Connect with us

Nyheter

Kopparprisets berg- och dalbana

Published

on

Koppar, Cu

Kopparpriset sjönk åter kraftigt under torsdagen och handlades nära de nivåer som senast sågs under den globala finanskrisen. Coronaviruset drar ner den ekonomiska aktiviteten vilket i sin tur drar ner efterfrågan på koppar. Men den stora osäkerheten kring hur stor påverkan coronaviruset kommer att ha på ekonomin gör att kopparpriset åker berg- och dalbana.

Kopparpris just nu, aktuell termin (HG)

Priset i handeln i New York sjönk med mer än 8 procent till 1,9725 dollar per pund (4350 dollar per ton), den lägsta nivån sedan början av januari 2016, då koppar handlades under $ 2,00 under en vecka. Förra gången koppar handlades så lågt under en långvarig period var 2008 och 2009.

Metallen kämpade sig tillbaka och priset steg med 11,6 %, terminen med leverans i maj handlades under mitten av eftermiddagen till 2,1990 dollar.

”När det gäller att förstå den kortsiktiga dynamiken i utbud och efterfrågan är osäkerheten den högsta jag kan komma ihåg,” säger Mark Hansen, verkställande direktör för metallhandelshuset Concord Resources, till Bloomberg.

Global recession

Tack vare dess utbredda användning inom industri, transport, konstruktion och kraftnät är koppar sårbar för avmattning i ekonomin.

En panel med 80 ekonomer som tillfrågats av FocusEconomics, ett Barcelona-baserat undersökningsföretag, har blivit markant mer pessimistisk om den globala effekten av pandemin.

Nästan två tredjedelar av paneldeltagarna förväntar sig nu en global lågkonjunktur under de kommande 12 månaderna, upp från 43 % i förra veckans opinionsundersökning, och trots de många finanspolitiska och monetära stimulansåtgärder som meddelats under de senaste dagarna säger FocusEconomics.

Utbudet i Sydamerika

Producenter över hela Sydamerika, där huvuddelen av världens koppar produceras, har stoppat eller avbrutit verksamheten och bromsat byggprojekt.

Det Hong Kong-noterade företaget MMG sade under torsdagen att verksamheten vid bolagets Las Bambas-gruva med förväntad produktion i 360kt-sortimentet för detta år hade minskat tillfälligt efter att Peru förklarade ett nödläge.

Anglo American sade tidigare den här veckan att de kommer att bromsa byggandet av sitt Quellaveco-projekt på 5 miljarder dollar i Peru och på torsdagen sa gruvföretaget att det skalar ner verksamheten vid sin koppargruva i Los Bronces i Chile.

Världens näst största kopparproducent, Chiles statliga Codelco, sade på onsdag att de planerade att minska sin verksamhet medan världens största producent av metallen, BHP, säger att pandemin hittills inte har påverkat produktionen.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära