Connect with us

Nyheter

Kyla, lite vind och export gör att elpriset stiger

Published

on

Vindkraftverk

Just nu ligger temperaturen 3-4 grader under det normala för årstiden, vilket gör att vi har ett visst uppvärmningsbehov i Norden och förbrukar mer el. Samtidigt blåser det mindre än vanligt och därmed sjunker också vindkraftsproduktionen. Det gör att elpriset under innevarande vecka hamnar på ett snitt på cirka 53 öre per kWh, vilket är 17 öre dyrare än förra veckan, enligt elbolaget Bixias prognos.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– Ju mer vindkraft vi får in i det nordiska elsystemet desto mer påverkas elpriset av vädret. Förra veckan stod vindkraften för 20 procent av elanvändningen och den här veckan i samband med det grönländska högtrycket har vi nästan vindstilla och vindkraften står för endast åtta procent av elproduktionen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Förra våren hade vi extremt välfyllda snö- och vattenmagasin samtidigt som det var relativt milt väder i mars och april, vilket gjorde att efterfrågan var lägre. I år har vi mer normala nivåer i dessa magasin samtidigt som temperaturerna är lägre.

Sen vårflod

De låga temperaturerna gör också att snösmältningen och vårfloden blir senare än vanligt.

– Trots lite vind är NordPool-området en exportregion då det är kallt även i Europa, och de södra elområdena i Norge och Sverige priskopplas mot kontinentens högre prisbild. Det ger goda förutsättningar för vattenkraftsproducenterna i främst södra Norge att svara upp mot den ökade efterfrågan och minska lite på vattenmagasinen inför den kommande vårfloden, säger Johan Sigvardsson.

I sin prognos räknar Bixia med att den höga efterfrågan på el kommer kvarstå under nästa vecka, samtidigt är kärnkraftsproduktionen nere på 80 procent då en reaktor i Olkilouto respektive Forsmark har sin årliga revisionsperiod.

– Priset kommer dock att sjunka något under kommande vecka då det kommer blåsa mer. Enligt vår bedömning hamnar nästa veckas snittpris på omkring 44 öre per kWh.

Bättre läge för elproducenter

Förra året, då elpriset var extremt lågt, var det tufft läge för många av landets elproducenter som har gjort stora investeringar.

– Många av de drygt 2 000 producenter som säljer sin el genom oss på Bixia är lantbrukare som har investerat i vindkraftverk, en solcellsanläggning eller rustat upp ett litet vattenkraftverk. De hade det väldigt tufft förra året men nu är deras förutsättningar klart bättre, säger Johan Sigvardsson.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära