg meddelat att man tillsammans med TSR Recycling tänker lägga ett bud på Salzgitter. Fullföljande av budet är villkorat av att man uppnår ett ägande på över 45 procent, vilket inkluderar de 25 procent av aktierna som GP Günter Papenburg äger sedan tidigare. Vad man tänker erbjuda för pris har ännu inte kommunicerats.
Här på Råvarumarknaden.se måste vi erkänna att vi inte har någon närmare bra koll på bolaget. Men med tanke på hur välkänt namnet är och hur stort företaget är så blev vi ändå något överraskade över det faktum att bolaget har ett börsvärde på bara 832 miljoner euro.
Tittar man på aktiekursen verkar bolaget ha ridit väldigt högt på byggboomen ett fåtal år innan finanskrisen 2007-2008 slog till med full kraft.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här