Följ oss

Nyheter

Kopparprisets berg- och dalbana

Publicerat

den

Koppar, Cu

Kopparpriset sjönk åter kraftigt under torsdagen och handlades nära de nivåer som senast sågs under den globala finanskrisen. Coronaviruset drar ner den ekonomiska aktiviteten vilket i sin tur drar ner efterfrågan på koppar. Men den stora osäkerheten kring hur stor påverkan coronaviruset kommer att ha på ekonomin gör att kopparpriset åker berg- och dalbana.

Kopparpris just nu, aktuell termin (HG)

Priset i handeln i New York sjönk med mer än 8 procent till 1,9725 dollar per pund (4350 dollar per ton), den lägsta nivån sedan början av januari 2016, då koppar handlades under $ 2,00 under en vecka. Förra gången koppar handlades så lågt under en långvarig period var 2008 och 2009.

Metallen kämpade sig tillbaka och priset steg med 11,6 %, terminen med leverans i maj handlades under mitten av eftermiddagen till 2,1990 dollar.

”När det gäller att förstå den kortsiktiga dynamiken i utbud och efterfrågan är osäkerheten den högsta jag kan komma ihåg,” säger Mark Hansen, verkställande direktör för metallhandelshuset Concord Resources, till Bloomberg.

Global recession

Tack vare dess utbredda användning inom industri, transport, konstruktion och kraftnät är koppar sårbar för avmattning i ekonomin.

En panel med 80 ekonomer som tillfrågats av FocusEconomics, ett Barcelona-baserat undersökningsföretag, har blivit markant mer pessimistisk om den globala effekten av pandemin.

Nästan två tredjedelar av paneldeltagarna förväntar sig nu en global lågkonjunktur under de kommande 12 månaderna, upp från 43 % i förra veckans opinionsundersökning, och trots de många finanspolitiska och monetära stimulansåtgärder som meddelats under de senaste dagarna säger FocusEconomics.

Utbudet i Sydamerika

Producenter över hela Sydamerika, där huvuddelen av världens koppar produceras, har stoppat eller avbrutit verksamheten och bromsat byggprojekt.

Det Hong Kong-noterade företaget MMG sade under torsdagen att verksamheten vid bolagets Las Bambas-gruva med förväntad produktion i 360kt-sortimentet för detta år hade minskat tillfälligt efter att Peru förklarade ett nödläge.

Anglo American sade tidigare den här veckan att de kommer att bromsa byggandet av sitt Quellaveco-projekt på 5 miljarder dollar i Peru och på torsdagen sa gruvföretaget att det skalar ner verksamheten vid sin koppargruva i Los Bronces i Chile.

Världens näst största kopparproducent, Chiles statliga Codelco, sade på onsdag att de planerade att minska sin verksamhet medan världens största producent av metallen, BHP, säger att pandemin hittills inte har påverkat produktionen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära